Kar. Plíšková prohrála bitvu s Kerberovou, Strýcová neudržela vedení proti Pavljučenkovové

22. 9. 2017, 07:36
Aktuality 42
WTA TOKIO - V semifinále turnaje WTA Premier v Tokiu se mohly utkat dvě české tenistky. Karolína Plíšková však prohrála souboj bývalých světových jedniček s Angelique Kerberovou a Barbora Strýcová ani po čtvrtém vzájemném střetnutí s Anastasií Pavljučenkovovou neodešla z kurtu jako vítězka, když neudržela nadějné vedení o set a brejk.
Barbora Strýcová

Karolína Plíšková končí na turnaji WTA Premier v Tokiu ve čtvrtfinále. Pětadvacetiletá Češka v něm nestačila v souboji bývalých světových jedniček 6-7(5) 5-7 na Angelique Kerberovou, s níž prohrála v devátém vzájemném duelu již pošesté.

Plíškovou v dnešní velmi kvalitní bitvě zradil zejména druhý servis. Česká tenistka sice nastřílela skvěle se bránící Kerberové sedm es, nicméně dvojchyb měla na kontě ještě o jednu více. Zatímco po prvním podání získala 77% výměn, po druhém jen 49%. Naopak Kerberová si držela vyrovnaná čísla a klíčové momenty zvládla lépe.

V úvodní sadě nebyl k vidění jediný brejk. Plíšková zlikvidovala tři šance Kerberové v pátém gamu a o tři hry později smázla dva brejkboly Němka. Po necelé hodině hry tak došlo na zkrácenou hru. V ní Kerberová nejprve nevyužila první setbol, ovšem Plíšková poté vyrobila dvojchybu a světovou čtrnáctku poslala do vedení.

Ve druhém setu zvládla rodačka z Loun hned v prvním servisovém gamu odvrátit pět brejkbolů, ale sama v dalším průběhu nedokázala ani jednu ze tří možností na brejk využít a opět se schylovalo k tie-breaku. K němu nakonec nedošlo. Plíšková čelila ve dvanáctém gamu mečbolům. S prvními čtyřmi si poradila bravurně, na pátý však odpověď už nenašla a vůbec poprvé ztratila servis.

Kerberová i Plíšková jako kdyby se po US Open uklidnily. Dnes totiž obě hráčky předvedly opravdu výborný výkon. Kerberová loni vyhrála Australian Open a US Open a stala se světovou jedničkou. Letos se jí ale nedaří a nejvyšší post ztratila. Dnes porazila vůbec poprvé tenistku první dvacítky, při předchozích devíti pokusech ani jednou neuspěla.

Na trůn se v létě na osm týdnů dostala její dnešní soupeřka. Plíšková však neobhájila finále z loňského US Open a rovněž o čelo žebříčku přišla. Navíc se před startem asijského turné rozešla s trenérem Davidem Kotyzou.

Plíšková se nyní přesune do čínského Wuhanu, kde příští týden startuje turnaj WTA Premier 5. Přespříští týden se představí na akci WTA Premier Mandatory v Pekingu. Česká jednička má stále šanci se vrátit na tenisový trůn, jelikož v Asii už moc bodů neobhajuje. Navíc usiluje o svůj druhý start na Turnaji mistryň v Singapuru.

Stejná pouť čeká i její dnešní přemožitelku. Kerberová se ale v Tokiu ještě zdrží. Zítra v semifinále vyzve Anastasii Pavljučenkovovou, se kterou sehraje již desátý vzájemný duel. Ten poslední v jediném svém letošním finále prohrála.

Ve čtvrtfinále se dnes jako první z českých tenistek představila Barbora Strýcová a špatně svůj zápas proti Anastasii Pavljučenkovové nerozehrála. O pět let mladší Rusce dokázala poprvé ve čtvrtém vzájemném střetnutí sebrat set, jenže vedení 7-5 a 3-1 neudržela a nakonec prohrála 7-5 3-6 1-6.

Jednatřicetiletá Strýcová získala vyrovnaný úvodní set díky rozhodujícímu brejku v jedenácté hře a při svém podání pak po hodině proměnila první setbol. I do druhé sady vstoupila pětadvacátá hráčka světového žebříčku lépe a ujala se vedení 2-0, pak se ale spustil déšť a pořadatelé duel po třetím gamu přerušili, aby mohla být zatažena střecha.

Přestávka soupeřce pomohla, od stavu 3-1 z pohledu české tenistky získala sedm gamů v řadě. Závěr třetího setu už byl jasnou záležitostí razantní Pavljučenkovové. Šestadvacetiletá Ruska, která je v žebříčku WTA o dvě místa před Strýcovou, takřka nechybovala a duel při prvním mečbolu ukončila.

Nyní 25. hráčku světa Strýcovou čeká přesun do Číny, kde bude na velkých turnajích ve Wuhanu a Pekingu usilovat o zisk důležitých bodů v boji o start na turnaji WTA Elite Trophy v Zhuhai. Poté je přihlášena ještě na dvě akce v evropských halách v Linci a Lucemburku.

Druhou semifinálovou dvojici utvořily světová jednička Garbiñe Muguruzaová a loňská šampionka Caroline Wozniacká. Aktuální světová jednička a bývalá světová jednička se utkají pošesté.

Muguruzaové role světové jedničky zatím svědčí. Třiadvacetiletá Španělka neztratila set ani ve druhém zápase, v němž si poradila 6-2 6-4 s Caroline Garciaovou. Wozniacká byla ve čtvrtfinále blízko porážky, ale v koncovce druhého setu odvrátila dva mečboly Dominiky Cibulkové, vyhrála tie-break a slovenská jednička za stavu 6-3 6-7(5) 1-3 pro zranění pravého stehna skrečovala. Wozniacká si tak připsala jubilejní 10. výhru nad Slovenkou.

• WTA PREMIER TOKIO •
Japonsko, tv. povrch, 1.000.000 dolarů
páteční výsledky (22. 09. 2017)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Kerberová (7-Něm.) - Kar. Plíšková (2-ČR) 7-6(5) 7-5
Pavljučenkovová (Rus.) - Strýcová (ČR) 5-7 6-3 6-1
Muguruzaová (1-Šp.) - Garciaová (9-Fr.) 6-2 6-4
Wozniacká (3-Dán.) - Cibulková (5-SR) 3-6 7-6(5) 3-1 / skreč C.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

42
Přidat komentář
peggy
Karolino,nesmutni bude lepe.Pani Strycova ty Rusky by mohli vyradit,ale ony jsou ciste a Maria ma po trestu.
Reagovat
dunphy
Jinak Belinda v Petrohradu na prvním turnaji po pětiměsíční pauze a už je ve finále! Naprostá paráda! :)
Reagovat
EllNino
borkyně :) ... aco sem koukal, tak je zase trochu víc kulatá než byla :D Ale to je jasný, dlouho nehrála ... a Pecku má pořád super :)
Reagovat
smazaný uživatel
Swiss hop!
Snad bude fit a bude se jí dařit i ve WTA.
Reagovat
skott
Výborný comeback zatím, ale nejtěžší překážka Bel čeká až zítra. Dayana je pořádně rozjetá a itf-ka jí začínají být těsná. Vůbec bych řekl, že ženský turnaj na Dynamu má mnohem zajímavější složení finále než souběžně hraný ATP turnaj v Sibur Areně a jeho semifinalisté.
Reagovat
vrabejka
Angie pěkně že by se vracela forma? :)
Reagovat
Padme
Přála bych jí to...
Reagovat
Frick
Šílený, jak ten čas letí.
Reagovat
Padme
jsou šikovní, že to utajili... aspoň jí zas nebudou všichni pomlouvat, jak vypadala
Reagovat
Pavlis
Pro Petru je důležité, že si zahraje s hráčkou, kterou už zná. Ve Wuhanu by se navíc měla Peti cítit dobře. Ale samozřejmě, nevíme, jak to Petra pojme, jak zápas dopadne. Nicméně si myslím, že to zvládne.
Reagovat
Torn
Rozhodně bych z toho nedělal velké závěry, loni po finále US Open Kája taky nehrála nic extra a letos tady přpsala body navíc, pokud se nepletu? :) Nemyslim si, že by něco značilo, i kdyby do konce roku nic moc neuhrála. Spíš by mě překvapilo, kdyby do TM vyhrála nějaký turnaj :).
Reagovat
tommr
do oficálního žebříčku si nepřipsala nic a rozdíl mezi ní a Muguruzou se ještě zvětší ...
V Race si připíše 99 bodů a posune se na třetí místo před Svitolinu ...
Nejvíc bolí ta dnešní prohra z hlediska prestiže ... :(
Reagovat
EllNino
No to není zrovna dobrá výmluva, že loni po US Open nic neuhrála ...:D Loni tam hrála finále, letos jen čtvrtfinále ... měla by ještě něco uhrát, na začátku roku se z tich obhajob po*ere
Reagovat
lars
neposere
Reagovat
Frick
http://forum24.cz/ods-ziskala-vyznamneho-podporovatele-tenistku-lucii-safarovou/
Reagovat
vendulkabendulka
Teď se ještě seznámit s názory Klause ml a ta podpora by ji rychle přešla.
Reagovat
EllNino
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/21687922_1590319667656371_793385925842945082_n.jpg?oh=9f924599bb9224a663607d80e08a74c5&oe=5A59958D

Katka má Kikinu Mladenovic, tak snad to její krize ještě potrvá, Petra má Peng Suai, pak Mona Barthel nebo kvalifikantka, ve 3. kole Ostapenko/Bára asi :) Ale už Peng bude těžký test pro obhájkyni tituly, pokud postoupí Mugu a Petra do čtvrtfinále, čeká je daší vzájemný souboj :)

Bára - Kvalifikantka a pak Ostapenko, ve 3. kole může dojít na souboj s Petrou ...:)

Kája má volno, pak Suai Zhang nebo Donna Vekic, a ve 3. kole nejspíš čeká Sloane , což je zase celkem los na prd, pokud by to dala, tak ve čtvrtfinále potenciální soupeřky Konta/Aga/Jule ...

Super zápasy Gavrilova - Goerges, Bellis - Barty ..
Nasťa se Světou můžou hrát už ve 2. kole, to tu jednoho místního fanouška moc nepotěším :/
Reagovat
Hector21
a kurwa drát...
Reagovat
Andrew89
Petra celkem slušnej los :) Peng je Peti oblíbená:)
Reagovat
EllNino
Jojo, v tom pozdravu z Austrálie letos, jak jí zdravily domů, tak Peng s Andy v tom funny corneru řekla "And come to beat me again" :D
Reagovat
tommr
docela se bojím toho, že po osmý už to Petře nevyjde. Každá série jednou končí ... :(
Reagovat
EllNino
každá ne :D
Reagovat
tommr
pro konec týhle série jsou ale velký předpoklady. Peng je rozehraná a bude hrát před domácím publikem. U Petry je velkej otazník jak u její formy tak i u jejího zdravotního stavu ...
Reagovat
Andrew89
Peng hraje pěkný h.... nechápu proč tu zbytečně maluješ pesimismus na zeď. Ještě se ani nezačlo hrát a ty už víš výsledky:D
Reagovat
tommr
výsledky neznám, ale los považuju za těžkej a to u všech holek nejen u Petry ...
Reagovat
smazaný uživatel
S tím souhlasím - Ash a CiCi mají těžký los :-)
Reagovat
EllNino
Peng minulý týden prohrála s Yaninou Wickmayer, předtim měla výsledky taky naprd a zdravotně není okey už od USA ... a Petra nevím, proč by měla mít nějaký zdravotní problémy ? Krom ruky samozřejmě
Reagovat
tommr
a ta ruka nestačí? Stoprocentní už asi Petra nebude nikdy ...
Jinak o žádných bolístkách nevím, ale je mi podezřelý, že se Petra odhlásila z Tokia ...
Reagovat
Andrew89
já odhlášení chápu, našla v US sebevědomí a myslím, že pomýšlí výše ve Wuhanu na první kolo jako jela US tour. Zjistila, že hraje dobře, tak na co hrát Tokyo který je bodově slabé, když obhajuje Wuhan
Reagovat
tommr
no pokud jí nic nebylo tak je to docela risk nastoupit k obhajobě bez rozehrání. A body z Tokia by se jí navíc velice hodily pokud ještě chce zabojovat o ET ...
Reagovat
EllNino
to už je stejně jedno :) Prostě ve Wuhanu zvládne 1. kolo
Reagovat
smazaný uživatel
Bohužel se potvrdilo, co jsem očekával, že Timea asi ukončila sezonu.
Poslední zápas ve Wimbledonu...
Reagovat
drabona
Nelze samozřejmě dělat závěry z jednoho prohraného zápasu, ale potvrzuje se čeho jsem se obával, rozhoduje v takových vyrovnaných zápasech každá maličkost, nejen kvalitní trenér, ale i zázemí. Jen aby z toho nebylo příliš velké sebevědomí za mikrofonem a jen záblesky na kurtu. Věřím, že si to Karolina rychle a správně přebere, když ne, její škoda a naše, kteří jí fandíme, samozřejmě taky.
Reagovat
Paseka
S Karolínou to začíná jít pomalu ale jistě s kopce. Prohrát s Kerber, která je letos dost marná, není žádná paráda. :-(
Reagovat
andeloo
Na sestry Plíškovi je radost sázet, škoda jen že nejsou tři sestry bylo by více vyhraných tiketů.
Reagovat
dadaft
až do konce jsem věřil, že to půjde do třetího...
Reagovat
EllNino
zápas by si to zasloužil ... ale bohužel
Reagovat
EllNino
Obě holky dneska nehrály vyloženě špatně ... ale Nasťa a Angie jsou tady celkem ve formě, obě postoupily po velmi dobrých výkonech ...

A celkem jim to oběma přeju :) Jedna z nich by mohla vyhrát celý turnaj, to by bylo fajn :) Angie by to potřebovala za to letošní tráení jako sůl :)
Reagovat
tommr
dneska nehrála vyloženě špatně, ale měla smůlu, že Kerberová se dostává do formy. V obou setech mohla jít Karolína do brejku, ale svoje šance neproměnila a Kerberová jí za to potrestala ... :(
Reagovat
Pavol
Nerob radosť Kotyzovi. Skús šťastie znova.
Reagovat
peggy
Ty Rusky,pani Strycova ty Vam davaji,skoda,ze tam neni Maria.
Reagovat
d@ve
Tak to je Báro škoda. Nebejt toho přerušení, mohla jsi to v klidu dohrát. :/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist