Je to vítěz, co motivuje sám sebe. Chce hrát ještě na olympiádě v Los Angeles, odhalil kouč Djokoviče

11. 9. 2023, 09:58
Rozhovory 24
Kouč Novaka Djokoviče po vítězném finále na US Open a zisku 24. grandslamového titulu řekl, že jeho triumf považuje za největší úspěch ve sportovní historii. Goran Ivaniševič, sám bývalý skvělý tenista, není překvapený, že i v 36 letech má Djokovič hlad a touhu dál posouvat tenisové rekordy. Podle jeho slov chce hrát Srb na olympiádě v Paříži, ale také v Los Angeles v roce 2028, kdy mu bude 41 let. V rozhovoru s novináři také vzdal hold jeho dlouholetým rivalům.
Goran Ivaniševič

"Je to vítěz. A člověk, který sám sebe neustále motivuje," uvedl jednapadesátiletý Chorvat Ivaniševič, který koučuje Djokoviče pátým rokem. "Když mu řeknete, že něco nedokáže, je to ještě horší. Dokáže vám, že to jde. Žádné výmluvy. Vždycky se snaží najít cestu k vítězství. Bojuje, nevzdává se, i když se třeba necítí dobře nebo je zraněný," popsal.

Djokovič v neděli večer newyorského času po třísetovém vítězství nad Daniilem Medveděvem z Ruska vyrovnal 24. grandslamovým titulem absolutní rekord Australanky Margaret Courtové. Dnes se také vrátil do čela světového žebříčku a načne v něm již 390. týden.

"Měl štěstí, že během kariéry měl soupeře jako Rogera Federera nebo Rafu Nadala. Pořád na sebe tlačili a vzájemně se posouvali dál a dál," řekl Ivaniševič. Tato trojice dominovala mužskému tenisu poslední dvě dekády a společně ovládla 66 grandslamů. Nadal jich vyhrál 22, ale příští rok chce kariéru ukončit, Federer už nehraje a zastavil se na dvaceti trofejích.

Djokovičova touha vylepšovat historii neutuchá. "Užívá si to. Miluje výzvy. Když by vyhrál pětadvacátý (grandslam), řekne si, proč ne šestadvacátý? Vždycky je ještě další," prohlásil. "Stará se o své tělo. Stará se o všechno, o každičký detail. Musí být perfektní, připravený. A na kurtu není nikdy spokojený. Nevím, jestli je tohle dobře, nebo špatně. Pro nás to dobré není," dodal se smíchem kouč staronového šampiona nejen US Open.

Zároveň odhalil, že jeho svěřenec rozhodně nemá v plánu v příštích letech skončit. Rodák z Bělehradu se chce zúčastnit nejen olympiády v příštím roce v Paříži, ale i té následující v roce 2028 v americkém Los Angeles. Djokovičovi, jenž má z olympijských her jen bronz z Pekingu 2008, bude v tu chvíli už 41 let.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
Liverpool22
Pokud chce hrát Nole až do roku OH 2028, tak to může celkově vyhrát cca 30-32 GS titulů + hlavně je potřeba urvat ZLATO z OH smile Osobně si myslím, že pokud příští rok vyhraje OH, tak motivace půjde malinko dolů, ale třeba se pletu. Jinak na OH by si měl Nole vzít příklad z Andyho a hrát všechno - singl, debla + mix a pokusit se o hattrick smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Chudák Goran, bude Novakem šikanován v ochozech až do důchodového věku.smilesmilesmile
Reagovat
srnecek
smile no, ale bolestné asi stojí za to....
Reagovat
paddy
Naopak jako zkrachovalý podnikatel se mu každý drobák navíc hodí. Na jeho místě bych ho tlačil hrát až do 45. smile
Reagovat
uztoje
Ja mam u nej trochu možná lichou obavu, zda bude umet vubec odejit, aby to bylo aspon trochu důstojné.. ????
Reagovat
uztoje
Pardon uz podruhe jsem tu pouzil smajlika z klavesnice telefonu a hazi to pak tyhle otazniky. Mel tam byt
Reagovat
Krisboy
Tak nedůstojný odchod mu zatím snad nehrozí. Vždyť je pořád nejlepší. Do Jágra nebo Můry má ještě daleko.
Reagovat
makro99
jo, zatím se ještě jakž takž drží - z posledních 10 GS 7 výher a 2 finále..
Reagovat
arvncr
No ale z posledních 2 GS má jen 1 titul, jde to s ním z kopce.
Reagovat
Orgasmator
Dokud je pořád co zlepšovat, tak nemá cenu končit...smile
Reagovat
Dovodo6
To myslíte Andyho? Ten je v pohodě
Reagovat
arvncr
Vzhledem k tomu, že nejlepších výsledků na GS dosáhl v Austrálii, tak by to měl protáhnout ještě do Brisbane 2032. Dauhá 2036 už asi nedá.
Reagovat
makro99
Přesně smile
Reagovat
QacO
Psy stekajú djokovic ide ďalej....
Reagovat
PetaM
Někdo ho bude muset picnout, aby přestal otravovat a nudit světový tenis. :D
Reagovat
Usm
tak já si myslím, že za poslední rok přece jen trochu svou hru změnil, už to není jen ta jeho typická obrana. Třeba na French Open hrál s Ruudem docela hodně útočně, tady s Medvedevem 44x na sítismile To by před pár lety byla ještě utopie :-)
Reagovat
Krisboy
Jj, už několik let hraje agresivněji, než v první půlce kariéry. Vliv Gorana a absence Murraye je znát smile
Djokomurárny are over.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
smile
Reagovat
Marduch
Neřekl bych první půlku kariéry. První cca třetinu kariéry hrál víceméně agresivně a tohle období vyvrcholilo veleúspěšnou sezonou 2011, kdy - slovy Amputace - hrál nejlepší tenis, co byl kdy na kurtech k vidění. Pak z různých důvodu na agresivitě ubral, mj. omezení živočišné stravy, některé bolestné porážky, začalhrát víc takticky a zkušeností, ale pořád uměl přitvrdi, když bylo třeba:) Tohle nové pojetí vypiloval v 2015/2016, kdy vyhrával všechno, kariérní GS, ale už to nebyla ta střelba jako do 2011/2012. Následující ezo-období po zisku kariérního GS si pamatuješ, přestup na ortodoxní veganství, úbytek svalů, tam se pinkalo nejvíc a od návratu Vajdy a částečného zlepšení už si to pamatuješ:) Nicméně podle mě opět znatelně přitvrdil (a zároveń postupně přibral na svalech) cca před 3 lety potom, co ho několikrát v sezoně z kurtu docela potupně vystříleli mladí kluci..
Reagovat
woody
Až na to 2015/2016 bych souhlasil. Myslím si právě, že v tom roce 2015/2016 sice to bylo jeho nejúspěšnější období, ale celé to bylo moc fyzické. To zvednutí agresivity přišlo později, řekl bych od roku 2019.
Reagovat
makro99
Dyt to presne takhle pise.. :)
Reagovat
woody
noo jooo.. jsem kopyto :-) špatně jsem četl..
Reagovat
PetaM
Byl by hlupák, kdyby nechodil na síť. Medvedev stál asi 5 km za základní čarou a kdyby mohl, returnoval by z Austrálie.
Reagovat
turista
Ještě ho nech překonat toho Connorse a pak se dočkáš, že to zabalí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist