Hewitt: Kyrgios má všechny předpoklady na French Open dojít daleko

28. 4. 2017, 12:32
Aktuality 19
Nick Kyrgios má v posledních týdnech výbornou formu a dokáže porazit kohokoli, což jasně potvrdil v Miami, kde mu chyběl kousíček ke skalpu letos fenomenálního Rogera Federera. Nárůstu formy dvaadvacetiletého Australana si všimla i bývalá světová jednička Lleyton Hewitt. Dvojnásobný grandslamový šampion proto považuje Kyrgiose za jednoho z favoritů letošního ročníku French Open.
Profily hráčů
Lleyton Hewitt a Nick Kyrgios

Nick Kyrgios je od konce února jako výměněný. Excesy od Australian Open nepředvádí a zápasy už nevypouští, naopak bojuje až do konce, hraje v pohodě a jeho změněný přístup k tenisu přináší své ovoce. Vše odstartovalo v Marseille, kde došel až do semifinále, v němž podlehl pozdějšímu vítězi Jo-Wilfriedovi Tsongovi.

Stejný výsledek zopakoval v Acapulku, tentokrát byl nad jeho síly pozdější šampion Sam Querrey. Rodák z Canberry, který včera oslavil 22. narozeniny, navíc dvakrát během dvou týdnů porazil Novaka Djokoviče (v Acapulku a Indian Wells).

V kalifornské poušti došel až do čtvrtfinále a měl se utkat s Rogerem Federerem, ovšem k utkání nemohl kvůli zdravotním problémům nastoupit. V Miami už se diváci souboje legendárního Švýcara s talentovaným Australanem dočkali. Tie-breakovou bitvu a poté celý turnaj vyhrál Federer.

Nárůst formy potvrdil Kyrgios i ve čtvrtfinále Davis Cupu. Austrálii pomohl na domácí půdě dvěma body k postupu mezi nejlepší čtyři týmy, když neztratil set s Johnem Isnerem ani Samem Querreym.

Není tak divu, že nehrající kapitán australského daviscupového týmu a bývalá světová jednička Lleyton Hewitt od Kyrgiose očekává, že na druhém grandslamovém podniku sezony French Open dojde daleko a hráči se mu budou chtít od 22. května, kdy druhá akce velké čtyřky startuje, velkým obloukem vyhnout.

"Může dojít daleko," řekl Hewitt a upozornil i na aktuální šestnáctou pozici Kyrgiose v žebříčku ATP, jež by mu měla zajistit prvního těžšího soupeře až v osmifinále, pokud samozřejmě Australan své žebříčkové postavení v následujících třech týdnech udrží.

"Favorité si musí na French Open vždy dávat pozor, protože hlavně mezi Evropany je několik výborných antukových specialistů. To samé platí i pro Nicka. V prvních kolech to nejspíše nebude mít ani jako nasazený hráč jednoduché. Hlavně nesmí nikoho podcenit," předpovídal Hewitt.

"Ale také může snadno projít do osmifinále, ostatní favorité mohou mezitím vypadnout a najednou bude mít otevřenou cestu do závěrečných kol," zvažoval i opačný scénář.

Vyjma Hopman Cupu letos Kyrgios z dvaceti utkání jen čtyřikrát prohrál a od zmíněného úspěchu v Marseille pravidelně postupoval do závěrečných kol - třikrát byl v semifinále (Marseille, Acapulko a Miami) a jednou ve čtvrtfinále (Indian Wells).

Dvaadvacetiletý Australan si v zápasech pomáhá hlavně servisem a právě na tuto zbraň spoléhá Hewitt. "Na podání má Nick obrovskou sílu. Pokud mu servis půjde, je schopný si jím pomáhat i na pomalé antuce. Kvalitní podání mu může přinést spoustu snadných fiftýnů. Zabrat umí i na returnu. Dokáže soupeře dostávat pod tlak a hrát agresivně," chválila bývalá světová jednička hru momentální australské jedničky.

"Na jeho výšku (193 cm) se pohybuje zatraceně dobře. Myslím si, že na antuce nebude mít vůbec problémy," dodal na adresu svého krajana, jenž na antuce za svou kariéru odehrál 51 utkání a 32krát slavil vítězství. To nejpamátnější přišlo v roce 2015 v Madridu, kde v tie-breakovém souboji přetlačil Federera.

Největších úspěchů na oranžové drti dosáhl v sezonách 2014 - 2015. Před třemi lety ovládl na americké půdě dva challengery během dvou týdnů a v roce 2015 si zahrál finále v Estorilu.

Právě v portugalské metropoli letos absolvuje svou premiéru na nejpomalejším tenisovém povrchu a v roli nasazené jedničky se pokusí získat svůj první titul na antuce. Rovněž se očekává, že nebude chybět v Madridu a Římě a vylepší své maximum na French Open, kde v posledních dvou letech došel vždy do 3. kola.

Kyrgios sice stále nemá kouče, nicméně skvělých výsledků dosahuje talentovaný Australan i bez vedení. Zatím mu stačí pár lidí, kteří tvoří jeho momentální realizační tým.

"Ti lidé mu pomáhají a budou ho podporovat, ať se stane cokoli. Možná právě to dodává Nickovi sebedůvěru, jež se odráží na kurtu a pomáhá mu vyhrávat zápasy. Nick je jiný než většina tenistů. Je třeba ho poznat i mimo kurt," uvedl Hewitt, který na částečný úvazek Kyrgiosovi pomáhá jako mentor.

"Společně jsme strávili nějaký čas mimo turnaje a hodně nám to pomohlo. Poznal jsem, jak se vyrovnává s tlakem. Nick potřebuje více prostoru. Musí zvolit správného člověka. Určitě někoho časem najde. Vybrat si musí sám," doplnil Hewitt.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nicky vyhraje vsetko, ale nie tento rok. Tento rok da ale nejake masters ku konci roku a semi na Wimbledone. :)
Reagovat
kada.tom
Dom dneska pěkně, ale Andy, ten zase hraje jak Kerber ... si fakt můžou podat ruce
Reagovat
smazaný uživatel
Na RG bude štvrťfinále úspech. Ale na Wimbledone ho nemusí pri priaznivých okolnostiach zastaviť nikto. Odveta s Federerom, dajme tomu v osemfinále by mohla byť zaujímavá.
Reagovat
Pe3k
Souhlas, jeho šance vidím hlavně na trávě. RG je pro pinkaly...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak trepači kobercov a jednoúderový hráči tam nemajú šancu, to je jas.
Reagovat
babolat.cz
s talentem se člověk rodí,ale fyzičku nemá každý, ta se musí vydřít...a to už trochu bolí...nic pro slečínky
Reagovat
Kozoroh
Gyros v budoucnu Wimbledon vyhraje, ale na letošní ročník to nevidím. Letos má Wimbledon na své raketě Fedex.
Reagovat
a.magerova
Janko Tipsarevič vyhrál i letošní 18. zápas na challengerech. Dnes na antuce v čínském An-Ningu porazil 6-1 6-4 Srba Blaže Kavčiče a během posledních jedenácti dnů tak neprohrál už 8 zápasů a 16 setů v řadě.
Reagovat
gigin
Jankela jede ;))
Reagovat
gigin
včera oslavil 22. nrozeniny a taky mu umřel děda. Přeju mu jen to nej, doufám, že s přibývajícími léty trošku zmoudří, ale zase ne uplně doufám :)) Je to obrovské oživení okruhu. Navíc jeho tenis žádná nuda...

Pozdrav od dědy...

https://www.facebook.com/nkyrgios/videos/1513631995321694/
Reagovat
Matti
Nick se s tím prostě nepárá, má i moje sympatie, ikdyž to je trošku divočák.
Reagovat
Pavol
Kyrgios má nejaké myslenie ? Zatiaľ som videl a počul len ne myslenie.
Reagovat
gigin
Vůbec nic pozitivního jsi na něm nenašel?
Reagovat
Pe3k
Ojeeej Gigin si našel novou lásku :) Genius nezvládá kvaldy, tak se zakoukal do nebezpečného? Nicka...
Reagovat
gigin
:DDD vole. Tak Génius je hlavně zdravotně v řiti...
Reagovat
Pe3k
Co mu ye?
Reagovat
gigin
Pořád to rameno.
Reagovat
Pavol
Pozitívum má len Hewitt lebo mohol vystriedať vyhodiť Tomiča.
Reagovat
FulnekUltras
Souhlas i s dědou... ;) Roger ty dva tituly ještě letos doklepe - a pak už... ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist