Kanepiová po půlroční pauze drtivě vyhrála, čeká ji Plíšková

10. 4. 2013, 12:22
Aktuality 3
WTA KATOVICE - Estonka Kaia Kanepiová půl roku nehrála, hned po dlouhé pauze zaviněné zraněním paty ale hladce vyhrála. Na antuce v polských Katovicích smetla domácí Zaniewskou a s Češkou Karolínou Plíškovou, s níž před pěti lety prohrála na turnaji v Praze, si zahraje o čtvrtfinále.
Kaia Kanepiová

Kaia Kanepiová sice v loňském roce vyhrála dva turnaje a byla ve čtvrtfinále French Open, jenže pak kvůli zranění Achillovy šlachy přišla o Wimbledon, US Open i olympiádu. Na podzim se ještě vrátila na dva turnaje a po finále v Soulu byla světovou patnáctkou, sezonu ale předčasně ukončila a s patou šla na operaci. Rekonvalescence se oproti prvním odhadům protáhla a sedmadvacetiletá Estonka se na okruh vrátila až po půlroční pauze.

Místem návratu aktuálně 37. hráčky světa je nový podnik v Katovicích a Kanepiová si svůj comeback osladila drtivou výhrou. Turnajová šestka na polské antuce zametla za pouhých 54 minut s domácí Sandrou Zaniewskou, kterou deklasovala dvakrát 6-1.

"Na začátku jsem byla trochu nervózní, ale nebylo to tak zlé. Je to dobrý pocit, když mohu zase hrát. Chyby mi dnes nevadily tolik, jako když je udělám ve své nejlepší formě. Už se moc těším na další zápasy," komentovala Kanepiová svůj návrat.

Nyní na estonskou tenistku čeká Karolína Plíšková, která jejich jediný vzájemný souboj v roce 2008 na antuce v Praze vyhrála. České tenistce tehdy bylo pouhých 16 let a slavila premiérový postup do čtvrtfinále. Mezitím Píšková vyhrála juniorku Australian Open a několik turnajů ITF, na další čtvrtfinále ale čekala až do letošního února, kdy v Kuala Lumpuru dokonce triumfovala.

"Nejsem si teď jistá, jestli jsem proti Plíškové někdy hrála," nedokázala si Kanepiová vzpomenout na svou nečekanou porážku. "Nemůžu říct víc, než že má skvělý servis a tvrdé údery," dodala.

Dalším dvěma nasazeným hráčkám se v úterý už ani zdaleka tolik nedařilo. Francouzka Alizé Cornetová utrpěla nečekaný debakl s osmnáctiletou Slovenkou Karolínou Annou Schmiedlovou, která si premiérovou účast v hlavní soutěži turnaje WTA zajistila v kvalifikaci.

Dohrála i čtvrtá nasazená Julia Görgesová. Německá favoritka sice s osmatřicetiletou veteránkou Jill Craybasovou po boji vyhrála první set, nakonec však za stavu 7-6 3-6 a 1-4 kvůli závratím vzdala.

Klára Zakopalová, jež svůj úvodní zápas proti Kristýně Plíškové zvládla již v pondělí, se o postup do čtvrtfinále utká s Marií-Elenou Camerinovou, s níž prohrála dva ze tří vzájemných duelů. Italka ve svém prvním zápase porazila 7-6 6-3 devatenáctiletou Slovenku Janu Čepelovou.

Tříhodinový maratón vyhrála Shahar Peerová, která přitom v Polsku neprošla ani kvalifikací. Do hlavní soutěže se ale dostala místo zraněné Slovenky Magdalény Rybárikové a po těsné výhře 5-7 7-6 7-6 nad Bulharkou Ctvetanou Pironkovovou postoupila do 2. kola.

Dokonce tři mečboly za stavu 5-7 a 4-5 odvracela Rumunka Irina-Camelia Beguová, než udolala Francouzku Mathildu Johanssonovou. Obrat se povedl také Lucemburčance Mandy Minellaové, jež zdolala 2-1 na sety Srbku Vesnu Doloncovovou.

Velmi cenný skalp si ve čtyřhře připsaly Karolína a Kristýna Plíškovy . Česká dvojčata zdolala 7-6 2-6 10-4 nejvýše nasazený německo-slovenský pár Anna-Lena Grönefeldová a Janette Husárová a postoupila do čtvrtfinále. V něm se utkají s duem Olaruová/Solovievová.

- WTA INTERNATIONAL KATOVICE -
(Polsko, antuka / hala, 235.000 dolarů)
pondělní výsledky (08. 04. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Craybasová (USA) - Görgesová (4-Něm.) 6-7(5) 6-3 4-1 skreč G.
Schmiedlová (SR) - Cornetová (5-Fr.) 6-3 6-0
Kanepiová (6-Est.) - Zaniewská (Pol.) 6-1 6-1
Beguová (Rum.) - Johanssonová (Fr.) 5-7 7-6(5) 6-1
Bertensová (Niz.) - Arruabarrenaová (Šp.) 6-1 6-1
Minellaová (Luc.) - Doloncová (Srb.) 3-6 7-6(4) 6-2
Peerová (Izr.) - Pironkovová (Bul.) 5-7 7-6(4) 7-6(4)
Camerinová (It.) - Čepelová (SR) 7-6(2) 6-3

Čtyřhra - 1. kolo:
Voráčová/Zakopalová (4-ČR) - Cadantuová/Klemenschitsová (Rum./Rak.) 6-4 5-7 10-4
Kar. Plíšková/Krist. Plíšková (ČR) - Grönefeldová/Husárová (1-Něm./SR) 7-6(3) 2-6 10-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ach jo.. Už aby byl Wimbledon. :(
Reagovat
smazaný uživatel
Schválně jestli zase porazí vítězsku FO :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jj to jí jde. :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist