Historická bitva servisů: Del Potro i Brands nastříleli minimálně 30 es. Postoupil Argentinec

18. 10. 2012, 07:56
Aktuality 4
ATP VÍDEŇ - Juan Martín Del Potro a Daniel Brands se ve Vídni postarali o historický zápis do statistik, které se vedou 22. sezonu. Oba totiž v zápase hraném na dva vítězné sety trefili alespoň 30 es, což se dosud ještě nikomu nepovedlo.
Juan Martín Del Potro

Loni si Juan Martín Del Potro odbyl ve Vídni premiéru a prohrál až ve finále s Tsongou. Letos v rakouské metropoli plní roli nasazené jedničky a snaží se nahnat další body v boji o Turnaj mistrů, ke kterému má ze sedmého místa blízko, ale jistotu ještě nemá.

Čtyřiadvacetiletý Argentinec hrál naposledy před necelým měsícem semifinále Davis Cupu proti českým tenistům, kdy kvůli problémům s levým zápěstím nenastoupil ke své druhé dvouhře a další týdny musel odpočívat. Po vynuceně vynechaném asijském turné ho v prvním zápase čekal premiérový duel s Němcem Danielem Brandsem, jejichž souboj se zapsal do statistik.

Oba tenisté se totiž opírali o skvělé servisy, odvrátili všechny brejkboly (Del Potro 5, Brands 10) a až po 3 hodinách a 5 minutách zvítězil argentinský favorit 6-7 7-6 7-6. Historickým zápisem byl počet nastřílených es, neboť oba aktéři se poprvé od roku 1991, od kdy se podobné statistiky vedou, dostali v počtu nechytatelných servisů v zápase na dva vítězné sety přes třicet (Del Potro trefil 30 es, Brands 32). Pro oba eso znamenalo téměř každý čtvrtý vítězný míček.

"Kdybych věděl, že se tohle stane, zůstal bych určitě doma," žertoval po utkání Del Potro. "Ale odehrál jsem slušný zápas po měsíci bez soutěžního duelu. On (Brands) podával opravdu dobře v každý moment zápasu, ale já servíroval také skvěle," dodal Argentinec.

Totální rekord ale zřejmě hned tak nikdo nepřekoná. O ten se postarali na předloňském Wimbledonu John Isner a Nicolás Mahut, kteří ve více než jedenáctihodinové bitvě, po níž se z výhry 70-68 v pátém setu radoval vysoký Američan, nasázeli celkem 215 es (Isner 112, Mahut 103).

Ve čtvrtfinále se bývalý vítěz US Open Del Potro utká buď s domácím talentem Dominikem Thiemem, nebo Australanem Marinkem Matosevicem.

Zápas druhého kola ve Vídní nezvládl místní rodák Jürgen Melzer. Jednatřicetiletý šampion z let 2009 a 2010 prohrál po setech 3-6 6-3 6-7 s Lucemburčanem Gillesem Mullerem, který si pomohl i 18 esy. Rakouský manžel Ivety Benešové tak pokračuje ve svém trápení, neboť od triumfu v Memphisu se z 18 turnajů po sobě dostal jen jednou za druhé kolo.

- ATP 250 VÍDEŇ -
(Rakousko, tv. povrch / hala, 550.000 dolarů)
středeční výsledky (17. 10. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Young (USA) - Fognini (5-It.) 7-6(8) 6-3
Thiem (Rak.) - Lacko (SR) 7-6(3) 6-3
Gulbis (Lot.) - Devvarman (Indie) 7-6(6) 6-3

Dvouhra - 2. kolo:
Del Potro (1-Arg.) - Brands (Něm.) 6-7(5) 7-6(4) 7-6(6)
Muller (Luc.) - Melzer (4-Rak.) 6-3 3-6 7-6(4)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
Stan_Borowitz
dává tomu Jürgenovi pěkně zabrat...
Reagovat
smazaný uživatel
On ten Brands na returnu hodně riskoval stranu a pak se stalo, že DelPo dal "průměrný" servis na opačnou stranu a bylo z toho eso.
Reagovat
smazaný uživatel
Bohužel jsem neviděl, ale jsem rád, že je DelPo po měsíční pauze zpátky :-) Hlavně, ať mu drží zdraví a pokud směrem k Londýnu nabere solidní formu, tak to bude ještě lepší!
Reagovat
Gulbis
Mě hned překvapilo, že Potro dal tolik es...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist