Jedna krásná éra končí. V Davis Cupu už nenastoupím, oznámil Berdych

11. 2. 2018, 15:38
Aktuality 66
Tomáš Berdych se rozhodl definitivně uzavřít své účinkování v Davis Cupu. Dvaatřicetiletý dvojnásobný vítěz "salátové mísy" vysvětlil svůj konec v týmové soutěži tím, že chce šetřit tělo, aby mohl pokračovat v kariéře.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© Česká sportovní)

Berdych nastoupil v Davis Cupu do 67 utkání a na kontě má 50 výher a 17 porážek. Ve dvouhře má bilanci 29-15 a ve čtyřhře 21-2. Od roku 2003 hrál soutěž nepřetržitě jedenáct let a byl strůjcem triumfů v letech 2012 a 2013. Naposledy nastoupil aktuálně šestnáctý hráč světa předloni v 1. kole v Německu a pomohl týmu k výhře.

"Skončila jedna krásná tenisová éra, jsem šťastný, že jsem byl při tom a pomohl jsem Česku dvakrát vyhrát salátovou mísu. Reprezentoval jsem od roku 2003 v 29 daviscupových utkáních, ale v 32 letech jsem dospěl do stavu, kdy nemohu hrát pořád bez odpočinku," uvedl Berdych v tiskové zprávě.

Vloni v létě plánoval, že by se s Davisovým pohárem ještě rozloučil v některém ze zápasů, ale z toho nakonec sešlo. Po Radku Štěpánkovi, který na podzim uzavřel aktivní kariéru, končí v oblíbené týmové soutěži i druhý ze strůjců triumfů v letech 2012 a 2013.

"Musím šetřit své tělo a hospodařit s energií, pokud chci ještě pokračovat v kariéře. Zápasy Davis Cupu byly silným zážitkem, ale současně mě vždy stály mnoho sil. Proto jsem se rozhodl, že v Davis Cupu již hrát nebudu," doplnil Berdych.

Tenisté tak budou o návrat do Světové skupiny usilovat už bez své dlouholeté jedničky. Nejprve je v druhém kole evropsko-africké zóny čeká v dubnu na domácí půdě Izrael a v případě vítězství pak baráž.

"Rozhodnutí Tomáše respektuju a přeji mu mnoho úspěchů v jeho další kariéře. Teď je na mně, abych vybral co nejsilnější sestavu na utkání proti Izraeli, abychom se již letos pokusili o návrat do Světové skupiny," uvedl kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil.

O baráž proti Izraeli v Ostravě
S Izraelem se bude hrát 6. a 7. dubna v ostravské Porubě, kam se tenisté vrátí poprvé od roku 2000. Tehdy tam porazili Británii 4-1. Plánovaná kapacita hlediště bude tři tisíce míst a o povrchu kapitán Navrátil teprve rozhodne.

Podle nových pravidel mezinárodní federace ITF pro tuto skupinu se bude hrát netradičně pouze v pátek a sobotu a jen na dva vítězné sety místo obvyklých tří. Nedělní zápasy odpadnou.

"Najít v dubnu volnou arénu nebylo snadné, protože vrcholí hokejová extraliga. Jsem rád, že jsme se domluvili s vedením porubské arény a můžeme opět hrát v regionu, kde máme tradiční velkou podporu města, kraje i diváků, kteří milují tenis a vždy český tým podpořili," řekl Miroslav Černošek, majitel agentury Česká sportovní, která zápasy Davisova poháru zajišťuje.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

66
Přidat komentář
Krisboy
Díky za vše, Tome. Ty vzpomínky nikdy nikdo nevymaže. Tak hodně štěstí do další kariéry! Jseš borec!!!
Reagovat
Fandina
To je škoda Berďulko, poměr výher a proher na DC je neuvěřitelný a také krásné vzpomínky na jeho zápasy. Hlavně ty ve finále, proti Španělsku a Srbsku se počítají, jak v singlu, tak v deblu, bez toho by tituly nebyly a také rekordně mač v deblu ve Švýcarsku s Lukynem. Bylo toho hodně a moc hezky se na to vzpomíná.
A i když vím, že teď to bude na Veselkovi a nevím na kom dalším :-)), tak bych tě přece jenom někdy ráda v DC viděla. A nebudu se zlobit, když dané slovo o nehraní porušíš.
Reagovat
Fandina
A nejde jen o poměr výher a proher, jednou jsem to počítala a zjistila jsem, že hrál v DC ze současných hráčů nejvíckrát, pak asi Roger a pak třeba Rafa a Nole polovic zápasů. Nahrál se toho v DC hodně a ty dva DC by bez něj a Radka nebyly.
Reagovat
FulnekUltras
Konečný poměr získaných DC 2:1 mezi berdychovskou a lendloidní érou odpovídá morální realitě. Ivankovi je zároveň třeba poděkovat, že jeden titul zajistil Honzovi Kodešovi, jehož generace si jej zasloužila na 100%.
Reagovat
Fandina
Jako obvykle jsi mimo. Kdyby komunisti nebránili Lendlovi bydlet kde chce, tak mohlo být DC víc i třeba úspěchy z OH.
Reagovat
FulnekUltras
Lendl si vybral sám - nikdo mu v ničem nebránil.
Reagovat
Fandina
Jsi mimo jako obvykle. Ale to je zbytečné ti vysvětlovat, dávala jsem ti sem odkaz mockrát, kde Kodeš jasně řekl, že chtěl hrát DC i OH, ale komunisti nechtěli.
Reagovat
FulnekUltras
Věc občanství byla tehdy jasně daná - ne prodejná jako teď.
Reagovat
Fandina
Jsi mimo, odkaz níže.
Reagovat
FulnekUltras
jsem uvnitř - výše
Reagovat
Fandina
Nejsi, protože komunisti nedovolili Lendlovi bydlet v USA. Nepřenesli by to přes srdce. Jejich problém.
Reagovat
FulnekUltras
v USA nechť bydlí ušáci
Reagovat
Fandina
Jen totalitní stát brání svým občanům, aby bydleli, kde chtějí.
Reagovat
FulnekUltras
socialistický stát umožňuje svým občanům, aby dlouhodobě bydleli a žili v jiném státě s jiným občanstvím, které si tím pádem sami dobrovolně vyberou - že si v současné "demokracii" kdejaký "VIP" kripl může koupit občanství, ovšem zase jenom v podobných zvrácených režimech kolik chce, je věc jiná, s níž Československo nemá co do činění
Reagovat
Fandina
Takže neumožňuje. Byl to totalitní režim. Ten, kdo se tu narodil, musel tu žít. Jinak běda.
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
Fandina
To, že za socialismu nebylo možné normálně odejít, jen pod hrozbou ztráty majetku a občanství, ví každé malé dítě. Jen ty to nechápeš. Jdi se léčit.
Reagovat
FulnekUltras
Např. legálním provdáním kamkoliv jsi občanství neztratila - zrovna tak při dlouhodobých pracovních pobytech apod. - kdo chtěl do ciziny bez závazků ke své vlasti natrvalo, čs. občanství ani majetek na čs. území už nepotřeboval - takže tento "problém" tehdy řešili jen spekulanti, kriminálníci a dneska řeší ještě stále menší zbytek lidí zmanipulovaných mainstreamem po roce 1990.
Reagovat
Fandina
Zaplaťpánbu to skončilo. Každý si teď může svobodně zvolit, jestli chce bydlet tam a nebo tam a nebojí se, že mu za to někdo sebere občanství nebo majetek. To byl totalitní socialismus, který tohle nedovoloval. Zaplaťbánbu, že je to pryč.
Reagovat
FulnekUltras
Vychutnej si "svobodného" ušáka Sebastiana Kordu - i svou kosmopolitně beztvarou názorovou bublinu. ;)
Reagovat
Fandina
Stokrát lepší dovolit člověku svobodně se pohybovat, vyjadřovat, pracovat, cestovat, než jako za socialismu být zadrátovaný a zaostalý.
Reagovat
FulnekUltras
Kdo si tehdy - nebo i dneska s autocenzurně sklerotickým odstupem - tak připadal, jeho problém. Drtivá většina lidí to viděla úplně jinak. A také vnímání "svobody" se už dnes naštěstí posouvá od ideového posthavloidního fanatismu k normálnímu zdravému rozumu.
Reagovat
Fandina
Díky socialismu klesla životní úroveň obyvatel Československa za svými západními sousedy, přestože za první republiky jsme na tom byli srovnatelně s nimi. Dodneska těch čtyřicet let doháníme. Kdyby nebylo zadrátovaných hranic, bylo by všechno jinak. Jenže to vypatlané mozky jako ty nechápou.
Reagovat
FulnekUltras
Podstatu onoho "dohánění" už naštěstí většina nevypatlaných mozků v této zemi dávno pochopila. A tak již podobným prázdným frázím, které tu léta vypouštíš, nezadržitelně zvoní hrana.
Reagovat
Fandina
Jsi směšný, jak se pořád angažuješ v socialistických žvástech. To by člověk musel být slepý a hluchý a nežít tady, aby nevěděl, jak to funguje.
Reagovat
FulnekUltras
jsi klasickou setrvačně v bludu přežívající obětí masové veřejné a mediální manipulace s lidmi po roce 1990 - totálně "kavárensky" zblblé byly ostatně už pouliční davy v listopadu 1989 - po skoro 30 letech konfrontace havloidních lží a všeobecného pokrytectví s pravdou a realitou snad už ale naši lidi přicházejí konečně k rozumu
Reagovat
janek_da
zato ty jsi letadlo
Reagovat
Fandina
jj a jím děti
Reagovat
Fandina
Líbí se mi, jak nevidíš podstatu věci. Když jsi v koncích, začneš tím, že jsem zblá davem, Havlem, mainstreamem, kavárnou a nevím čím. Vážně si myslíš, že všichni okolo tebe jsou hloupí, nic neví, nemyslí hlavou?
Kdo myslíš, že je ta kavárna, kdo myslíš, že to je. Nějaké monstrum, nebo koho tím myslíš. Máš dojem, že někdo tady tak promlouvá politicky k druhým a vykládá jim rozumy, kromě tebe? Jaké ta kavárna má učení. Ještě jsem žádného kavárníka neslyšela, že by mi něco vykládal. Možná je tím kavárníkem každý, kdo nehlásá komunistické názory, aniž proto něco udělal.
Reagovat
Fandina
Král wimbledonské trávy z roku 1973 a daviscupový vítěz z roku 1980 dostal ocenění i za snahu o pomoc Lendlovi v 80. letech. Tehdejší jednička Lendl chtěl hrát za Československo a žít v USA, což se komunistickému režimu nelíbilo.
"Kdyby se mu vyhovělo, mohli jsme Davis Cupu vyhrát ještě dvakrát třikrát. Nemuselo k emigraci vůbec dojít. Byla to škoda," konstatoval Kodeš.

Lendl tehdy byl ochoten podepsat smlouvu s tím, že bude hrát za československý výběr Davis Cup a pojede na olympijské hry. "Návrh smlouvy byl hotový, ale všechno se zhatilo na tom, že nikdo nechtěl schválit, aby měl v pasu, že je občanem Československa s trvalým pobytem v USA," vzpomínal Kodeš.

Zdroj: https://www.denik.cz/tenis/kodes-k-emigraci-lendla-nemuselo-dojit-davis-cup-jsme-mohli-vyhrat-vickrat-20130.html
Reagovat
lars
"nikdy nerikej nikdy"
Tomas nechce medaili z OH ?
Reagovat
Tornes
A ještě jedna zajímavá Berdychova statistika: V celé historii Davis cupu jsou pouze dva hráči, kteří odehráli alespoň 20 utkání (ties) a mají lepší procentuální deblovou úspěšnost než Berdych. Australan Bromwich, který hrál mezi lety 37 a 50 s bilancí 20 výher a 1 prohry, a američan van Ryn mezi lety 29 a 36 s bilancí 22 výher a 2 proher. Poté už následuje Berdych s bilancí 21:2. Někteří mají více výher (Paes a Pietrangeli nejvíc, 42), ale nikdo další nemá tak dobrou procentuální úspěšnost (91,3 %). Ani bratři Bryanové, Woodbridgovi, John McEnroe, všichni jsou na tom hůř.
Když to vezneme jen dle Open Ery (protože v Davis cupu též nemohli hrát profesionálové), tak je Berdych dle tohoto měřítka nejlepším deblovým hráčem, co v Davis cupu v OE hrál.

Zcela úžasný výsledek pro "singlistu", jako je Berdych, zanechat za sebou všechna deblová esa a světové hráče...
Reagovat
Jan
Chápu ho, ale je primadona. Štěpánek reprezentoval dokud to šlo. I když Berdych toho odreprezentoval dost.
Reagovat
Tornes
"Štěpánek reprezentoval dokud to šlo" je pěknej kec. Kde byl Štěpánek v letech 2005 až 2007, na vrcholu své kariéry? Odmítl reprezentovat, protože se chtěl soustředit na svou kariétu. Berdych to tam táhl sám už tehdy. A po celou kariéru reprezentoval jak mohl. Když na tom byl nejlíp, vždy hrál.

Za mě rozhodně lepší, když hráč reprezentuje celou svou kariéru a na jejím sklonku přestane, než když na vrcholu kariéry v nejlepších letech odmítá reprezentovat a pak to dohání na stará kolena, když už je na tom mnohem hůř (a ještě se bije do prsou, jak hrdě reprezentuje).
Reagovat
Marduch
souhlas, také tak nějak vidim Śtěpce:)
Reagovat
FulnekUltras
buďme rádi, že mezi holkami až na jednu výjimku podobné spekulant(k)y nemáme
Reagovat
Fandina
neuvěřitelně ubohé tvrzení
Reagovat
Jan
To nic nemění na tom, že se teď Berdych chová jak primadona.
Reagovat
Tornes
Chová se jako docela obyčejný sportovec. V reprezentaci z vlastní vůle předčasně skončila či po určitou dobu odmítla reprezentovat spousta sportovců ve spoustě sportů (namátkou Nedvěd, Jágr, když bych měl jmenovat jen ty zcela nejlepší "primadony"). Není podle mne ve špatné společnosti.
Reagovat
Krisboy
Petr Čech a další...
Reagovat
Mayo
Davis Cup je nuda.
Reagovat
Pedronegro
no tak to je škoda, ještě tak starý není, přitom jen při DC a se vzácnými výjimkami jinde, se na jeho hru dalo dívat a fandit mu, no nic, za DC mu patří díky, jsem zvědav, zda mimo něj ještě něčeho dosáhne ...
Reagovat
Empe
Je to škoda, doufala jsem, že ještě jednou doma nastoupí, aby se s ním mohli fanoušci rozloučit. Pro reprezentaci toho udělal hodně, i když v očích některých ne dost. Díky za krásná léta a dvě salátovky, debl s Radkem byl nepřekonatelný. Jestli budou moje děti mít v budoucnu zájem o tenis, budu jim vyprávět, jak jsem debl B+Š viděla naživo. :)
Reagovat
Kytka
Připojuji se tady ke všem. Také velká gratulace. Pro reprezentaci toho udělal hodně a bylo by sprosté ho v tomto ohledu kritizovat. Má proto plné právo se věnovat už jen své individuální kariéře. Teď sice spíše delší dobu v DC budeme hrát druhé housle, ale holky to vynahradí s FedCupem. A ať Tomáš vydrží co nejdéle, ať se také na turnajích na zápas českého tenisty můžeme těšit. Přeji ještě hodně vyhraných zápasů.
Reagovat
bIbec
a díky za pozitivní příspěvky, které se tady objevily.
Reagovat
Chrenda
neskonalé díky za tvůj příspěvek české reprezentaci v DC. Stal jsi se již dávno nesmrtelnou legendou. Jen těžko tě někdo bude v této soutěži z našich tenistů v budoucnosti překonávat. Máš být na co hrdý.
Reagovat
Tornes
Díky Tome.

Za celou historii Davis cupu jen jeden český hráč hrál víc let než Berdych (Kodeš 15 let, Berdych 13).
Jen dva hráči mají víc výher než Berdych (Kodeš 60, Menzel 53, Berdych 50).
Jen tři hráči se zúčastnili více utkání ("ties" - zápasů ve smyslu tým proti týmu) než Berdych (Kodeš 39, Šmíd 31, Menzel 30, Berdych 29).
Nikdo nemá více deblových výher než Berdych (21).
Nikdo s více než 2 zápasy nemá (ani zdaleka) lepší deblovou procentuální úspěšnost než Berdych (21:2 (tj. 91,3 % výher), druhý nejlepší je J. Drobný s bilancí 13:2 (86,7 %)).
Jen dva hráči mají více singlových výher než Berdych (Menzel 40, Kodeš 39, Berdych 29).
Z hráčů co odehráli alespoň 5 zápasů jsou jen 3, kteří mají lepší celkovou procentuální úspěšnost (J. Drobný (37:6 (86 %), J. Novák (27:7 (79,4 %), F. Maršálek (11:3 (78,6 %), Berdych (50:17 (74,6 %).
Je účastníkem nejdelšího zápasu (vyhraná čtyřhra s L. Rosolem proti Švýcarsku) i nejdelšího utkání (prohraná "tie" proti Kazachstánu) v historii českého Davis cupu.
Je nejmladším českým hráčem v historii (18 let a dva dny).
Jako jediná jednička dovedl svůj tým ke dvěma triumfům v Davisově poháru.
Má nejvíce singlových (10) i deblových (7) vítězství ve vítězných taženích za Davisovým pohárem.
Má nejvíce vítězství v jediném ročníku Davis cupu (10 v roce 2012).
Má nejlepší bilanci v jednom ročníku Davis cupu hned po Ivanu Lendlovi (Lendl 7:0, Berdych 10:1).
Je hlavním strůjcem nejdelší vítězné serie českého týmu (11 výher mezi lety 2012-2014), kdy se zasloužil o 21 z 31 (tj. 67,7 %) živých výher v této serii (a také o 18 z 25 (72 %) výher, které vedly k titulům v letech 2012 a 2013).

Mohl bych pokračovat, ale asi jen zopakuji, co jsem napsal na začátku. Díky Tome.
Reagovat
Tornes
Jen malá oprava - v roce 2012 měl Tom bilanci 9:1, nikoli 10:1, a tedy ve vítězných taženích Davis cupem vyhrál "pouze" 16 (9 singlů, 7 deblů) zápasů. Druhým nejlepším je Radek Štěpánek s 9 vyhranými zápasy (3 singly, 6 deblů) a třetím Ivan Lendl se 7 (4 singly, 3 debly a 1 mrtvý singl), který to ovšem zvládl za jediný rok a ještě pouze ve 3 utkáních.

A omlouvám se za dvojitý příspěvek.
Reagovat
mayday
Paráda. Odehrál toho mraky, a stejně ho budou furt lidi urážet.
Reagovat
Krisboy
Jasně. Však počkejme, až se přivalí peggy, ta mu dá! :D Se divím, že se tu ještě nebyla vyzvracet, asi ještě rozdejchává výhry Petry a Báry. Chudák holka :)
Reagovat
Tornes
Díky Tome.

Za celou historii Davis cupu jen jeden český hráč hrál víc let než Berdych (Kodeš 15 let, Berdych 13).
Jen dva hráči mají víc výher než Berdych (Kodeš 60, Menzel 53, Berdych 50).
Jen tři hráči se zúčastnili více utkání ("ties" - zápasů ve smyslu tým proti týmu) než Berdych (Kodeš 39, Šmíd 31, Menzel 30, Berdych 29).
Nikdo nemá více deblových výher než Berdych (21).
Nikdo s více než 2 zápasy nemá (ani zdaleka) lepší deblovou procentuální úspěšnost než Berdych (21:2 (tj. 91,3 % výher), druhý nejlepší je J. Drobný s bilancí 13:2 (86,7 %)).
Jen dva hráči mají více singlových výher než Berdych (Menzel 40, Kodeš 39, Berdych 29).
Z hráčů co odehráli alespoň 5 zápasů jsou jen 3, kteří mají lepší celkovou procentuální úspěšnost (J. Drobný (37:6 (86 %), J. Novák (27:7 (79,4 %), F. Maršálek (11:3 (78,6 %), Berdych (50:17 (74,6 %).
Je účastníkem nejdelšího zápasu (vyhraná čtyřhra s L. Rosolem proti Švýcarsku) i nejdelšího utkání (prohraná "tie" proti Kazachstánu) v historii českého Davis cupu.
Je nejmladším českým hráčem v historii (18 let a dva dny).
Jako jediná jednička dovedl svůj tým ke dvěma triumfům v Davisově poháru.
Má nejvíce singlových (10) i deblových (7) vítězství ve vítězných taženích za Davisovým pohárem.
Má nejvíce vítězství v jediném ročníku Davis cupu (10 v roce 2012).
Má nejlepší bilanci v jednom ročníku Davis cupu hned po Ivanu Lendlovi (Lendl 7:0, Berdych 10:1).
Je hlavním strůjcem nejdelší vítězné serie českého týmu (11 výher mezi lety 2012-2014), kdy se zasloužil o 21 z 31 (tj. 67,7 %) živých výher v této serii (a také o 18 z 25 (72 %) výher, které vedly k titulům v letech 2012 a 2013).

Mohl bych pokračovat, ale asi jen zopakuji, co jsem napsal na začátku. Díky Tome.
Reagovat
rychlej
v DC má splněno, takže dík ;-)
Reagovat
casper01
Díky!
Reagovat
Frick
Zda z podobného důvodu odmítne i exhibici v nějakym Abú Dabú
Reagovat
FulnekUltras
tenisty v DC zatím zčásti omlouvají jen zápasy na tři vítězné sety
Reagovat
George_Renel
Když nechápeš rozdíl mezi tím hrát zápas DCa exhibici, tak to tu raději zabal.
P.S. v penězích ten rozdíl není.
Reagovat
Nancy_z
Škoda, ale dalo se to čekat, když už nemá rovnocennýho parťáka. Díky Tome za všechny krásný zápasy!
Reagovat
Herbert_Hoover
Právě to byl měl být silnější motiv hrát, když se může tým spolehnout jen/hlavně na jednoho hráče. Říká se, že pokud jsi jediný, kdo může někomu pomoct, pak by to měla být "povinnost". Nicméně Tom není v pozici, že by byl k něčemu zavázán. Své si odvedl (více než to) a probudil v lidech hrdost i mimo národní sporty, za což mu patří neskonalý dík. Navíc stárne, síly docházejí a ještě má jistě nějaké své osobní profesní cíle.
Reagovat
Tornes
Tak to nefunguje. Je to o tlaku a o odměně.

Když je širší tým, je na koho se spolehnout, není na tebe tlak že musíš vždy a všude přijet (a ještě vždy a všude vyhrát), jinak je jistá prohra. Navíc Tom už je v situaci, kdy ani to, že by přijel by často nezajistilo vítězství. Už to není stroj, který poráží hráče mimo top 10 na potkání a občas se dokáže vytáhnout i na výše postavené. Všechen tlak by při každém zápase padal na něj, každá jeho prohra by byla katastrofa (viz náš zápas s Kazachstánem v roce 2011).

A zároveň ví, že i pokud by hrál pokaždé, pokud by pokaždé byl zdravý a hrál nejlépe jak dokáže, stejně by se ani nedokázali přiblížit vítězství, jelikož není nikdy, kdo by ho alespoň trošku podpořil.
Reagovat
Herbert_Hoover
To je sice všechno hezké, ale sport prostě o tlaku je. Murray byl na to v DC taky sám. Ok, s podporou bráchy v deblu, ale de facto udělal 2,5 bodu on sám. Prohrát můžeš, pokusit by ses měl. Mladší Tomáš v top formě by rozhodně měl na to některé match-upy ukočírovat i sám. Nehledě na to, že Rosol se uměl v DC daleko snáze zbláznit než na okruhu. Rozhodně mančafty podobné Izraeli (a i lepší) by zvládl, byly-li by jiné okolnosti. Já jsem se nedivil tomu, proč Tomáš končí právě teď. Jen jsem zpochybnil ten argument, že to, že nemá adekvátního parťáka je legitimní důvod, proč se nepokusit pomoci své zemi. Podotýkám - pokud by byly jiné okolnosti (věk zejména, pokud by si neodvedl tolik práce v DC).
Reagovat
Tornes
Ukázal bych to na příkladu Federera a Nadala, hlavně do roku 2013/14, kdy se objevil Wawrinka.

Nadal měl skvělý tým, na který se mohl spolehnout, že z 90 % vyhraje, i když tam nebude. S jeho podporou se účastnil DC většinu let (chyběl v letech 07, 10, 12, pokud budeme brát rok 2013 jako poslední tohoto srovnání), ale jen jednou všech utkání (v roce 2004 se singlovou bilancí 2:1 a deblovou 1:2, tedy sotva hlavní strůjce úspěchu). I tak získal za tu dobu 4 tituly, které mnozí jeho fanoušci považovali za argument, proč má navrch nad Federerem. Celkem za tu dobu Nadal získal pro Španělsko 22 bodů.

Federer takový tým nikdy neměl. I přesto DC hrál pravidelně s jedinou výjimkou v roce 2010. Když ten rok nehrál, Švýcarsko sestoupilo ze světové skupiny a další rok ho musel dostat zpátky. POKAŽDÉ, když Federer nehrál, Švýcarsko svoje utkání prohrálo. Nadal mohl absentovat v prvním kole a pak se vrátit na QF či SF, když Roger chyběl, hrál jen o udržení. A i když hrál od začátku až do konce, bez podpory dalších hráčů to nikdy nestačilo. Od roku 2001 do roku 2004 Švýcarsko nezískalo ani bod, na kterém by se nepodílel Federer, v roce 2000 1. Celkem pro Švýcarsko získal 40 bodů a nejdál jej dotáhl do SF v roce 2003. 40 vítězství, žádný titul, žádné uznání, pouze urážky, že na rozdíl od Rafy nikdy nevyhrál Davis cup. A jasné vědomí, že jeden prohraný zápas, jedna prohraná čtyřhra a je konec. Jedna absence a je konec. To je tlak, který se nedá snášet neustále.

To je rozdíl, který dělá silný tým. Ano, v Rafově případě je to mnohem extrémnější než u Berdycha, ale platí totéž. Roky byl Berdych blíž Rafovi (viz třeba QF DC v roce 2013, ale i finále z obou vítězných let) a měl podporu. Teď je blíž Federerovi a podporu nemá a ještě k tomu se ani neblíží Federerovým kvalitám, aby to odtáhl všechno sám. Divíš se, že ještě vzhledem ke svému věku už na to nemá energii? Já ani náhodou.
Reagovat
Roger_Federer
Souhlasim.
Reagovat
Herbert_Hoover
> Divíš se, že ještě vzhledem ke svému věku už na to nemá energii?

O tohle vůbec nešlo. :)

Divil jsem se tomu, že by měla být absence parťáka legitimním důvodem, proč nereprezentovat. :) Samozřejmě, že je třeba vzít v potaz okolnosti. Ale mladý Berdych v top formě by si neměl říct, že "se ani neblíží Federerovým kvalitám, aby to odtáhl všechno sám". Berdych spíše budil dojem sebevědomého člověka, tohle mi na něj nesedí. Navíc nereprezentoval zadarmo, naopak těm částkám by se možná leckdo divil. Když kdysi dávno fanoušci napadli Hernycha za to, že si řekl o nějakou částku za reprezentování a média to následně totálně překroutila, takže z toho Honza vyšel jako největší mamonář a bídný vlastenec, si možná ani neuvědomovali, kolik za DC bere dvojka Štěpec s Berďou. Takže byť by třeba odměna české tenisové obce nepřišla adekvátní, rozhodně by se bez patřičné odměny nemusel obejít. :) Nehledě na to, že prostě reprezentovat by měla být čest a věřím tomu, že opravdu byl-li by mladší, neřekl by si nic podobného, ale prostě válčil jako ten Fedex. Mimochodem španělská základna se tenčí, bude zajímavé pozorovat, jak přistoupí k DC Rafa v čase budoucím, nechal se slyšet, že by to znova rád vyhrál. Jenže na trojku Feli, Nando a Ferru se už nedá moc spoléhat...Bautista je prostě Bautista a Španěl, který prohraje na antuce s hráčem, jenž na antuce tři roky nehrál soutěžní zápas, je prostě rezervní parťák a už mnohokrát mi RBA dokázal, že DC není zrovna projekt jemu šitý na míru. Kdo dál? Carreňo leda. Zkrátka pokud to bude chtít ještě Rafa vyhrát, bude se muset ohánět mnohem více než v minulosti. Což vzhledem k jeho bolístkám, nevím nevím. Každopádně on je takový "blázen", že věřím, že do toho klidně půjde.
Reagovat
Tornes
K tomuto i k příspěvku výše:

Sport hraješ většinově pro vítězství. A když je naděje na vítězství takřka nulová a všude jinde vyhrávat můžeš bez problému, tak se ti nechce hrát (a prohrávat) pořád dokola. Časem tě to omrzí, OBZVLÁŠŤ pokud jsi jinde zvyklý většinově vítězit. I ten Federer, kterýho jsem zmiňoval, už pak v dalších letech většinově nehrál pro vítězství, jelikož zjistil že to sám neutáhne, ale jen se snažil, aby se Švýcaři udrželi ve světové skupině.

Murray je jiný případ. Je sice pravda, že většinou uhrál 2,5 bodu sám, ale měl tam podporu, na kterou se mohl spolehnout. Věděl, že tam má toho svého půl bodu (tj. špičkového deblistu) a stačí uhrát dva a půl bodu. Tom tam teď nemá nic. Federer taky neměl nic. A mimochodem, Murray je jediný hráč, který (alespoň) v posledních 10 letech přispěl k vítězství v Davis cupu více vyhranými zápasy (10? nejsem si jist) než Tom (9 v roce 2012 a 7 o rok později, v posledních 10 letech nikdo jiný neměl víc než 7).

Abych to shrnul - nemyslím si, že je absence parťáka bez dalšího důvodem skončit s reprezentací. Ale může to být část toho důvodu. Třeba u Federera to byla část důvodu, proč reprezentaci omezil. A i Tom to podle mne má v hlavě. Netvrdím, že je to hlavní důvod, možná ani ne až tak důležitý. Ale v hlavě to má a alespoň částečně ho to taky ovlivňuje.
Reagovat
Padme
Pomůže ještě k nějakému velkému titulu...
Reagovat
com
mu uz nepomuze nic
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist