Hingisová se po Turnaji mistryň rozloučí s tenisem

26. 10. 2017, 15:49
Aktuality 16
Světová jednička ve čtyřhře Martina Hingisová ukončí po Turnaji mistryň v 37 letech tenisovou kariéru. Švýcarská hvězda, která v minulosti vedla 209 týdnů i singlový žebříček a získala pět grandslamových titulů ve dvouhře, třináct grandslamových trofejí ve čtyřhře a sedm v mixu, se loučí s turnaji již potřetí.
Profily hráčů
Martina Hingisová

"Oficiálně se rozloučím až po poslední zápase, což bude snad až v neděli," řekla Hingisová listu Bild před vstupem do deblové soutěže v Singapuru. S tchajwanskou hráčkou Chan Yung-jan dnes ve čtvrtfinále porazily Květu Peschkeovou a Němku Annu-Lenu Grönefeldovou.

V tomto roce vyhrály s Chan Yung-jan devět turnajů. Úspěšnou sezonu mohou korunovat na Turnaji mistryň, na kterém Hingisová ve čtyřhře zvítězila již třikrát. Hingisová je přesvědčena, že pro definitivní konec kariéry nemohla zvolit vhodnější chvíli. "Chcete skončit na vrcholu a ne ve chvíli, kdy už padáte dolů," poznamenala na tiskové konferenci po prvním zápase v Singapuru.

V profesionálním tenise debutovala rodačka z Košic v roce 1994. Ve dvouhře nasbírala 43 turnajových titulů a ve čtyřhře 64, včetně 13 grandslamových. Loni získala v deblu také stříbrnou olympijskou medaili.

Poprvé ukončila Hingisová kariéru už v roce 2003 kvůli opakovaným zraněním kotníků. Po dvou letech se však na kurty vrátila a v roce 2006 dokázala vyhrát tři turnaje a dostat se až na šestou příčku žebříčku.

V dalším rozletu jí zabránil pozitivní nález na zakázaný stimulant, který měla v těle během Wimbledonu v roce 2007. Hingisová vědomé užití drogy odmítla, kvůli podezření z dopingu však s tenisem skončila. O rok později dostala dvouletý trest.

V roce 2013 se opět vrátila na kurty a začala se věnovat jen čtyřhře, které poslední dobou vládla. Na prvním místě deblového žebříčku strávila celkem 67 týdnů. Tentokrát je přesvědčena, že už žádný comeback nepřijde. "Je to jiné, protože předtím jsem si říkala, že odejdu, ale už jsem myslela na to, že bych se mohla vrátit," svěřila se.

Hodně vzájemných zápasů s Hingisovou odehrála ještě o pět let starší Peschkeová. Ve dvouhře ji nikdy neporazila, ve čtyřhře se jí to několikrát povedlo. Obě v té době měly po boku jiné partnerky než dnes. "Martina je jedna z nejchytřejších hráček na okruhu. Moc dobře ví, co musí hrát, v čem je dobrá. Zná svoje dobré stránky," řekla na adresu Hingisové.

Hingisová neplánuje úplně opustit tenisový svět. "Nějak zůstanu zapojena. Určitě si vezmu nějakou chvíli volno. Ale už jsem dřív trénovala. Můžu pomáhat své matce, její tenisové škole. A jsem pořád ambasadorkou turnaje, který byl v Bielu a teď se přestěhoval do Lugana," plánovala.

TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

16
Přidat komentář
skott
Tentokrát Martina odchází jako opravdová šampionka, jak si zaslouží! Z pozice nejlepší deblové hráčky světa. Asi je to správný čas odejít takto na vrcholu. Těžko hledat další motivaci po tak úspěšné sezoně. Chan so zaslouží velké díky, že do toho s Martinou šla. I ona sama z toho ohromně profitovala.
Snad Martina bude dál pokračovat jako trenérka nebo alespoň mentorka nějaké hráčky jako dřív. Ať už u Belindy nebo třeba Julky..;)
Reagovat
slacker
a nemuze se rozloucit uz ted?
Reagovat
smazaný uživatel
Parádní kariéra.
Věřím, že ve FC se ještě ukáže :-)
Reagovat
Fandina
Konečně normální reakce. Souhlas. Super kariera.
Reagovat
turista
Ano, kariéra skvělá, ale přece jen nebyla taková megahvězda jako její krajan Roger Federer.
Reagovat
Fandina
Já Martinu beru jako napůl Češku, takže tak nějak k ní mám dobrý vztah. Samosřejmě, že Rogerova kariera je daleko úspěšnější.
Reagovat
blixa
Už jsem se lekl, že tu mají dostaveníčko jen tro(t)lové ;-) :D
Reagovat
sprchon
Taky jsem chtěl něco napsat, ale šel jsem na tenis, tak už jsem to nestihl.
Myslím si, že Martina zaslouží uznání a ne hejt. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
+1
Reagovat
Pe3k
Takže se na tom všichni shodneme :D
Reagovat
Bob
To je dost...
Reagovat
com
jen ať táhne, aspoň nebude v únoru prudit na fed cupu :D
Reagovat
aligo
no jo vlastně :D kvůli ní je to v Praze :DDD
Reagovat
Dobry-den
Dobrých zpráv není nikdy dost. Jen tak dál ;-)
Reagovat
aligo
to je dost... Kostilomka...
Reagovat
kada.tom
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist