Hlaváčková s Hradeckou jsou ve finále Turnaje mistryň!

27. 10. 2012, 14:29
Aktuality 24
Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká si v Istanbulu zahrají finále Turnaje mistryň! České tenistky při svém debutu na prestižním klání porazily v dnešním semifinále 7-6 6-1 americké obhájkyně titulu Liezel Huberovou s Lisou Raymondovou. O titul se v neděli utkají s Ruskami Kirilenkovou a Petrovovou.
Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková

Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou byly na všech letošních grandslamech minimálně v semifinále, každý ze čtyř titulů v této sezoně ale získaly na menších turnajích. řesto se poprvé v kariéře kvalifikovaly na Turnaj mistrů, na kterém dnes porazily obhájkyně titulu Liezel Huberovou s Lisou Raymondovou.

České tenistky semifinále výborně začaly, vedly 2-0 a měly brejkbol, který ale nevyužily a kvůli nervozitě a lehkým chybám o set málem přišly. Za stavu 4-5 udělala Hradecká dvě dvojchyby, přesto fedcupové reprezentantky odvrátily dva setboly a dotáhly sadu do zkrácené hry. V té vedly 4-1, ale za stavu 5-6 čelily třetímu setbolu. V tu chvíli jim výrazně pomohla Huberová, která udělala dvě dvojchyby a české hráčky první setbol využily. 

Obličeje dua přezdívaného H+H rozzářily po prvním setu jejich tradiční úsměvy a uvolnění bylo znát i na kurtu. "Vyhraný první set nám dodal sebevědomí, protože koncovka byla vyrovnaná a ocitly jsme se na hraně," řekla Hlaváčková. 

Hlaváčková skvěle prohazovala po lajnách, Hradecká jistě zasahovala na síti a rychle vedly ve druhém setu 3:0. Utkání dominovaly a ve zbytku zápasu už ztratily jen jednu hru. Při prvním mečbolu donutily Američanky chybovat. 

"Bylo to těžké. Jsme nadšené," řekla Hradecká v rozhovoru na kurtu. Letos s Hlaváčkovou třikrát hrály velké finále, ale ve Wimbledonu, na US Open i na olympiádě poslední zápas prohrály. "Uděláme vše pro výhru, protože je hezké postoupit do finále, ale jednou by taky bylo super ho vyhrát," uvedla Hradecká. 

Turnaj mistryň ve čtyřhře naposledy vyhrála z Češek Jana Novotná, která v roce 1997 triumfovala s Lindsay Davenportovou z USA, ale ryze český pár nikdy neuspěl. V uplynulých čtyřech letech třikrát ve finále prohrála Květa Peschkeová. 

Hlaváčková s Hradeckou budou v nedělním finále s Marií Kirilenkovou a Naďou Petrovovou, s nimiž prohrály v semifinále letošního French Open. Rusky v dnešním druhém semifinále zdolaly světové jedničky Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou z Itálie.

Favorizované Italky přitom zápas
rozehrály suverénní výhrou 6-1 v prvním setu. Ve druhé sadě ale dokázaly s ruským párem držet krok jen čtyři gamy a prohrály 3-6. Následný super tie-break už byl jasnou záležitostí a Kirilenková s Petrovovou vyhrály 10-4.

Třicetiletá Petrovová již na Turnaji mistryň triumfovala v roce 2004, kdy tvořila pár s Američankou Meghann Shaughnessyovou. Její o pět let mladší spoluhráčka bude hrát rozhodující duel poprvé. 

Rusky společně celkově vyhrály čtyři deblové tituly, z toho jeden v letošním roce na turnaji v Miami, kde ve finále zdolaly také Erraniovou s Vinciovou. Ve finále neuspěly celkově třikrát, a to pokaždé v letošním roce.

- TURNAJ MISTRYŇ 2012 -
(Istanbul / Turecko, tv. povrch / hala, 4.950.000 dolarů)
sobotní výsledky (27. 10. 2012)

Čtyřhra - semifinále:
Hlaváčková/Hradecká (2-ČR) - Huberová/Raymondová (3-USA) 7-6(6) 6-1
Kirilenková/Petrovová (4-Rus.) - Erraniová/Vinciová (1-It.) 1-6 6-3 10-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
Roger_Federer
Ja myslim, že je velka škoda, že letos neurvali ani jeden granslam ,Olympiadu ani turnaj mistrin..Všude hraly min semifinale, boužel nepromenili,dalši sezona už nemusi byt tak povedena...
Reagovat
tommr
je to velká škoda, ale i tak byla letošní sezona velice povedená ... :)
Příští rok budou mít H+H velkou výhodu v tom, že budou jako druhej nejlepší deblovej pár všude nasazovaný - to by jim mohlo dost pomoct ... :)
Reagovat
VlS
Tak škoda, je potřeba asi nahlas říct, že to holkám prohrála Lucka, hrála hodně špatně.
Reagovat
PetaM
Já myslím, že holky hodně dostalo, že jim neuznali Jestřábí oko. Byl to OUT a set dostaly Rusky, to je opravdu spravedlivé. Pak už se to s nimi jen vezlo. V druhém setu to bylo o hodně lepší. Ale nemůžeme všechnu vinu házet na Lucku. I Andy udělala hodně chyb, ale na druhou stranu zase zachránila a doběhla spoustu míčků. Prostě to holkám nevyšlo no. Svět se nezboří a nikdo neumírá. Příští rok to může být úplně jiné :)
Reagovat
tommr
předpokládám, že v Istanbulu taky přešli na zimní čas a finále debla tudíž začne ve 13:30 našeho času? Nebo je to jinak? :)
Reagovat
tommr
budou to velice těžký soupeřky, ale aspon budou mít H+H příležitost odčinit tu neštastnou porážku ze semifinále FO. Pokud budou hrát tak jako hrály dneska ve druhým setu proti Američankám tak šanci na titul určitě mají ... :)
Zápas by měl zítra od 13:30 přenášet přímým přenosem Eurosport 2 ... :)
Reagovat
Jan
Čekal jsem, že druhé semifinále vyhrají Italky, v prvním setu to vypadalo, že Rusky nemají šanci. A jak se to otočilo. Řekl bych, že Italky by byly pro naše holky těžší soupeřky, že z nich mají větší respekt, finále letošního USO prohrály H+H docela jasně. Ale Rusky také nebudou jednoduchý soupeř. Z letošních grandslamů mají naše holky s oběma páry bilanci 1:1.
Reagovat
tommr
Italky možná dojely na únavu Erraniový, která tady musela odehrát i tři těžký zápasy v singlu ...
Jinak ty bilance jsme už přece probírali na nějaký jiný diskusi. S Italkama mají H+H letos aktivní bilanci 3:2, ale s Ruskama jedinej vzájemnej zápas na FO prohrály. Dobře si na to pamatuju, protože ten zápas už měly H+H jasně vyhranej (vedly 1:0 na sety a 4:1 ve druhým), ale nakonec to Rusky ještě otočily ... :)
Reagovat
Jan
s Ruskami mají letošní bilanci 0:1, hrály s nimi jen jednou v semifinále FO a prohrály. A s Italkami mají bilanci na letošních GS 1:2, prohrály s nimi v semifinále AO a finále USO, vyhrály v QF Wimbledonu.
Reagovat
Jan
Jo, to byla škoda, že to na FO za takového stavu prohrály. Taky jsem to viděl. Bylo by pěkné, kdyby jim finále tentokrát vyšlo. S Wimbledonem, LOH, USO a TM 4 letošní velká finále a kdyby žádné nevyšlo, bylo by to smutné.
Reagovat
Jan
Jinak bez ohledu na výsledek ve finále TM mají letos H+H zase pěknou sezónu. K těm čtyřem velkým finále další 2 semifinále GS, to není vůbec špatné. Ale přece jen, kdyby to poslední finále vyšlo, byla by to třešnička na dortu.
Reagovat
tommr
jj snad to napočtvrtý vyjde. Byla by to symbolická tečka za jinak veleúspěšnou sezonou ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Rogerovi k postupu do finále.. Utkání s Mathiem bylo celkem nečekaně vyrovnaní ale když Roger potřeboval tak mu to prostě vyšlo.. Trochu mi to připomnělo 1 utkání s Beckerem nejen výsledkem ale i hrou obou Rogerových soupeřů... Jinak velmi se těším na finále ve kterém očekáváš výhru Rogera..
Reagovat
Padme
Dneska už to byl celkem obstojný výkon, ale na Del Potra to bude chtít ještě přidat. Ale věřím, že Roger zabere a zvládne to!
Reagovat
tommr
v prvním setu byly H+H dlouho nervozní a často zbytečně chybovaly, ale v závěru to překvapivě byla Huberová, která selhala - nejdřív udělala dvě dvojchyby za sebou a pak při setbolu našich dokonce upadla a odkryla tak celej dvorec pro Andreu, která nezaváhala. Druhej set už pak byl o něčem jiným - naše holky se uklidnily a Američanky jasně přejely ... :)

Ještě pár zajímavostí:
- H+H dneska pomstily Květu Peschkeovou, která loni právě s Huberovou a Raymondovou prohrála ve finále TM ...
- za postup do finále získají H+H 1050 bodů což jim zaručí udržení druhýho místa v deblovým žebříčku na konci sezony ...
Reagovat
Bob
a když vyhrají? asi nic, co?
Reagovat
Jan
Loni Američanky ve finále nepěkně nastřelily tuším Srebotnikovou, která hrála s Peschkeovou a i díky tomu asi prohrály, tak teď byly Peschkeová a Srebotniková pomstěny.
Reagovat
tommr
ve finále budou hrát H+H o dalších 450 bodů - pokud by vyhrály tak celkem získají 1500 bodů do žebříčku ... :)
Reagovat
Bob
já myslel, jestli se posunou na první místo, ale to asi ne :)
Reagovat
tommr
to bohužel nehrozí. Na Erraniovou a Vinciovou mají H+H ztrátu hodně přes dva tisíce bodů a tu nemůžou během TM v žádným případě stáhnout. na první místo by ale mohly zaútočit už na začátku příští sezony ... :)
Reagovat
freeteepek
V prvním setu byla Serena k poražení, kdyby Aga předvedla 100% výkon. To se bohužel nestalo. Šance měla, ale jednoduchý míče zahrála jak pako.
Reagovat
freeteepek
Pěkný výkon! Hlavně ve druhém setu hrály výborně. A co je důležitý, zlepšovaly se. Ten první set jim Američanky darovaly, ale už předtím odvrátily několik setbolů, takže si vyhrát zasloužily. Pak se to zlomilo.
Překvapilo mě, že tentokrát na servisu byla slabší Hlaváčková. Andrea byla tentokrát víc nervozní, než Lucka. V minulosti tomu přitom bylo naopak. Nakonec překvapivě Hlaváčková dala jako jediná esa. Její výkon šel ve druhém setu výrazně nahoru:-)A navíc si holky upevnily druhé místo na světě.Super.
Reagovat
tommr
jj Andrea byla ze začátku hodně nervozní, ale strašně jí pomoh ten proměněnej setbol v TB prvního setu. Při něm doběhla dva zdánlivě ztracený míče a nakonec s přehledem využila pádu Huberový. To jí nakoplo a ve druhým setu už byla jasně nejlepší na kurtu. Úžasný bylo hlavně jak dokázala dopodávat utkání čistou hrou ... :)
Reagovat
Jan
V prvním setu jsem si říkal, že to i prohrají, měly tam outy, i v tiebreaku, když ztratily vedení 4:1, ale zvládly to. Je to hodně o psychice. Viděl jsem před začátkem na tváři Hradecké, že má strach (kdo by neměl), chybovaly, ale ustály to a ve druhém setu už to šlo jak po másle. Když jim to půjde, mají šanci i ve finále.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist