Karolína Plíšková je po skvělém výkonu poprvé ve 2. kole, postoupily i Zakopalová a Strýcová

25. 6. 2013, 18:25
Aktuality 8
Úvodním kolem Wimbledonu prošlo sedm z deseti českých tenistek. Dnes postoupily Klára Zakopalová, Barbora Záhlavová-Strýcová a po skvělém výkonu i Karolína Plíšková, která zaznamenala první výhru na grandslamu. Neuspěly jen Andrea Hlaváčková a Kristýna Plíšková.
Karolína Plíšková

Karolína Plíšková v roce 2010 vyhrála juniorku na Australian Open, mezi ženami však na první výhru v hlavní soutěži grandslamového turnaje čekala až do dnešního dne. V 21 letech postoupila poprvé do 2. kola poté, co po velmi dobrém výkonu vyřadila světovou šestnáctku Naďu Petrovovou.

Plíšková, jež v únoru získala v malajsijském Kuala Lumpuru svůj premiérový titul z turnaje WTA, hrála od začátku utkání velmi agresivně, ovšem zároveň účelně. Odměnou bylo vedení 3-0, které si pohlídala, když za stavu 5-3 odvrátila jediný brejkbol a dějství ukončila. 

I ve druhé sadě česká tenistka pokračovala v útočné hře a ruské soupeřce tím tenis úplně znechutila. Plíšková za celý zápas ztratila po podání jen 12 míčků, nastřílela 13 es a 32 winnerů a i díky pouhým 6 nevynuceným chybám zvítězila za 52 minut 6-3 6-2. Zkušené Petrovové připravila už pátou porážku v řadě.

"Konečně mám kolo na grandslamu, ale čekala jsem to těžší. Říkala jsem si, že los není nic moc, ale dopadlo to dobře a radost mám velkou," řekla 77. hráčka světa. "Radost je to ale trošku poloviční, protože ségra prohrála," podotkla k vyřazení své sestry Kristýny. 

Při své premiéře ve druhém kole grandslamového turnaje se Plíšková utká s Chorvatkou Petrou Martičovou, se kterou začátkem měsíce prohrála ve finále turnaje ITF na trávě v Nottinghamu.

Kristýna PlíškováKristýna Plíšková ve Wimbledonu před třemi lety triumfovala, mezi ženami je ale jejím maximem na grandslamových turnajích stále jen 2. kolo. Loni se do něj dostala poprvé i na trávě v All England Clubu, letos však svůj 12 měsíců starý výsledek zopakovat nedokázala.

Jednadvacetiletá Češka dnes prohrála snadno 4-6 1-6 se Slovenkou Janou Čepelovou, které tak podlehla i ve třetím vzájemném střetnutí. Plíšková sice začala zápas dobře a vedla rychle 3-0 s dvěma brejky v zádech, na rozdíl od své sestry ale náskok neudržela. Ve zbytku utkání vyhrála už jen dvě hry ze čtrnácti, protože se špatně pohybovala, častěji chybovala a zcela zaslouženě v turnaji skončila.

"Měla jsem dva brejky, to víc ani nemůžu mít. Pak jsem jeden game podcenila a začalo to být nejistý," komentovala obrat Plíšková, která se s Čepelovou kamarádí. "Konečný míč jsem většinou zahrála na špatnou stranu, nebo ho měla hrát rychleji a servis mi tolik nešel. Těch chyb tam bylo víc," dodala rodačka z Loun.

Se soutěží se rozloučila i Andrea Hlaváčková, která
poprvé při své čtvrté účasti ve Wimbledonu nezvládla první kolo. Šestadvacetiletá rodačka z Plzně podlehla Rusce Jeleně Vesninové, která v sobotu triumfovala na trávě v Eastbourne, 2-6 5-7, přestože ve druhé sadě vedla už 4-0. Hlaváčková bude v Londýně ještě obhajovat loňské finále ve čtyřhře, ve které nastoupí s Lucií Hradeckou.

Barbora Záhlavová-StrýcováVe večerních zápasech pak ještě uspěly další dvě Češky. Barbora Záhlavová-Strýcová zdolala Slovenku Magdalénu Rybárikovou 5-7 6-0 6-1 a zaznamenala první vítězství na okruhu WTA od dubnového návratu po půlročním trestu za doping.  

Ve druhém kole se Záhlavová-Strýcová utká s Cvetanou Pironkovovou, se kterou letos v lednu prohrála na turnaji v Hobartu. Šestadvacetiletá Bulharka je wimbledonskou semifinalistkou z roku 2010 a předloňskou čtvrtfinalistkou. Dnes odstartovala deklasováním nasazené Rusky Anastasie Pavljučenkovové, se kterou ztratila jen jednu hru.

Klára Zakopalová pak těsně před západem slunce přehrála nedávnou šampionku travnatého turnaje v Birminghamu Danielu Hantuchovou 6-4 6-3 a přerušila sérii šesti porážek včetně nezdaru na podniku ITF v pražské Stromovce.

Jednatřicetiletá rodačka z Prahy v Londýně už tři roky nechyběla ve třetím kole, o které si letos zahraje s talentovanou Němkou Annikou Beckovou.

- GRANDSLAM WIMBLEDON 2013 -
(Velká Británie / Londýn, tráva, 22.560.000 liber)
úterní výsledky českých tenistek (25. 06. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Zakopalová (32-ČR) - Hantuchová (SR) 6-4 6-3
Kristýna Plíšková (ČR)
- Petrovová (13-Rus.) 6-3 6-2

Záhlavová-Strýcová (ČR) - Rybáriková (SR) 5-7 6-0 6-1
Čepelová (SR) - Kristýna Plíšková (ČR) 6-4 6-1
Vesninová (Rus.) - Hlaváčková (ČR) 6-2 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
Fandina
Gratulka k výkonu a k první výhře na velkém GS. Teď budu držet palce do dalšího kola. Přeji výhru. Kájo ... pojď pojď pojď
Reagovat
Frick
Karol nosí čočky? Jakoby si kapala do očí, krátce (1-2 hry) před mečbolem....
Reagovat
PetaM
No já jsem viděl, že jí jedno oko dlouho svědělo. Snad celý druhý set. Měl jsem ten pocit teda. Protože skoro pořád si ho "škrábala". Tak možná tam něco měla, vlas nebo tak, tak si něco nakapala do očí, aby se to vyplavilo. Nevím, ale myslím si :D :D
Reagovat
r176
nebo že by alergie?svedění očí a stálé smrkání a těžké dýchání?
Reagovat
Hook2424
Vitezstvi bych neprecenoval. Petrovova mela nejaky problem a jeji pohyb byl dost limitovany! Ale mam samozrejme radost z vyhry ceske hracky!
Reagovat
Frick
Podala Majda Báře ruku jak leklou rybu?
Reagovat
smazaný uživatel
Krásný zápas, skvělý výkon, držím palce, pojď pojď pojď!!!
Reagovat
Fandina
Kristina podlehla Jance, ale Karolína teď porazila Petrovou a výbornou hrou. Super ... pojď pojď pojď!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist