Halepová se hájila u soudu v Lausanne. Pravda vyjde najevo a brzy se vrátím, věří Rumunka

9. 2., 18:29
Aktuality 5
Bývalá světová jednička a grandslamová vítězka Simona Halepová po projednávání svého dopingového případu u Sportovního arbitrážního soudu (CAS) uvedla, že věří, že se brzy vrátí k tenisu. Dvaatřicetiletá Rumunka se k nejvyššímu sportovnímu tribunálu v Lausanne odvolala proti čtyřletému distanci, který dostala loni v září.
Profily hráčů
Simona Halepová u Sportovního arbitrážního soudu v Lausanne (© Profimedia)

"Měla jsem možnost přednést svou obhajobu a věřím tomu, že pravda vyjde najevo a že se brzy budu moc i vrátit na kurty," řekla dnes Halepová novinářům po třídenním jednání CAS. Verdikt arbitráže se dá podle agentury AFP očekávat v řádu týdnů až měsíců.

Bývalá vítězka Wimbledonu a Roland Garros má zastavenou činnost od října 2022. Na US Open měla pozitivní test na zakázanou látku roxadustat, stimulující tvorbu hemoglobinu a červených krvinek, tedy s podobnými účinky jako EPO. Loni v květnu pak byla Halepová obviněna ještě kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu.

Halepová od začátku odmítala, že si zakázanou látku vzala úmyslně. Tvrdila, že se jí malé množství léku na anémii dostalo do těla ze schváleného doplňku stravy, jenž byl kontaminován. Nezávislý tribunál námitku rumunské tenistky o kontaminovaném doplňku přijal, uvedl však, že množství, které požila, nemohlo mít za výsledek tak vysokou koncentraci roxadustatu v jejím pozitivním vzorku.

Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA) tak Halepové udělila loni v září čtyřletý distanc do 6. října 2026, kdy jí bude 35 let.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Stippy
Simona! Fandím jí, co se dá dělat, mám svoje sympatické hráčky a pak ty, co vážně nemusím: skřeky Haddad Maia například, a když se střetne s Kasatkinou, tak Ruska je mi bližší, i když je na holky - ale pokud vím, je to její život a zsplaťbůh bez aktivistických buznořevů. Je jí přáno, hraje dlouhodobě vyrovnaně a moc dobře. Simoně držím všechny palce, ale zpátky se ten eifr nejspíš nevrátí. Jen ještě, bez důkazů, takže jen moje zcela osobní domněnky: antidopingové agentury jsou dlouhodobě řízeny jako součást snahy Západu zadupat, znevěrohodnit post-sovětské země jako ty "podezřelé" a "zcela určitě proputinovské". I ten sport Západ dokázal zničit, přestože pomocné látky jsou vždy, všude a u všech. Takže, Simono, drž se!
Reagovat
tommr
Pokud ta operace nosu měla zlepšit její vzhled tak se moc nepovedla. Před tou operací vypadala rozhodně líp ...
Reagovat
Sinuhet1
rad jsem ji sledoval, byla mi sympaticka i se mi libila jeji hra - kde jsou ty casy. To uz se asi nevrati
Reagovat
com
vrati se 7. rijna 2026
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist