Kar. Plíšková v chladné Praze pomstila svou sestru a je ve čtvrtfinále

15. 5. 2014, 13:25
Aktuality 35
ITF PRAHA - Po vypadnutí domácích hvězd Šafářové, Koukalové a Záhlavové-Strýcové už v prvním kole se oči českých fanoušků na turnaji ITF v Praze upínají ke Karolíně Plíškové. Ta sice měla namále také už v úvodním zápase, dnes už se ale může těšit na páteční čtvrtfinále, do kterého postoupila také Tereza Smitková.
Karolína Plíšková (© TK Sparta Praha)

62. hráčka světa Karolína Plíšková se v této sezoně dostala už na sedmi z deseti turnajů WTA minimálně do 2. kola, v thajské Pattayi si zahrála finále či v Kuala Lumpur byla semifinále. Poprvé na podniku nižší kategorie ITF startuje až tento týden na domácích antukových kurtech TK Sparta Praha, kde je pátou nasazenou.

Už v úterý měla namále ve svém úvodním zápase, kdy s Lucemburčankou Minellaovou prohrávala ve třetím setu 1-5 a čelila třem mečbolům. Druhé kolo však zvládla o poznání snadněji, když dnes přehrála dvakrát 6-3 Polku Magdu Linetteovou a ve vzájemné bilanci se ujala vedení 3-1.

"Jsem ráda, že jsem to zvládla tak rychle. Aspoň ušetřím síly na další zápasy," pochvalovala si dvaadvacetiletá rodačka z Loun. "Možná jsem dnes dělala míň chyb a určitě první servis byl lepší. Odzadu to zatím úplně jisté není," komentovala utkání hrané v deštivém a chladném počasí, když se teploměry ve Stromovce ztěží přehouply přes deset stupňů.

"Vadí to mojí hře, míče tolik neletí. Chvíli mi do servisu pršelo, chvíli svítilo sluníčko. I proto jsem ráda, že ten zápas nebyl dlouhý," řekla v rozhovoru pro web turnaje spartapragueopen.cz Plíšková, jež pomstila vyřazení své sestry Kristýny. Rady od ní ale tentokrát prý nepotřebovala. "Jejich zápas jsem včera celý viděla, navíc už jsem s Magdou Linette třikrát hrála. Věděla jsem, co čekat. Jinak bych se sestry ptala určitě."

Bývalá juniorská vítězka Australian Open zůstala po vypadnutí tří favorizovaných Češek Šafářové, Koukalové a Záhlavové-Strýcové už v prvním kole nejvýše nasazenou hráčkou v soutěži. "Na kurtu na to určitě nemyslím, ale samozřejmě vím, že všechny ostatní holky prohrály. Hodně se tady o tom mluví a není úplně příjemné tady hrát. Teď samozřejmě nemyslím fanoušky, ti jsou výborní. Ale ten tlak. Hlavně na Lucku Šafářovou a Kláru Koukalovou byl velký. Snad ho zvládnu," uvedla Plíšková.

Počasí podle předpovědi zbytku turnaje přát nebude, což Plíškové do karet příliš nehraje. V pátečním čtvrtfinále navíc bude čelit v prvním vzájemním duelu Britce Heather Watsonové, jež je z ostrovů na deštivé počasí zvyklá. Watsonová po výhře nad Koukalovou dnes vyřadila také Slovenku Petru Uberalovou.

Po mizerné úspěšnosti v prvním kole, v němž uspěly jen dvě z devíti, mají české tenistky naopak stoprocentní bilanci v boji o čtvrtfinále. Po Plíškové se do něj dnes dostala také Tereza Smitková, jež zdolala 6-1 4-6 6-3 sedmou nasazenou Němku Dinah Pfizenmaierovou.

"To, že tady hodně Češek vypadlo, je pro mě motivací. Nejsem moc známá a mám teď šanci trochu vykouknout," řekla 185. hráčka světa Smitková pro web turnaje.

O postup mezi kvarteto nejlepších se devatenáctiletá Češka utká s Maďarkou Timeou Babosovou, se kterou v Praze předloni prohrála v zápase 1. kola po dvou vyrovnaných setech. Jednadvacetiletá Babosová, které v aktuálním žebříčku patří 110. místo, dnes smetla 6-2 6-3 přemožitelku Záhlavové-Strýcové Američanku Victorii Duvalovou.

Pokud obě poslední české zástupkyně v soutěži uspějou i ve svých čtvrtfinálových duelech, utkají se v sobotu ve vzájemném souboji o finále.

Ve finále čtyřhry dojde v pátek na pikantní souboj stříbrných olympijských medailistek z Londýna 2012 Lucie Hradecké s Andreou Hlaváčkovou, které se loni ne zcela v dobrém rozešly. Hlaváčková nyní hraje s Lucií Šafářovou a Hradecká s Nizozemkou Michaelou Krajicekovou.

Hlaváčková s Šafářovou dnes nebyly daleko od porážky s talentovanými krajankami Barborou Krejčíkovou a Kateřinou Sinikovou, které zdolaly 3-6 7-5 10-1. Hradecká s Krajicekovou si poradily se sestrami Plíškovými.

- ITF PRAHA / SPARTA PRAGUE OPEN-
(Česko, antuka, 100.000 dolarů)
čtvrteční výsledky (15. 05. 2014)
• Dvouhra - 2. kolo •
Karolína Plíšková (5-ČR) - Linetteová (Pol.) 6-3 6-3
Smitková (ČR) - Pfizenmaierová (7-Něm.) 6-1 4-6 6-3
Schmiedlová (6-SR) - Duqueová-Marinová (Kol.) 6-4 7-5
Doiová (8-Jap.) - Panovová (Rus.) 6-3 6-0
Watsonová (Brit.) - Uberalová (SR) 6-1 6-4
Kruničová (Srb.) - Brengleová (USA) 6-2 1-6 6-2
Oudinová (USA) - Alexandrovová (Rus.) 2-6 7-5 6-4
Babosová (Maď.) - Duvalová (USA) 6-2 6-3
• Čtyřhra - semifinále •
Hlaváčková/Šafářová (1-ČR) - Krejčíková/Siniaková (ČR) 3-6 7-5 10-1
Hradecká/Krajiceková (2-ČR/Niz.) - Plíšková/Plíšková (3-ČR) 6-3 7-6
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

35
Přidat komentář
Frick
Myslíte si, že by si mohly nepodat ruce?
Reagovat
ptpc
Myslím, že ruky si podajú. Ale bude to čisté pokrytectvo...
Reagovat
PetaM
Taky jsem nad tím uvažoval ... No ... Ale asi jo ...
Reagovat
Fandina
Pokud se v zápase nestane nic nepředvídaného, tak si ruce určitě podají. Podle mě to patří k zápasu jako to, že na něj nastoupím a hraji. Když někdo nechce podat někomu ruku po zápase, určitě to znamená hodně velký protest proti průběhu zápasu. Myslím si,, že třeba Berďa by teď už ruku Nicovi podal, jak to tenkrát na AO neudělal. Za to co se potom dělo i ze strany diváků a veřejnosti ten jeho protest nestál za to. Měl se na to povznést.
Reagovat
Fandina
Článek k dnešní čtyřhře ze stránek turnaje.
http://www.spartapragueopen.cz/cs/novinky/pozvanka-na-ctyrhru-hradecka-versus-hlavackova/100
Reagovat
tommr
v samotným zápase to bude asi hodně jiskřit, ale není důvod proč by si po něm nemohly podat ruce jako s každou jinou soupeřkou ... :)
Já jsem spíš zvědavej komu budou v tomhle zápase fandit diváci.
Já osobně budu víc přát Andree s Luckou Š, protože ty spolu ještě nic nevyhrály a potřebujou si před FO trochu zvednout sebevědomí ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
tak vo to strah nemam. tak nevym. no. cau.
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavý článek o Simoně Heinové, která letos taky hrála na Sparta Prague Open. Zejména mě zaujalo, ke komu ji přirovnávají a koho má za vzor... :)
http://sport.idnes.cz/tenis-heinova-0dn-/tenis.aspx?c=A140515_084532_tenis_rou
Reagovat
Fandina
Ano, článek je zajímavý a ona také. Každopádně je to tedy ranařka na svůj věk neuvěřitelné perdy a taky bojovnice. Škoda, že prohrála, ale podle mě moc nechybělo a také postoupila. Snad jí všechno vydrží, jak bojovnost, tak nasazení a bude se jen vylepšovat. Zatím je to tedy úžasná ranařka a nezmar.
Reagovat
PetaM
Doufám, že debl půjde někde vidět, i když o tom silně pochybuji. :D Každopádně, Luciku, Míšo, hodně štěstí a doufám, že vyhrajete! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Události dne: Český prapor ve dvouhře drží Karolína Plíšková a Tereza Smitková. Alexandrova nedokázala navázat na svou překvapivou výhru nad Luckou Šafářovou, když prohrála dobře rozehraný zápas proti Melanie Oudin. No a taky vyhrály tři hráčky (Watson, Krunic, Schmiedlová), které jsem tady po včerejšku asi nejvíc chválil... Krunic sice dneska sehrála zápas jako na houpačce, ale zvládla ho. Docela se divím, že se svým tenisem není v žebříčku výš (sice vypadá jako začínající juniorka, ale už je jí 21 let). Hraje nepříjemné míčky s vysokým odskokem (které by mohly spoustě hráček dělat problémy) a taky umí z obrany zahrát míček, který spadne jenom kousek za síť (kvůli tomu Katka udělala taky nějaké chyby). Co jsem včera viděl, tak Krunic nedělá zbytečné chyby, umí skvěle bránit a stejně tak zatlačit od základní čáry. Holt je potom otázka, jak často dokáže takový výkon zopakovat...

Co se týče dalšího průběhu turnaje, tak podle mě bude hodně atraktivní čtvrtfinále mezi Karolínou Plíškovou a Heather Watson. Vůbec bych se nedivil, kdyby z něj vzešla pozdější vítězka celého turnaje... V horní části pavouka zase očekávám semifinále Schmiedlová - Krunic (i když Doi dneska vyhrála jednoznačně).
Reagovat
smazaný uživatel
Bára s Katkou prohrály SF debla proti Andree s Luckou po setech 6:3 5:7 1:10. Ve finále bude sice zajmavej souboj Lucky s Andreou proti Lucce s Míšou, ale přála jsem si ve finále Báru s Katkou. Ale i tak se nemají holky za co stydět, prohrát po boji proti top deblistkám světa není žádná ostuda. Nevíte, jestli na finále bude stream? Mohl by to být zajímavý zápas.. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mě to hodně mrzí, protože Katka s Bárou podávaly na vítězství za stavu 5:4 ve 2. setu. Nevím, jak ten gem probíhal, protože jsem taky sledoval hokej. Pak už jsem viděl jenom to, že holky prohrály 2. set 5:7 a super tie-break už byl potom jednoznačný... Je to škoda. Asi holkám chyběly zkušenosti k dotažení takového zápasu. Katka k tomu určitě ještě něco napíše na svůj Facebook...

Pro fanoušky bude samozřejmě atraktivní, že uvidí Andrejku a Lucku H. proti sobě... Ale fakt jsem držel palce Katce s Bárou a mrzí mě, že jim to nevyšlo (o to víc, když to bylo blízko). :(
Reagovat
Fandina
Bára s Katkou hrály hodně odvážně a v prvním setu jasně Andy s Šafi přehrávaly, Bára dobře podávala a přetlačovala holky razantními výměnami, Katka zase zahrála pár super prohozů a celkově v prvním setu dominovaly. Ve druhém se situace otočila, Andy se Šafi ukázaly svou zkušenost a hlavně Lucka dala pár svých výborných střel a podání. Za stavu 5:4 pro Báru s Katkou podávala Bára a předtím byla vždycky lepší na podání, ale tentokrát to nedotahla. V ST potom Andrejka zakouzlila párkrát na síti a Lucka dobře zaranařila a proto to nakonec vyhrály.
Reagovat
smazaný uživatel
Anna Karolina len tak dal
Reagovat
tommr
jsem rád, že čest našich barev na SPO zachranujou aspon mladý holky. Karolína ani Tereza přitom dneska nebyly žádný velký favoritky - spíš naopak. Snad se aspon jedný z nich podaří dojít do finále ... :)
Reagovat
Grape
S tím finále by to nemuselo být úplně beznadějné, v jejich části pavouka zůstaly Watson, Babos a Duval, tedy hráčky, které by měly být zhruba na jejich úrovni. Tak snad se zadaří :)
Reagovat
tommr
no Watsonová bude pro Karolínu těžkej oříšek. To je hráčka s velkým potenciálem, kterou na současnou pozici srazilo jen zranění ...
Reagovat
Elrondin
Ani jedna nebyla favoritka, ale také ne outsider. U Terky mám velkou radost, poslední dobou se jí daří. V dalším kole ji ale čeká Timea Babos, což asi bude konečná, když jsem viděl dnešní výsledek s Duval (rád se nechám překvapit), více šancí dávám Káje, pokud jí půjde servis.
Reagovat
Fandina
se mi herně moc líbí. Hraje celkem nízké rány, ale hraje technicky, rotuje míčky a celkově hraje takový líbivý nesilový tenis. Navíc na kurtu se svou sportovní postavou moc hezky vypadá a dobře se přitom pohybuje. Jsem zvědavá, jak bude dál hrát.
Reagovat
Frick
Tak ta Superstar z 300. míata Alexandrovová, proti jejíž nadpozemské hře neměla ani hráčka, co 14 dní předtím trápila 3h 20m na antuce Mašu, překvapivě vypadla s Oudinovou, co předím byla ráda za to, že přešla přes holku, co není ani na WTA rankingu.
Reagovat
Frick
Lucko, zamysli se nad sebou!
Reagovat
Grape
Já bych to tak nedramatizoval, tyhle mladé hráčky jako Alexandrova jsou schopny zahrát jeden den skvěle a druhý den úplně vyhořet. Samozřejmě to nic nemění na tom, Že by takové zápasy měla už Lucka zvládat.
Reagovat
makro99
Pánové, ta motivace na challengeru je pro hráčky TOP30 trošičku někde jinde; a když to pak soupeřce navíc sedne, tak se tyhle výsledky stávají... pro hráčku 301 je to naopak (nejen motivační) vrchol kariéry; s čímž pak koresponduje i to, že případný životní výsledek nejsou schopny potvrdit v dalším kole proti papírově výrazně hratelnější soupeřce...
Reagovat
tommr
Lucka by se opravdu měla trochu zamyslet a vyvodit z letošní ostudy patřičný závěry: příští rok by měla jet místo na SPO do Říma ...
Reagovat
Grape
Tak s tím Římem rozhodně souhlas...
Reagovat
Frick
Tak se má Lucina na to vys.rat a ne z nás dělat blbce. Buď má jít do toho naplno a nebo vůbec. HOWGH.
Reagovat
makro99
a jéje, klišé o ostudě je tu... kdo nerozumí, těžko se do toho vžije... každopádně předchozí dva ročníky v Praze vyhrála a pak z toho bylo na FO 2. a 1. kolo, tak mi přijde, že to pro finální přípravu nemusí být úplně špatně..
Reagovat
Grape
Krunič - Brengle 6:2 1:6 6:2 :D. Klasika na WTA...
Reagovat
Frick
"Pomsta je pokrm, který nejlépe podáváme za studena."

Staré Klingonské přísloví
Reagovat
Grape
Překvapivě dobře zatím hraje i Tereza Smitková, zatím 1:1 na sety s hráčkou TOP 100 Pfizenmaier a hned na úvod třetího setu ji brejkla! Snad to udrží :)
Reagovat
Grape
A je to tam! Gratulace Tereze :)
Reagovat
Grape
Karolína mě překvalila, čekal jsem vyrovnaný zápas, zvlášť po tom co Linette přejela Kristýnu a Karo se trápila s Minellou. Jinak se ale po tomhle zápase vyloženě nabízí srovnání obou sester - zatímco Kristýna s Linette jasně prohrála, Karo ji celkem v pohodě porazila. Je vidět, že ten rozdíl je mezi nimi nyní opravdu velký a to ještě před rokem a čtrvt byly zhruba na stejné úrovni. Nemůžu si pomoct, celé se to zlomilo v Kuala Lumpur - díky výhře tam Karo získala body, začla hrát lepší turnaje a teď z toho těží. Kristýna by takový průlom taky potřebovala.
Reagovat
tommr
Kristýna je na antuce úplně marná. Letos zůstala až do poslední chvíle před SPO na turnajích v Asii, jen aby na antuce nemusela hrát ...
Jinak ale souhlasím s tím, že rozdíl ve výkonnosti obou sester je už hodně velkej. Mě se přitom jeden čas zdála Kristýna o něco talentovanější ...
Reagovat
Grape
Tak mně ještě loni přišly na antuce úplně marný obě. Karolína se ale letos fakt hodně zlepšila, sice je to pro ni pořád nejslabší povrch, ale to zlepšení je tam jasně vidět. :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist