Hlavně správně vybrat dvojku. Letos je šance na finále větší než loni, burcuje Pála

11. 11. 2023, 11:15
Rozhovory 32
Kapitán českých tenistek Petr Pála počítá i do dnešního semifinále turnaje o Pohár Billie Jean Kingové na pozici jedničky s Markétou Vondroušovou. Neměl jen jasno o hráčce do úvodní dvouhry. Češky zabojují o první postup do finále týmové soutěže od triumfu v roce 2018. Pála novinářům řekl, že šance na úspěch je větší než vloni v Glasgow, kde Češky prohrály ve stejné fázi se Švýcarskem.
Petr Pála (© Profimedia)

I před pátečním duelem o postup ze skupiny A s USA měl jasno o startu Vondroušové, ale zvažoval, koho nasadí do první dvouhry na pozici dvojky. Vsadil na Kateřinu Siniakovou, která sice prohrála s Danielle Collinsovou, Češky ale nakonec vývoj otočily a vyhrály 2:1 na zápasy.

Jedenáctinásobné vítězky týmové soutěže porazily Američanky potřetí za sebou a podruhé v krátké době. V základní skupině a přímém souboji o postup do semifinále je zdolaly také minulý rok. "Vloni jsme měli velkou radost, ale pak to bylo strašně těžké, aby se holky dostaly z euforie do stavu, že hrají hned druhý den další zápas. Teď jsme naštěstí neskončili tak pozdě. Mohli bychom být v sobotu v lepším rozpoložení. Teď jen správně vybrat dvojku, abychom ten první zápas vyhráli," uvedl Pála.

Počítá s tím, že Kanaďanky budou mít na pozici jedničky znovu finalistku US Open z roku 2021 Leylah Fernandezovou. Roli dvojky dosud plnila osmnáctiletá Marina Stakusicová. Tým kapitánky Heidi El Tabakhové vyhrál v Seville všechny zápasy, v základní skupině C porazil Španělsko i Polsko 3:0. Nominaci oznámí kapitáni hodinu před zápasem, který by měl začít nejdříve v 16:00 po úvodním semifinále mezi Itálií a Slovinskem.

"Je dobré vyhrát první bod, protože 'Maky' s Fernandezovou bude mít těžký zápas. Debl byl proti USA těžký, ale od holek skvělý. Neznamená, že když ho vyhrály teď, tak uspějí i v sobotu, i když šance je velice slušná. Chtělo by to vyhrát první zápas a pak by na 'Maky' neležela taková tíha," řekl Pála.

Větší šance na úspěch

S jednadvacetiletou Fernandezovou se na okruhu WTA utkala v říjnu dvakrát Siniaková. V Hongkongu byla ve finále úspěšnější Kanaďanka, o týden později v Nanchangu uspěla rodačka z Hradce Králové. "Oba zápasy jsem viděl, bylo to strašné maso. Skvěle se hýbe, snaží se hrát rychle u lajny a je levačka. Pro ni i 'Maky' to bude trochu jiný zápas," podotkl Pála.

Češky jsou v semifinále podruhé za sebou. Na triumf v novém formátu soutěže, který platí od roku 2021, zatím čekají. Naposledy vyhrály ještě ve starém modelu před pěti lety.

"I když je to jenom na dva vítězné zápasy, máme větší šanci postoupit dál než vloni. Minule jsme porazili Ameriku po skvělých dvou zápasech v singlu, ale museli jsme hrát debla. Holky byly čtyři, byly úplně rozsekané a hned se hrálo proti Švýcarsku, které hrálo výborně. Nevím, jestli to vyjde, ale máme větší šanci. Můžou nastoupit všechny holky, jen se musíme domluvit, jak na tom kdo je," dodal Pála.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

32
Přidat komentář
Kandinsky1
Tak výběr dvojky bylo jediné, co se SF povedlo.
Reagovat
Liverpool22
Bára zatím zkušeně a 1. set je doma
Reagovat
Mac
Jugoska obočí jak breznev, fakt si na tuhle módu nemůžu zvyknout...
Reagovat
misa
taky
Reagovat
lvicek
Prosim vas, davaj to nekde? Na CT Sport jsem zahledla jen hokej. Nebo to bude jen na webu CT?
Reagovat
lvicek
Aha, uz to vidim na CT Sport a hokej na dvojce, byla nejaka chyba v programovem pruvodci ;).
Reagovat
lvicek
o2 EPG sice stale tvrdi hokej na sportu, ale Barca snad brusle nasazovat nebude ;).
Reagovat
GaelM
Je to od Pály trochu sázka na jednu kartu, že to holky zvládnou v singlech a ušetří energii v deblu.

Může se to podařit, ale imho tím zbytečně dáváme Kanadě prostor pro překvapení. Když to bude 1:1, bude náš debl zbytečně unavenější (a to o dost, Kanada včera odpočívala, kdežto pro Katku a Báru už to bude třetí zápas v dvou dnech). smile
Reagovat
Liverpool22
Pokud Bára vyhraje 2:0 nebude tak unavená. Navíc zápas Maky s Leylou je 50:50 - takže věřme, že po singlech bude hotovo. Jinak případně do debla je varianta B Maruška s Katkou
Reagovat
GaelM
Pokud, případně... Jasně že to může dopadnout dobře, Češky jsou velké favoritky. Ale imho zbytečně necháváme Kanadě větší prostor pro úspěch, než by musela mít.
Reagovat
misa
Maru si už letos nezahraje
Ale kapitán má skoro vždy správnou ruku, tak by to mělo skončit dobře.
Reagovat
misa
Doufám, že jí nic není. Včera tam seděla taková smutná...
Reagovat
Serpens
Připadá mi to nějak zpomalené tady. Dvojkou bude dnes Bára, je to na sociálních sítích. Italky jsou ve finále, nikde to nevidím. Naše juniorky taky ve finále, nic.
Reagovat
mirek1955
To byla chyba......
Reagovat
mirek1955
Tak to je hrubý nedostatek.
Postavit jako dvojku Barboru místo Marušky....smilesmile
Reagovat
Liverpool22
smile Bára je dobrá volba - věřím, že první bod urve smile smile
Reagovat
mirek1955
Jenom aby, rád bych se zmílil..........
Reagovat
Mony
Zahraje si takhle každá a 2krat TOP10 hracky by mělo být znat
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
mirek1955
Doufám , že bude hrát jako dvojka Maruška.....
Reagovat
victim
Vypadá to že se začne dost pozdě.To může být problém ohledně zítřka.
Reagovat
GaelM
Mělo by se začít od 16h, jako včera.
Reagovat
Mony
Vedle Maky dávám šance
Krejča 45%
Bouzková 30%
Nosková 20%
Siniaková 5%
Reagovat
Liverpool22
smile Pouze bych prohodil Lindu s Maruškou smile
Reagovat
tommr
Já bych jako naší dvojku preferoval hráčky v tomto pořadí:

1. Bouzková
2. Nosková
3. Siniaková
4. Krejčíková

Proti kanadské dvojce by ale měla zabodovat kterákoli z nich ...
Reagovat
Ianny
On to Pála nějak rozhodne. Ale asi bych taky preferoval Marii, je to takovej spolehlivej dříč, moc nekazí. A kdyby to měla zase rozhodovat čtyřhra, ať jsou Katka a Bára svěží.
Reagovat
Liverpool22
Marušku bych tam určitě nedával jelikož pokud trenérka Kanady zašachuje a do singla šoupne Rebeccu, tak by mohla mít Maruška problém. Zkrátka buď jít na jistotu a nechat hrát Báru nebo zariskovat a nasadit Lindu.
Reagovat
tommr
A proč by se Marie měla bát průměrný hráčky jako je Marino? Totéž platí i o Bouchardový a Dabrowský. Z potenciálních kanadských dvojek respekt vzbuzuje jen Stakusic která v Seville vyhrála dva těžký zápasy a nikdo jí pořádně nezná ...
Reagovat
Liverpool22
Marie s Rebeccou letos prohrála
Reagovat
misa
To bylo v únoru, kdy byla Marie o dost horší než teď. Marino navíc už dlouho hraje špatně.
Reagovat
misa
Včera jsem se těšil, že si užiju zajímavý zápas Markéty se Sofií, ale kvůli vystresované Američance žádné napínavé situace k vidění nebyly. Dnes s Leylou to snad bude lepší...
Reagovat
Liverpool22
Dneska to bude mít Maky s Leylou těžké, ale věřím, že jí ve 3. setech udolá. Na první zápas se také těším - chtěl bych vidět zápas Báry s Bouchard, ale bude hrát asi mladá Marina, tak uvidíme co předvede. Nicméně kterákoliv z našich holek by Marinu měla porazit - zápas mladých pušek Lindy s Marinou by taky mohl mít "šťávu"
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist