Jan Kodeš: Špičkový turnaj potřebujeme!

14. 12. 2010, 10:08
Téma 13
Dvanáct let byl Jan Kodeš (64) ředitelem štvanického turnaje ATP Tour s dotací 365 tisíc dolarů a rozpočtem zhruba 25 milionů korun. Dodnes ho prý mrzí, že někdejší Czechoslovak Open, později Czech Open, z Prahy zmizel. „Kvůli prestiži českého tenisu, jeho tradici a historii, i proto, že jedině takový turnaj může pravidelně přitáhnout televizi, diváky a sponzory," říká Kodeš.
Jan Kodeš (© Martin Sidorják)

„Souhlasím s Tomášem Peterou, který v Tennis Areně nedávno řekl, že takovou vlajkovou loď potřebujeme. Na druhou stranu ale nemohu souhlasit s panem Černoškem, že turnaje jako Mnichov, Gstaad nebo Bastad nejsou dost velké a nemají dostatečnou hráčskou kvalitu. A už vůbec nesouhlasím, že turnaj s dotací milion dolarů spolkne sto padesát milionů korun. To je jen strašení! Ať počítám jak počítám, stál by se vším všudy padesát milionů, a to včetně garancí pro dvě tři hvězdy,“ tvrdí Kodeš, v jehož éře hráli na Štvanici mj. Bruguera, Muster, Kafelnikov, Pioline, Rios, Medveděv, Safin, Kuerten nebo Enqvist.

„Uváděným hausnumerům opravdu nerozumím,“ opakuje wimbledonský šampion z roku 1973, jenž ovšem připouští, že i 50 milionů korun je v současné ekonomické situaci tvrdý oříšek. „To je pravda, byť máme i jednu výhodu - koruna je proti dolaru silná.“

Skutečností je, že k rozpočtu případného »nového« domácího turnaje by bylo třeba připočíst ještě částku za odkoupení nového termínu, a to v relaci od pěti nebo deseti milonů korun výš. „Bohužel se znovu musím ptát: Proč v roce 2000 svaz pod vedením pana Kaderky dovolil, abychom o termín, který jsem získal zdarma do majetku svazu, přišli?! Proč se to stalo a komu to pomohlo? Jen těžko mohu souhlasit s tím, že český tenis velký turnaj nepotřebuje. Proč se tedy takové turnaje dělají ve všech zemích kolem nás? A to i v Rumunsku, v Chorvatsku a Srbsku?! Challengery nebo exhibice bývalých hvězd či legend opravdový turnaj s tradicí - při vší úctě k jejich pořadatelům - nahradit nemohou.“

V prosincovém čísle Tennis Areny dále najdete:

Tennis Arena 11/2010• Vzpomínky hlavních aktérů na triumf v Davis Cupu včetně unikátních snímků
• Proč světovému tenisu chybí teenageři? To vysvětluje mimo jiné Mats Wilander
• V Ostravě jsme zjistili, jak se liší údery Ivana Lendla a Björna Borga před 30 lety a nyní
• Veterán Thomas Muster se vrací a Tennis Areně řekl: Mým cílem je přežít
Reportáž z turnaje ve Valencii

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok!

pva, Tennis Arena, Jiljí Kubec

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
souhlasim ze kdyz muze byt 250 v srbsku atd. tak proc ne kdyz mame 7 hrace atp a jsme 3. v davis cupu myslim si ze napr. stepanek ci berdych by si tady zahrali...
Reagovat
pauloX
Ked sa ma kratit sezona,tak napasovat dalsi turnaj atp250 do uz aj tak plneho kalendara je absolutne nemozne jedine ze by zrusili neaky turnaj,lepsia cesta je poriadat chellenger ako Ritro Slovak open pomaly zvysovat dotaciu a o par rokov z toho moze byt turnaj atp.
Reagovat
BooOoo
tenisový turnaj ECM Prague Open byl skvělý, velmi mě mrzí, že už nebude :-( jeden z nejlepších a velmi oblíbených turnajů ...
Reagovat
darek.vrana
Je to tak. Jsme jediná tenisová země na světě, která nemá byť jeden jediný alespoň malý turnaj. To je ostuda. Proč na to mají Rumuni nebo Chorvati a my ne? Bylo by to potřeba i kvůli našim hráčům, aby měli šanci startovat na turnaji ATP třeba na divokou kartu. Podívejte se, jak hraje třeba Hájek, když hraje doma, a jak hraje na ostatních turnajích, to je rozdíl několika tříd. Vždycky na domácích turnajích hráči předvádějí mnohem lepší výkony a i vzhledem k většímu počtu je větší pravděpodobnost, že se jich víc dostane do závěrečných kol. Takhle jsou naši hráči o tohle ochuzeni a znevýhodněni.
Reagovat
smazaný uživatel
Naprostý souhlas.
Reagovat
smazaný uživatel
Spickovy tenisovy turnaj v Cesku uskutecnen byt asi nemuze:
1: Nedostatek financi
Pochybuju, ze by sem at nas tenisovy svaz, tak dotace turnaje dotahli hrace te nejuzsi svetove spicky. Hostit ty nejlepsi si mohou dovolit pouze vyspelejsi staty, ne Cesko, kde dluzi kazdy obcan (samozrejme jen v prumeru) desetitisice korun . Cesky svaz stoji hodne usporadat jednodenni exhibici, kde se sejdou dva nebo tri teniste zvucnych jmen, natoz aby se zde konal turnaj serie Masters.

2. Prostredi
O tom, ze hostit takovyto turnaj stoji hodne penez, vypovida i fakt, ze samotne ubytovani hracu by prislo na nekolik milionu. Vybudovani arealu taktez. Nejsou zde proste podminky.

Navic pochybuju, ze by cesti hraci podavali nejake presvedcive vykony, zvlast Hajek, ktereho jsi jmenoval jako konkretni priklad. Je totiz rozdil hrat na challengeru a na turnaji serie Masters 1000. Sice by na tomto turnaji startovalo vice ceskych hracu, nez na ostatnich turnajich, ale velka cast z nich by vypadla jeste driv, nez by turnaj poradne zacal.
Ja si myslim, ze bychom meli byt radi, ze se v Cesku jednou za rok uskutecni nejaka ta exhibice legend, na vetsi turnaj by asi nasim spolecnostem, ktere zajistuji sportovni akce, nezbyly finance, vzhledem k tomu, ze uz i tak jsou dost limitovane.
Reagovat
Jose
tady se dá napadnout hned několik věcí... jestli bereš vyspělost podle dluhu, tak jen pro zajímavost, jestli dobře počítám, každej Američan dluží cca 50.000 dolarů a turnajů tam mají habaděj.

Exhibice, pokud vím, nepořádá svaz, ale soukromá společnost, svaz to nestojí ani korunu.

Asi nikdo tu nechce Masters, stačí rozumnej 250 turnaj.

Vybudování areálu? Ale no tak, Štvanice by na menší turnaj v klidu stačila, přes tejden na turnaje stejně moc nechodí lidi a hlavní dva kurty ty víkendový zápasy zvládnou.

Já naopak nevidím smysl v zápasech legend. Byl jsem třeba na Samprasovi se Štěpánkem a velká zábava to nebyla, zajímavý na tom fakt bylo jen to, že člověk byl pár metrů od Samprase... To se radši podívám na mladý ženský, který mají kariéru ještě před sebou. Když se teď dívám na žebříček, viděl jsem jich v Praze pět z momentální TOP 20... To je cesta, bohužel asi jak pustili termín, tak je to na x let KO.
Reagovat
smazaný uživatel
Porovnavej: Cesko - Amerika ( nic vic se k tomuto rict neda )

Myslim si, ze nase "hlavy pomazane" by sly v tomto pripade do extremu a rozhodli by se ne pro turnaj kategorie 250, ale rovnou pro Masters 1000. A to bez ohledu na fakt, ze nemaji dostatek financi. Tak stejne, jako kdyz padl navrh usporadat OH v Praze, coz je nemyslitelne, vzhledem k financnim dispozicim naseho vedeni.
Spickovy turnaj by vyzadoval asi vice, nez je jen areal na Stvanici, v opacnem pripade by sli organizatori sami proti sobe. Jak uz jsem vyse zminoval vedeni, ktere by slo pres mrtvoly, tak se opet musim opakovat.
Spolecnost Anvantage Tennis chce pro pristi rok pozvat Agassiho a Grafovou, coz je bude stat jeste vetsi balik, nez Borg s Wilanderem.
Reagovat
smazaný uživatel
...Advantage Tennis...
Reagovat
skott
Kde jsi prisel na to, ze by tady nekdo mel chtit turnaj Masters, armstrongu?Tak naivni nikdo neni.Ze by se takovy podnik poradal v Cechach, je asi stejne realne jako aby se u nas hral Super Bowl nebo konala Grand Prix F1.To vi moc dobre i Kaderka a spol.
Me se spis libi, jak kazdy pouziva slovicko ¨my¨ a poukazuje na Rumunsko a dalsí staty, ale uz nerekne, kde by se ty penize tedy opravdu meli vzit.Treba takova Bukurest se drzi zuby nehty a az se zkrati sezona, jak je v planu v budoucích letech, bude v kalendari jeste vic tesno.V tom souhlasim s tim, co je napsano v clanku, ze obrovska chyba byla ztrata licence, protoze ted by se musela za velky balik zase koupit.Nechci tady nikoho obhajovat, ale pokud se nenasly sponzori ani na nejmensi podnik WTA, tak tu asi zrejme nejsou v soucasnosti.Je to riziko, protoze nic vic nez ta 250 se u nas opravdu poradat nemuze a pripadni sponzori by si zrejme predstavovali, ze prijedou rovnou Nadal nebo Federer, coz je samozrejme sci-fi.Kodes tam mluvi o trech hvezdach a rozpoctu 50 milionu maximum, ale tomu bych se teda dost divil.Dokazu si predstavit, ze by to byl turnaj postaveny hlavne na Berdychovi jako hlavni atrakci, ale ty dalsi dve?Kdo by to mel jako byt, Top 10 nebo Top 20 hraci?Kdyz budu pocitat s tim, ze by se to konalo na antuce na Stvanici (nic jineho asi nepripada v uvahu vzhledem k povinne kapacite centrkurtu), tak by termin byl bud pred FO - nejlepsi tenisti mají ale na vyber ze 3 Masters v te dobe nebo po Wimbledonu, kde naopak nikdo moc nechce hrat a prechazet z antuky na beton.Nevim, ale zda se mi, ze si to spousta lidi predtsavuje proste moc jednoduse.
Reagovat
smazaný uživatel
Skotte, tys to nepochopil? Ja psal o vedeni, ktere rozhoduje o tom, co se zde bude hrat, ne o "hlasu lidu". Je jasne, ze zorganizovat zde turnaj Masters 1000 je nerealne, ale zapaleni "organizatori" si muzou myslet neco jineho.
Reagovat
skott
Ja to prave pochopil, ale zajimalo me, jestli si to nekde cetl nebo slysel, ze se tak nekdo vyjadril.Zase bych nedelal z Kaderky idiota.Sice obcas pusobi, ze je mimo realitu, ale zas neverim ze az tolik;)
Reagovat
darek.vrana
Chudá země sice možná jsme, ale rozhodně bohatší než Rumunsko, Srbsko, Chorvatsko a další, a taky bohatší než 10 let zpázky, kdy se tady hrály 2 turnaje (Praha a Ostrava), přičemž jeden měl opravdu špičkové obsazení...
Co se týče Hájka, když hraje doma nebo v DC, hraje naprosto skvělý tenis (viz zápas s Nadalem nebo DC v Chile), bohužel neprodá to na běžných turnajích.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist