Griekspoor má první skalp hráče TOP 10. S Evansem jsou poprvé ve finále turnaje ATP 500

6. 8. 2023, 08:27
Aktuality 2
ATP WASHINGTON - Tallon Griekspoor (27) a Daniel Evans (33) ve Washingtonu postoupili poprvé do finále turnaje ATP 500. Nizozemský tenista v semifinále vyřadil sedm zápasů neporaženou domácí nasazenou jedničku Taylora Fritze (25), na 10. pokus si připsal premiérový skalp hráče TOP 10 a bude snažit udržet finálovou neporazitelnost. Brit si poradil ve dvou setech s Bulharem Grigorem Dimitrovem (32) a zaútočí na teprve druhý titul.
Tallon Griekspoor (© Profimedia)

Tallon Griekspoor se teprve loni v 25 letech dostal poprvé do čtvrtfinále turnaje ATP. Letos se probil už i do semifinále a to dokonce hned čtyřikrát. A už třetí z nich proměnil ve finále.

V lednu na hardu v indickém Puné a v červnu na domácí trávě v Hertogenboschi nakonec triumfoval a nyní ve Washingtonu si poprvé zahraje finále na podniku ATP 500.

Do největšího finále se sedmadvacetiletý Nizozemec dostal po nejcennější skalpu kariéry. Domácí světovou devítku Taylora Fritze, jenž před týdnem triumfoval v Atlantě a měl v zádech sérii sedmi vítězství, zdolal po obratu 3:6, 6:3, 6:2 a a v 10. střetnutí s členem TOP 10 si připsal premiérovou výhru.

"První výhra nad hráčem TOP 10 mi dlouho chyběla. Porazit Taylora na jeho domácí půdě je celkem speciální. Je to dobrý začátek amerického turné a už se nemohu dočkat zítřku," zářil spokojený Griekspoor, jenž soupeře přestřílel na vítězné údery 40:30.

"Celý týden mi tu funguje servis, skvěle se pohybuju a tělo drží, takže si nemám na co stěžovat," pochvaluje si nejlepší nizozemský tenista současnosti. V žebříčku si zajistil posun na 26. místo, své nové kariérní maximum. V případě triumfu vyletí dokonce na 21. příčku.

"Vyhrát dvě dvěstěpadesátky, z toho jednu 'doma', je něco, o čem sníte. Navíc jsem byl v semifinále pětistovky 'doma' v Rotterdamu a teď jsem tady ve finále. To všechno spojuje tuhle sezonu. Tvrdě jsem pracoval a tohle je odměna," dodal Griekspoor.

Dimitrov – Evans 3:6, 6:7

O udržení finálové neporazitelnosti se Griekspoor utká v neděli od 23:00 SELČ s Danielem Evansem, s nímž loni prohrál ve dvou setech halové zápasy v Antverpách i Davis Cupu.

Třiatřicetiletý Brit Evans v semifinále porazil díky pouhým 10 nevynuceným chybám 6:3, 7:6 Bulhara Grigora Dimitrova a navázal na dva páteční skalpy Alexandera Ševčenka a nasazené dvojky Francese Tiafoea.

"Po včerejšku to bylo těžké. Když jsem se dnes na kurt vrátil, bylo moc důležité udržet kvalitu a nepodat špatný výkon. V posledních měsících to z mé strany nebylo ideální. Jsem moc pyšný na to, že jsem to dokázal," pochvaloval si Evans, který před turnajem prohrál 8 z 9 zápasů a jedinou výhru od konce dubna zaznamenal na challengeru proti outsiderovi ze třetí světové stovky.

"Fyzicky jsme byl opravdu dost unavený. Respektive ospalý, protože jsem šel spát pozdě v noci. Ale po nepovedeném Wimbledonu jsem brzy dorazil do Ameriky a strávil hodně času v Bradentonu (tréninkové centrum na Floridě), kde mi trenér pomohl dostat se do kondice. I proto se teď cítím dobře, když se mohu spolehnout na své tělo po dvou zápasech během jednoho dne," těšilo Evanse.

Evans ve Washingtonu začal prohraným setem s Grégoirem Barrérem a hrozil mu konec po úvodním vystoupení už na sedmém turnaji ATP v řadě. Vývoj ale otočil, neprohrál osm setů po sobě a poprvé od loňského Montrealu, kde bude v příštím týdnu obhajovat jedno ze dvou semifinále na podnicích Masters 1000, zaznamenal sérii čtyř vítězství.

Do finále klání ATP Evans postoupil počtvrté v kariéře. Stejně jako Griekspoor si poprvé zahraje o titul z podniku ATP 500, jedinou trofej slavil předloni v Melbourne v jedné z generálek na Australian Open.

• ATP 500 WASHINGTON •
USA, tv. povrch, 2.013.940 dolarů
sobotní výsledky (05. 08. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Griekspoor (12-Niz.) - Fritz (1-USA) 3:6, 6:3, 6:2
Evans (9-Brit.) - Dimitrov (5-Bul.) 6:3, 7:6(4)

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
Krisboy
Evans si před zápasem s Tiafoem dal zase lajnu, ne? Kde se to v něm vzalo? Životní výkon...? smile

Semi s Dimi jsem ještě neviděl...
Reagovat
Maisterstich
Prej jen tak otřel nos o to a stačilo to...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist