Haas přechod na antuku nezvládl. Mónaco letos poprvé vyhrál

12. 4. 2013, 10:01
Aktuality 9
ATP HOUSTON - Tommy Haas na svém prvním antukovém turnaji roku v Houstonu na úspěšné vystoupení z Miami nenaváže. Pětatřicetiletý německý veterán v Texasu nezvládl roli favorita proti Litevci Berankisovi, naopak po obratu postoupil nejvýše nasazený Almagro i obhájce titulu Juan Mónaco, který zaznamenal první letošní výhru.
Tommy Haas

Dva týdny po senzačním vítězství nad světovou jedničkou Srbem Novakem Djokovičem a postupu do semifinále turnaje v Miami německý tenista Tommy Haas nezvládl svůj první letošní zápas na antuce. V Houstonu pětatřicetiletý hráč nasazený jako číslo dvě podlehl Ricardasi Berankisovi z Litvy 3-6 3-6.

"Vstoupil jsem do zápasu příšerně, což se pak podepsalo na mém sebevědomí. Kdyby se mi povedl v prvním gamu udržet podání, mohlo se to vyvíjet jinak," prohlásil šampion z roku 2004 Haas po porážce se 77. hráčem světového žebříčku.

Ricardas BerankisO 13 let mladší Litevec přičítal vítězství nad někdejší světovou dvojkou tomu, že odehrál zápas už v prvním kole. "Na antuce je to velká výhoda. Dostal jsem se díky tomu do rytmu," liboval si.

Ve čtvrtfinále se dvaadvacetiletý Berankis utká v prvním vzájemném zápase s domácím finalistou z loňského roku Johnem Isnerem. Pátý nasazený Američan ve čtvrtek o postup bojoval dvě a půl hodiny; v souboji s krajanem Jackem Sockem sice ani jednou nepřišel o podání, postoupil však až po těsné výhře 7-5 6-7 7-6.

"V posledních týdnech se mi příliš nedařilo a chybí mi teď sebedůvěra. Jsem ale rád, že jsem to po boji zvládl a můžu připravit na další zápas," řekl Isner, který před turnajem prohrál 4 z posledních 5 zápasů.

Za obhajobou titulu vykročil Argentinec Juan Mónaco, který se dočkal výhry až na šestém letošní turnaji. Ve druhém kole zdolal třetí nasazený domácího Tima Smyczeka 7-6 6-1 a po třech výhrách v Davis Cupu se konečně dočkal i na turnaji ATP.

"Tvrdě jsem makal a nakonec se to vyplatilo. Možná jsem nabral nějaké sebevědomí v Davis Cupu," uvedl osmnáctý hráč světa, jenž o víkendu přispěl k postupu přes Francii a může se objevit v zářijovém semifinále v Česku. O semifinále se utká s Američanem Robbym Gineprim.

Už ve druhém kole došlo na souboj dvou bývalých hráčů Top 10 mezi nasazenou jedničkou Nicolásem Almagrem a Francouzem Gaelem Monfilsem, kteří v Houstonu debutují. Favorizovaný Španěl sice prohrál první set hladce 2-6, ve druhém však Monfils uhrál po svém podání jen jeden fiftýn, neproměnil ani jeden ze čtyř brejkbolů a dostal 'kanára'. Rozhodující sadu už Almagro kontroloval rychlými gamy na servisu a již po hodině a 32 minutách vyhrál 2-6 6-0 6-3.

Kvůli zranění prsního svalu se z turnaje odhlásil finalisa z roku 2010 Sam Querrey a druhou šanci jako lucky loser místo něj dostal Ivo Karlovič. Čtyřiatřicetiletý Chorvat ale jen prohloubil své trápení. V Houstonu, kde roce 2007 triumfoval, navzdory 28 nastříleným esům prohrál 4-6 7-6 5-7 s domácím Rhynem Williamsem.

"Je to paráda! Tvrdě jsem pracoval a teď se to opravdu začíná vyplácet. Cítím se velmi silný a plný sebevědomí. Doufám, že může jít ještě dál," radoval se jednadvacetiletý Američan, který si v prvním čtvrtfinále na okruhu ATP zahraje se Španělem Rubenem Ramirezem-Hidalgem.

Ten ve druhém kole porazil hladce krajana Fernando Verdasco. Šestý nasazený Španěl sice v úterý v Houstonu ukončil více než dvouměsíční čekání na výhru, dva dny na to ale už v 2. kole znovu překvapivě prohrál. V deštivém Texasu podlehl krajanu Ramirezi-Hidalgovi 3-6 2-6.

Jubilejní 800. vítězství na okruhu ATP si připsal americký deblista Bob Bryan, který s bratrem Mikem v prvním kole smetli rakousko-brazilskou dvojici Oliver Marach a Andre Sa snadno 6-0 6-1. Bob Bryan je teprve třetím hráčem, který této hranice ve čtyřhře dosáhl. Před ním se to povedlo jeho sourozenci Mikeovi (814) a Kanaďanovi Danielu Nestorovi (885). Bryanové, kteří v Houstonu usilují o pátý titul, společně vyhráli 799 zápasů.

- ATP 250 HOUSTON -
(USA / Texas, antuka, 455.775 dolarů)
čtvrteční výsledky (11. 04. 2013)

Dvouhra - 2. kolo:
Almagro (1-Šp.) - Monfils (Fr.) 2-6 6-0 6-3
Berankis (Lit.) - Haas (2-Něm.) 6-3 6-3
Mónaco (3-Arg.) - Smyczek (USA) 7-6(5) 6-1
Isner (5-USA) - Sock (USA) 7-5 6-7(3) 7-6(3)
Ramírez Hidalgo (Šp.) - Verdasco (6-Šp.) 6-3 6-2
Lorenzi (7-It.) - Cipolla (It.) 7-6(4) 6-1
Ginepri (USA) - Alund (Arg.) 6-2 4-6 6-4
Williams (USA) - Karlovič (Chorv.) 6-4 6-7(5) 7-6(3)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Chudák:-(...hraje dost dobře, ale nemůže si dovolit ztratit servis, bo na returnu (kromě pár- máálo výjimek) si jednoduše neškrtá...musí to bejt neuvěřitelně frustrující.
Reagovat
smazaný uživatel
aaa, zname je, vlky, v rouchu berancim!
Reagovat
smazaný uživatel
No zatím ho tolik neznám (zaujal mě až na letošním AO), ale nepřijde mi vůbec zlý:-)
Reagovat
smazaný uživatel
neni v mem hledacku.. :-) Dobre, Johne!!! Tak ted Moonaco?
Reagovat
smazaný uživatel
come on! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
nevadi, John te pomsti - a na svoji generaci stale mas! :-)
Reagovat
Tomasito
..1:0..
Reagovat
Tomasito
..1:0..
Reagovat
smazaný uživatel
Držím palce;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist