Heninové se návrat povedl. V Brisbane vyhrála i Šafářová

4. 1. 2010, 08:33
Aktuality 15
WTA BRISBANE - Justine Heninová má za sebou úspěšný návrat na kurty. Na turnaji v Brisbane zvládla souboj s druhou nasazenou Petrovovou a vydala se na cestu zpět na výsluní. První zápas sezony zvládla také Lucie Šafářová, která otočila duel s Němkou Grönefeldovou.
Justine Heninová

Ženskému tenisu vládla celkem 117 týdnů. Přesto na jaře roku 2008 ukončila jako světová jednička kariéru. V pouhých pětadvacetiletech.

Jenže bez tenisu Justine Heninová dlouho nevydržela. Loni na podzim ohlásila návrat a tvrdí: "Věřím, že můžu být lepší hráčkou než před pauzou, protože si myslím, že dokážu lépe využít svých zkušeností než dříve," uvedla Belgičanka. "Život bez tenisu pro mě byl velkou zkušeností a cítím, že jsem jako člověk dospěla. Znám sama sebe lépe," řekla. "Teď je mi 27 a svou druhou kariéru chci prožít jinak," dodala.

V přípravných zápasech neprohrála a nyní je několik minut po jejím prvním utkání na okruhu WTA. Na Heninovou nečekala snadná soupeřka, ale i se světovou dvacítkou Naďou Petrovovou si poradila. Druhou nasazenou Rusku v Brisbane porazila dvakrát 7-5 a hned v úvodu si vyčistila cestu do finále od nejtěžší soupeřky. O titul by mohla hrát s krajankou Clijstersovou, jež se na kurty vrátila loni v létě. V Austrálii postoupila do 2. kola již včera.

Heninová v zápase s Petrovovou ztratila jen jednou svůj servis, v úderech měla jistotu a v druhém setu si po vydřeném fiftýnu zařvala také své pověstné "Allez". O čtvrtfinále bude hrát se Sesil Karatančevovou z Kazachstánu.

"Dnes jsem se na kurtu cítila mnohem lépe, než když jsem končila s kariérou," citovala Heninovou agentura AP. Její slova potvrdila i Petrovová. "Hraje lepší tenis než v minulosti. Je dobře, že je zpátky," uvedla Ruska.

"Když jsem přišla na kurt, všechno mi přišlo strašně velké: tribuny, fanoušci... Na tohle jsem už nejsem zvyklá," přidala Heninová. "Ale stačily mi tak tři čtyři gamy a všechno bylo dobré. Je však těžké porovnávat moji hru teď a kdysi," uvedla Heninová. "Nicméně na první zápas to bylo velmi dobré. Změnila jsme svoji hru, protože jestli chci ještě několik let hrát, tak musím být agresivnější," dodala.

Vstup do nového roku se povedl Lucii Šafářové. S Němkou Anne-Lenou Grönefeldovou sice prohrála první set v tie-breaku, další dvě sady už ale patřily české tenistce. V dalším kole se brněnská rodačka utká s šestou nasazenou Aleksandrou Wozniakovou. Kanaďanka dnes smetla Rusku Voskobjevovou.

Ana Ivanovičová kvůli problémům s dýcháním předčasně ukončila nevydařenou loňskou sezonu. Návrat zvládla. Bývalou světovou čtyřku Jelenu Dokičovou zdolala 7-5 1-6 6-3 a připsala si první vítězství po téměř pěti měsících.

"Na začátku jsem byla trochu nervózní, ale měla jsem skvělou přípravu a získala jsem kopu sebevědomí," pronesla po utkání Ivanovičová, jež plánuje návrat do top 10. Z elitní desítky loni vinou špatných výsledků vypadla a nyní jí patří 21. místo.

- WTA BRISBANE (Austrálie, tv. povrch, 220.000 dolarů) -
pondělní výsledky (04. 01. 2010)

Dvouhra - 1. kolo:
Šafářová (ČR) - Grönefeldová (Něm.) 6-7(5) 6-4 6-1
Heninová (Belg.) - Petrovová (2-Rus.) 7-5 7-5
Ivanovičová (3-Srb.) - Dokičová (Austr.) 7-5 1-6 6-3
Pavljučenkovová (Rus.) - Klejbanovová (5-Rus.) 6-4 2-6 6-2
Vinciová - Erraniová (obě It.) 6-4 2-6 6-2
Bacsinszká (Švýc.) - Kudrjavcevová (Rus.) 6-4 7-6(3)
Karatančevová (Kaz.) - Dellacquaová (Austr.) 6-2 0-6 7-6(1)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ze zápasu jsem viděl tak maximálně čřvrt hodiny, přesto se z toho dalo vyčíst pár zajímavostí...
Samozřejmě mě opět nadchnul její obouručný bekhend, který jsme loni na turnajích WTA (a ani ATP) bohužel nemohli vidět. Ze svého pohybového aparátu ,zdá se, také nic neztratila, jen často v klíčových momentech zápasu kupila zbytečné nevynucené chyby, jako na sklonku své první karéry, to je ale asi hlavně způsobeno zrátou tenisového rytmu, kterou ale může brzy dohnat a troufám si tvrdit, že již na Australian Open může uhrát velmi kvalitní výsledek...
Reagovat
smazaný uživatel
obouručný bekhend?
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě jsem myslel jednoručný, to je prostě to, co na okruhu WTA scházelo.
http://www.youtube.com/watch?v=-GzW401yri4
Reagovat
smazaný uživatel
ja som sa už bál,že ho začala hrať inak :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No, nevím, jak je to s jejím charakterem (viz. některé minulé diskuze), ale tenis to byl vážně krásnej... Docela by mě zajímalo, jakou tady má J. Henin podporu.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak někdo může mluvit o charakteru člověka, kterýho zná max. z fotek a novinových článků? Jinak dnes to byl Návrat nejlepšího ženského bekhendu!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já jí prostě rád nemám a asi nikdy nebudu, ačkoliv tenistka to je úžasná. Odjakživa mám radši Kim, která na mě působí skromněji a sympatičtěji. Navíc si mě Justine znechutila tím propíraným gestem po zápase se Serenou. Navíc nemám rád francouze a ona je z francouzské části Belgie.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ono by bolo smutné,keby človek posudzoval charakter hráča podľa vyjadrení anonymov na českom tenisovom portále:-) ja osobne fandím a prajem tituly najviac práve Justine,aj keď by som sa neurazil ani keby nejaké pozbierala Cibulková či Clijsters,ale oproti Williamskám,Sharapovej,Ivanovič atď. mi príde Henin stále ako najlepšia voľba:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Je neuvěřitelný, že ty naše tábory fungují i tak nějak podobně u WTA ;)))...
No tak já to mám asi takto, když se Dumec ptá, mojí jedničkou je jedoznačně Maruš, dále Kim a rád se podívám i na Verku Zvonarevovou, když má formu, má nádherný údery i s nerv. výlevy, u ní mi to neva. Na hru Justine se těšim, jelikož mám hráček "vraceček" plný zuby a její hra je pokoukáníčko. Nicméně děvče mi k srdci nikdy 2x nepřirostlo a vlastní palce fanděním na její vítězství tedy rozhodně drtit nebudu. Očekávám od ní, že ukáže slečnám typu Caroline a Ana, kde je jejich místo, aby snad některá z nich nedoufala v nějakou třetí pozici či co. Pokud vyhraje pár turnajů, GS, budiž ji to přáno.

PS. Ten její pohyb je úžasnej, ale jako jsem měl u Amelie M. pocit, že sleduju bratra Stefana Edberga, tak Justine mi přijde pohybem něco mezi ženou a třináctiletým chlapcem, nezdá se vám? :D
Reagovat
smazaný uživatel
To ze holky tedka poslou Karolinku W. nekam za kraj svetove 10ky ma jenom tu envyhodu ze budu muset koukat vice na marus i kdyz karolina se mi libi mnohem vic :D ... jinac herne mam ja nejradeji belgicanky a Serena Williamse...
Reagovat
smazaný uživatel
tú Sharapovu by som určite zniesol,dcérečka je to pěkná což o to:-) ale ako som tu už pár krát písal,to neskutočné hekanie mi tak znechucuje tenis,že sa na jej zápasy fakt neviem pozerať a ozaj dúfam,že s tým začne tenisová federácia niečo robiť a že to budú trestať...zápas Maša-Serena napr. pozerateľný len s mp3 na ušiach...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
super,super,super.......moje neoblíbenější tenistka,letos ten wimblas určo vyjde :-D
Reagovat
smazaný uživatel
No, nevím, jestli Nikola udělá Wimblas...ta udělá akorát tak Štěpcův bimbas...:-)))))))))))))
Reagovat
smazaný uživatel
já mám na mysli ale Justine
Reagovat
smazaný uživatel
ale co se týče Nikolky,tak souhlas
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist