Gasquet je po šesti letech v semifinále, o první finále se utká se suverénním Nadalem

5. 9. 2013, 09:59
Aktuality 59
US OPEN - Richard Gasquet na US Open zvládl druhou pětisetovou bitvu během tří dnů a po výhře nad neoblíbeným soupeřem Davidem Ferrerem si zahraje o své první grandslamové finále. Na cestě do něj však stojí suverénní Rafael Nadal. Španělovi, kterého ještě neporazil, letos v New Yorku ještě nikdo nesebral jediný servis.
Richard Gasquet

Pokud by vám někdo před pár dny řekl, kolikrát si Richard Gasquet zahrál ve čtvrtfinále grandslamového, možná byste byli překvapeni. Mezi nejlepších osm se totiž na největších turnajích dostal pouze v roce 2007 ve Wimbledonu, kde tehdy prohrál až v semifinále s Rogerem Federerem. Dalších patnáct grandslamů pro francouzského tenistu skončilo v osmifinále.

Čekání na druhé své druhé čtvrtfinále ukončil bývalý sedmý hráč světa až letos na US Open, kde v něm stejně jako před šesti lety v Londýně uspěl v pětisetové bitvě. Zatímco na trávě v All England Clubu zdolal tehdejší světovou trojku Andyho Roddicka, nyní v New Yorku si poradil se svým neoblíbeným soupeřem Davidem Ferrerem.

Gasquet z devíti vzájemných duelů Ferrera porazil pouze jednou, v ostatních duelech včetně loňského střetnutí v osmifinále US Open neuhrál ani set. Letos navíc do duelu vstupoval po náročné čtyř a půlhodinovém maratónu s Raonicem, proti kterému odvrátil mečbol, čtvrtého nasazeného Španěla však přesto dokázal udolat v další pětisetové bitvě.

Sedmadvacetiletý Francouz vzdor statistikám začal jubilejní 10. vzájemný souboj parádně. V prvních dvou setech odvrátil všechny brejkboly, ztratil jen čtyři gamy a vedl 2-0 na sety. Španělský bojovník se však nevzdal, vyrovnal na 2-2 a v rozhodující páté sadě měl ve třetím gamu brejkbol. Jeho odvrácením ale Gasquet rodící se obrat zastavil a nakonec zvítězil 6-3 6-1 2-6 4-6 6-3.



"I když jsem vedl 2-0 na sety, tak jsem věděl, že hraju proti Davidu Ferrerovi. Věděl jsem, že je to velký bojovník, takže ještě není ani zdaleka konec," komentoval Gasquet. "Věděl jsem, že jsem blízko k výhře, tak jsem bojoval až do konce. Za stavu 5-3 jsem byl nervózní, přeci jen jsem podával na postup do semifinále US Open. Ale zvládl jsem to, je to pro mě velké vítězství," radoval se 9. tenista světa Gasquet.

"Po zápase s Raonicem jsem byl trochu unavený. Hráli jsme 4 hodiny a 30 minut. Ale věděl jsem, že jsem schopný odehrát další velký zápas. Ráno už jsem se tak unavený necítil a dnes jsem veděl, že budu muset hrát agresivně. Dnes mi fungoval především bekhend a to byl myslím klíč zápasu.Myslím, že jsem hrál opravdu dobře," pochvaloval si Gasquet, který je teprve druhým francouzským semifinalistou US Open. Navázal na Cedrika Piolina, který si před 20 lety prohrál až ve finále.

Gasquet si o své první grandslamové finále zahraje s Rafaelem Nadalem, se kterým na okruhu ATP prohrál všech 10 vzájemných duelů. "To jsem dokázal jen jednou, když mu bylo třináct," vzpomínal Francouz na juiniorská léta. Před devíti lety Nadala porazil ještě na domácím challengeru v St. Jean de Luz, kde Španěl po prvním setu vzdal. "Jsme kamarádi a já nemám co ztratit," řekl.

Nadal i na US Open potvrzuje svou letošní suverenitu, neboť ani v pátém zápase neztratil podání. Krajana Tommyho Robreda, na kterého v předchozím kole nestačil Roger Federer, smetl 6-0 6-2 6-2 a letos tak na betonu vyhrál i 20. utkání.

"Mám za sebou letošní nejlepší zápas na US Open," pochválil se vítěz US Open z roku 2010 Nadal, který prohrál pouze set v tie-breaku s Kohlschreiberem. "Hraju v každém zápase o trochu lépe, což je skvělé," pochvaloval si druhý hráč světa.

- GRANDSLAM US OPEN 2013 -
(USA / New York, tv. povrch, 34.300.000 dolarů)
středeční výsledky mužů (04. 09. 2013)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Gasquet (8-Fr.) - Ferrer (4-Šp.) 6-3 6-1 4-6 2-6 6-3
Nadal (2-Šp.) - Robredo (19-Šp.) 6-0 6-2 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

59
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Mira17
co to bylo za ctvrtfinale robredo nastoupi uz do zapasu priposranej mohl byt krasnej zapas roger.rafa i kdyby rafa stejne vyhral ale proste nadal-federer na grandslamu je aspoň zapas ale ne tohle robredo hruza
Reagovat
smazaný uživatel
Zdravím všechny, nemá někdo prosím odkaz na stránku, kde by byly bilance mezi jednotlivými hráči? Konkrétně mě zajímá, jestli má vůbec Rafa s někým negativní bilanci? Díky.
Reagovat
Mayo
Rosol, Hrbatý, Davydenko...
Reagovat
tito
proti první třicítce
http://www.atpworldtour.com/News/Tennis/2013/08/34/Nadal-Top-30-Winning-Record.aspx
proti první 10 ve srovnání s ostatními od roku 1973
http://www.atpworldtour.com/Reliability-Zone/Reliability-Versus-Top-10-Career-List.aspx
myslím že tohle by mohlo stačit :-)
Reagovat
MarcelPersch
Z aktivnich hracu jen Davydenko, ktery s nim odehral vice nez 1 utkani.
Reagovat
Mayo
vamos RAFA
Reagovat
smazaný uživatel
Ale ta prohra v 1.kole Wimbledonu vrhá velký stín na jinak dobrý rok Rafaela Nadala, přece jenom výrazně si to pokazil, teď se to sice snaží napravit, ale Wimbledon je Wimbledon.
Reagovat
Amputace
Pokud vyhraje USO, na konci roku si na to nikdo nevzpomene :)
Reagovat
smazaný uživatel
Už teď jsou dny, kdy si ani na to nevzpomenu :D
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavé. Dneska tipuju Stana. Ale Zdroj říká, že Andy jej vypráská.
Reagovat
smazaný uživatel
jaky zdroj?
Reagovat
smazaný uživatel
tajný
Reagovat
smazaný uživatel
noo zaujimave Stan vyhra
Reagovat
smazaný uživatel
Snad se jenom spletl ve jménu, kdo koho vypráská. V tom občas nemá jasno.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja to Wawrovi asi viac prajem ako mu verim ale verim ze bude mat lepsi den ako mal na AO s Novakom:DDD
Reagovat
spaniel
Prazdroj
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsi daleko. Tipy čte z pivní pěny a započítává do toho různé singularity :)))
Reagovat
tito
Zdroj nezdroj, já Standu dám :-)
Reagovat
smazaný uživatel
kafe po ranu? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Hooodně dobrý kafe
Reagovat
smazaný uživatel
Janekda je správnej notorickej fanoušek, vždy a za každé situace :))))
Reagovat
smazaný uživatel
Lepší den a zápas než ten s Novakem? Tak ten už Stan zajistě nikdy mít nebude.
Reagovat
tommr
průběžnej stav žebříčku ATP k dnešnímu dni tj. před dnešními čtvrtfinálovými zápasy Djokovic-Youzhny a Murray-Wawrinka. Čísla v závorce znamenají bodovej náskok nebo ztrátu na Tomáše, 1 hvězdička znamená, že se hráči dostali do semifinále a ještě tudíž můžou na USO získat další body (až 1280 bodů za titul), 2 hvězdičky znamenají, že se hráči dostali do čtvrtfinále a ještě tudíž můžou na USO získat další body (až 1640 bodů za titul):

1.Djokovic 10140 (+5605) **
2. Nadal 9580 (+5045) *
3. Murray 7060 (+2525) **
4. Ferrer 6850 (+2315)
----------------------------------
5. Berdych 4535
----------------------------------
6. Federer 4515 (-20)
7. Del Potro 4425 (-110)
8. Tsonga 3425 (-1110)
9. Gasquet 3165 (-1370) *
10. Wawrinka 2790 (-1745) **
11. Raonic 2555 (-1980)
...
19. Robredo 1890 (-2645)
20. Youzhny 1825 (-2710) **
...

Tomáš Berdych sice zůstává pátej, ale jeho náskok před Federerem a Del Potrem je jen minimální a může o něj přijít už během DC víkendu pokud při něm neobhájí lonský semifinálový body což trochu paradoxně hrozí i při hladkým postupu našich do finále ...

Navíc se Tomášovi trochu nečekaně objevil další nebezpečnej soupeři v boji o účast na TM - Gasquet. Gasquet se může v případě zisku titulu na USO Tomášovi přiblížit až na 90 bodů. Tomáš se ted proto bude muset spoléhat na pomoc Nadala, kterej snad Gasqueta zastaví už v semifinále. I tak ale bude Gasquet pro Tomáše představovat velkou hrozbu, protože ve zbytku sezóny obhajuje podstatně mín bodů než Tomáš ...

Podobný nebezpečí hrozí Tomášovi i od Wawrinky, kterej se může v případě zisku titulu na USO Tomášovi přiblížit až na 105 bodů. Tady se bude muset Tomáš spoléhat na to, že Wawrinku porazí už dneska Murray nebo nejpozději v semifinále Djokovic ...
Reagovat
smazaný uživatel
len nech Tsonga udrzi 8 miesto chcem jeho na TM nie Gasqueta
Reagovat
smazaný uživatel
Tom jak Tom, ale u Feďi jsou oba hrozbou a to hodně reálnou, že nepostoupí na TM.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer TM v phode hrať bude
tam by som sa nebal
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Roger nemá na září plánované žádné turnaje. Uvidíme, jestli se přihlásí nebo bude body honit v Paříži.
Reagovat
tommr
Tomáš, Federer a Del Potro jsou na tom zhruba stejně - všem třem reálně hrozí, že je bud Gasquet nebo Wawrinka vystrnadí z elitní osmičky a budou se proto muset ve zbytku sezóny ještě hodně snažit ... :)
Reagovat
tommr
pokud se Tsonga urychleně nevrátí na okruh tak mu hrozí, že ho Gasquet a Wawrinka brzo předstihnou. Oba dva totiž ještě můžou získat další body na USO a ve zbytku sezóny na rozdíl od Tsongy skoro nic neobhajujou ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš má oproti Feďovi +350 bodů. Plus snad získá pár bodů v DC, v září jede do Bangkoku(asi nasazená 2) a Pekingu(4). U Toma zas tak velké "nebezpečí" nevidím. Ale jsi pesimista, takže chápu :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja bych to tak nehrotil...Podle me tri Berda, Fedex a DelPo si to TM udrzi v pohode. A nova krev na TM v podobe Richarda nebo Stana by se tam hodila.
Reagovat
tommr
v DC nemůže Tomáš nic získat - tam může jen ztratit. Proti Argentině obhajuje 2 lonský vítězství takže se může klidně stát, že ČR postoupí do finále po výhře 3:0, ale Tomáš příjde o body do žebříčku ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Chceš říct, že se nezapočtou body z DC do race?
Reagovat
tommr
chci tím říct, že pokud bude proti Argentině rozhodnuto už po deblu tak Tomáš nenastoupí v nedělní dvouhře, neobhájí tak 1 lonský vítězství a příjde tudíž o 70 bodů do žebříčku ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
chci se zeptat. Podle mojich informaci ikdyby vyhral zapas za rozhodnuteho stavu v DC tak by stejne uz neziskal za nej body ze? Myslim ze body se ziskavaji pouze za zapas za nerozhodnuteho stavu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale snad se bavíme o postup na TM, čili race. A tam nějaký bodík Tomovi přibude.
A jestli ti teda jde o norm. žebříček, tak tam vede Tom před oběma o 1400 bodů.

A jak jsem psal Feďa, a vlastně ani DelPo, v září nehrají žádný turnaj. Nebo aspoň zatím nejsou přihlášeni. Takže za září 0 bodů do race.
Reagovat
smazaný uživatel
oběma - myslím Rišárem a Stanem
Reagovat
tommr
jj body se udělujou jen za výhry v tzv. ostrejch zápasech za nerozhodnutýho stavu. Pokud je o výsledku už rozhodnuto tak se zbývající zápasy berou jen jako exhibice a žádný body do žebříčku se za ně neudělujou ... :)
Reagovat
tommr
v září se kromě DC hrajou jen nějaký dvěstěpadesátky takže to, že Federer a Del Potro nikde nestartujou nehraje žádnou roli. Všechno podstatný se odehraje v průběhu října v Asii a v Evropě ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
dočkal sa Richard
dnes sa dočka aj Wawrinka
Reagovat
smazaný uživatel
Bude zajímavé sledovat, jestli toto US Open bude znamenat průlom v jeho kariéře. Když byl mladý přezdívalo se mu "Baby fed" (jak dyby to bylo nějaké Kainovo znamení :D ) Zlomil snad všechny mýty. Porazil TOP hráče, zlomil prokletí duelů s Ferrerem, 4. kola, pětisetových zápasů (rovnou dvakrát). Kéž by to vyšlo, tenis potřebuje osvěžení jako sůl v nejvyšších patrech.
Reagovat
Pe3k
Bohužel no chance.
Reagovat
smazaný uživatel
Richard má na Rafu viac zbraní, než David..V útoku je nebezpečný, má urcite percentuálne vyssiu sancu uspiet, než mnohými vzájomnými prehrami zdecimovaný Ferrer..

Každopádne Gasquet už nad Nadalom vyhral, z tohto videa može opatovne nacerpat inspiráciu ako Rafu zdolať..

http://m.youtube.com/watch?v=KzKuv4j67aw
Reagovat
smazaný uživatel
Vidíš, tehdy se mu ještě dalo fandit. :))
Reagovat
smazaný uživatel
vtedy este Nadal nepredvadzal tie nekonecne pripravy pri podani, preco toto predvadza teraz, to nepochopim...clovek aj zaspi pokial uvedie lopticku do hry...
Reagovat
smazaný uživatel
Vtedy sa ešte hralo o guličky..

Celkovo Rafa na tom videu posobí tak neohrabane, miestami vyzerá skor ako rekreačný tenista..Richard, práve naopak..Ten jeho nezamenitelný backhand mal už vtedy jasné kontúry, ktorými píše dodnes..
Reagovat
smazaný uživatel
a teraz sa hraje zrejme o ho.vno, ked si stale sprta v riti...
Reagovat
Pe3k
:D
Reagovat
Pe3k
Jako obvykle píšeš totální kraviny. Ferrer Nadala porazil 2 x na grandlsamu. Kolikati ostatním hráčům se to povedlo? Celkově jej porazil 5x a Gasquet jen 1 v roce 2003 na chalengeru, což se nedá ani počítat...Richard nemá čím Nadala porazit.
Reagovat
smazaný uživatel
Zabudol si odpísať na margo stávky, to si ozaj srab?...
Reagovat
hatatytla
Richard myslel vítězství na turnaji do 14 let, alespon to vysvětluje na tiskové konferenci. Zápas na challengeru kdy jim bylo
17, tak o tom se vůbec nezminuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Silna 4 postupila naposledy do semi na GS min. rok na AO
ked ai dobre pamätam

takže dúfam. že esše aspoň raz si to zopakuju
pretože semi
Rafa - Richard nooo neni moc pohladne
Reagovat
smazaný uživatel
urcite lepsi nez Rafa vs. David. U Richarda neni aspon jasny ze dostane naklep
Reagovat
smazaný uživatel
noo tym by som si nebol taký istý
Reagovat
smazaný uživatel
to ze nedostane naklep samozrejme nemuzu vede ale David je proste s TOP4 pokazde fackovaci panak. Navic Richard s Rafou spolu nehraji tak casto, tak proto to bude zajimavejsi. Naposledy spolu hrali pred dvema lety.
Reagovat
smazaný uživatel
V semifinále už Ríša nebude nervózní z podávání na postup do finále.
Reagovat
smazaný uživatel
Ferrer - Gasquet
včera to bol jeden z 10 zapasov kedy môže Richard Davida poraziť

a Rafa jednoznačne titul musi byť doma
Reagovat
smazaný uživatel
Tak semifinále bez ztráty servisu ? :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist