Gonzalez je zpět, v Bělehradě porazil Kližana

26. 4. 2011, 18:25
Aktuality 3
ATP BĚLEHRAD - Na okruh ATP se po více než půl roce vrátil bývalý pátý hráč světa Fernando Gonzalez. Chilský tenista se ve svém prvním zápase od loňského US Open na antuce v Bělehradě utkal Slovákem Martinem Kližanem a zvítězil ve dvou setech.
Fernando Gonzalez a Martin Kližan

Fernanda Gonzaleze po celou první polovinu loňské sezony trápily potíže s kyčlí i koleny, než po srpnovém US Open zjistil, že musí na operaci. Až letos v březnu se vítěz 11 turnajů na ATP Tour a zlatý olympijský medailista ve čtyřhře v Aténách 2004 připravoval na návrat, ve kterém mu pomáhá nový kouč Horacio Matta.

Třicetiletý Chilan si pro místo svého návratu vybral Bělehrad, kde pořadatelé bývalé světové pětce s radostí udělili divokou kartu. Gonzalez je totiž po zranění až 516. hráčem světa.

Jako první jeho formu prověřil jednadvacetiletý Slovák Martin Kližan. Levoruký tenista, jenž na okruhu ATP dosud vyhrál jen dva zápasy, začal utkání proti hvězdnému soupeři lépe a hned ve třetím gamu mu vzal podání. Brejk však nepotvrdil a do konce sady už nezískal ani game. Ve druhé sadě pak sice Gonzalez ještě dvakrát přišel o servis, nakonec však za hodinu a 16 minut vyhrál nad nejistě hrajícím sokem 6-2 6-4. 

"Docela dlouho dobu jsem nehrál, ale v své hře už poznávám své údery. Každým dnem se lépe pohybuju, ale musí hrát více zápasů, potřebuju více soutěžit. Podmínky pro dnes nebyly úplně ideální pro dobrý tenis, ale byla to dobrá těžká zkouška.," řekl Gonzalez.

"Samozřejmě, že jsem za výhru šťastný, ale dnes to pro mě nebylo to nejdůležitější. Bál jsem se toho, co se bude na kurtu dít, ale cítil jsem se opravdu dobře. Před operací jsem rychle ztrácel energii, protože jsem se nemohl dobře hýbat," dodal zkušený Jihoameričan.

Chilan, jenž se příští týden představí i na antukovém challengeru v pražské Štvanici, si o postup do čtvrtfinále zahraje s Felicianem Lópezem. Španěl si dnes poradil s osmým nasazeným Juanem Monakem, kterému se na evropské antuce zatím nedaří, neboť dnes na ní prohrál už třetí ze čtyř utkání.

Argentinec v duelu hraného za silného větru s Lópezem prohrál první set 4-6 a i ve druhém byl brejk pozadu. Ztrátu smazal třemi získanými gamy v řadě a ujal se vedení 5-4, další tři hry ale už znovu patřily jistějšímu a méně chybujícímu Lópezovi, který i díky kvalitní hře na síti zvítězil 6-4 7-5.

"Vítr je pro nás nejhorší věcí, které se těžko přizpůsobuje. Hrát v takto silném větru je velmi obtížné. Jsem spokojený s tím, jak jsem v takovém počasí hrál," komentoval López.

Ernests Gulbis byl začátkem sezony v semifinále turnaje Sydney, od té doby však už téměř čtyři měsíce čeká alespoň na dvě výhry v řadě. Do formy se dvaadvacetiletému talentu lotyšského tenisu nedaří dostat ani na antuce, na níž loni porazil Federera a byl jedním ze dvou hráčů, kteří loni na oranžové drti dokázali uhrát set proti Nadalovi.

V Bělehradě se Gulbis utkal s o rok starším Iljou Marčenkem z Ukrajiny a prohrál hladce 2-6 4-6. V prvním setu šestý nasazený Lotyš uhrál pouhých 14 fiftýnů a po necelé půlhodině hry musel dohánět ztrátu. Ve druhé sadě se už mohl opírat o lepší podání, jenže jediný nabídnutý brejkbol neodvrátil, sám tři šance vzít soupeři servis nevyužil a s turnajem se musel rozloučit.

První výhru v hlavní soutěži turnaje ATP konaného na oranžové antuce si dnes připsal Somdev Devvarman. Šestadvacetiletý Ind byl sice dvakrát (2010 a 2011) ve druhém kole podniku v Houstonu, v Texasu se ovšem hraje na zelené antuce. Sice ani v Bělehradu to dlouho nevypadalo, že by měl Devvarman postoupit přes Kazacha Michaila Kukuškina do druhého kola, po první prohrané sadě a festivalu ztracených servisů ve druhém setu ale nakonec zvítězil 1-6 6-4 6-2.

V Bělěhradu zahájí svou antukovou přípravu na French Open letos stále neporažený Novak Djokovič. Místní rodák, jenž podnik ATP World Tour 250 do srbské metropole přivedl, předloni premiérový ročník vyhrál a před rokem kvůli problémům s dýcháním nedohrál čtvrtfinále s krajanem Krajinovičem. Letos bude o 25. výhru ze stejného počtu zápasů v této sezoně usilovat proti Adrianu Ungurovi. Rumunský tenista do soutěže vstoupil dnešním obratem proti Rubenu Ramirezi-Hidalgovi.

Nasazenou dvojkou je další domácí hráč a vítěz loňského Davisova poháru Victor Troicki, roli turnajové trojky plní Guillermo Garcia López a čtvrtým nasazeným jejiný Španěl Albert Montaňes.

V Bělehradě, kde loni dosáhl svého nejlepšího výsledku na antuce, finále neobhájí John Isner. Američan navázal na nepřesvědčivé výkony z předchozích týdnů, když s Brazilcem Ricardem Mellem prohrál hned v prvním kole 3-6 6-7.

Isnerův loňský přemožitel a krajan Sam Querrey v Srbsku letos nestartuje.

- ATP 250 BĚLEHRAD (Srbsko, antuka, 416.650 eur) -
pondělní a úterní výsledky (25. - 26. 04. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Mello (Braz.) - Isner (5-USA) 6-4 7-6(4)
Marčenko (Ukr.) - Gulbis (6-Lot.) 6-2 6-4
Tipsarevič (7-Srb.) - Nišikori (Jap.) 2-6 6-2 7-6(0)
F. López (Šp.) - Monaco (8-Arg.) 6-4 7-5
Gonzalez (Chile) - Kližan (SR) 6-2 6-4
Kavčič (Slovin.) - Kamke (Něm.) 7-6(0) 6-1
Zverev (Něm.) - Sela (Izr.) 7-6(4) 3-6 6-3
Devvarman (Indie) - Kukuškin (Kaz.) 1-6 6-4 6-2
Ungur (Rum.) - Ramirez Hidalgo (Šp.) 6-7(2) 6-3 6-4
Berrer (Něm.) - Peya (Rak.) 4-6 6-3 6-4
Granollers (Šp.) - Škugor (Chorv.) 7-5 6-1
Volandri (It.) - Lajovič (Srb.) 6-1 6-4

Čtyřhra - 1. kolo:
Čermák/Polášek (3-ČR/SR) - Isner/Marčenko (USA/Ukr.) 6-4 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Takto si robi Klizan len nepriatelov .. psychicky nezvladol ze bol lepsim hracom ako momentalny Gonzalez - ANO LEPSIM - ale Gonzo poctivou hrou mu ustedril lekciu ... Klian mal radsej hrat hrat a znova len hrat, nie sa tam hrat na tupeho McEnroa, je 150. nasvete a hra sa na hviezdu ! takto teda nie mily Klizko ! zajtra mohol hrat proti hratelnemu Lopezovi, takto ide do ......... .
Reagovat
QPR_Draxter14
Ten to nemá v hlavě v pořádku od jeho samotného působení v žebříčku....viděl si, co dělal po triumfu v Bratislavě loni? trapák a namyšlenec...
Reagovat
smazaný uživatel
porazil sice klizana ale vykon to slabucky 3 krat stratil servis ak narazi na niekoho silnejsieho konci
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist