Jabeurová v Mexiku nedopodávala duel s Trevisanovou, Italka má čtvrtý skalp hráčky TOP 10

21. 9. 2023, 10:58
Aktuality 25
WTA GUADALAJARA - Turnaj WTA 1000 v Guadalajaře přišel už v osmifinále o svou nasazenou jedničku. Světová sedmička Ons Jabeurová v něm podlehla po třech hodinách boje 7:6, 5:7, 4:6 Martině Trevisanové, přestože ve druhém setu měla dvakrát výhodu brejku a za stavu 5:4 a 30:0 byla třikrát dva míčky vítězství. Italka si proti favorizované Tunisance připsala čtvrtý skalp hráčky TOP 10. Ve čtvrtfinále naopak nechybí loňská finalistka Řekyně Maria Sakkariová či třetí nasazená Francouzka Caroline Garciaová.
Ons Jabeurová (© AFP)

Na turnaj WTA 1000 v Guadalajaře dorazily kvůli nevhodně zvolenému termínu v tenisovém kalendáři jen tři hráčky TOP 10 a do čtvrtfinále postoupily již jen dvě z nich.

Jabeurová – Trevisanová 7:6, 5:6, 3:6

Osmifinále se stalo konečnou pro nejvýše nasazenou Ons Jabeurovou. Tuniská favoritka vedla nad Italkou Martinou Trevisanovou 7:6, 5:4 a 30:0 při svém podání, k mečbolu se ale nedostala a nakonec noční zápas prohrála po třech hodinách boje 7:6, 5:7, 4:6.

"Byl to neskutečný zápas. Obdivuji Ons jako hráčku, ale ještě více jako člověka. Mám ji moc ráda. Vždycky se usmívá a je to velká bojovnice, takže je mi jí dneska vážně líto, ale takový je tenis. Vítězka je jen jedna," radovala se unavená Trevisanová po skalpu trojnásobné grandslamové finalistky.

Devětadvacetiletá Italka zaznamenala proti světové sedmičce svůj čtvrtý skalp hráčky TOP 10 a druhý mimo antuku. Ve čtvrtfinále ji čeká souboj s Američankou Caroline Dolehideovou (h2h 0:1), která smetla osmou nasazenou Jekatěrinu Alexandrovovou.

V horní polovině pavouka zůstaly pouze nenasazené tenistky. O druhé místo v semifinále se utkají Kanaďanka Leylah Fernandezová a Američanka Sofia Keninová, která vyřadila světovou šestnáctku Jelenu Ostapenkovou z Lotyšska, vyhrála sedm z posledních osmi zápasů a v Mexiku pokračuje bez ztráty setu.

"Tenhle povrch mi překvapivě pomáhá, hraje se mi tady opravdu dobře. Jsem spokojená s tím, jak jsem se tu adaptovala. Hraju tu poprvé a líbí se mi tady," pochvalovala si vítězka Australian Open 2020 Keninová.

Giorgiová – Sakkariová 2:6, 2:6

V oblíbené Guadalajaře, kde se předloni dostala do semifinále Turnaje mistryň a letos obhajuje finále na podniku WTA 1000, ožívá Maria Sakkariová. Den po Australance Storm Hunterové nedala šanci ani Camile Giorgiové. Italku smetla dvakrát 6:2 a ve čtyřech vzájemných duelech s ní ztratila dohromady pouhých 14 gamů.

"Jsem velmi ráda, že i když jsem ve druhém setu prohrávala o brejk, podařilo se mi vzít si servis zpět, následně svůj udržet, znovu jí ho sebrat a prostě utkání uzavřít. Byl to ode mě solidní výkon a mám radost, že jsem ve čtvrtfinále," radovala se Maria Sakkariová, která útočí na svůj teprve druhý triumf na nejvyšším okruhu.

Ve čtvrtfinále se osmadvacetiletá Řekyně pokusí zastavit až 180. hráčku světa Emilianu Arangovou (h2h 0:0), jež porazila už tři papírové favoritky během tří dnů.

Dvaadvacetiletá Kolumbijka, jež měla před turnajem na kontě pouhé čtyři výhry na okruhu WTA, si po Anastasii Potapovové a Sloane Stephensové poradila i s Taylor Townsendovou. Američanku zdolala 7:5, 1:6, 6:4 a postoupila do svého druhého a největšího čtvrtfinále.

Garciaová – Baptisteová 7:5, 6:4

Světová jedenáctka Caroline Garciaová, jež v předchozím zápase utekla Aliaksandře Sasnovičové ze tří mečbolů, porazila 7:5, 6:4 přemožitelku Karolíny Plíškové Američanku Hailey Baptisteovou.

O první sérii tří výher od březnového Monterrey si devětadvacetiletá Francouzka zahraje s bývalou světovou jedničkou Viktorií Azarenkovou (h2h 1:3), která si na třetí pokus poradila s Veronikou Kuděrmetovovou.

"Druhý game ve druhém setu byl velmi klíčový. Cítila jsem, že jsem trochu ztratila momentum, ale snažila jsem se zůstat ve hře, dál bojovat o každý bod a získat ho zpět. Byla to skvělá bitva a jsem ráda, že se mi povedla odveta za předchozí porážky," uvedla Azarenková v pozápasovém rozhovoru.

• WTA 1000 GUADALAJARA 2 •
Mexiko, tv. povrch, 2.788.468 dolarů
středeční výsledky (20. 09. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Trevisanová (It.) - Jabeurová (1-Tun.) 6:7 (4:7), 7:5, 6:3
Sakkariová (2-Řec.) - Giorgiová (It.) 6:2, 6:2
Garciaová (3-Fr.) - Baptisteová (USA) 7:5, 6:4
Keninová (USA) - Ostapenková (6-Lot.) 6:4, 7:5
Azarenková (10) - Kuděrmetovová (7) 6:2, 6:1
Dolehideová (USA) - Alexandrovová (8) 6:1, 6:2
Arangová (Kol.) - Townsendová (USA) 7:5, 1:6, 6:4
Fernandezová (Kan.) - Navarrová (USA) 6:2, 6:3

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
Sinuhet1
Podle me to ty nase holky uz udrzej. Stat se muze cokoli, ale nerekl bych, ze se najdou dve ktere je predstihnousmile
Reagovat
Sinuhet1
Kenin hraje dobre, proti Fernandez bere prvni set smile. Ani bych se nedivil, kdyby dosla daleko (vyhrala)
Reagovat
paddy
není důvod, proč by nevyhrála titul, na AO už bude jedna z favoritek
věřím jí víc než misa smile

hned jsem se musel kouknout na vyhraný tiket v zápase proti Gauff ve Wimbledonu
to byl balzám na duši smile smile
Reagovat
paddy
Fernandez padla a nyní je finále už skoro jisté smile

Složení Kenin-Sakkari Čechy nejvíc naštve
Tak ať to vyjde smile smile
Reagovat
tommr
Sakkari nesmí projít do finále natož ho vyhrát! smile
Jinak je ale úplně jedno kdo to vyhraje. Mě osobně by se jako vítězka asi nejvíc líbila Dolehide ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jestli García může naše ohrozit, tak radši Doleschovaná nebo Kenin.
Reagovat
horska.kraslice
Doleshovaná, parádní přezdívka, pobavila. smile Každopádně doposud byla skutečně schovaná dole (v žebříčku) a je otázka, jestli díky příjmení má šanci se v žebříčku zviditelnit a posunout nahoru? smile
Reagovat
misa
Maruška si mohla v oblíbeném místě a s dobrou letní formou nahrát pěkné body smile

Pochybuju, že ji letos ještě někde uvidíme hrát...
Reagovat
misa
"Tenhle povrch mi překvapivě pomáhá, hraje se mi tady opravdu dobře. Jsem spokojená s tím, jak jsem se tu adaptovala. Hraju tu poprvé a líbí se mi tady," pochvalovala si vítězka Australian Open 2020 Keninová.

SK nemluvila pochopitelně o povrchu, na kterém není nic zajímavého, ale o nadmořské výšce, ve které se turnaj koná...

Los do finále má dobrý, ale má za sebou už minulý náročný týden, což se může projevit.
Reagovat
tommr
Jabeurová si koleduje. TM ještě nemá zdaleka jistej ...
Pro naše hráčky je to ale samozřejmě dobrá zpráva. I když pokud je pravda že se Muška odhlásila z Tokia tak to smrdí průšvihem ... smile
Reagovat
paddy
smile
To bylo jasné už před USO, na kterém bylo potřeba dojít min. do F. To se Keys nepodařilo, takže jí chybí těch 500 b. na Jabeur. Ta se tam nedostane jen v případě, že se prozvrací zbytkem podzimu. A víme, že to ona dobře umí smile smile
Reagovat
bardunek666
Titul bych jí moc přál. Snad to tam nevyhraje Sekera smilesmile
Reagovat
com
at to vyhraje Kenin smilesmile
Reagovat
tommr
kdokoli kromě Sakkari, Garcii a Azarenky ...
Reagovat
vavrinec
Dotaz asi pro pana tommra, nevíte, jak je to s loňskou Guadalajarou ? Ta se hrála loni až 17 října, už se body z ní odečetly nebo ještě ne?
Reagovat
Sinuhet1
ja nejsem odbornik na zebricek, ale podle me se body odectou az v dobe, kdy byl loni ten turnaj (snad se nepletu)
Reagovat
Ianny
"Pokud se některý z podniků koná dříve než v předchozím roce, může být v bodovém zisku hráče započítán i dvakrát. Naopak, pokud je termín jeho konání přesunut na pozdější termín, musí se hráč v případě, že si chce své postavení v žebříčku udržet či vylepšit, pokusit získat odpovídající počet bodů na jiném turnaji". Takhle to citují v tenisovém světě v článku Jak fungují tenisové žebříčky. Takže jak praví Sinuhet1:)
Reagovat
victim
https://live-tennis.eu/en/wta-live-ranking.Tady je okamžitě vidět co se strhává.Loni to tam vyhrála Pegula a odečteno nemá takže tak.
Reagovat
Ianny
Sakkari tam vloni taky došla do finále, takže ty loňský body se jí v říjnu taky odečtou.
Reagovat
victim
Jasně to platí pro všechny zůčastněné ta Pegula byl jen příklad.
Reagovat
vavrinec
Jasně, tam to vidím že to odečtené není, ale to není ofiko žebříček. Ale asi je to tak, že se to odečte až 17 října.
Reagovat
victim
Ofiko vychází v pondělí a v tu dobu už začíná nový turnaj takže tento je vlastně aktuálnější.
Reagovat
tommr
body za turnaje se odečítají vždy po 52 týdnech. Tzn. že body za loňskou Guadalajaru se odečtou až 17.10. Tento týden se hráčkám budou odečítat body za loňské turnaje v Tokiu a Soulu (na což doplatí hlavně Rusky Samsonova a Alexandrova které vypadnou z top-20) ...
Reagovat
lvicek
Jojo, je lepsi se oprostit od predstavy obhajovani bodu na turnaji jako spis kumulovani bodu na jeden rok (52 tydnu). Predstava obhajovani bodu vznikla tak, ze pokud si chce hrac udrzet sve postaveni, tak za rok (kdy se vetsinou hraje ten samy turnaj) portebuje uhrat ten stejny vysledek. Ovsem v posledni dobe je situace kolem turnaju mnohem turbulentnejsi, ruzne se presouvaji, nektere zanikaji, jine se objevuji, takze mluvit o obhajovani bodu je spis matouci.
Reagovat
tommr
přesně tak. O obhajobě bodů se dá mluvit vlastně jen u GS a tisícovek které mají svoje pevné místo v kalendáři. U ostatních turnajů které se různě přesouvají je to spíš matoucí ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist