Hewitt: Raonic by mohl ukončit nadvládu Big Four

1. 2. 2017, 16:25
Aktuality 42
Dominance Big Four (Federer, Nadal, Djokovič a Murray) asi jen tak neskončí. Na Australian Open se ve finále střetli Federer s Nadalem a už 43. grandslam z posledních 48 vyhrál člen tzv. Velké čtyřky. Bývalá světová jednička Lleyton Hewitt, jenž loni oficiálně ukončil kariéru, momentálně vidí největší potenciál k prolomení Big Four v Milosovi Raonicovi.
Lleyton Hewitt

Dle slov bývalého profesionálního tenisty Lleytona Hewitta by mohl v nejbližší době dominanci hvězdného kvarteta (Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič a Andy Murray) přerušit nejlepší kanadský tenista Milos Raonic.

"Nejblíže k tomu má v tuto chvíli nejspíše Milos Raonic. Už jen proto, že je třetím hráčem světa," řekl Hewitt během letošního Australian Open v rozhovoru pro deník The Straits Times.

Nadvláda tzv. Velké čtyřky totiž stále pokračuje. Federer a Nadal se v Melbourne probojovali do finále a opět znemožnili nové tváři dobýt grandslamový vavřín. Pouhých pět grandslamových titulů z posledních 48 grandslamů vyhrál někdo jiný než člen Big Four.

Před třemi lety uspěl v Melbourne Stan Wawrinka a další dva triumfy přidal před dvěma roky na French Open a loni na US Open. Pomyslnou bariéru v podobě čtyř nejslavnějších hráčů současnosti dokázali překonat ještě Marin Čilič na US Open 2014 a před dlouhými osmi lety, rovněž v New Yorku, Juan Martín Del Potro.

Kanaďan momentálně figuruje na čtvrtém místě žebříčku. "Loni si na Australian Open zahrál semifinále a pak hrál ve Wimbledonu o titul, tím se k úspěchu hodně přiblížil," uvedl Hewitt. "Už jen kvůli stylu hry, který praktikuje, by se mu to mohlo podařit. Pokud dobře servíruje a nechybuje od základní čáry, je těžké ho porazit."

Hewitt přiznal, že pro mladé hráče je těžké se prosadit hlavně kvůli tomu, že fyzická náročnost tenisu stále roste a zkušení hráči nekončí kariéru tak brzy jako dříve.

"V minulosti tenisté končili kariéru kolem třicítky. Dnes máte ve špičce Nadala, Gasqueta a třeba Monfilse. Všem je 30 let, a Federerovi je dokonce o pět let více," řekl Australan.

Pětatřicetiletý rodák z Adelaide, jenž se stal už ve dvaceti letech světovou jedničkou a drží tak rekord nejmladší světové jedničky historie, prohlásil, že za nepřekonání rekordu vděčí právě čtyřem nejúspěšnějším tenistům současnosti. Momentálně je totiž mnohem těžší se na špici tenisového žebříčku vyšplhat.

Nejvýše postaveným teenagerem je v tuto chvíli devatenáctiletý Alexander Zverev. Německý talent figuruje na 22. místě světového pořadí. Posledním hráčem, který získal grandslamový titul před dvacátými narozeninami, byl Rafael Nadal na French Open v roce 2005. Tehdy bylo Španělovi devatenáct let.

Dle Hewitta jsou budoucností tenisu právě Zverev a třiadvacetiletý Dominic Thiem. Rakušanovi se loni jako prvnímu podařilo vyhrát turnaj ATP na každém ze tří povrchů (antuka, tráva a tvrdý povrch).

"Zverev je na svůj věk ohromně vyspělým a kvalitním hráčem," chválil Australan teprve devatenáctiletého Němce. "Dominic Thiem není o tolik starší. Myslím, že má před sebou velkou budoucnost," dodal.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

42
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
turista
Je s podivem, že se zase tahle B4 takto sešla protože od léta 2014 do léta 2016 to byla one man´s show a od léta do zimy 2016 také, pouze aktér byl jiný.
Reagovat
Stan_Borowitz
V tomhle pojetí ovšem neexistovala žádná B4 nikdy...
Reagovat
Fandina
Tak tak. Co se týká GS tak obecně by se asi mělo mluvit o B3, přece jenom ti tři jich mají na kontě víc, než ti ostatní.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsem si uplne jisty jak to myslis...ale existovalo obdobi, kdy ESPN v Americe behem GS nazyvali ctvrtky v pavouku dle B4 hracu, takze vznikla pojeti jako Nadalova ctvrtka, Federerova ctvrtka, Djokovicova ctvrka a Murryho ctvrtka...ja si myslim, ze to je dost vypovidajici...a to byla podle mne ta nadvlada...o ktere se tu hovori...
...dnes jsou to stale silni hraci, ale stejne Standa za posledni 2 roky +1GS letos ziskal vice GS nez Mura(1), Fedex(1) a Nadal(0)...Standa je podle mne trochu nepravem upozadeny...
Reagovat
Ondra979
tak ja si zavestim a tipnu si, ze dominance B4 by mohla skoncit do roka, a mozna uz letos nebudou B4 tak silni jako drive -podle me se projevi nastup nove generace + opotrebovanost matadoru, uz nebudou tak konzistentni, nicmene na spici jeste nejaky cas budou..uvidime
Reagovat
a.magerova
Jéééžiš, to je odvážná věštba.... stejně jako když já řeknu, že v únoru bude sníh a v noci tma.... buď konkrétní... ;-)
Reagovat
VlS
Ale já s ním souhlasím, dominance současné big4 někdy skončí :-)
Reagovat
a.magerova
:-))
Reagovat
Ondra979
no co - tvrdim ze priblizne do roka uz nebude vladnout BIG4, tim myslim hlavne GS dominanci - nejpozdeji v pristi sezone vyhraje konecne nekdo mimo B4 a Wawru nebo Cilice GS. A doufam ze uz letos to bude na GS vypadat zajimaveji :)
Reagovat
Nola
Dominance Big Four (Federer, Nadal, Djokovič a Murray) asi jen tak neskončí....
je to zazrak? Andy Murray sa svojho casu vyjadril, ze nechape, ako niekto moze hrat 2-3 dlhe 5 setove zapasy v rade... sam vlani potvrdil, ze je to mozne, a nielen iba to, ziadna unava sa neprejavila, odohral asi najviac turnajov s vitaznym koncom v 2.polke sezony /samozrejme nie je sam v tejto cinnosti/... Milos asi nemoze zasadnut na tron,ale par GS ziskat moze, samozrejme, ak mu prezradia tajomstvo uspechu clenovia B4.... byva casto zraneny, co je zrejme podmienene jeho vyskou... baterky sa dobijaju vynechanim casti sezony, zranenych sportovcov asi netestuju...
verite stale tomu, ze B4 nestarne? starne, ale tenis potrebuje svojich hrdinov, kazdemu z B4 je a bolo dopriane, najviac zaostava Andy, asi sa neskoro spamatal.....
Reagovat
Stan_Borowitz
Zranenych sportovcov asi netestuju...

A navíc je švýcarsko farmaceutická velmoc...
Reagovat
turista
No tímhle směrem bych teda neuvažoval.
Reagovat
janek_da
možná C4

Štěpec
Veselý
Šátral
Rosol
Reagovat
Fandina
proč ne, kdo jiný, než někdo kdo je vysoko na žebříčku. Otázkou je to jeho tady zmiňované zdraví a také a především, kdy Roger, Rafa, Nole přestanou hrát, protože dosud se je nějak nedaří přehrávat.
Reagovat
a.magerova
Tím, že vyhraje nějaký GS.... letos už kalendářní nestihne.... navíc už má 26 let.... Wáwra má už 3 GS, stejně jako Andy a je to furt na ukončená nadvlády málo a to je teď momentálně No3....
Reagovat
Pe3k
Milos hral v poslednim zapase hrozne, pry byl zraneny. I kdyz je to top hrac tak s tim jeho tenisem DjokMurarnu porazet nebude, mozna tak na trave. Nejvetsi sanci na g-slemy ma imho Zverev, ale bude muset na sobe jeste makat, zlepsit servis a forehand(jen sebevedomi a backhand mu nic nevyhraji). Dom mimo antuku nic svetobornyho. Jinak ted po AO vidim Nisiho, Rao a Grigora na stejne urovni, kdokoliv z nich muze vyhrat big titul.

S podivem, ze jako velky mentor Kyrgiose se o nem ani nezminil...Dick zrovna hleda trenera a to takoveho, kteremu bude zalezet na nem osobne nikoliv na Nikovych tenisovych vysledcich...(Leyton ho odmitl). Gyros ma v hlave solidni lejno a stim svetova 1 nikdy nebude. Takze po big4 bude kralovat weak 3 RaoDimNis a pak Sasa.
Reagovat
Krisboy
Souhlas, na Dimitrova jsem zapomněl, ten na to určitě má. A ten Saša určitě taky, ale ještě musí makat...je mu devatenáct, tak má ještě čas...doby kdy Boris, nebo Pete nebo Michael vyhráli GS jsou nenávratně pryč, dneska hráči dozrávají později, kvůlivá fyzičce...
Reagovat
a.magerova
https://farm3.staticflickr.com/2051/1577975611_1f32484c76_b.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Federer se moc nepovedl :D
Reagovat
kada.tom
Tak jako někdo ty GS budem muset vyhrávat až skončí Federer, Nadal, Djokovic, Murray a Wawrinka (někteří dříve, někteří později) ... kdybych si měl tipnout tak vsadím na Zvereva, Fritze, Thiema a snad i Raonice s Dimitrovem ... otázka co Kyrgios a Coric, kterej je momenátlně trochu v útlumu ...
Reagovat
Roger_Federer
Podle me nemuze, me prijde, ze Milos neni schopny udrzet formu 8zapasu na 3 sety v kuse..
S Rafou, ktery neni ve sve vrcholove forme neuhral ani set.
Jediny clovek mimo big4 ktery je schopny si nacasovat formu na granslem az do konce je Wawrinka.
Reagovat
Torn
Ano, ale další 4 Wawrinka totálně projede :D nebo prohraje s kde jakou nudlí. Často mu nefunguje servis a na svůj věk mi příjde dost nevyspělý. Na druhou stranu dokáže porazit v dobrý den skoro kohokoliv, ale teda big four je taky trochu o konstatních výkonech. U Wawrinky člověk nikdy neví.
Reagovat
Roger_Federer
Souhlasim, je vyjimecny v tom ze se dokaze nacasovat na spravny okamzik.
Reagovat
Marduch
Mně hlavně přijde, že jeho tělo není schopné v těch nejvypjatějších zápasem na GS držet s elitou krok. Vůbec celkově jako kdyby na ten nejvrcholovější/nejfyzičtější tenis Miloš prostě neměl vhodnou konstituci...
Reagovat
smazaný uživatel
GS vitezove
5x No2e
2x Standa
1x Andy

2015
AO Runner Andy
RG Runner No2e
W Runner Roger
USO Runner Roger

2016
AO Runner Andy
RG Runner Andy
W Runner Milos
USO Runner No2e

Za posledni dva roky to spis vypadalo na BigOne, nic neupirajic Andymu...

Dodal jsem jeste finalove ucasti, a nikde nevidim trebas Rafu...Podle mne prulom prisel v roce 2014 na AO a to letosni, to bylo takove pekne retro.;)
Reagovat
Padme
Souhlas...
Reagovat
turista
Jednoznačně to bylo období Big One. Novak Djokovič měl v září 2013, kdy prohrál s Rafou ve finále US Open na kontě 37 titulů, zatímco Rafa plných 60. Za 40 měsíců se Novak dostal na 67 titulů. Tohle dokáže jen opravdová tenisová mašina. Lidi tady na TP brblali, ale Novakovo tažení za tituly bylo vyjímečné. Snad jen Jimmy Connors v letech 1974-6 dokázal něco podobného a Ivan Lendl v letech 1985-1987 také.
Reagovat
Stan_Borowitz
v období 10/2003 až 02/2007, tedy také za 40 měsíců, získal Roger o celých 7 titulů více...
Reagovat
Kozoroh
Spíš bych sázel na Thiema a Zvereva. Raoničovi už dle mě ujel vlak. Může vyhrát majorový turnaj, ale dominovat nebude.
Reagovat
Padme
Pro mě určitě Saša Zverev, brácha s tátou mu ještě pár věcí vysvětlí a bude vládnout :D
Reagovat
Krisboy
Já moc nevěřím Thiemovi, i když ho mám rád. Možná tak na antuce něco, ale celkově ne-e...To spíš ten Zverev, ten bych to tam moh trošku rozvířit. A potom velká záhada vesmíru Gyros...
Reagovat
EllNino
Gyros ne ... ten na to nemá disciplínu a není cílevědomej
Reagovat
a.magerova
Naštěstí pro mě... toho bych nerozdýchala.... :-/
Reagovat
bIbec
já nevím, ale jako kdyby byl třeba jinej, jakože měl disciplínu a byl cílevědomej a choval se jak ze škatulky, tak bych i řekl, že by vlastně nikomu moc nevadil. Takže by vlastně nebylo co rozdýchývat a byli bychom rádi, že v té špičce je. Teda jako chápu, že pak se třeba nemusí někomu líbit jeho herní styl.. to může být důvod k nepřání mu úspěchu, to je jasný.
Reagovat
a.magerova
Na KDYBY se nehraje.... je jaký je a to mi vadí.
Reagovat
bIbec
ok, mně přišlo, že si ten příspěvek myslela ve smyslu, že seš ráda, že je takovej jakej je, páč jinak by mohl bejt jakože fakt dobrej.

Ale taky to jde pochopit, že seš ráda, že člověk nedisciplovaný a necílevědomí se vlastně nahoru dostat nemůže.
Reagovat
Padme
Bylo by to vtipné, kdyby po letech elegánů byla světová jednička nějaký "spratek"... :)
Reagovat
a.magerova
Jsem "konzerva" a na tohle bych si nezvykla.... ;-)
Reagovat
Padme
Zajímalo by mě, jestli by měl fanoušky :D Ale asi každý má nějaké fanoušky... :) Co by na to říkalo vedení ATP? Měnilo by rychlost kurtů a míčů, aby nevyhrával? :D
Reagovat
VlS
když to říkáš ty, tak proč ne? Ale co Miloš udělá se svejma zdravotníma problémama? Je pidobně skleněnej, jako Samuraj a Delpo. Uvidíme, co bude dělat Zverev, Thiem, bláznivej Nick a co bude dělat ta současná big 4.
Reagovat
Torresek
Big four může rozbít také Thiem ale v jeho případě to chce srovnat kebuly a Alex Zverev.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist