Jak se hraje o Davis Cup? Tradici ničí formát, skupiny budou letos možná naposledy

13. 9. 2023, 10:00
Téma 11
Jedinečný a uznávaný, s bohatou historií a divokou současností. Takový je tenisový Davis Cup. Týmová soutěž stále láká velké hvězdy, které se jdou rvát za svou zemi a oblékají dresy národních týmů. Formát se však dramaticky mění a není vyloučené, že se v současné podobě hraje naposledy.

Tradice Davisova poháru sahá až do roku 1900, kdy se o trofej začaly utkávat tenisové bašty Anglie a USA. Tehdejší americký hráč Dwight F. Davis navrhl formát turnaje a objednal u věhlasného klenotnictví Shreve, Crump & Low stříbrnou trofej za přibližně 1000 dolarů.

Postupem času se k zakladatelům přidala Belgie a po ní také Francie, Rakousko a Austrálie. Zpočátku byl systém takový, že se týmy utkávaly tak, aby v posledním kole vyzvaly šampiona z předchozího roku. V roce 1923 se soutěž rozdělila na evropskou a americkou zónu, do níž patřila i Austrálie, a vítězové obou hráli finále proti sobě.

Do roku 1971 byl předchozí vítěz nasazován až do finále, poté musel obhajovat trofej od prvních kol. V roce 1981 pak začala tradice zřejmě dodnes nejznámějšího systému, kdy týmy působily podle výkonnosti v jednotlivých zónách a hrálo se vyřazovacím způsobem. Stále se však drželo pravidlo, že daviscupové klání tvoří od pátku do neděle pět utkání na tři vítězné sety – čtyři dvouhry a sobotní čtyřhra.

Mimochodem poslední pětisetovou bitvu dosavadní historie Davisova poháru svedli 16. září 2018 v Zadaru na antuce Borna Čorič a Frances Tiafoe. Tehdejší semifinálový zápas byl vyrovnaný 2:2 a v posledním utkání prohrával chorvatský tenista 1:2 na sety. Jenže pak povzbuzovaný frenetickým publikem otočil na 3:2 a zařídil Chorvatsku postup přes USA do následného vítězného finále s Francií. Od té doby podobně romantické duely už k vidění nebyly.

Konec pětisetových zápasů

V roce 2019 totiž přišla totální revoluce, kdy se Mezinárodní tenisová federace domluvila s produkční agenturou Kosmos, vlastněnou fotbalistou Gerardem Piquém. Obvyklý vyřazovací systém nahradil finálový turnaj pro 18 týmů, které byly v dějišti rozděleny do šesti tříčlenných skupin, z nichž pak osm nejlepších postoupilo do play off. Zároveň se ovšem duely zkrátily na bitvy na dva vítězné sety. V tomto formátu se odehrály pouze dvě edice. Ta první během pouhých šesti dnů, druhá se natáhla na dva týdny.

Ročníky 2022 a 2023 vypadají zase trochu jinak. Po únorové kvalifikaci, jež jako jediná zůstala skoro beze změn (tedy se čtyřmi dvouhrami a jednou čtyřhrou), se o postup do play off v zářijovém termínu pere namísto 18 výběrů jen 16 nejlepších týmů, rozdělených do čtyř čtyřčlenných skupin. Všechna utkání se hrají na dva vítězné sety.

Utká se každý s každým a dva nejlepší z každé skupiny postoupí do závěrečného play off. Šestidenní klání, kdy se každý den koná jeden zápas, hostí letos vždy jedno z měst ze zúčastněných zemí – letos to jsou Manchester, Valencie, Split a Boloňa. Na programu je znovu úsporný systém, kdy jedno klání obsahuje dvě dvouhry a jednu čtyřhru, opět vše na dva vítězné sety.

 

Skupiny naposledy?

Poslední fází daviscupového ročníku 2023 bude play off, které bude mít stejně jako loni své dějiště v Málaze a odehraje se mezi 21. a 26. listopadem. Také v závěrečném turnaji se týmy střetnou ve třízápasovém klání. První tři dny je na programu čtvrtfinále, v pátek a v sobotu semifinále a v neděli finále.

Obhájcem titulu je Kanada, která loni porazila Austrálii ve svém druhém finále 2:0. Vítěznou sestavu tvořili Denis Shapovalov, Félix Auger-Aliassime, Vasek Pospisil, Gabriel Diallo, Alexis Galarneau a nehrající kapitán Frank Dancevic.

Budoucnost soutěže je zatím nejasná. ITF totiž po velké kritice předčasně ukončila s agenturou Kosmos smlouvu a bývalý fotbalista Barcelony požaduje kompenzaci 50 milionů dolarů. "To, co jsme dokázali s Davis Cupem, je ohromný úspěch. Soutěž upadala a my ji po sportovní a ekonomické stránce i sledovanosti vrátili tam, kam patří," tvrdí Piqué.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

11
Přidat komentář
Krisboy
Záběry s Piqué cupu už jsme viděli, můžeme si připomenout zápas stejných zemí v Davis Cupu:

https://www.youtube.com/watch?v=vpTEcHRlP2k

Co je ten Piké zač, manipulátor nebo blázen? Měl by jít do politiky.
Reagovat
Haitik
Blázen :D

Mít doma někoho jako je Shakira a podvádět jí? to udělá jen blázen :D :D
Reagovat
Krisboy
V první řadě je to megazmetek. Fotbalista do morku kostí. smile
Reagovat
GaelM
Svěření Fed Cupu téhle pochybné agentuře byl jeden z největších organizátorských failů v dějinách sportu.

Ano, z původního formátu se často omlouvaly největší hvězdy, protože to bylo náročné (ne, že teď by se neomlouvaly, taky se to děje). Ale mělo to svou historii, kouzlo a jedinečnou atmosféru a skoro všichni top hráči se alespoň občas do toho ponořili a pomáhali své zemi tenhle titul získat, ideálně před vlastnímu fanoušky. Federer, Nadal, Djokovic, Murray... a mnozí další skvělí hráči ho mají a troufám si říct, že by to do jednoho dokázali označit za jeden z highlightů své kariéry. A že toho sakra dokázali...
Reagovat
arvncr
Je to tak. Já jsem třeba dřív hltal DC skoro jako GS, bavilo mě to víc než běžné turnaje, ale ten nový formát jde dost mimo mě, občas na něco mrknu, když nemám co dělat, ale ani nevím, kdo to v posledních letech vyhrál. Tipnul bych, že nějaký titul bude mít Španělsko, ale musel bych to hledat, abych se ujistil...

Třeba 2016 si pamatuju pořád, výhry Del Potra v 5 setech nad Murraym a Čilićem, Rosol jak smetl teenagera Zvereva... z posledních let mě žádný památný zápas nenapadne.
Reagovat
Kandinsky1
smile
Jen dodám, že každý špičkový tenista chtěl mít vyhraný DC ve své sbírce.
Reagovat
victim
Mě ten náš první se Šmídem a spol. vlastně přivedl k tenisu jako fanouška.
Reagovat
jackiec
Ten formát mě už absolutně nebaví, skupiny, x míst, změny, počet dní, sety... přestal jsem to sledovat, stoletá tradice zničená čutálistou.
Reagovat
Sinuhet1
smilesmilesmile
Reagovat
darek.vrana
To jeho vyjádření je na pěst.
Reagovat
Pecminek
"To, co jsme dokázali s Davis Cupem, je ohromný úspěch. Soutěž upadala a my ji po sportovní a ekonomické stránce i sledovanosti vrátili tam, kam patří" - ano vrátili ho do "hnoje" kde nikdy takhle po uši nebyl a tenhle chlapík by měl raději pomáhat Barceloně ve fotbale s dluhy, než se cpát, kam nemá.... hold žijeme ve světě, kde za peníze je možné vše ala "pokakat i to, co funguje" smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist