Janowicz dostal za výbuch vzteku pokutu 2500 dolarů

19. 1. 2013, 12:29
Aktuality 42
Polský tenista Jerzy Janowicz zaplatí za nesportovní chování na Australian Open pokutu. Křik na hlavní rozhodčí, bouchnutí raketou do její židle a plivnutí na kurt ho přijde na 2500 dolarů (46 tisíc korun.)
Profily hráčů
Jerzy Janowicz

Jerzyho Janowicze, šestadvacátého hráče světa, rozčílil míč v tie-breaku prvního setu, který v utkání druhého kola s Indem Somdevem Devvarmanem dopadl na čáru. Janowicz si ale myslel opak, klekl si na kurt, křičel a na lajnu pak i plivl. Od rozhodčí Marije Cicakovové dostal napomenutí. Vzápětí zkrácenou hru ztratil, cestou na lavičku bouchl raketou o umpirovou židli a na kurt hodil lahev s vodou. 

"Nechápu to, vždyť jsem neudělal nic zlého. Jen jsem křičel. Dávají se pokuty za křičení?" citovala Janowicze agentura AP. Video s jeho chováním zhlédlo na YouTube už téměř milion lidí během tří dnů. Polák zápas s Devvarmanemem otočil z 0-2 na sety na 3-2, ale v dalším kole nestačil na Španěla Nicoláse Almagra.

Dvaadvacetiletý Janowicz, který na sebe upozornil nejvíce svým senzačním postupem do finále loňského turnaje Masters 1000 v Paříži, dostal letos zatím nejvyšší pokutu, ale může být rád, že nebyla vyšší. Loni zaplatil Argentinec David Nalbandian osm tisíc dolarů za hození vodou na organizátory v Melbourne Parku po špatném rozhodnutí sudích. Kypřan Marcos Baghdatis platil 1250 dolarů, protože na lavičce rozmlátil čtyři rakety po sobě. Jeho výbuch vzteku ze záznamu na internetu zhlédlo 1,4 milionu lidí. 

"Každý občas udělá v životě nějakou hloupost. Tohle jsem nezvládl, nebylo to příjemné," řekl letos Baghdatis, jenž do Austrálie přijel už jako otec dcery Zahary, kterou má s bývalou chorvatskou tenistkou Karolinou Špremovou. 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

42
Přidat komentář
smazaný uživatel
Já bych jí sprdnul taky. Nespravedlnosti nelze poklonkovat. Možná tedy tím, že Číčáková je zjevně příjemná i jemná holka, odpustil bych si takový výhružný macho tón, ale je třeba se ozvat.
Reagovat
Stan_Borowitz
O jaký nespravedlnosti je tu řeč, prosím? V čem spočívá? V tom, že mu neuznali aut, který neviděli ani lajnoví, ani hlavní rozhodčí, pouze on? To si děláš srandu, viď?
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz už se mockrát stalo, že byl dobrý míček prohlášen za aut a naopak. Nespravedlnost ne? Neděláš si srandu, že toto nevíš, že?
Reagovat
smazaný uživatel
Myslel jsem to tak, že pokud vidíš, že míč je v autu - a je lhostejno, jestli nějací druzí s tím nesouhlasí - je třeba se ozvat. Život je nespravedlivý, o tom se není pochyb, možná je toto jen součást vezdejšího utrpení, ale nelze tuto "spravedlnost" přece garantovat tím, že jedinec má apriori oproti ostatním nepravdu. Bůhví, nemrkl-li zrovna čárový, nemrkla-li hlavní, nezalesklo-li se jim něco či to prostě ve sporné situaci vyhodnotili ve prospěch rozhodnutí ve výměně samotné. Fandina to píše myslím správně, rozhodčí už udělali tolik chyb, za něž se nikdo neomluvil, že toto lze brát spíš jako vis maior, než chybu jedince, ale to neumenšuje možnost, že míč byl v autu, že byl Jurek o vítězství v setu podveden. A proto opakuji, je třeba se ozvat - tj. princip hry, která se hraje (chce být hrána) fair. Neříkám tedy, že by měl reagovat tímto stylem (emoce, jak bylo psáno, asi vzkypěly v důsledku našponování toho setu) ..
Reagovat
Stan_Borowitz
To si nějak nerozumíme. Hráč je na kurtu od toho, aby hrál, rozhodčí od toho, aby posuzovali soulad hry s pravidly. Pokud rozhodčí ve sporném okamžiku rozhodne jinak, než jak by si hráč představoval, nemá to nic společného s nespravedlností, je-li takové rozhodnutí v souladu s pravidly. Jestli vy dva máte pocit, že by o tom, zda byl míč v autu, měli v případě absence jestřábího oka rozhodovat samotní hráči, měli byste dát návrh ATP na změnu pravidel v tomto směru. Bude to ale trochu problematické s ohledem na to, že hráčů je na kurtu vždy sudý počet a pravděpodobně budou mít na sporný míč přesně opačný názor.

Nehledě na to, že v tomto případě to podle všeho aut na 99% nebyl - viz snímek míčku v okamžiku dopadu zde: http://www.flickr.com/photos/92417155@N04/8398796328/sizes/l/in/photostream/
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz já jsem se jen vyjádřila k tomu, že se běžně stává, že se ohlásí aut, který není a naopak. Stává se to a nic s tím neuděláš. Janowicz byl přesvědčen, že je v právu, tak to dal najevo. Udělal hysterický výstup a dostal za něj pokutu a tím to končí. Důvodem jeho výstupu byl pocit nespravedlnosti. Ale to je tak všechno, co se k tomu dá říci.
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak pokud hovoříme o "pocitu nespravedlnosti", pak nemám, co bych namítl. Pocity může mít každý, jaké chce, jsou ryze subjektivní záležitostí. Ovšem mezi "pocitem nespravedlnosti" a "nespravedlností", kterou jste původně argumentovali, je obrovský rozdíl. Mám radost, že jsme se na tom shodli.
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz on se choval hrozně emotivně, jak známo je mnoho sporných míčků a on byl zoufalý, proto ten výstup, on věřil že má pravdu, on si myslel, že se na něm koná nespravedlnost. Doufám, že se to odnaučí, protože teprve když přestal s emocemi, soustředil se a teprve pak se mu víc dařilo a vyhrál.
Reagovat
carolyn
A kdo byli ti dva tenisti co se tam spolu zhádali a ještě pak seřval publikum?? Si nemůžu vzpomenout :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Za tohle bych mu dal pokutu 250 000 USD...
Reagovat
carolyn
Reagovat
smazaný uživatel
Zavedením jastrabieho oka diváci prišli o podobné výstupy..Ak sa odbremeníme od aspektu spravodlivosti, vždy to bolo vtipné a zábavné sledovať..Patrilo to k tenisovému zážitku, samozrejme že je však správne túto zábavku obetovat pre spravodlivejší tenis..Janowicz vsak dal zaspomínať na časy dávno minulé..
Reagovat
spaniel
Jj, treba pan You cant be serious! by nebyl tim, cim je.
Reagovat
skott
jo, pro Marii Cicak to byl jistě taky zážitek, když jí konfrontovalo takové dvoumetrové hovado.
Reagovat
smazaný uživatel
nechapu, ze takovy vylev nekomu muze prijit vtipny a zabavny.... :-(

Jinak - kdyz dva delaji totez.. http://www.youtube.com/watch?v=ekQ_Ja02gTY
Reagovat
VlS
Možná si připravoval etudu pro přijímačky na filmovou akademii :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ani na DAMU by chlapec nebyl bez sanci, to ja mapuju.. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Kurty bez jestřába jsou na prd, chudák rozhodčí to pak odnesou:-/:-D
Reagovat
smazaný uživatel
*odnese (ale není sama)
Jinak zdá se to hodně přehnaný, ale ten set trval 80minut a ten míček byl fakt skoro jistě v autu...taky by mě to pěkně namíchlo...
Reagovat
Stan_Borowitz
Skoro jistě NEBYL v autu: http://www.flickr.com/photos/92417155@N04/8398796328/sizes/l/in/photostream/ (a k tomu mlčení rozhodčích)
Reagovat
spaniel
Na to, ze jeste loni nemel na letenku na AO uz pekne vystrkuje ruzky. A to jeste nic nedokazal. Na druhou stranu se mne ten mic zdal v autu.
Reagovat
smazaný uživatel
Dokazal toho vic nez nekteri za celou karieru. Hral finale turnaje 1000 v Parizi. Porazil tam napr. Simona nebo Murrayho.
Reagovat
spaniel
Pobavils me. Ja to samozrejme vim, dokonce jsem tady jeho zapasy komentoval, ze se mne jeho hra libi. Ale jsou stovky hracu, kteri toho dokazali vic a tohle by neudelali.
Reagovat
baggik
Hroznej blb.c
Reagovat
gigin
k tomu, že řval a byl hrubý na ženu, bych ho ještě nakopal do prdele.
Reagovat
smazaný uživatel
a já zase tebe chrabrý rytíři...bože
Reagovat
gigin
Můžeš to zkusit. Urči si místo a čas.
Reagovat
gigin
Na druhou stranu máš pravdu. Ať si dělá, co chce. Je mi po tom ho..o... Omlouvám se.
Reagovat
smazaný uživatel
ale ne :) samozřejmě také odsuzuji to, co udělal, ale podobně silácké gesta působí v dnešní přeemancipovaný době trochu jako pěst na oko :)). Protože na druhou stranu se zase tolik nestalo, ale trest samozřejmě přijít musí a klidně mohl být vyšší, jak už tu někdo poznamenal.
Reagovat
smazaný uživatel
tím ale nechci říct, že bych neměl úctu k ženám..naopak :) aby sis to špatně nevyložil
Reagovat
gigin
v pohodě :))) Já jsem na tu emancipaci zapomněl :DDD
Reagovat
Fandina
gigin přišel k rozumu, už mu došlo, že je každého věcí, co dělá ... úsměv
Co se týká toho výstupu na videu, emoce v něm jen cloumaly, uvidíme, jak se bude tenhle mladý tenista s celkem moc dobrou pestrou hrou bude vyvíje, včetně těch výstupů, až bude hrát víckrát a otluče se, získá praxi, nemusí se to opakovat ... ússměv
Reagovat
gigin
Fandino, musím tě ujistit, že já jsem rozum nikdy neměl a ani nikdy mít nebudu...
Reagovat
Fandina
gigine :-))))))))) taky už mě to napadlo :-))))))))))
Reagovat
Stan_Borowitz
Vzhledem k tomu, že nikdo nežije ve vzduchoprázdnu, a cokoli člověk dělá, má dopad na ostatní lidi, samozřejmě *není* pravda, že je věcí každého, co dělá. To ví snad i každé malé dítě, které rodiče alespoň trochu vychovávají. O giginův rozum bych si starost nedělal, ale v této souvislosti mne napadlo, jestlipak někdy příjde k rozumu Fandina...
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz pochopitelně, že každý je zodpovědný sám za sebe a ani to jinak nejde, takže je jeho věcí, jak se chová, co dělá. A rozumný člověk ví, že v rámci pravidel, zákonů, zvyklostí a tak, aby neškodil, neubližoval druhým. Ale všechno má ve svých rukou. Záleží na něm.
Reagovat
smazaný uživatel
to jsem vážně zvědava, zda se uklidní. Byli tady bouřliváci, kterým se to nepovedlo za celou kariéru (např. McEnroe).
Reagovat
Stan_Borowitz
ano, ale musí být připraven nést následky. Čili v tomto případě Janowicz sprostě řval a napadal rozhodčí, načež byl za toto své nesportovní chování potrestán pokutou. Žádnou nespravedlnost v tom nevidím. Ty ano?
Reagovat
Fandina
Stan_Borowitz když někdo dostal pokutu za hysterický výstup na kurtě tak to není žádná nespravedlnost, to je trest podle pravidel ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Těší mne, že na to máme stejný názor.
Reagovat
J.M.
Tak vzhledem k tomu, že si postupem do 3. kola vydělal 71 tisíc AUD, mu tohle může být úplně jedno. Možná kdyby kromě progresivní daně byly i progresivní pokuty, mohly by mít finanční tresty pro bohatší tenisty nějaký smysl.
Reagovat
smazaný uživatel
jezisi, socani jsou uz i v tenise... :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist