Hlaváčková s Hradeckou jsou ve finále French Open!

1. 6. 2011, 20:27
Aktuality 29
FRENCH OPEN - Čtyřhru žen na grandslamovém turnaji může po třinácti letech vyhrát česká tenistka! Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká v dnešní premiéře v grandslamovém semifinále vyřadily nasazené trojky Vaniu Kingovou s Jaroslavou Švedovovou a postoupily do finále French Open.
Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká

Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou získaly po svém boku již čtyři deblové tituly z okruhu WTA. Čtyřiadvacetiletá Hlaváčková do své sbírky přidala další tři tituly s jinými partnerkami, o necelé dva roky starší Hradecká má na kontě triumfů celkem devět.

Ani jedna však až dosud nehrála ve čtvrtfinále grandslamového turnaje. Své maximum na turnajích 'velké čtyřky' přepsaly až na letošním French Open, kde se dokonce bez ztráty setu dostaly do finále!

České deblistky soutěž zahájily výhrou nad krajankami Benešovou a Záhlavovou-Strýcovou, ve čtvrtfinále smetly nasazené dvojky Peschkeovou a Srebotnikovou a v dnešním semifinále si poradily po setech 6-3 6-3 s Američankou Vaniou Kingovou a Jaroslavou Švedovovou z Kazachstánu.

První set v semifinále získaly Češky díky brejku při podání Kingové. Na začátku druhé sady hrstce diváků v hledišti centrkurtu zatrnulo. Hlaváčková smečovala a míč po odskoku trefil Kingovou do čela. Američanka ale vyvázla bez zranění a jen se otřela ručníkem. Po utkání se Hlaváčková ještě jednou soupeřce omlouvala. 

V druhém setu vedla česká dvojce 5-2, pak sice neudržela Hlaváčková podání, ale vzápětí při servisu Švedovové zápas razantně ukončila čistou hrou.  "Hrály jsme moc dobře a soupeřky neměly co hrát," komentovala Hlaváčková zápas.

"Lucka super servíruje, a když je na koni, tak je strašně nebezpečná. Já zas držím takovou tu stabilitu a že se výborně doplňujeme," odhalila Hlaváčková 'chemii' českého páru pro Radiožurnál.

"Jsme nadšené, že se nám to povedlo, a moc si to užíváme," radovala se Hlaváčková v rozhovoru pro Radiožurnál. "S Luckou jsme dlouho čekaly, než se dostaneme na grandslamech přes hodně dobré soupeřky, až se nám to sejde a porazíme deblové páry. Tady se nám to sešlo, ale nepředvádíme nic extrémního, prostě jsme na takové úrovni, že hrajeme dobře," dodala Hlaváčková. 

Americko-kazašské duo dosud startovalo na 15 společných turnajích, z nichž dva dokázalo vyhrát. Oba tituly ovšem byly grandslamové, když Kingová se Švedovovou ovládly loňský Wimbledon i US Open. A jelikož na letošním Australian Open spolu nestartovaly, utrpěly první porážku na grandslamovém turnaji až dnes po šestnácti výhrách v řadě. 

Plzeňská rodačka Hlaváčková ve čtyřhře vyhrála už 13. zápas po sobě, neboť během jara získala po boku Voráčové titul v marockém Fezu a těsně před odletem do Paříže ovládla s Kazaškou Voskobjevovou i soutěž v Bruselu. 

Hradecká zase potvrzuje životní sezonu ve dvouhře, ve které se po skvělých výsledcích dostala poprvé do Top 50. 

Ve finále se české tenistky utkají se sedmou nasazenou dvojicí Indkou Saniou Mirzaovou a Jelenou Vesninovou z Ruska. Ty už letos společně vyhrály v Indian Wells, kde cestu za prvním titulem ze čtyřhry zahájily výhrou právě nad párem Hlaváčková/Hradecká, a Charlestonu. Na Roland Garros vyřadily světové jedničky Dulkovou s Pennettaovou a první set ztratily až dnes proti turnajovým čtyřkám Liezel Huberové s Lisou Raymondovou.

"Nesmíme si do hlavy dát, že to je jiný zápas. Odehrály jsme tady super zápasy a musíme to brát stejně. Hrát svoji hru jako třeba v prvním kole," řekla Hradecká směrem k pátečnímu finále.

Grandslamovou čtyřhru žen z českých hráček vyhrála naposledy v roce 1998 Jana Novotná, jež s Martinou Hingisovou získala trofeje z French Open, Wimbledonu i US Open. V mužském deblu za posledních 13 let triumfoval dvakrát Lukáš Dlouhý a jednou Cyril Suk a Martin Damm. V mixu se z titulu na US Open 2001 radoval Leoš Friedl.

Čistě český pár Roland Garros vyhrál naposledy v roce 1990, kdy Novotná tvořila dvojici s Helenou Sukovou. Napodobit Novotnou se Sukovou je pro Hlaváčkovou s Hradeckou ve finále extra motivací. "Určitě," přikývla Hradecká a Hlaváčková vyhrkla: "Já chci vyhrát!"

- FRENCH OPEN ženy (Francie, antuka, 9.938.926 dolarů) -
středeční výsledky (01. 06. 2011)

Čtyřhra - semifinále:
Hlaváčková/Hradecká (ČR) - Kingová/Švedovová (3-USA/Kaz.) 6-3 6-3
Mirzaová/Vesninová (7-Indie/Rus.) - Huberová/Raymondová (4-USA) 6-3 2-6 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
Paráda holky, moc vám budu držet palečky ve finále!!!! Supeeeeer
Reagovat
smazaný uživatel
Další ukázka našeho skvostného čecháčkovského absurdistánu podle našich pisálků (minule jsem zmiňoval jiný paskvil Dulkoová).
Pokud by Mirza byla Češka (měla otce s příjmením Mirza), nepochybně by se jmenovala Mirzová.
Tak se postupuje u dvojic typu Landa - Landová, Varga - Vargová, Průša - Průšová. Jelikož je to "nečeška" cizinka, podle našich plácalů se prý jmenuje Mirzaová :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle prechylovani je totalni uchylarna. Dokazu to jeste jakztakz akceptovat v pripadech, kdy to opravdu neni zrejme, jestli jde o chlapa nebo o zenskou, ale proc u WTA prechyluji netusim. Tam zadnyho chlapa (podle obcanky aspon :D) nenajdou. Nejvetsi paskvil je podle me stejne prechylovani ruskych uz prechylenych jmen. Napr. treba ta Shvedovova.Vzyt my mame napr. Hlavackovou ne Hlavackovovou. Tohle mi fakt hlava nebere, kdo tohle vymyslel :). Zajimavy, ze treba Li Na nikdo neprechyluje? Proc?? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nekde jsem zahledl uz i prechylenou Li Na! Liova! Hnus!
Reagovat
smazaný uživatel
Přechylování je český vynález a jazykové zvěrstvo. Přesně z tohoto důvodu se odmítám dívat na jakýkoliv ženský sport s českým komentářem, protože mi to prostě rve uši.

A je to absolutní nesmysl. Třeba Rusové dívčí příjmení "poženšťují" tím "a" na konci (Kuznětsov (muž) - Kuznětsova (žena), Safin - Safina). Takže je úplná blbost, k tomu ještě přidávat extra "ová".

Jazykovědci namítají, že se tím dodržuje česká gramatika. Nesouhlasím. Přednější je přece správná interpretace jména a je třeba respektovat originální vyznění. Martině Navrátilové v Americe taky říkají Navrátilová a ne Navrátil, přestože oni "ová" nepoužívají.
Reagovat
smazaný uživatel
Ruský originál je samozřejmě Kuznecova.
Písmeno E se zde vyslovuje měkce, takže správně česky je tam E s háčkem, tedy Kuzněcova, včetně přidání toho -ová je pak Kuzněcovová.
Reagovat
smazaný uživatel
joooo! Medvídek si jde pro GS titul v deblu. Snad jí to Mirza nepodělá jak se to loni ve Wimbledonu povedlo totálně zdeptané Zvonarevce po singlovém debaklu od Sereny.
Reagovat
VlS
No tak Medvídkovi tedy titul rozhodně nepřeju a doufám, že mu Lucka s Andreou nedají žádnou šanci.
Reagovat
a.magerova
Gratuluji holky šikovné !!!
Reagovat
skott
Mirze uz chybi jenom cervenej nos...prebihat po cele dylce site na mecbolu...chudak Vesna s timhle hrat:)))
Reagovat
VlS
Ale měla i řadu hodně povedenejch zásahů. Já bych k ní tak kritickej nebyl.
Reagovat
skott
no dulezite zahrala Vesna, Mirzu vidim po jejim boku vazne nerad.To smrdi pri kazdem tezsim voleji prusvihem.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak jsem napsal už jinde, dnes na kurtu zářikla především Andrea, počínaje returnem, údery od základní čáry a hrou na sítě konče. Lucka zase byla jistotou při podání.

Snad nebudou příliš nervozní ve finále, mají podle mě na to, aby porazily obě v úvahu přicházející soupeřky (Huber / Raymond, nebo Mirza / Vesnina), když budou hrát dobře.
Reagovat
BooOoo
byl to parádní výkon od obou hráček, doufám, že ve finále budou úspěšné
Reagovat
VlS
Lucka docela na síti kazila, většinu bodů uhrála Andrea, ale důležitý je, že postoupily a race se dostanou na cca 5 - 7 místo.

Co si říkal na ten zásah King mezi oči?
Reagovat
smazaný uživatel
Co si říkal na ten zásah King mezi oči? --

Z opakovaného záběru bylo myslím jasně patrné, že nešlo o přímý zásah obličeje Kingové, ale že se ta smeč dostala do její obličeje odrazem od země.
Reagovat
skott
Byla od zeme, nastesti.Chvilku to vypadalo, ze Vania zacne brecet nez se rozesmala.
Shvedova to potom asi o dva gemy pozdeji vratila delem Lucce do zad:-)
Reagovat
VlS
Jo, bylo to tak a bylo mi jí líto, chvíli vypadala že se rozbrečí, ale pak se začala smát a bylo dobře. No ještě že chitila tu šlupku po smeči Andrejky, kdyby to tam naplno narvala Lucka, tak ji vezli s houkačkou.
Reagovat
VlS
pardn, překlep - chytila
Reagovat
BooOoo
to jo, Lucka má daleko větší páru, myslím, že kdyby se trefila napřímo tak Vania by si už asi nikdy nezahrála
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby takhle dodtala do obličeje Leizel huber, tak azse dostane na 20 minut hysterický záchvat, jako tnkrát ve wimbledonu, když ji trefila Naďa Petrovová.
Reagovat
BooOoo
:-D každopádně by se Lucka mohla trefit ho hlavy Mirzaové, jak tam na čele má tu tečku :-D (takový terč)
Reagovat
skott
To potom vse vysvetluje...ja mel zato, ze Vania dostala od Lucky:)
Reagovat
smazaný uživatel
Ten zápas byl docela zajímavý, vůbec to nevypadalo, že vyhrál nenasazený pár, ani že holky měly nějak velkou převahu, prostě nějak uhrály víc gamů. Lucka to sice držela podáním, ale to bylo asi jediné, na síti se občas spíše motala a spoustu volejů poslala do autu. To, že Andrea ztratila podání bylo spíš chybama Lucky. Ale hlavní je, že vyhrály, na to jakým způsobem se v budoucnu koukat nebude:) Finále bohužel neuvidím.
Jinak ta trefa Kingový nebyla moc chyba Andrey, Svedovova se otočila, Kingova jen stála a zírala. Toto určitě nebylo úmyslem, ale ta smeč do Lucky, nebo aspoň jejím směrem nejspíš jo...
Reagovat
smazaný uživatel
Shvedovou a ne Švedovovou
Reagovat
smazaný uživatel
lopato mlc! Nesmysl! Koukej! Sharapova ---> Sarapovova, Kuznetsova ---> Kuznecovova, Dementieva ---> Dementevova! Cili Shvedova ---> Svedovova!
Reagovat
smazaný uživatel
ty si šašek. Šarapova je správně a ne šarapovová. dmnte
Reagovat
smazaný uživatel
ahá a proto má oficiální stranky http://www.mariasharapova.com/ .... hmmm ty si takové ucho lopato to svět neviděl
Reagovat
smazaný uživatel
To je přece anglický mezinárodní přepis!
Ruština má mnoho písmen společných s češtinou (včetně č,š,ž), angláni píšou třeba Youzhny, ale použití takového paskvilu i v české větě je nesmyslné. Správně je Južnyj.

Přesný přepis jejího jména (bez přechýlení na českou koncovku -ová) z azbuky po jednotlivých písmenech je M-a-r-i-ja Š-a-r-a-p-o-v-a.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist