Holky udělaly maximum, za prohru může kapitán, usmál se Pála

24. 4. 2017, 07:46
Aktuality 79
Kapitán tenistek Petr Pála po prohře týmu v semifinále Fed Cupu v USA uvažoval, co měl udělat jinak. Na Floridě měl mladý a v soutěži nezkušený tým, který domácímu výběru podlehl až 2:3 po čtyřhře.
Petr Pála (© fedcup.com)

"Holky udělaly všechno, co mohly, může za to kapitán," usmál se Pála při rozhovoru v Tampě pro česká média.

Tentokrát týmu chyběly opory, které v uplynulých šesti letech získaly pět titulů v soutěži. Šanci tak ve dvouhrách dostaly Kateřina Siniaková a sedmnáctiletá naděje Markéta Vondroušová, ve čtyřhře hrála se Siniakovou Kristýna Plíšková.

"Říkám si, jestli jsem neměl postavit singly jinak. Když se prohraje, tak člověk přemítá, co mohl změnit," uvažoval Pála nahlas a dodal: "Kdyby Kristýna hrála první den, tak by Markéta zase nebyla rozehraná na Davisovou. Ale to je jenom kdyby. Jsem rád, jak se do toho holky pustily. Odpracovaly to a odbojovaly."

První prohra po deseti výhrách v řadě Pálu mrzela, ale na druhou stranu věděl, že měl nezkušený tým. "Pro všechny to je dobrá zkušenost a holkám může pomoct i v další kariéře," řekl Pála. Doufal, že v budoucnu můžou táhnout fedcupový tým jako Petra Kvitová či Karolína Plíšková. "Mohlo by se to pěkně namíchat, kdy s těmihle mladými budou hrát ty nejlepší. To pak bude strašně silný tým."

Jedničkou byla poprvé Siniaková. Světová osmatřicítka vyhrála v sobotu svou dvouhru, ale v neděli nestačila na Coco Vandewegheovou a s Kristýnou Plíškovou prohrály i závěrečnou čtyřhru. "V sobotu hrála vynikající zápas proti Rogersové. I proti Coco hrála dobře, potom se jí nepovedl jeden gem. Celkově hrála ale fakt solidně, i když nevyhrávala tolik výměn od základní čáry, jak jsme čekali," řekl Pála.

Bývalá juniorská světová jednička Vondroušová rovněž nestačila na Vandewegheovou, ale dokázala uhrát bod proti Lauren Davisové. "Porazila 36. hráčku světa, což by byl úspěch na jakémkoliv turnaji. Navíc po prohraném zápase a s únavou, kterou po všech přesunech má. Ukázala srdce," chválil Pála.

Za stavu 2-2 rozhodovala čtyřhra a Siniaková s Kristýnou Plíškovou na soupeřky nestačily. "Debl byl pak pro holky nezáviděníhodný. Není to žádná ostuda, holky makaly. Škoda, že holky Coco víc nepotrápily v singlu, protože pak byla silná i do deblu. Jednou je prostě soupeř lepší," konstatoval Pála.

Po čtyřech letech tak budou mít tenistky v listopadu volno. Pálovi ale bylo líto, že si tým nezahraje finále proti Běloruskám. "Bylo by doma a proti Azarenkové, to by bylo hezký," řekl a doplnil: "Čekání na první kolo bude strašná otrava, ale buďme rádi za tolik titulů. Vždycky si ale uvědomím, kolikrát jsme byli blízko vyřazení a měli jsme štěstí. Proti Americe bychom ho potřebovali ještě o hodně víc."

Otázkou je, v jakém systému se bude od příštího roku Fed Cup hrát. Uvažuje se o rozšíření elitní skupiny na šestnáct týmů a Final Four na jednom místě. "Je to ale škoda pro země, jako jsme my, které nemají grandslam. Podívejte se na naše domácí publikum, to se nedá ničím nahradit. Nevím, jak chtějí dostat nejlepší hráčky někam mimo domov," řekl a věřil, že se Češky o pohár brzy zase poperou.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

79
Přidat komentář
horska.kraslice
Reagovat
FulnekUltras
17... ;) teď se to bude jakoby lámat, ale vidím to s touhle slečnou hodně optimisticky...
Reagovat
horska.kraslice
Napadá mně, copak říká namísto "jako by", když vede rozhovor v angličtině? :-)
Reagovat
blixa
Nic, protože anglicky mluví výrazně pomaleji a tudíž jí řeč nepředbíhá myšlenku, takže vycpávky nepotřebuje ;-)
Reagovat
sprchon
Potřebuje, ale ne tak často. Říká "yea".
Reagovat
George_Renel
To co všichni "You know"... :-D
Reagovat
FulnekUltras
or well ;)
Reagovat
sprchon
Říká "yea". ;)
Reagovat
Krisboy
Tak tedy - PÁLA VEN! :D
Reagovat
blixa
Ale houby. Bílek ven !!! ;-)
Reagovat
Krisboy
Pelta ven!
Reagovat
Krisboy
Damková ven!
Reagovat
Krisboy
Berbr ven!
Reagovat
Krisboy
Všichni veeeeeen!
Reagovat
VlS
A uklízet ten bordel bude kuwa kdo, když všici budou londat po procházkách? Blixa koště, Krisboy kýbl a hadr a jedééém
Reagovat
Frick
Pokud bychom tam dostali 0:5 s Karolínou, tak OK, neměli jsme na to, měli jsme zlou formu, neumíme hrát na čediči. Ale bylo by to s vědomim, že se na to nikdo důležitej nevyflákl.

To píšu pro ty, kdož si snad myslí, že mi vadí vyřazení jako takový.
Reagovat
blixa
Píšeš to proto, že si obsedantní dement.
Reagovat
slacker
a ty jses jasny piicus-geront.
Reagovat
lars
radsi zjisti, jakym zpusobem se Safar zranila na turnaji v USA
Reagovat
Frick
A proč? Stuttgart nehraje, tim je pro mne omluvená.
Reagovat
FulnekUltras
pro mě je hotová... ;)))

1:40...

https://www.youtube.com/watch?v=fDTf0tWog_g
Reagovat
lars
jest-li k tomu nekdo z USA "nepomohl"
Reagovat
Jan
Souhlasím s Frickem.
Reagovat
blixa
No to se máš čím chlubit ...
Reagovat
Pavol
Tak ako Kiki Bertens proti slovenkam.
Reagovat
Pavol
Radost pozerat.
Reagovat
FulnekUltras
stejně jako holky, které v Tampě hrály - ony skutečně odvedly maximum, které naopak jinde chybělo.
Reagovat
Lunej..
No jo, tady se zase vyrojilo generalu s tebou v cele.
Reagovat
FulnekUltras
A tak jasně, že svět s FC nestojí ani nepadá - jenom mi přijde vždycky škoda, když se čemukoliv nedá max od všech, kteří by tomu mohli sebemíň pomoct...
Reagovat
Lunej..
A co takhle svobodna vule? Nebo mas pocit, ze fandove maji pravo se chovat jak diktatori? Ale ono se tak hezky keca do zivota jinymu ze?
Reagovat
blixa
Zkroucenej mozek neuznává svobodnou vůli. To se příčí jeho stalinistické doktríně.
Reagovat
FulnekUltras
Ona to v tomhle případě je taky práce (pro zábavu druhých ;) - a samozřejmě i volba, jak "svobodu" využiju. Nechci spekulovat o tom, jak by se k tomuto FC-zápasu postavila Petra, ale myslím, že právě tady by se ten rozdílový faktor (ne poprvé) krásně ukázal.
Reagovat
Lunej..
Ale prosimte, to jsou jen tvoje dohady, same kdyby kdyby, to uplne miluju. Rozvijet teorie na zaklade domnenek. Kaja s Barcou snad svuj podil maji a ze nemas jinou zabavu nez porad resit zivoty jinych neni jejich vina. Pripadas mi jak male dite, kteremu sebrali hracku a ono vzteky dupe nozickou.
Reagovat
FulnekUltras
zásluhy áno, aleee... ;) nebo spíš vrkúúú... pokud se příští rok formát FC opravdu zásadně změní, bude uplynulý víkend možná jednoho dne mrzet i tu Káju.
Reagovat
Lunej..
Proc to beres tak tragicky? Vse ma svuj rub a lic. Kaja si domaci atmosferu uz uzila a nase omladina si zase poprve uzila premieru a ziskala zkusenost. Jenze proc se radovat, kdyz se muze plakat. Tak si udelej zadobu kapesnicku a doufam, ze neprijde stoleta voda.
Reagovat
FulnekUltras
Ne - ty zkušenosti samozřejmě beru ;) Katka a hlavně Markéta mají příště z čeho brát, až zas přijdou nějaké omluvenky... ;)
Reagovat
Lunej..
Omluvenky byly, jsou a budou. Jen doufam, ze ty jsi, jako priklad spravne moralky, nikdy zadnou nepouzil, to bys me dost zklamal.
Reagovat
FulnekUltras
máš mě na lopatkách ;)))
Reagovat
gocii
proč by ji proboha mrzel? však tu soutež vyhrála, celkově ji holky vyhrály třikrát po sobě a tak se nikdo nemuže divit že se jim nechtělo kvuli tomu litat přes oceán na tři dny, učit se na té jejich antuce, a pak se hned zas vracet zpět a trénovat na jiné, je neuvěřitelné co se furt snažíte na někoho vytáhnout.
Reagovat
FulnekUltras
za 20-30 let to MOŽNÁ opravdu bude vidět jinak - ani do dnešního Lendla nikdo nevidí, ale osobně si nemyslím, že by to byl šťastný člověk...
Reagovat
VlS
Kvůli tomu, co si nemyslíš Ivan harakiri neudělá
Reagovat
FulnekUltras
pro mě ganc egál
Reagovat
Jan
To by pro ně byl velký trest hrát finále v Praze :)
Reagovat
Frick
Co Karolína v Praze. Do SF to nemá bodové smysl a hrát finále znamená složitý a překotný přesun do Madridu. Na turnaj, kde asi bude mít na antuce největší šanci.

Z tohoto pohledu by neúčast v Praze asi dávala hodně velký smysl. Na druhou stranu, její neúčast by byla, jakožto pro hráčku vyloženě domácího klubu asi těžko přípustná.
Reagovat
Frick
....že kdyby byla Petra fit, tak by stejně nejela.

Nevíme to, Petra bohužel je v dlouhodobé a velice složité rekonvalesnci.

Ale OK - připusťme, že ano. Pak ale bohužel vyloženě "principiální" problém, že se nerozhoduje v zápolení na kurtu, ale na tom, aby se nehrálo na jinym/povrchu kontinentu. Tedy, Američanky nevyhrály díky svý kvalitě, ale díky tomu, že USA leží 7 000 km daleko.

A ty řeči, že to "jednou" přijít muselo. Ať to přijde ve chvíli, kdy bude marodka, kdy bude skutečně špatná forma u všech nebo samozřejmě ve chvíli, kdy proti nám bude hrát tak silný soupeř, že mu podlehneme. Ne, ve chvíli, kdy klíčová hráčka se na to zvysoka vykašle.

I když jeho faktické kompetence mohou být velice mizivé, tak aspoň měl vyslovit něco ve smyslu "Velice jsem o účast Karolíny stál, protože bych jí považoval za rozdílovou hráčku, navíc tu šlo i o možnost si možná naposledy zahrát finále doma, bohužel ale dala přednost jinému programu a nezbývá nic jiného než to respektovat."
Reagovat
FulnekUltras
asi tak - hodně diplomaticky až "korektně" řečeno
Reagovat
lars
Karol by pravdepodobne Coco neporazila v nedeli a ztratila by v USA energii a cas a jeste by se tam mohla zranit.
Reagovat
FulnekUltras
CoCo teď sice musí absolvovat mimořádně vysilující let do Evropy, ale doufám, že tam hned zčerstva Karolinku vyškolí jak zákon káže.
Reagovat
lars
Neblabol !!!!
Coco nemusi nic, krome toho, ze musi nekdy umrit.
Blaboly typu zakon kaze ( coz nelze , nebot nema pusu ) te ucili na Vecerni univerzite marxismu-leninismu ? :)
Reagovat
FulnekUltras
tak věřím, že by to jako správný tuleň ;) přes Atlantik i uplavala, ale já ji potřebuju ve Stuttgartu ještě tento týden a čerstvou ;)
Reagovat
lars
jo, aby ji Ostapenko porazila :)
Reagovat
lars
a v kterym hotelu ve Stutgartu si pro Coco a sebe rezervoval pokoj ? :)
Reagovat
FulnekUltras
jedině Ritz (Pitz) - je to tam skoro zadarmo kwa... ;)
Reagovat
George_Renel
To máš, pokud si dobře vzpomínám, ve Stuttgartu smůlu. :-)
Reagovat
Jan
Holky se předvedly v dobrém světle, udělaly maximum a za ně spokojenost, ale že se nepostoupilo do finále, spokojený být nemůžu. Jak se tady všichni rozplývají, jak je to bezvadné, to je jako když komentátoři jsou i v jiných sportech nadšení za krásná desátá místa ... Kdyby hrály Bára s Karolínou, postup byl reálný, navíc je to možná poslední rok v tomto formátu a finále mohlo být v Praze, naposled. Příště bude kdovíkde a už to nebude s domácími diváky.
Reagovat
FulnekUltras
přesně tak - aspoň dnešní mladá generace vidí, PROČ měla většina fanoušků (až na nějaké ty věčně ukřivděné 68níky a pár tuzexových snobů) během 80. let Lendla totálně v pitchi...
Reagovat
tommr
to vzal sportovně na sebe, ale myslím si, že těžko moh s danou sestavou udělat něco líp. Kristýna Plíšková v deblu jasně ukázala, že by v singlu proti Vandeweghový neměla nejmenší šanci a Denisa je mimo už od začátku roku ...
Otázka je jen jak dalece může Pála za to, že nám chyběly všechny největší opory. Tady si naopak myslím, že určitej díl viny nese a že to trochu podcenil. Aspon jednu zkušenou hráčku přemluvit moh a tím nemyslím Karolínu, ale spíš nějakou deblistku. V deblu nás Američanky smázly rozdílem třídy a být v týmu Lucka Hradecká nebo Andrea Hlaváčková tak by to Američanky tak lehký určitě neměly ...
Reagovat
Carloss
ano, to byla chyba. hradeckou nebo hlaváčkovou měl zkusit povolat.
Reagovat
horska.kraslice
Ale to by tas v tzmu neměl Markétu, takže ....
Reagovat
horska.kraslice
zas v týmu - omluva
Reagovat
Lunej..
Za mě spokojenost, jsem ráda, že mláda košťata dobře metou a máme další posily, až "stará" garda přestane hrát. A vůbec mi nevadí, že se Kája s Barčou omluvily, aspoň naše omladina získala velmi cenné zkušenosti, hlavně Markéta ve druhé dvouhře ukázala, že se potřebuje jen "otřískat" a ono to pak půjde.
Takže holčiny díky za hezký víkend a zase někdy :)
Reagovat
sprchon
Asi tak. ;)
Reagovat
A.R.R.
Přesně tak, krásná sonda do budoucna :-)
Reagovat
blixa
No vidíš bábi, jaké umíš psát krásné a inteligentní příspěvky ;-) :D
Reagovat
Lunej..
To bude tím, dědo, že jsem krásná a inteligentní, víš. Ale chápu, každému nemůže být stejně dáno, viď? :D:D:D
Reagovat
horska.kraslice
Souhlas :-)
Reagovat
Fandina
s tenisem byl super a jen škoda, že debl nedopadl. Ale přesto mě moc mrzí, že ani jedna z tří až čtyř našich nejlepších hráček do USA nejely. Tak příště a těším se na příští rok, až se zase bude hrát a v podstatě je mi jedno, jaký to bude mít formát. Týmová soutěž je trochu něco jiného, než obyčejné turnaje. Tenis se hraje pořád, jen vítězství se počítá z víc zápasů. Takže něco super, co běžné turnaje oživí. Jen škoda, že není možné hráčky bodovat a financovat podobně jako na turnajích.
Reagovat
blixa
Nefrickuj :D
Reagovat
Fandina
Ale jdi ty brepto. Prohru nikdo neslaví.
Reagovat
blixa
Já jo ! ;-) Některá výhra je horší jak prohra a některá prohra je lepší jak výhra.
Reagovat
Fandina
Dobře dobře, ale takhle ve hře, to tě musí vždycky mrzet, když se snažíš a stejně to nevyjde :-))
Reagovat
VlS
je gentleman a psycholog. Klobouk dolů. Tenisportále, stálo by za to,
a) zjistit a dát sem, jak má vypadat formát soutěže podle nového návrhu - tedy asi QF, SF, F v jednom týdnu na jednom místě - fajn a kolo budou dva singly a debl, 4 singly a debl nebo jak?
b) udělat anketu mezi holkami, so si ony myslí o tom ITF navrhovaném modelu.
Umím si představit, že zamáčknou slzu bad vyprodanou O2 arénou, ale na druhou stranu přivítají, že se reprezentace ze tří týdnů smrskne na jeden. Totiž to, co si o tom myslí ony je důležitější než 10 milionů fan postů.
Reagovat
janek_da
no ale z toho 9.99 milionu je od Fricka, takže ...
Reagovat
VlS
:-)
Reagovat
bIbec
taky by mě zajímalo, jak to jako má bejt od toho příštího roku. Já to ale chápu tak, že by mělo být ve světové skupině 16 týmů, hrát se klasicky OF pak někdy ČF no a v tom třetím střetnutí by se měly nějak utkat 4 týmy o tu trofej. Na neutrální půdě.

Což mi ale stejnak přijde divný, protože vlastně úplně nerozumím, čemu by to teda pomohlo. Snad těm chlapům by odpadla jedna štace.. ale u žen by to bylo furt tak nějak stejný. Takže nevím, možná to chápu blbě.
Reagovat
VlS
No, právě proto píšu, že by bylo fajn se na svazu zeptat a hodit to sem. Jinak budem plkat o fialkách a má jít o uzený.
Reagovat
FulnekUltras
jasně - hlavně se zbavit "otravné reprezátěže" a pohnout prdelí jen tam, kde z druhé strany leze dost peněz - to bude asi to věčně omílané "pochmurné dědictví komunismu" ;)))
Reagovat
smazaný uživatel
Máme mladý a silný tým. Lucka s Bárou ještě nějaký ten rok snad hrát budou, Petra doufáme no a Karolína, Katka, Markét budou s velkou pravděpodobností tahounkami našeho týmu (Kája už párkát byla) takže klidně příští rok můžeme vyhrát opět, není to jako v DC kdy po vítěztví v roce 2013 už bylo trochu jasné že půjdem do kelu a teď to není trochu jasné ale je to jasné, brzy zřejmě na pěkně dlouho opustíme i světovou skupinu. Není se za co stydět, ale trošku mě zklamala Tynda to byla opravdu hrůza co zahrála a jestli v tomhle deblu ukázala jakou je na na antuce "zlepšila" tak může tuhle antukovou sezonu celou vynechat a odjet zase na tu svou japonskou trávu
Reagovat
janek_da
Rozdíl oproti Hadamczikovi.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist