Harrison přetavil životní formu a první finále na okruhu ATP v premiérovou trofej

19. 2. 2017, 23:31
Aktuality 18
ATP MEMPHIS - Ryan Harrison se ve 24 letech dočkal svého prvního titulu na okruhu ATP. Přetavil v něj hned své první finále, když na domácím halovém turnaji v Memphisu porazil Gruzínce Nikolože Basilašviliho. Americký tenista včetně triumfu na challengeru v Dallasu vyhrál už 20 setů v řadě.
Ryan Harrison

Ryan Harrison patřil k talentům amerického tenisu. V devatenácti letech pronikl do Top 100, ve dvaceti byl už v elitní padesátce světového žebříčku. Jenže se mu přestalo dařit a koncem roku 2014 klesl na chvost druhé světové stovky.

Už loni v létě během US Open Series ale naznačil, že by se v žebříčku mohl vrátit do horních pater. A daří se mu to. Letos odehrál 17 zápasů a prohrál pouze tři: s Ivanem Dodigem, Jackem Sockem a Tomášem Berdychem, jemuž jako jedinému nesebral set.

Před dvěma týdny čtyřiadvacetiletý americký tenista suverénně vyhrál challenger v Dallasu a tento týden ovládl znovu bez ztráty setu i turnaj ATP 250 v Memphisu. Až dosud bylo jeho maximem na okruhu ATP šest účastí v semifinále.

Harrison v Tennessee vyřadil Kravčuka, Querreyho, Džumhura, Younga a v dnešním premiérovém finále i díky odvrácení všech dvanácti brejkbolů přehrál 6-1 6-4 Gruzínce Nikolože Basilašviliho.

"Upřímně řečeno, on mě ve druhém setu přehrával," přiznal Harrison. "Se štěstím jsem odvracel brejkboly a sám pak jednu šanci využil. Štěstí ale k tenisu patří."



Z rodného města Elvise Presleyho si rodák z Louisiany Harrison odváží tradiční trofej kytaru. Tu v posledních Ryan Harrisonletech získal Kei Nišikori, který letos upřednostnil antukový turnaj v Buenos Aires a v Memphisu dal šanci jiným.

"Tohle je úžasný pocit. V Memphisu jsem poprvé viděl profesionální tenisový zápas. Blo to nedaleko mého rodného Shreveportu. Takže mi to teď přijde neskutečný, že jsem vyhrál právě tady. Když jsem viděl jména hráčů, kteří tady vyhráli, tak je to neuvěřitelné," řekl Harrison, který je prvním americkým šampionem od Andyho Roddicka.

Harrison vyhrál už deset zápasů v řadě a navíc v nich neprohrál ani jeden set. Díky skvělé formě se vrátí mezi padesátku nejlepších tenistů světa. Skokem na 43. místo vyrovná své nejlepší umístění z roku 2012.


Harrison v Memphisu mohl přidat i titul ze čtyřhry, na 'double' však s krajanem Stevem Johnsonem nakonec nedosáhl. Na kontě mu tak zůstávají dvě deblové trofeje ze sezon 2011 a 2012, kdy zvítězil s Australanem Matthewem Ebdenem.

Čtyřiadvacetiletý Basilašvili dnes prohrál i své druhé finále, když loni neuspěl na antuce v rakouském Kitzbühelu proti Italovi Lorenzimu. Přesto má za sebou dva povedené turnaje (minulý týden si zahrál semifinále v bulharské Sofii), během nichž vyřadil dvě nasazené jedničky Dominica Thiema a Iva Karloviče. Ve světovém žebříčku vylepší posunem ze 67. na 53. místo své maximum.

"Ryan při těch dvanácti brejkbolech zahrál vždy neuvěřitelně. Kdybych využil aspoň jeden, možná bych našel rytmus, ale nedokázal jsem to. On tu hrál celý týden opravdu skvělý tenis," hodnotil Basilašvili. "Já dnes neměl dostatek energie. Porážka bolí, ale musím se z ní ponaučit a jít dál."

Basilašvili se nyní přesune do Delray Beach, kde si v prvním kole zahraje s bývalou světovou dvojkou Němcem Tommym Haasem.

• ATP 250 MEMPHIS •
USA / Tennessee, tv. povrch / hala, 720.410 dolarů
nedělní výsledky (19. 02. 2017)
• Dvouhra - finále •
Harrison (USA) - Basilašvili (Gruz.) 6-1 6-4
• Čtyřhra - finále •
Baker/Mektič (USA/Chorv.) - R. Harrison/Johnson (USA) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
:-)
Reagovat
janek_da
:D joooo
Reagovat
horska.kraslice
:-)
Reagovat
EllNino
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
tito
Ryan zahrál včera opravdu skvěle. Nicoloz hrál agresivně na hranici maximálního rizika, perfektně umistoval, ale Harry vyborne bránil, odehrál většinu od BL, nezmatkoval a nakonec donutil soupeře k chybám. Držel se plánu, včera minimálně na síti, kde by byl v případě výborně variujiciho Nicoloze za fackovaciho panáka a jeho odvraceni četných BB bylo famózní. Buď výtečným servisem, nebo po rozehrani zvýšil level své hry a nebál se jít do rizika . Ve druhem tahal za kratší konec, hrálo se v hodně divokém tempu, ale ustal to a dotáhl zapas do vítězného konce. Za mne výborný duel. Jinak bylo komentátorem řečeno, ze přestal pít alkohol, drží se diety a má mentalniho kouče. Jeho působení krom evidentniho zlepšení pohybu bych vyzdvihl nejvíce.
Reagovat
smazaný uživatel
z vyhry jsem se nalezite vyradovala uz rano, zapas jsem (osudove) nevidela, pak zas trosku frmol dnes s tim Fedexem.. :-))) takze se k Ryanovi dostavam az ted. Parada, uzasne, skvele! Hodnotit nemam co, tak jsem chtela pridat par postrehu "ze zivota", ale uz jsi me predbehl. Ja jsem necetla primo o alkoholu, ale o Ryanovych zavaznych vztahovych problemech a o ztrate motivace, take o kotrmelcich s vahou. Zda se, ze Harry uz nejhorsi prekonal a hraje zase do plnych. A ted muze dvojnasobne. :-)) Come on!!!
Reagovat
tito
Jenom abys věděla, o co jsi přišla.....
http://www.evysledky.com/zapas/fy5fvyJn/#priebeh-zapasu;2
Nervy mi pochodovaly celý druhý set. Ryan odvracel jeden brejk za druhým. Včera byl mentálním titánem bez jakýchkoliv sarkasmů.
Reagovat
janek_da
za tu spoustu BP by si Nikloš aspoň třetí set zasloužil
Reagovat
Krisboy
Tak ať ti to ladí, kámo.
Reagovat
Krisboy
A jestli na kejtru nehraješ, tak bych si ji vzal. 335ku jsem vždycky chtěl...
Reagovat
tito
Neskutecna kytara. Taky bych ji uzil )
Reagovat
Krisboy
Pěkně by se u mě na zdi vedle SGéčka a Explorera vyjímala :D
Reagovat
tito
Já mám několik stratů , telatko a Framus diablo, Ale lubovka by byla libova. Zvlášť tato. Jinak na Explorera jsem měl taky vždy zálusk. Jednou jsem si ho půjčil ve studiu na nahrání jedné věci a držel jak prilepeny. Ale kam se to má dávat....
Reagovat
Krisboy
Na Fendra jsem nikdy nehrál. Jsem Gibson Guy :)
Reagovat
tito
Záleží na tom, co hraješ. Ale nejlepší je mít obojí, jak strata, tak LP (nebo SG).
Reagovat
tito
Záleží na tom, co hraješ. Ale nejlepší je mít obojí, jak strata, tak LP (nebo SG).
Reagovat
Krisboy
Jasný, ale to bych musel bejt milionář.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist