Hájek postoupil přes talentovaného Brazilce, ve 2. kole je i Karolína Plíšková

4. 5. 2011, 11:49
Aktuality 9
CHALLENGER & ITF PRAHA - Zima ani déšť v Praze nezabránili Janu Hájkovi v postupu do druhého kola. Pátý nasazený Čech na štvanické antuce porazil talentovaného Brazilce Tiaga Fernandese a zahraje si o čtvrtfinále. Postoupila i Karolína Plíšková, naopak její sestra Kristýna, patnáctiletá Tereza Hejlová a Jan Blecha končí.
Jan Hájek

Jan Hájek utkání prvního kola Strabag Prague Open zvládl. Český daviscupový reprezentant si v deštěm přerušeném utkání hraném v chladném počasí na centrkurtu Štvanice poradil s osmnáctiletým Brazilcem Tiagem Fernandesem, vítězem loňské juniorky Australian Open, 7-6 6-3.

"Klíčový byl tie break prvního setu. V zápase mě extrémně podržel servis,“ řekl Hájek pro oficání web turnaje. Zkrácenou hru vyhrál 9-7, když proměnil až čtvrtý setbol.. Ve druhé sadě pak již šel za vítězstvím mnohem razantněji než soupeř.

Nejen Brazilec mu však stěžoval cestu do druhého kola. Tenisty v úterý trápilo až extrémní počasí, sychravo a velká zima. Hájek si proto ani o přestávkách nesedal, snažil se udržovat zahřátý. "Nesměl jsem ztuhnout," dodal sedmadvacetiletý Hájek. V dalším zápase ho čeká vítěz duelu Kudrjavcev - Zeballos.

Jan Blecha se během své kariéry desetkrát pokoušel projít kvalifikací, startu v hlavní soutěži challengerového turnaje se ale dočkal až ve 22 letech díky divoké kartě. Na Štvanici ale vyhrát nedokázal. S druhým nasazeným Slovákem Lukášem Lackem prohrál hladce 1-6 2-6.

Z českých hráčů do druhého kola postoupili už v pondělí Ivo Minář a Lukáš Rosol, ve středu bude ve svém úvodním utkání bojovat proti bývalé světové pětce Fernandu Gonzalezovi také Jaroslav Pospíšil. "Gonzaleze jsem si přál. V pátek jsme říkal v sauně, že ho dostanu, a vyšlo to. Zápas s ním bude testem mého žebříčku," uvažoval Pospíšil, který si v Praze může zajistit start v hlavní soutěži Wimbledonu.

V soutěži žen se v úterý představily devatenáctileté sestry Plíškovy. Karolína zvládla souboj plný zvratů se Slovinkou Mašou Zecovou-Peskiricovou ve třech setech 6-1 2-6 6-4. Na malém centru si hráčky přebíraly vládu nad průběhem. Silnější nakonec byla česká talentovaná tenistka, vítězka loňské juniorky na Australian Open.

Zatímco její sestra Karolína vypjatou bitvu v prvním kole Strabag Prague Open zvládla, Kristýna Plíšková si druhé kolo štvanického turnaje nezahraje. Rodačka z Loun podlehla zkušenější Švýcarce Stefanii Vögeleové ze Švýcarska 6-7 5-7. O výhře 151. hráčky světa a tradiční účastnice pražského klání rozhodl především závěr prvního setu. Plíšková měla v úvodní sadě dokonce setbol, Švýcarka ho však odvrátila a tie-break ovládla při skóre 7-3. Ke konečné výhře pak Vögeleové pomohla hlavně stoprocentní úspěšnost proměňování breakpointů. Švýcarka měla v celém zápase čtyři - a všechny zvládla.

Šanci vyhrát první zápas na ženském okruhu ITF dostala teprve patnáctiletá Tereza Hejlová, překvapit ale nedokázala. Česká naděje prohrála s pátou nasazenou Rakušankou Yvonnou Meusburgerovou.

Nasazenou jedničkou je Lucie Hradecká, kterou čeká Běloruska Kustovová, roli turnajové trojky plní Andrea Hlaváčková.

- CHALLENGER PRAHA (Česko, antuka, 100.000 dolarů) -
úterní výsledky (03. 05. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Hájek (5-ČR) - Fernandes (Braz.) 7-6(7) 6-3
Lacko (SR) - Blecha (ČR) 6-1 6-2
Chardy (1-Fr.) - Bury (Běl.) 6-1 6-2
Serra (6-Fr.) - Brands (Něm.) 6-3 6-2
Machado (7-Portug.) - Devilder (Fr.) 4-6 6-3 6-2
Gremelmayr (Něm.) - Lemke (Austr.) 6-0 6-2

- ITF PRAHA (Česko, antuka, 50.000 dolarů) -
úterní výsledky (03. 05. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Kar. Plíšková (ČR) - Zečová-Peškiričová (Slovin.) 6-1 2-6 6-4
Vögeleová (Švýc) - Krist. Plíšková (ČR) 7-6(3) 7-5
Meusburgerová (5-Rak.) - Hejlová (ČR) 6-4 6-1
Mayrová (4-Rak.) - Čepelová (SR) 6-4 5-7 6-1
Kremmerová (Luc.) - Rodionovová (Rus.) 6-4 2-6 6-3
Savčuková (Ukr.) - Ivanovová (Rus.) 0-6 6-1 skreč I.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Hm, tak Andrea právě prohrála v prvním kole s Reginou Kulikovovou 3:6, 6:7, přičemž ve druhém setu vedla už 5:1. Takhle se v té stovce dlouho neudrží. I když Kulikovová letos na AO vyřadila Hantuchovou.
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, že Kristýna Vögelovou nakonec nedala, v prvním setu měla myslím dokonce víc než jeden setbol, v druhém setu za stavu 5:4 podávala na vítězství v setu. Měla totiž celkem slušný los, kdyby překonala Švácarku, tak mohla dokráčet až do SF, neboť Meusburger i Patricia Mayer jsou rozhodně porazitelné soupeřky (co se týče Meusburger, viz i první set s Hejlovou a to přitom Hejlová napatří do špičky ani českých juniorek).

Naproti tomu Karolina bude pravděpodobně hrát v dalším kole s Hradeckou a to bude pravděpodobně její konečná.
Reagovat
smazaný uživatel
Matěji, mně stejně vrtá hlavou na základě čeho obdržela od pořadatelů Tereza Hejlová WC do hlavní soutěže? Vždyť je v českém žebríčku juniorek až na neuvěřitelném 58. místě. Proč WC nedostala do hlavní soutěže taková Denisa Allertová či Lenka Juříková?
Přece není možné, aby se jedna divoká karta vyčerpala pro tak nízko postavenou hráčku..A nic na tom nemění ani případný sponzorský příspěvek ze strany okolí hráčky..
Reagovat
smazaný uživatel
Hejlová je ale ročník 1995 a je z ČLTK. A letos vyhrála halové mistrovství juniorek. Allertová hraje za TK Neridé a je ročník 1993, tedy řekněme "méně perspektivní". A Lenka Juríková je Slovenka.

Spíš je škoda, že divokou kartu nedostala Petra Rohanová nebo Malečková, ale obě hrály minulý týden juniorský turnaj v Itálii (který Petra Rohanová nakonec vyhrála) a společně dostaly WC do čtyřhry, kde hrály asi docela slušně -- s druhým nasazeným párem Meusburger, Woerle prohrály ve třech setech 2:6, 6:2, 5:10.

Malečková (1994) je momentálně 30. a Rohanová 35. na světovém žebříčku juniorek, snad něco uhrají na RG. A to tam jsou stále před nimi klasifikovány hráčky, které juniorku už v podstatě asi ani moc hrát nebudou -- Daria Gavrilova, Elina Svitolina, Lauren Davis, Timea Babos, Caroline Garcia, Sloane Stephens, Jana Čepelová.

Zejména Rohanová (srpen 1995) na to, jak je malá a mladá, dovede už dávat velmi slušné rány z forhendu i bekhendu. Sympatická je i tím, že dříve hrávala závodně i hokej (s klukama). Na protenis je pěkné video z jejího zápasu s Irinou Chroimačevou ze začátku loňského roku: http://www.protenis.cz/video/clip.php?vid=1618
Reagovat
smazaný uživatel
Lépe řečeno, Hejlová byla letos ve FINÁLE halového mistrovství juniorek. http://www.cltk.cz/home/?p=3103
Reagovat
smazaný uživatel
Lépe řečeno, Hejlová byla letos ve FINÁLE halového mistrovství juniorek. http://www.cltk.cz/home/?p=3103
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, tak to moc děkuji za informace ;-) To jsem nevěděl, já jsem právě čerpal z tohoto žebríčku.

http://www.cztenis.cz/dorost/zebricky
Reagovat
smazaný uživatel
Navíc to, na co jsi odkázal, jsou de facto loňské žebříčky. Jinak by tam těžko mohly být sestry Plíškové, kterým je už 19 let.
Reagovat
smazaný uživatel
V tom případě potom Hejlová udělala za jeden rok neuvěřitelný výkonnostní a výsledkový skok..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist