Jedničky selhaly, Česko hraje v Izraeli 1-1

26. 4. 2008, 20:16
Aktuality 0
Papírové předpoklady v prvním dnu fedcupové baráže mezi Izraelem a Českou republikou neplatily. Na betonu v Ramat Hašaronu dnes nejprve Petra Kvitová překvapivě ve třech setech porazila osmnáctou hráčku světa Šahar Peerovou, pak česká jednička Lucie Šafářová stejně nečekaně prohrála s domácí Tziporou Obzilerovou. Po prvním dnu je tak stav boje o účast ve Světové skupině I vyrovnaný.
Lucie Šafářová druhý bod přidat nedokázala, prohrála s Obzilerovou

Kvitová hrála první dvouhru ve Fed Cupu a na začátku utkání byla nervózní. Proto to dlouho nevypadalo, že by mohla při svém singlovém debutu ve Fed Cupu favoritku zaskočit. Při některých výborných úderech ukázala svůj potenciál, ale dělala spoustu chyb. Na specifickém kurtu s ochozy ve tvaru podkovy, kde se dost točil vítr, byla její soupeřka výrazně přesnější a trpělivější, navíc se pohybovala lépe než vytáhlá Češka.

To platilo až do stavu 6:2 a 2:2 z pohledu domácí hráčky, pak přišel velký obrat a Peerová už uhrála jen jeden game. Kvitová zpřesnila hru, místo nevynucených chyb sázela vítězné údery a Peerová pod tlakem nevěděla, co má hrát. Osmnáctiletá Češka se čtyřmi vyhranými gamy za sebou dostala do vedení 4:2 a nadějně rozehraný set už nepustila.

Po prvním gamu rozhodující sady si Peerová vybrala zdravotní přestávku, při níž se odebrala do útrob stadionu. Po zápase prozradila, že ji trápily zažívací problémy. "Něco se dělo v mém žaludku a nemohla jsem se vyzvracet, i když jsem to zkoušela," vysvětlila.

Mladou Češku ani neplánovaná pauza nevyvedla z rytmu. S přehledem si držela vlastní servis a při podání bezmocné Peerové dvakrát při brejkbolu použila zbraň osvědčenou ze setbolu ve druhé sadě: bekhendový return zkrácený až do pole pro podání. Kvitová, která je teprve druhý týden v elitní stovce světového žebříčku, na kurtu naprosto dominovala a nadělila mnohem úspěšnější soupeřce "kanára". Po únorovém vítězství nad bývalou světovou jedničkou Venus Williamsovou na turnaji v Memphisu si připsala další nečekaný úspěch.

Šafářová tak mohla český tým přiblížit na dohled vysněnému postupu mezi elitu, ale ani v týmové soutěži se jí nepodařilo napravit dojem z letošních nevýrazných výsledků na turnajích. Hned ve druhém gamu dvěma dvojchybami za sebou darovala soupeřce brejk, což udalo tón celé sadě. Když se Šafářová snažila prosadit svou typickou agresivní hrou, kupila jednu chybu za druhou, jakmile začala hrát trochu na jistotu, Obzilerová měla jasně navrch. Jednička českého týmu v úvodní sadě proti pětatřicetileté hráčce z chvostu první světové stovky neuhrála ani game a čišela z ní frustrace.

První hru v zápase si připsala až po sedmi prohraných hrách, když při vlastním servisu odvrátila dva brejkboly a nakonec zaznamenala první eso. Vzápětí se jí s přispěním dvojchyby Obzilerové podařil brejk a vrátila se do zápasu. Zpřesnila hru, dostala soupeřku pod tlak a výrazně zvýšila úspěšnost prvního servisu.

Díky tomu získala druhou sadu, ale hned v prvním gamu rozhodujícího setu ztratila servis, což byl nakonec rozhodující moment utkání. Šafářová měla dvakrát za sebou šanci ztrátu dotáhnout, ale soupeřka jí z brejkbolů utekla a další příležitost už nepřišla. V koncovce navíc Češka pod tlakem nepříznivého vývoje zápasu znovu začala častěji chybovat.

FED CUP: Světová skupina I - playoff o udržení:

Izrael - Česko 1-1 po prvním dnu:
Pchengová (Čín) - Kvitová (ČR) ... 2-6 6-3 6-0
Obzilerová (Izr) - Šafářová (ČR) ... 6-0 3-6 6-4

ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist