Jasná záležitost? Daviscupovému týmu stojí v cestě Izrael, který táhne hrající kapitán

15. 9. 2022, 13:39
Aktuality 0
Tenisový Davis Cup se už potřetí hraje v novém formátu. Mírně ztratil své staré kouzlo, účast mezi nejlepšími 16 týmy světa je ale stále prestižní. Český tým letos mezi vyvolenými chybí, návrat si ovšem může brzy vybojovat. Prvním úkolem bude v pátek a v sobotu postoupit z baráže do kvalifikace Světové skupiny, tedy porazit Izrael v jeho domácím prostředí.
Jonathan Erlich

Časy, kdy Amos Mansdorf nebo Šlomo Glickstein patřili mezi uznávané hráče okruhu ATP, jsou dávno pryč. Poslední mužskou izraelskou tenisovou hvězdou byl Dudi Sela, který však v posledních letech jen neúspěšně objíždí kvalifikace grandslamů a ve své akademii se snaží vychovávat nové talenty. Zdá se, že Izrael v posledních letech tenisově tápe. Přesto tamní tenisoví fanoušci žijí blížící se výjimečnou událostí.

Odehraje se na turnaji v Tel Avivu, jenž léta býval tradiční zastávkou okruhu ATP. Legendární Jimmy Connors na tamních venkovních hardových kurtech zaznamenal své závěrečné, 109. turnajové vítězství. Pak přišla pauza, která trvala více než čtvrtstoletí. V posledním zářijovém týdnu se ale tradice Tel Aviv Open po dlouhých 26 letech opět obnovuje a pořadatelé slibují i účast Novaka Djokoviče!

Ještě předtím se ve stejném městě představí český daviscupový tým. Jaroslav Navrátil s sebou bere nadějné mládí. Nejstarším hráčem v nominaci je Zdeněk Kolář (26), zbylá trojice Jiří Lehečka (20), Tomáš Macháč (21) a Dalibor Svrčina (19) patří mezi novou vlnu. Češi mají v nominaci jednoho zástupce elitní stovky a další tři, kteří figurují na 109., 156. a 217. místě světového žebříčku.

Je zřejmé, že jejich tým bude v boji o účast na finálovém turnaji Davis Cupu favoritem. Nejlepší z Izraelců Jišaj Oliel (22) figuruje na 379. místě rankingu. Mimochodem právě jeho potkal na turnaji v Liberci na začátku srpna Macháč a díky 10 esům a bez ztráty servisu hladce vyhrál 6-3 6-4.

Edan Lešem (25) je ve světovém žebříčku na 444. místě a v únoru dokázal porazit v portugalském Vale de Lobo Michaela Vrbenského. Jeho challengerová výhra byla ale jediným letošním izraelským úspěchem v bojích s českými tenisty.

Daniel Cukierman (27) je spíš deblovým specialistou, v žebříčku čtyřhry se pohybuje na konci třetí stovky (275. místo), čtvrtým do party je Sahar Simon (21), který vyrůstá ve zmíněné akademii Dudiho Sely v Tel Avivu.


Hrajícím kapitánem je vítěz grandslamu
A tak se zcela jistě do hry dostane i kapitán Izraelců, na rozdíl od českého týmu hrající. Je jím velezkušený Jonathan Erlich (45), který se v únoru zasloužil o veledůležitý druhý bod v zápase s Jihoafrickou republikou a nasměroval svůj tým k duelu s Čechy.

Erlich společně s Cukiermanem porazili dvojici Lloyd Harris, Raven Klaasen ve třísetové bitvě 7-6 3-6 6-3. "V našem týmu je opravdu úžasná atmosféra a musím smeknout klobouk před našimi hráči. Vyhrát před izraelským publikem, to nic nepřekoná," rozplýval se Erlich po nečekaném triumfu.

Debl rozhodně bude nejsilnější izraelskou zbraní. Erlich s Cukiermanem mají na kontě v Davis Cupu čtyřzápasovou vítěznou šňůru, společně získali body v zápasech se Švédskem, Tureckem, Ukrajinou i zmiňovaným týmem JAR. Erlich, který se pyšní i grandslamovým titulem z Australian Open 2008 (v deblu s krajanem Andym Ramem), naposledy v daviscupové čtyřhře poznal hořkost porážky v roce 2017 právě s Čechy.

Tehdy měl po boku Jišaje Oliela a ve třísetové bitvě podlehli Adamu Pavláskovi a Jiřímu Veselému 2-6 6-3 3-6. Jaroslav Navrátil tentokrát zcela jistě postaví jinou deblovou dvojici a pokud v ní budou figurovat Macháč, Lehečka či Svrčina, v součtu let vždycky budou mladší než samotný veterán Erlich.

Češi se s Izraelem setkávají v Davis Cupu popáté a jen jedinkrát prohráli. V roce 1987 nedokázala sestava s Milošem Mečířem, Karlem Nováčkem a Milanem Šrejberem vyzrát na Mansdorfa s Glicksteinem a v Hradci Králové padla 2-3.

Letos se hraje v hale na tvrdém povrchu, ve Šlomo aréně pro 3 500 diváků, domovském sídle basketbalového týmu Hapoel Tel Aviv. Původní plán byl hrát venku na antuce, jenže Izraelci nenašli vhodné prostředí.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist