Hráčkou roku 2008 je Serena Williamsová

27. 3. 2009, 09:49
Aktuality 3
Triumf na US Open a olympijské zlato. Především tyto dva cenné úspěchy pomohly Američance Sereně Williamsové na tradičním udělování cen za uplynulou sezonu v Miami k vyhlášení nejlepší tenistky sezony. Ocenění si zasloužila podruhé v kariéře. Nováčkem roku je Dánka Wozniacká, "skokankou" se stala světová dvojka Safinová.
Serena Williamsová

Sedmadvacetiletá Serena Williamsová loni vyhrála grandslamové US Open, hrála ve finále Wimbledonu a společně se setrou Venus získala olympijské zlato ve čtyřhře i titul ve Wimbledonu. Sezonu zakončila jako světová jednička, když přidala ještě tři tituly z turnajů včetně Miami.

Hráčky roku:
2008 ... Serena Williamsová (USA)
2007 ... Justine Heninová (Belg.)
2006 ... Amelie Mauresmová (Fr.)
2005 ... Kim Clijstersová (Belg.)
2004 ... Maria Šarapovová (Rus.)
2003 ... Justine Heninová (Belg.)
2002 ... Serena Williamsová (USA)
2001 ... Jeniffer Capriatiová (USA)
2000 ... Venus Williamsová (USA)
1999 ... Lindsay Davenportová (USA)
1998 ... Lindsay Davenportová (USA)
1997 ... Martina Hingisová (Švýc.)
1993 - 1996 ... Steffi Grafová (Švýc.)

Ještě lepší sezonu měla v roce 2002, kdy jasně vládla ženskému tenisu, vyhrála tři grandslamy a získala toto ocenění poprvé. "Být podruhé vyhlášena Hráčkou roku je pro mě velký osobní úspěch. Měla jsem ze své hry radost a doufám, že takových ocenění získám v dalších letech ještě víc," prohlásila světová jednička Williamsová, která jako jediná z oceněných hráček na předávání cen chyběla.

Na ocenění si mohla brousit také Venus, které však nepomohly ani triumfy z Wimbledonu a Turnaje mistryň.

Nejlepším deblovým párem roku 2008 byly vyhlášeny Liezel Huberová a Cara Blacková, které tak obhájily loňské prvenství. "Jsme nesmírně rády, že jsme toto ocenění znovu získaly," děkovala Blacková. "Se Carou jsme v minulé sezoně dosáhly skvělých výsledků. Jsme velmi soutěživý pár, ale tenisem se hlavně bavíme. Tato cena je pro nás takovou třešničkou na dortu," dodala Huberová, která navíc obhájila loňské vítězství v kategorii "Hráčka s nejlepším servisem".

Ocenění za největší zlepšení dostala druhá hráčka světa Ruska Dinara Safinová, jež si na Roland Garros poprvé zahrála grandslamové finále a získala stříbrnou olympijskou medaili. V závěru sezony se poprvé v kariéře kvalifikovala na Turnaj mistryň. V minulých sezonách se v této kategorii dostalo na Srbky Ivanovičovou a Jankovičovou.

Výkony Číňanky Čeng Ťie byly ohodnoceny jako návrat roku. Po návratu po zranění se Čeng Ťie posunula v žebříčku o více než sto míst vzhůru. Překvapivým bylo především její semifinále ve Wimbledonu. A kdoví, možná se za rok v této kategorii prosadí Kim Clijstersová, která se vrací k tenisu.

Nováčkem sezony byla vyhlášena Dánka Caroline Wozniacká, které v osmnácti letech patří 12. místo na žebříčku. Během roku získala tři tituly, nicméně na grandslamech zatím dál než do osmifinále neprošla. Loni byla nováčkem roku vyhlášena Maďarka Szavayová, v minulosti si cenu převzaly mj. také Agnieszka Radwaňská, Mirazová nebo v roce 2000 Češka Dája Bedaňová. Před šesti lety získala ocenění Šarapovová, jež byla hned rok poté nejlepší hráčkou roku.

Srbka Ana Ivanovičová převzala cenu za charitativní humanitární práci. V současné době se ve spolupráci s UNICEF věnuje své kolekci triček. Cenu Karen Kratzckeové za vystupování získala Dementěvová.

Už ve středu byl Hráčem roku vyhlášen Rafael Nadal.

Ceny WTA za rok 2008:

Hráčka roku 2008:
Serena Williamsová (USA)

Deblový tým roku 2008:
Cara Blacková a Liezel Huberová (Zim. a USA)

Nováček roku:
Caroline Wozniacká (Dán.)

"Skokanka" roku:
Dinara Safinová (Rus.)

Comeback roku:
Čeng Ťie (Čína)

Cena za charitativní činnost:
Ana Ivanovičová (Srb.)

Cena Karen Kratzckeové (za vystupování):
Jelena Dementěvová (Rus.)

Nejoblíbenější turnaj kategorie Premier:
Porsche Tennis Grand Prix (Stuttgart)

Nejoblíbenější turnaj kategorie International:
Commonwealth Bank Tennis Classic (Bali)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Serena sic vyhrála US Open, ale olympijské hry v Pekingu vyhrála Jelena Dementěvová.
Reagovat
smazaný uživatel
Omlouvám se. Zapomněl jsem, že Serena vybojovala olympijské zlato ve čtyhře.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi jo, no - kdo jiný by to asi tak mohl být???:-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist