Halepová může hrát. Arbitrážní soud zkrátil bývalé světové jedničce trest za doping

5. 3., 17:22
Aktuality 41
Arbitrážní sportovní soud (CAS) zkrátil bývalé světové tenisové jedničce Simoně Halepové (32) trest za doping ze čtyř let na devět měsíců. Pro rumunskou hráčku to znamená, že se s okamžitou platností může vrátit na kurty. Zastavenou činnost měla zpětně od 7. října 2022, tudíž si trest již odpykala.
Profily hráčů
Simona Halepová se s okamžitou platností může vrátit na kurty. (@ Profimedia)

"Porota CAS jednomyslně rozhodla, že čtyřletý zákaz činnosti uložený nezávislým tribunálem ITF (Mezinárodní tenisové federace) se zkrátí na zákaz činnosti v délce devíti měsíců počínaje 7. říjnem 2022, přičemž toto období uplynulo 6. července 2023," uvedl CAS ve zveřejněném rozhodnutí.

CAS rovněž potvrdil vyškrtnutí všech výsledků, kterých Halepová dosáhla od 29. srpna 2022, kdy odevzdala pozitivní vzorek, do 7. října 2022, kdy jí byla zastavena činnost. Za toto období přijde i o všechny případné tituly, finanční odměny či body do světového žebříčku. Žádost Halepové, která požadovala zpětné datování trestu od 29. srpna 2022, CAS zamítl.

Bývalá vítězka Wimbledonu a Roland Garros měla na US Open 2022 pozitivní test na zakázanou látku roxadustat, stimulující tvorbu hemoglobinu a červených krvinek, tedy s podobnými účinky jako EPO. Loni v květnu pak byla Halepová obviněna ještě kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu.

Proti dopingovému trestu, který dostala loni v září, se odvolala k nejvyššímu sportovnímu tribunálu v Lausanne. Tenistka od začátku odmítala, že si zakázanou látku vzala úmyslně. Tvrdila, že se jí malé množství léku na anémii dostalo do těla ze schváleného doplňku stravy, jenž byl kontaminován.

CAS jí nyní dal za pravdu. Porota po třídenním únorovém slyšení rozhodla, že pozitivní test zavinil kontaminovaný doplněk a souviset s ním mohou i anomálie v biologickém pasu.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

ČTK

Komentáře

41
Přidat komentář
Fandina
To už je tak dlouho? Já mám pocit, že to bylo včera, když přestala hrát. Ale faktem je, že teď je situace úplně jiná. Na výsluní jsou už úplně jiná jména, než která tam byla při jejím odchodu.
Reagovat
Kandinsky1
No, když porovnáš aktuální žebříček s tím ze září 2022. Svátková pořád první, Saba tehdy šestá, Pegula osmá, Žába pátá, Sekyrka třetí. Zas tak moc se toho nezměnilo.
Reagovat
tommr
"CAS rovněž potvrdil vyškrtnutí všech výsledků, kterých Halepová dosáhla od 29. srpna 2022, kdy odevzdala pozitivní vzorek, do 7. října 2022, kdy jí byla zastavena činnost. Za toto období přijde i o všechny případné tituly, finanční odměny či body do světového žebříčku. "

v tomto období odehrála Halepka jedinej zápas a ten ještě navíc prohrála. Takže to je pro ní opravdu strašně přísnej trest ...
Reagovat
turista
Odkroutila si 17 měsíců. To je prakticky rok a půl. To je dost dlouhá doba ve sportu. Tak budiž vítána zpět!
Reagovat
patriks
Nevím proč nyní dávají 4 roky, naprosto veliké a zbytečné zpřísnění, to by měli dávat až při druhém prohřešku, při prvním rok. Simona po tomto rozhodnutí měla reálný trest 17 měsíců.
Reagovat
TSP
Ať už dostane či nedostane několik WC, návrat (byť i jen do první padesátky žebříčku) bude stejně velmi, velmi těžký, a to i vzhledem k věku. Jediné malé + může mít v tom, že si její vrcholovým sportem značně opotřebené tělo (zranění měla dost) poněkud více odpočinulo a zregenerovalo a že stále nemá děti, a tudíž se může tenisu věnovat na 100%. Vzpomeňme, jak se pokoušela vrátit např. Sharapova. Halepová je hlavně antukářka a tato sezóna teprve začne, ovšem aby se dostala na WC např. do Pařiže, bude muset na několika předchozích turnajích prokázat dostatečnou výkonost a alespoň nějaké důstojné výsledky. Nikdy nelze vstoupit 2x do téže řeky, jak již řekl jakýsi filosof.
Reagovat
Kandinsky1
Kdyby věděl, že to skoro nikdo nepochopí, tak by to neřekl.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak tak, řeky jedna po druhé vysychají, to nemohl tušit.smile
Reagovat
Fandina
Reagovat
vergus
Jelikož chráněný žebříček za stopku nedostane, tak se jí cesta zpět na výsluní dost komplikuje. V půlce sezóny už bude mít většina mediálních hvězd vyčerpané svoje PR a budou muset na velkých turnajích spoléhat na WC (Osaka, Wozniacki, Venus, Kerber, Raducanu, Andreescu, Badosa, Anisimova) a do toho přetlaku se jim tam začne cpát Halep
Reagovat
lvicek
Ani jsem si na ni nevzpomela... Tak jsem zvedava, jestli neco predvede, ale nechybela mi tedy.
Reagovat
tommr
A je to už opravdu definitivní rozhodnutí? Nemůže se ještě odvolat ITF?
Reagovat
Kandinsky1
Nemůže.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Někde psali, že se odvolalo, ovšem odvolání bylo zamítnuto a verdikt potvrzen.

Jinak teda téhle bramboračce nerozumím ani za mák a zajímalo by mě, kdo za tou (p)opravou stojí.

Rozhodně tu něco není v pořádku, když jedna organizace navrhuje 6letý, tedy doživotní distanc a druhá 9měsíců, což znamená na kurty.

Ale dokud budou tenisu vládnout Simonové a Kaderkové, budeme jíst bramboračku, guláš a eintopf.
Reagovat
George_Renel
V podstatě doping potvrzen, trest zkrácen.
Reagovat
Krisboy
Já z toho mám spíš opačný pocit.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Doping vyvrácen, trest potvrzen

nastoupil Vystoupil, teď už je to snad jasné.smile
Reagovat
George_Renel
Kdyby byl vyvrácen, vrátili by jí body a peníze.
Reagovat
Krisboy
Kdyby byl potvrzen, nerušili by zbytek trestu.
Reagovat
George_Renel
Co je tak nepochopitelného na větě: Trest byl zkrácen.
Reagovat
Krisboy
Jelikož zákaz hraní se nedá zpětně zrušit, je zrušení zbývající doby trestu to jediné, co mohou dělat.

Na tu hloupou a manipulativní otázku odpovídat nebudu, sorry.
Reagovat
George_Renel
Je to marné. Zákaz hraní se zrušit nedá, trest a jeho vymazání ano. Trest prostě zrušen nebyl.
Reagovat
Kandinsky1
To vůbec.
Reagovat
Krisboy
Jakože kdyby se potvrdil úmyslný doping, trest by byl tak jako tak zkrácen? To nedává ani za mák smyslu.
Reagovat
Kandinsky1
Ale dává, snížení trestu je naprosto běžné rozhodnutí CAS. Nechápu, jak někdo může udělat závěr: snížení trestu = nevinna.
Reagovat
Sinuhet1
Tezko rict jestli se jeste dostane do formy, uz je ji dost roku
Reagovat
Zirluck
Hlavne WTA sa dost zmenila vyhrava servis a sila. Halepka je nieco na styl ako Wozniacki a ta tiez od kedy sa vratila v podstate neuhrala nic..
Reagovat
Sinuhet1
no pamatuju finale ve Wimbledonu se Serenkou, a ta to tam strili pekne a Simona ji vyprovodila....
ale jsem taky docela skepticky :/
Reagovat
Zirluck
Musis brat do uvahy ze simona vtedy hravala a nemala pauzu a bola o dost rokov mladsia. Ale tak na socialne siete hadzala ze trenuje aj teraz takze uvidime mozno praveze prekvapi a vyhra hned GS ale velmi tomu neverim no. Neviem si predstavit ako by mohla porazit hracky typu ryba, saba, swiatek a vela inych
Reagovat
Sinuhet1
v podstate souhlasim
Reagovat
Nola
ja som nedavno citala, ze zazalovala vyrobcu doplnku, ktory pozila, myslim, ze by mala aj trenera, ktory jej ten doplnok poradil uzivat, ryba smrdi od hlavy, a kohoze to bol trener predtym? no predsa naj hracky vsetkych cias, ktora mala vynimky na uzivanie latok ovplyvnujucich vykon.... a nielen ona.....
Masha, Simona..... asi niekomu velmi prekazali, Masha mala naj sponzorov a Simona si dovolila vyhrat W, mozno konspiracie, ale ako dopadla vacsina konspiracii?

Simona po takej pauze pravdepodobne dopadne ako Masha, nie je najmladsia, jdu blejt velebnosti
Reagovat
Kandinsky1
Jen naivka může věřit tomu, že byl Mastodont čistej.
Reagovat
Kandinsky1
Tak to by mohla ještě žalovavat WTA za ušlý zisk za těch 9 měsíců, ne ?
Reagovat
aligo
Tak to jsem nečekal... WC do Miami!!!
Reagovat
com
ta dostane WC do kazdyho turnaje Doufam, ze bude koncit vzdycky v prvnich kolech
Reagovat
Mony
Možná tuhle WC
https://www.google.com/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fekovesnice.cz%2Fview.asp%3Ftyp%3Dfoto%26id%3D1501&tbnid=ifxZq6AWfs8PjM&vet=1&imgrefurl=http%3A%2F%2Fekovesnice.cz%2F534-kompostovaci-zachod.html&docid=1pE_sx_MpAdT6M&w=533&h=800&hl=cs-CZ&source=sh%2Fx%2Fim%2Fm1%2F4&kgs=37a6b9cd9a607390&shem=trie
Reagovat
farr
Houby WC... feťákům ani náhodou .. pěkně poctivě ať si ranking od nuly vypracuje. Žádný zranění nebo rození dětí tenhle případ není. Tyhle zkratky neuznávám. Dostala tresty, odpykala OK.
Reagovat
Nola
a ako si ho ma odpracovat? ved nema ranking, to ma zacinat od nuly ako nejaka juniorka, alebo mladsia hracka? nezda sa ti to pritiahnute za vlasy......dostala 9 mesiacov, to by urcite nevypadla z rankingu po takej dobe.....
Reagovat
Kandinsky1
Na nějakou morálku dnes sere pes. Menší turnaje se o ní budou prát.
Reagovat
com
jenze na mensi turnaje zas bude srat Halepka Ta se bude cpat na petistovky, tisicovky a grandslamy.. Pochybuju, ze ji uvidime na 250tce a nizsich turnajich
Reagovat
GaelM
Ze začátku imho 250 klidně. A dál se uvidí podle výkonnosti...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist