Kanaďanky slaví historický triumf v BJK Cupu. Hrdinkami jsou Stakusicová a Fernandezová

12. 11. 2023, 17:11
Aktuality 47
BJK CUP - Kanadské tenistky proměnily své historicky první finále v Billie Jean King Cupu v triumf a navázaly na loňské vítězství svých krajanů v Davis Cupu. Semifinálové přemožitelky českých hráček se ve španělské Seville nesklonily ani před uměním Italek, které přehrály už po dvouhrách. Životní formu korunovala Marina Stakusicová (18), jež porazila 7:5, 6:3 Martinu Trevisanovou (30) a svým nejcennějším skalpem vyšperkovala parádní debut v soutěži. Oslavy odšpuntovala Leylah Fernandezová (21), jež potvrdila roli favoritky proti Jasmině Paoliniové (27).
Vítězky Billie Jean King Cupu 2023

Kanaďanky si v základní skupině poradily s domácími Španělkami i Polkami a podruhé v historii a poprvé od roku 1988 postoupily do semifinále Billie Jean King Cupu (dříve Fed Cupu). V něm v sobotu otočily souboj s jedenáctinásobnými českými šampionkami a poprvé v historii postoupily do finále.

A přemožitelky nenašly ani v něm. V neděli v Seville porazily 2:0 čtyřnásobné italské šampionky Italky a navázaly na loňský premiérový triumf svých krajanů v Davis Cupu.

"Jsem na svůj tým pyšná. Jsem moc šťastná za to, co se nám tady povedlo a děkuju fanouškům, že tu s námi vydrželi až do konce," radovala se kapitánka Heidi El Tabakhová bezprostředně po triumfu.

Vítězný tým složila i s pouze jednou hráčkou TOP 100 ve dvouhře. Finalistka US Open 2021 Leylah Fernandezová ale tíhu odpovědnosti unesla, vyhrála všechny čtyři dvouhry a navíc přispěla bodem i v rozhodující čtyřhře proti Češkám po boku osmé deblistky světa Gabriely Dabrowské.

"Je to úžasný pocit, moc jsem si celý týden užila. Teď to půjdeme oslavit a budeme se bavit," zářila šťastná 35. singlistka a 20. deblistka světa Fernandezová.

Velkou měrou v podobě zisku tří bodů k triumfu přispěla také teprve osmnáctiletá debutantka Marina Stakusicová, byť je hráčkou až třetí světové stovky. Součástí týmu byla i bývalá světová pětka a wimbledonská finalistka Eugenie Bouchardová, která se na kurt dostala dvakrát za rozhodnutého stavu ve čtyřhře a pokaždé přispěla vítězstvím. Pátá členka výběru Rebecca Marinová se do hry nedostala.

Stakusicová – Trevisanová 7:5, 6:3

Marina Stakusicová si hned na prvním turnaji sezony poranila koleno a půl roku nehrála. Po červencovém návratu na kurty se ale rychle dostala do formy a od konce srpna vyhrála na turnajích ITF 17 z 18 zápasů a získala první tři tituly.

Ve světovém žebříčku vyletěla na 258. místo, svými výkony si řekla o premiérovou nominaci do kanadské reprezentace a kapitánka El Tabakhová z ní hned na finálovém turnaji Billie Jean King Cupu v Seville udělala týmovou dvojku.

A zřejmě to bylo 'zlaté' rozhodnutí. Osmnáctiletá rodačka z Ontaria ve Španělsku nastoupila do všech zápasů, vyhrála tři ze čtyř dvouher a stala se důležitou postavou Kanaďanek na cestě za možným triumfem.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Ve skupině si proti Rebece Masárové a Magdaleně Frechové připsala první dva skalpy hráček TOP 100 a zvedla si již tak vysoké sebevědomí. Srazit si ho nenechala ani sobotním debaklem se světovou desítkou Barborou Krejčíkovou, proti které poprvé čelila člence TOP 40 .

O necelých 24 hodin později totiž Stakusicová rozehrála historicky první finále Kanaďanek v této týmové soutěži a kolena se jí nerozklepala. 43. hráčku světa Martinu Trevisanovou porazila 7:5, 6:3, připsala si první skalp hráčky TOP 50 a zaznamenala 20. výhru z posledních 22 duelů.

Stakusicová sice v prvním setu neudržela vedení 4:1 a po ztrátě čtyř her po sobě o dvanáct let starší soupeřka podávala na zisk sady, kanadská teenagerka ale zareagovala ziske následujícíh tří gamů a úvodní dějství nakonec přeci jen získala na svou stranu.

Na začátku druhé sady měly obě tenistky problém udržet si svůj servis. Výrazně častěji chybující Trevisanové ho udržela až za stavu 2:5, když odvrátila čtyři mečboly a vykřesala jiskřičku naděje. Stakusicová se ale vykolejit nenechala, zápas uzavřela čistou hrou při svém podání a založila pevné základy pro úspěch svého týmu.

Fernandezová – Paoliniová 6:2, 6:3

Leylah Fernandezová v říjnu vyhrála 8 z 9 zápasů, v Hongkongu si došla pro svůj třetí titul a skvělou formu si přivezla i do Sevilly, kde vyhrála všech pět zápasů. Den po skalpu světové sedmičky a wimbledonské vítězky Markéty Vondroušové ustála i situaci, kdy mohla a nakonec i rozhodla o triumfu své země.

Levou rukou hrající jednadvacetiletá rodačka z Montrealu nastoupila proti Jasmine Paoliniové jako papírová favoritka, byť ve světovém žebříčku figuruje o pět příček za svou soupeřkou. A s rolí i tlakem se vypořádala na jedničku.

Statistiky zápasu Leylah Fernandezová – Jasmine PaoliniováStatistiky zápasu Leylah Fernandezová – Jasmine Paoliniová (@ Livesport)

Od prvních výměn měla Fernandezová navrch a Italku přehrávala. Přestože v závěru nedokázala zápas ukončit při svém podání, zdramatizování nepřipustila. Po sto minutách hry zvítězila 6:2, 6:3 a v závěru sezony vyhrála 11 z 12 zápasů.

Kanaďanky za vítězství dostanou 2,4 milionu dolarů (55 milionů korun), dosud nejvyšší prémii v historii soutěže.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

47
Přidat komentář
Mantra
Hlavně to ukazuje na kvalitu soutěže, tedy ne že to vyhrály Kanada, ale kdo za jednotlivé týmy hrál. Jako kdyby repre ve fotbalu byla složená z hráčů Ostravy a Liberce.
Pála zaplakal, kvůli té dotace bych taky brečel, páč to měl "ložený" - trochu bych řekl špína chlap, čiší zněj taková špínička
Reagovat
Mony
Na to, že chyběla GS vítězka Andreescu a další 3 holky nad Marinou a Rebecou, hodně slušný pocin . Eva jim jeste ozdobila fotku a Rebeka ji protáhla do vysky.
Příště ještě vzít někoho z Austrálie a Antarktidy..to ještě chybí

Muži DC ,ženy BJKC
V té Kanadě asi dělají něco hodně dobře
Reagovat
Mony
I když ty Filipíny od Austrálie tak daleko nejsou..
Evža ne Eva, editor
Reagovat
Krisboy
Leylah skvělá. Gratuluji! smile
Reagovat
EllNino
Tak to by me ve snu nenapadlo pri jejim sporadickem hrani :))
Reagovat
Liverpool22
smile Dneska měla rozpuštěné vlasy a dost jí to slušelo. smile Škoda, že pro Genie tenis už není priorita - snad se ještě trošku zvedne. Nicméně zlato z BJK má smile a i se trošku přičinila v deblu
Reagovat
misa
Fotka z úvodu ukazuje, jak je hlavní kanadská opora droboučká. Přesto se nebojí hrát a diváky zaujme aktivním tenisem. Letos zase kariéru slušně nastartovala, dokonce i v deblu
Reagovat
misa
Na té fotce bych jí hádal 15 let
Reagovat
Liverpool22
Leyla je ročník 2002 - takže je furt hodně mlaďoučká a navíc vážně vypadá na cca 16-17let. Holt geny se nezapřou. Filipínky i Ekvádorky jsou malé a drobonké
Reagovat
Kandinsky1
Nevěřím, že má 168 cm.
Reagovat
annah
Píšou, že má 158. To odpovídá.
Reagovat
Kandinsky1
WTA i wiki uvádí 168.
Reagovat
annah
Na Livesportu bylo 158. Tak nezbývá, než ji přeměrit. Možná to WTA bere i s drdulkem. :-)
Reagovat
misa
Má. Když si podávala ruku po zápase se Sofií Kenin v letošní Guadalajaře, tak vypadaly obě stejně vysoké. Stačí pohledat fotku na googlu. Američanka udává 170 cm.
Reagovat
Nola
Leylah nejde nepriat, po tom co prehrala finale na USO, ked vyradila neskutocnu paletu TOP hracok, si tento FC urcite zasluzila vyhrat, a ta mlada Marina snad dostane WC aspon do kvaldy na niektorom GS, na to, ze ma iba 18 rokov sa prezentovala velmi slusne, jedna prehra so skusenou hrackou na tom nic nezmeni
Reagovat
Liverpool22
smilesmile Ve finále na USO jsem tenkrát fandil Leyle, ale prohrála - tak nyní si vše vynahradila smile
Reagovat
misa
Vyřadila tři hráčky top 5 + sedmnáctku Kerber, aby pak prohrála finále s kvalifikantkou. To jí muselo hodně zklamat...
Reagovat
Kandinsky1
Slušný překvápko, nejen dnes, ale celkově.
Reagovat
hanz
Houbeles, záleží na rozlosování, těžký váhy dají do skupiny, aby se vymrskaly mezi sebou a pak si to o titul rozdají ze třetího sledu...
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nicméně Kanaďanky vyhrály zaslouženě. Naše je sice měly porazit, ale neporazily a tím pádem prohrály s vítězkami. Ovšem příští rok budou muset znovu do kvalifikace a to je docela podivný systém, protože víme, jak k F přišly Italky...
Reagovat
GaelM
Kanadě je těžké nepřát, je to sympatický tým a evidentně pro to fakt žily. Hlavně Leylah si to zasloužila, předvedla, že v tomhle formátu to jedna hráčka ve formě dokáže vyhrát skoro sama.

Mému konzervativnímu já trochu vadí akorát to, že to v javorovém dresu vyhrály Mexičanka, Srbka a Polka pod vedením zkušené Egypťanky smile Ale s tím mi v dnešním světě asi nezbývá, než se smířit...
Reagovat
Jan
Leylah je původu Filipíny - Ekvádor.
Reagovat
Liverpool22
A Rebecca Marino má předky v Itálii. No a E. Bouchard to je zase francouzské jméno
Reagovat
frenkie57
Celý americký kontinent je takto poskládaný - z osídlenců z Evropy, Afriky a Asie. V Jižní Americe jsou to zase potomci Conquistadores s místními obyvateli. V Americe jsou jediní tzv. nativní obyvatelé Indiáni.
Reagovat
Ianny
Tak část Kanady je frankofonní, takže franc. jmen je tam hafo.
Reagovat
GaelM
Mea culpa, psal jsem to z hlavy a evidentně to bylo přehnaně optimistické smile Ale pointa zůstává.
Reagovat
Kandinsky1
Aspoň někde vyhrál multikulti bordel.
Reagovat
Nola
Leylah ma otca z Ekvadoru, nema s Mexikom absolutne nic spolocne, matka je filipinska Kanadanka :D

ale ved aj vitazi DC z Kanady su na tom podobne, asi ta mladez, co ma cisto kanadske korene siahne skor po hokejke ..... aj ked vlastne vsetci Kandania maju korene najma v Europe :D
Reagovat
frenkie57
Zrovna jsem přemýšlel, jaké národnosti je ta jejich docela hezká, ale poněkud zádelovitá nehrající kapitánka. Egypt mě nenapadl.

Ještě mě pobavilo, že taková Marino neodehrála jediný fiftýn a stejně se jí ta medajle na krku houpe. Ale to je v pořádku, je to týmová soutěž.
Reagovat
Liverpool22
Tady Marino nehrála, ale v baráži ve Vancouveru proti Belgii hrála jeden zápas. Takže taky přispěla svým dílkem i když prohrála
Reagovat
Kandinsky1
Včera jsem si ji googlil Slušná kočka to byla
Reagovat
frenkie57
tady s Genii, moc jim to sluší.
https://www.gettyimages.com/detail/news-photo/genie-bouchard-and-heidi-el-tabakh-arrive-at-the-citi-taste-news-photo/656069054?adppopup=true
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak ono v Kanadě moc native Indian asi tenis hrát nebude
Reagovat
frenkie57
To asi nebude, oni spíš tak chlastat a provozovat kasina, to jim jde.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Njn, s ohnivou vodou si neporadili, ale vrátili nám to tabákem. You don't have tobaco? Stupid white man!

Jako, výjimky se samozřejmě najdou i mezi nimi, ale pozitivní diskriminace tam bohužel také nesla shnilé ovoce.
Reagovat
frenkie57
To asi nebude, oni spíš tak chlastat a provozovat kasina, to jim jde.
Reagovat
Sinuhet1
Leyla super
Reagovat
annah
Javorový list italskou bodu pořádně drtí... Titul bude ve správných rukou.
Reagovat
annah
Ta drobná hnědá osůbka zařídila Kanadě pohár. Byla úžasná...
Reagovat
zfloyd
tak Lejla nakonec asi téměř sama vyhraje fedcup ,
Reagovat
Liverpool22
Mladá Marina taky dost přispěla - tuším, že prohrála jen s Bárou
Reagovat
frenkie57
Vyhrála tři utkání, to není málo. Svůj nemalý díl na úspěchu Kanady nesporně má.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
horska.kraslice
To teda JO! Hráčka třetí stovky, kde se vzala, tu se vzala.
Reagovat
frenkie57
Myslím, že v příští sezoně o ní dost uslyšíme.
Reagovat
GaelM
A nebo taky ne... takových už bylo smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist