Juniorku French Open ovládl Fratangelo, první Američan po McEnroeovi

5. 6. 2011, 18:46
Rozhovory 1
Spojené státy mají po více než třiceti letech dalšího vítěze juniorky French Open. Titul ze soutěže chlapců si z druhého grandslamového turnaje sezony odváží Američan Bjorn Fratangelo, který ve finále udolal Rakušana Thiema 3-6 6-3 a 8-6. Mezi dívkami uspěla Tunisanka Jabeurová, jež si ve dvou setech poradila s Portoričankou Puigovou.
Bjorn Fratangelo

Rakušan Dominic Thiem začal finálové utkání lépe a úvodní set vyhrál 6-3. Bjorn Fratangelo ale stejným poměrem vyhrál druhou sadu a vynutil si rozhodující set, ve kterém za stavu 6-6 sebral svému soupeři servis. Při vlastním podání pak nezaváhal a po více než dvou hodinách si došel pro vítězství.

Spojené státy se tak dočkaly prvního juniorského vítěze Roland Garros od roku 1977, kdy v Paříži uspěl tehdy osmnáctiletý John McEnroe.

"Je úžasné, že jdu v jeho stopách," radoval se sedmnáctiletý Fratangelo. "Snad se mi bude dařit stejně jako jemu i mezi muži a vyhraju grandslamy jako on," dodal.

Fratangelo se chce sice vydat ve stopách svého slavnějšího krajana, křestní jméno ale ironicky dostal podle McEnroeova velkého soupeře Björna Borga. Toho obdivoval jeho otec, který je zároveň jeho oficiálním trenérem. K Borgovi má mladý Američan blízko i proto, že mu na rozdíl od mnoha zámořských hráčů nevadí antuka.

"Naučil jsem se na ní dobře hýbat a díky tomu jsem se naučil budovat výměny," tvrdí Fratangelo. "Na antuce je to o mentální odolnosti. O body se bijete dlouho a tvrdě a nestačí vám hrát jen na jeden úder."

Trpělivost je Fratangelova největší přednost i podle trenéra Americké tenisové asociace Jaye Bergera. "Bjorn je skvělý, hodně komplexní hráč. Má skvělý obouruční bekhend a dobrý forhend, ale jeho síla tkví v tom, jak se dokáže soustředit. Je fenomenální, neumím to pořádně vysvětlit. Řekl bych, že tuhle mentalitu bojovníka má od svého otce," chválí mladého krajana bývalý sedmý hráč světa Berger.

Titul z juniorské soutěže žen si z Paříže odveze devátá nasazená Ons Jabeurová. Teprve šestnáctiletá Tunisanka zvládla dramatickou koncovku prvního setu proti Monice Puigové z Portorika a ve druhém setu porazila turnajovou pětku jasně 6-1.

Výsledky - French Open - junioři:
Dvouhra - finále - chlapci:
Fratangelo (USA) - Thiem (14-Rak.) 3:6, 6:3, 8:6.

Dvouhra - finále - dívky:
Jabeurová (9-Tun.) - Puigová (5-Portor.) 7:6 (10:8), 6:1.

Komentáře

1
Přidat komentář
skott
Pro me hodne prekvapivy vitez, sam jsem spise cekal nekoho (pokud to vubec jde vzhledem k male citelnosti u kluku) z trojice Delic, Golding a Thiem, ale on dva z nich porazil, takze zrejme to nebude nejaka vyslovena nahoda.

Drobnou zminku by zaslouzily i ctyrhry, kde svuj prvni grandslam ziskala a alespon jako malou naplast vyhrala Irina Khromacheva spolecne s Marynou Zanevskou.
Jmena vitezu Martinavarr/Baena mi bohuzel nic nerikaji...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist