Kapitán Navrátil věří, že za dva tři roky budou Češi v Davis Cupu zase mezi elitou

28. 11. 2021, 19:59
Aktuality 22
S nejmladším týmem hráli tenisté letošní Davisův pohár a před startem soutěže patřili k outsiderům. Ze skupiny C přes Brity a Francouze do čtvrtfinále neprošli, ale výkony mladíků dávají naději do budoucna. Kapitán Jaroslav Navrátil věří, že do dvou tří let by Češi mohli hrát v soutěži o slavnou salátovou mísu znovu významnou roli.
Jaroslav Navrátil (© Česká sportovní/Karel Tejkal)

"Šance byla, čichli jsme si k ní. A potenciál mladého týmu nám přináší čerstvý vítr," řekl Navrátil na online tiskové konferenci. V angličtině mluvil o tom, že by Češi za dva tři roky mohli usilovat o semifinále či finále soutěže. "V to doufám a uvidíme, jak to půjde. Ale věřím, že do dvou tří let bychom mohli hrát ve světové skupině velice důstojnou roli," doplnil v češtině lodivod, který působí u týmu od srpna 2006 a dovedl tenisty k triumfům v letech 2012 a 2013.

Jediným hráčem s většími zkušenostmi z Davisova poháru a turnajů na okruhu ATP, který patří do stovky žebříčku, byl v současné nominaci jen Jiří Veselý. Zbylá trojice se dere vzhůru, je ve druhé stovce a zatím působí na challengerech. Soutěž družstev si předtím vyzkoušeli jen dvacetiletý Jiří Lehečka a pětadvacetiletý Zdeněk Kolář, jednadvacetiletý Tomáš Macháč prožil debut.

"Pro kluky to byla neskutečná škola a obrovská zkušenost," řekl Navrátil o vystoupení svého týmu, který díky Macháčovi v obou zápasech vedl 1-0 a nakonec prohrál 1-2. "Před cestou sem málokdo věřil, že budeme hrát do poslední chvíle o postup, a hráli jsme. Bylo to povedené především z pohledu mladých kluků, hráli poprvé Davis Cup a hráli dobře," chválil Navrátil.

Ve skvělém světle se představil 143. hráč světa Macháč. Neztratil ani set a porazil Francouze Richarda Gasqueta a Brita Daniela Evanse, který je 25. na světě. "Nevím, jestli o tom před cestou sem snil. Mít takové dva skalpy ho může posunout," řekl Navrátil. S Macháčem probírali jeho rezervy. "Pokusím se na nich zapracovat," slíbil tenista a doplnil: "Je ve hvězdách, jestli budeme za dva tři roky hrát dobře, ale budeme se tlačit nahoru a atakovat dobrý hráče."

Příslibem je také Lehečka. V prvním utkání ukázal razanci ve čtyřhře a proti Britům vzal ve dvouhře set světové dvanáctce Cameronu Norriemu. "V prvním setu byl zaskočenej, ale pak se zvedl. Tlačil a hrál agresivně," chválil Navrátil. Ve třetím setu už Lehečka na soupeře nestačil. "Prohrál těsné první dva gamy, Norrie se zvedl a zkušenostmi zápas vyhrál," uvedl kapitán.

Navrátil poslal Lehečku na post jedničky místo zkušeného Veselého. Ten přijal změnu bez problémů. "Je to týmová soutěž a nezáleží, jestli hraju já, Tomáš, Jirka nebo Zdenda. Jsem tady, abychom poskládali tým, co nejkvalitněji to jde," řekl Veselý a rovněž ocenil výkony Macháče. Vystoupení českého týmu zhodnotil pozitivně. "Může nás to motivovat do dalších let v osobní i v daviscupové kariéře. Můžeme věřit, že do finálového turnaje patříme."

Navrátil zopakoval, že by k současným hráčům časem doplnil dalšího z nové generace. Nabízejí se jména jako Jonáš Forejtek, Dalibor Svrčina či Vít Kopřiva. "Abychom měli tým jednoho zkušeného a čtyř mladých a myslím, že by to mohlo do budoucna fungovat," řekl Navrátil.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

22
Přidat komentář
Antoninek
Mě fascinují komentaře Navratila, nejdřiv na 10 let uplně zabije mužský tenis .... ano on je ten za kterým jde celá ta doba po Berdychovi, Stepankovi, Novákovi, Kordovi a dalsich top 100 a pak bude čekat na novou generaci , Machacu, Lehecku, Forejtků, kteří opravdu těžko budou top 10 , protoze ani jeden z nich není top v ročniku. Misto aby si zabalil tašku, vzal sebou sverence Veselého , který ma mimochodem ve 28 vanu jak padesátník a už prestal vopruzovat český tenis, ... proč jedinej top Ml Korda je Amik , protože s tím lemplem Navratilem jehož jednička Veselý je vizitkou nás a našeho tenisu je to celé plácání muzského ceskeho tenisu k smíchu.Trochu mě to pripomina ceské hokejisty , fotbalisty , všichni rychle trenovat do zahranici , protoze tenis, hokej , fotbal samozrejme mužský na odjel, mižná už ani ne nadohled.
Reagovat
Fandina
On zabil mužský tenis? Co je to za kecy tohle. Až budou další Berďové, Štěpcové, Nováci a další, kteří byli v top 10, tak se mu bude stavět tým pro DC jinak, než když je k dispozici jeden ve stovce a ostatní ve vývinu.
Reagovat
Antoninek
A kdo je asi seftrener muzskeho tenisu odkud vsechny ty hraci jsou a kde trénují ?
On není jen trener david cupu kde má super placené misto už 20 let za prd
On je ten který vubec nepochopil kam muzsky tenis smeruje.,
A ted jen kouká a hlásí vidím dobrou generaci, která by mohla ... a ty prazdný slova kolem.
Je to žába na prameni a jede si svuj kseftík s davidcupem.
Reagovat
Antoninek
Musíte se na to podilvat trochu do hloubky , a trochu se znalostí fungování českého tenisu, víte napřiklad , že tyto Navrátilové, Šilhánkové a další podobní bafuňaři postupně vyštípávají Jirku Nováka z prostějovského tenisu. Jednoho z mála poctivych pracovitých, ale hlavně lidí co tomu mužkému tenisu mají co dát, má zkušenosti, informace, chut , pracovitost, je fér . Takový lidé jako je on mají vést naše mladé kluky. Ne líný , neenergický, zaprděný hrobaři ceského muzského tenisu.
A v praze je to bohuzel stejné, proč jsou zde vykopavky pánů Šavrdů , Miny přijde plný energie a ten system ho celej semele a za chvilku z něho bude jen stín toho pravovitého trenéra plného snů a predstav. na Spartě raději nikdo už není , prijde nejspiš další figurka na šachovnici, místo aby tam dali např Bolose ...
System vsechny ty kluky semele, jeden kamaradíček vedle druhého a vysledek je že máme jednicku Jirku Veselého, a to není nic proti nemu, vazim si toho ceho dosahl, ale je už jak vsichni vydíme ve 28 vycichlej, vubec se mu nedivym mit po boku celej život rodinu Navratilů a jemu podobnych. Ano ryba smrdí od hlavy.....a mladí co mají sve sny, Leheckove, Machacove, Forejtkove to nemuzou vytrhnout, protoze ten vlak jede tak rychle, a nestojí ve stanici Ceská republika.
Reagovat
George_Renel
Veselý rozhodně celý život Navrátily u sebe nemá a neměl. A od dospělosti je to snad jeho volba, nikdo ho nemůže nutit k volbě trenéra.
Reagovat
Fandina
To jsou zase kecy na entou. Jestli někdo někoho vyštípává, nemá se nechat. A co se týká nových tenistů, tak je to na nich, jaké jim nejdřív rodiče a pak sami vyberou trenéry. Nikdo jiný to za ně neodehraje. Tykhle věčné stížnosti na něco jsou k ničemu.
Reagovat
Antoninek
Skoda , že nereknete nejaký nazor , který by měl nějský relevantní vyznam, neznate pomery v tenise a ano když je Veselka už dospelej a ma rodinu jasne ze je to uz o nem, jenze co do nej zasel Navratil to sklizíme my ted , že na tenis sere, má žok na brise a je mu vse u prdele. A na ten druhy komentar netreba reagovat.
Reagovat
Fandina
To jsou zase kecy na entou. Veselému by kdekdo mohl jeho kariéru závidět. Tvrdit, že by byla lepší kdyby měl toho nebo toho trenéra nejde. Na kdyby se nehraje.
Reagovat
George_Renel
Vždyť spoustu let mládí a juniorského věku strávil v Německu.
Reagovat
Antoninek
Ano, ještě že ho to naučil tata v Německu, pan Machovský a Jirka Novák, díky těmto lidem se stal juniorským mistrem světa, a z toho těží až doted, jenže pak přišel Navrátil a vyskedky vidíme jak v DC tak u Jirky.
A kromě ?kecy ?od Fandiny se nedozvíme asi nic relevantního že?
Reagovat
Antoninek
Asi netušíte jak si Navrátil přerozděluje peníze za DC, já ano , ale nebudu potápět kluky , kteří to zažili a zažívají, Proč si myslite , že nepozval zkušeného Rosola nebo na debla Jebáka , který mu pak chyběl .... ano můžete hájit Navrátila, ale mě už s ním došla trpělivost.
Reagovat
George_Renel
Kde, byť jedním slovem, hájím Navrátila? Rozumět psanému textu někomu holt dělá velký problém. V některých případech není divu.....
Reagovat
Antoninek
Tak se snad po několikáté nic neříkající zprávě dozvíme co hájilte, když celý můj příspěvek je o kritice Navrátila a ta odpověd byla mimo jiné určena i Fandině ( její myšlenky jako kecy na entou ) jsou také veliké smile
Reagovat
smazaný uživatel
Když bude hrát pořád Jirka, ta šance tady je!
Reagovat
baba
"Abychom měli tým jednoho zkušeného a čtyř mladých a myslím, že by to mohlo do budoucna fungovat," řekl Navrátil.
Myslím, že tím zkušeným by mohl být deblista Jebavý, jenom ne Veselka.
Reagovat
sojka1
jenze Jebavy je stary a za celou karieru nebyl tak vysoko jako tihle kluci uz dneska a z debla si nikdo na zadek nesedne... "Hvezda zitrka" uz byla mnohem dal a vypraskala i Djokovice... ;-) Ja si opravdu myslim, ze Vesely byl skvely a kluci to v hlave nekde zastrceme maji, nejakou tou radou a zkusenosti je klidne tahnout muze, nikoho lepsiho nemame. Hlavne si nevzit za vzor jeho soucasne pianko prezivani... a nestavet ho, to bych taky vypichla... :-))
Reagovat
bIbec
ono hlavně zkušenost je věc dobrá, pokud k ní mládí nějakým způsobem vzhlíží.
Pokud "mladí" borci budou k J1rkovi vzhlížet jako ke zkušenému matadorovi, tak to znamená, že se nikam moc neposunuli.

Chce to minimálně jednoho hráče v absolutní špičce (TOP 10) a jednoho třeba v padesátce. A vo tom to je.

Těch šikovných juniorů by to i chtělo víc. Je jich tam myslím jeden nebo dva.
Reagovat
vojta91
NAVRÁTIL VENsmilesmilesmile
Reagovat
paddy
jak chceme konkurovat, když budeme mít sotva hráče top50 smile

-------
Původně počítal, že do rozhodující čtyřhry vyšle dvojici Macháč, Lehečka, která se osvědčila v utkání proti Francii. Jenže druhý jmenovaný měl po singlovém boji žaludeční potíže, a tak kapitán Jaroslav Navrátil ukázal na Jiřího Veselého.

...a pak se špatně od žaludku udělalo i Navrátilovi smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A Zdendovi bylo taky špatně?smile
Reagovat
smazaný uživatel
asi jósmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist