ITIA se vyjádřila k incidentu v Davis Cupu. Djokovič měl právo se nechat testovat až po zápase

29. 11. 2023, 12:06
Aktuality 33
Na Novaka Djokoviče (36) se během finálového turnaje Davisova poháru svalila další vlna kritiky. Tentokrát jelikož se nechtěl nechat testovat na doping před čtvrtfinálovým zápasem s Cameronem Norriem. Podle Mezinárodní agentury pro bezúhonnost tenisu (ITIA) měl však rekordman v počtu grandslamových trofejí možnost se testu podrobit buď před nástupem na kurt, nebo až po skončení utkání. Pravidla dodržely všechny zúčastněné strany.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© AFP)

"Zaprvé je třeba říct, že Djokovič test neodmítl. Pravidla jsou jasná, hráč je informován, že bude testován a musí vzorek poskytnout, jakmile je připravený. V týmových soutěžích jako Davis Cup mohou být tenisté informováni před zápasem, zatímco v ostatních soutěžích jsou obvykle testováni až po jeho skončení. K žádné změně pravidel nedošlo," uvedla ITIA.

"V Davis Cupu jsou týmy (kapitáni) informováni před startem utkání. To hráčům umožňuje, aby si vybrali, zda test podstoupí před, nebo po zápase. Je to jen jejich volba. Někteří ho rádi absolvují před zápasem, protože jim vyhovuje, že po něm mají volno a nemusí v dějišti strávit čas navíc. Pokud zvolí test až po zápase, jsou od oznámení o dopingové kontrole všude následováni antidopingovým komisařem," řekl mluvčí ITIA francouzskému deníku L'Équipe.

Na Djokoviče se po zveřejnění incidentu okamžitě svalila vlna kritiky. Někteří, třeba bývalý francouzský silniční cyklista Marc Madiot, požadovali okamžitou suspendaci srbské tenisové hvězdy a mnohem větší trest než pouhé varování. Zřejmě i proto uvedla ITIA vše na pravou míru a oznámila, že k žádnému porušení pravidel nedošlo. Majitel rekordních 24 grandslamových trofejí tak nebyl vlastně ani varován, jelikož se řídil protokolem.

Proč Djokovič nechtěl podstoupit test před zápasem?

Djokovič se po vítězství nad Norriem a postupu Srbska do semifinále, v němž prohrálo s pozdějšími šampiony z Itálie, k incidentu vyjádřil na tiskové konferenci. "Přišli za mnou hodinu a půl před zápasem, kdy už se připravuji na utkání a nemám čas myslet na to, abych odevzdal krev nebo moč. Něco takového jsem během 20leté kariéry nezažil, takže jsem se s komisařem pustil do diskuse."

"On si pak sedl do rohu a hodiny mě sledoval. Je to neuvěřitelné. Vždycky jsem se kontrol zastával, ale ne před zápasy. Nemám co skrývat, nicméně měly by být nějaké hranice," přidal Djokovič. Jeho organizace PTPA zastupující hráče by tak v budoucnu mohla usilovat o změnu tohoto pravidla pro týmové soutěže.

S jednáním ITIA nebyl spokojený ani kapitán srbského týmu Viktor Troicki. Dle jeho slov si dokonce komisaři spletli Djokoviče s dalším členem výběru Miomirem Kecmanovičem.

Bartoliová označila jednání britských médií za nechutné

Jak jsme již zmínili, na Djokoviče se po "odmítnutí" testu svalila vlna kritiky. Některá britská média se údajně nebála osočit aktuální světovou jedničku z porušení pravidel. "Je to nechutné, ostudné a naprosto neoprávněné," uvedla wimbledonská šampionka Marion Bartoliová.

"Když víte, že budete mít dopingovou kontrolu, tak vás některý z komisařů celý den sleduje. Jakmile opustíte kurt, jde s vámi do šaten. Je tam s vámi i během sprchy. Pokud stále nejste schopní dát vzorek moči, tak vás doprovodí i na tiskovou konferenci. Nechápu tedy, jaký je rozdíl v tom, jestli poskytnete vzorek před, nebo po zápase."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

33
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Kozoroh
Tak co, omluví se Marc Madiot a další hejteři Novakovi, nebo se to klasicky promlčí?
Reagovat
srnecek
čo myslíš? pekný postreh
Reagovat
turista
Asi to vyšumí. A my si to užijeme až Novak vyhraje stý titul a dostane se do Klubu tenisových stovkařů. V celé historii je jich snad 14. V Open éře zatím 2.
Reagovat
turista
Tomu Madiotovi musí Novak pořádně ležet v žaludku. On se doopravdy zbláznil trestat Novaka Djokoviče za nic. Kontrolu Nole absolvoval po zápase tak ať jde Madiot do háje zelenýho.
Reagovat
Nola
to nie su media, ale bulvarne s.acky, je mi ich luto, nemaju ziadneho spickoveho tenistu, este aj ked ho mali - Andy Murray, tiez na nom obcas nenechali nitku suchu ked vitazil bol Britom, ked prehraval bol Skotom, majitelia tychto platkov su iba ublizeni potomkovia byvalych kolonialistov, nic viac nic menej...... majetok si nahonobiii okradanim krajin, ktore kolonizovali....

dnes na cele rebricka stoji hrac, ktory vobec nezapada do ich konceptu, je to iba nejaky potomok z byvaleho vychodneho bloku a pritom v case, ked sa Novak narodil Juhoslavia nieco znamenala, krajina bola orientovana viac na zapad ako na vychod, bolo tam povolene sukromne podnikanie a cestovanie do celeho sveta, hromadne sa cez Juhosku z Ceskoslovenska emigrovalo......
Reagovat
Jan
Reagovat
Mantra
připomíná mi to pravidlo o bankách...

Dokud dlužíš pár milionům máš problém ty. Ale pokud dlužíš hooodně milionů, pak má problém banka.

Untermensch a ti druzí se svými právy, pravidly a možnostmi ohýbání světa.
Reagovat
srnecek
uhorková sezóna, tak zase robia z komára somára. Minimálne sa to celé v médiách zbytočne nafukovalo. Lebo Djokovič. Čo je asi dostatočný dôvod, aby sa rýpalo a konfrontovalo.
Želám Nolemu, aby budúci rok vyhral všetky GS a OH. Možno niektoré médiá skolabujú....
Reagovat
turista
Ano. Okurková sezóna. U nás tomu říkáme dělat z komára velblouda. Ale ukazuje to na to jako moc Novak Djokovič mnoha lidem i vlivným leží v žaludku. Já se moc těším na to až Novak oslaví 100 titulů ATP, 20.antukový titul a pojede za dalšími kousky.
Reagovat
Jan
Reagovat
QacO
Pesne tak peeesne tak
Reagovat
baba
myslím, že vůči Nadalovi či Federerovi by si něco takového nedovolili./ myslím ta média/
Holt pořád platí, že Djoko není v západním světě moc oblíbený a jeho úspěchy se jim nehodí do krámu.
Reagovat
srnecek
Reagovat
ladinec
Reagovat
ladinec
Reagovat
PetaM
Však není důvod k tomu, aby byl oblíbený. Oblíbenost nepřichází automaticky s úspěšností.
Reagovat
Mantra
taky sem dám paleček

Reagovat
Nola
baba o voze a ty o koze, baba vobec nespomina oblubenost, iba pristup k hracovi z dovodu povodu :D
Reagovat
Amputace
baba: "Holt pořád platí, že Djoko není v západním světě moc oblíbený."
Nola: "baba vobec nespomina oblubenost."

Reagovat
Amputace
Já bych se dokonce nezdráhal říct, že většinu kariéry dělal hodně pro to, aby oblíbený nebyl.
Reagovat
Kozoroh
Tak holt No1e neměl podporu marketingové mašinerie Nike...
Reagovat
Amputace
Ano. O tom to celé bylo.
Reagovat
Amputace
Ale strašně mě tímto bavíme. Myslím DjokoFans. Je prakticky neoddiskutovatelné, že Novak je nejlepší hráč vůbec (rozjíždí se pomalu diskuze o nej sportovec vůbec), ovšem když dojde na otázku popularity, oblíbenosti apod., jste náhle v koncích. A hrozně mě baví ty vaše pohledy a zdůvodnění, proč že to Novak není až tak oblíbený. Srb, východ, Nike... krása. Ale na to, že se choval celý život na kurtu jako hovado, se ani neohlédnete. Takže ve výsledku máte nejlepšího a nejméně populárního sportovce všech dob v jednom. Ostatně, skoro si to říká o diskuzi. Napadá vás jiný fenomén jakéhokoli sportu, který by byl v podobné nevýhodě ve vztahu ke konkurence, pokud je řeč ryze o popularitě či oblíbenosti? Většinou je to v úměře.
Reagovat
srnecek
a tomuto sa hovorí pretrvávajúca frustrácia maskovaná sarkazmom a iróniou... ....áno, všetci fans Djoka sú rovnakí, takisto ako fans Nadala a Fedexa....a len pár vyvolených diskutérov má nad všetkým nadhľad...poprosím ešte o nejaké múdre zhrnutie....
Reagovat
Pe3k
Reagovat
victim
Nej. sportovec.To spíš najdu elixír mládí.
Reagovat
turista
Neřekl bych že se celou kariéru choval jako hovado. To rozhodně ne. Pokud se soupeři povede skvělý winner tak to Novak ocení. Zatleská rukou o plochu rakety. Ale polemizovat s jeho odpůrci je těžký.
Reagovat
annah
Minimálně se léta choval trapně, jak se operetnim posilanim srdíček po zápase snažil získat přízeň publika. Už s tím naštěstí přestal. Buď mu to konečně někdo poradil, anebo sám zjistil, že je to marné.
Reagovat
Krisboy
Marné, nebo nekonečně trapné? smile
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Jan
Nadala a Federera by ani neotravovali s testy krátce před zápasem. Jen Djoka se snažili takto rozhodit.
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist