Karolína Plíšková si v Římě poradila s Blinkovovou. Do čtvrtfinále postoupila i Vondroušová

18. 9. 2020, 12:25
Aktuality 84
WTA ŘÍM - Karolína Plíšková v Římě dál kráčí za úspěšnou obhajobou loňského triumfu. Česká jednička si v osmifinále poradila s kvalifikantkou Annou Blinkovovou a poprvé od lednového Australian Open vyhrála dva zápasy v řadě. Mezi nejlepší osmičku se prodrala také Markéta Vondroušová, jež ve večerním duelu přetlačila Slovinku Polonu Hercogovou.
Karolína Plíšková (© AFP)

Karolína Plíšková se po zklamání na amerických betonech, kdy na generálce Western & Southern Open skončila hned na úvodní soupeřce a na US Open v roli jedné z největších favoritek už ve druhém kole, vydala obhajovat loňský triumf na antuku do Říma a zatím postupuje s přehledem.

Nasazená dvojka si v úvodním kole v derby poradila s krajankou Barborou Strýcovou a set neztratila ani s Annou Blinkovovou. Ruskou kvalifikantku přehrála 6-4 6-3, vyhrála s ní i druhý vzájemný souboj a poprvé od lednového Australian Open zaznamenala dvě výhry v řadě.

Plíšková do utkání vstoupila ztraceným podáním, ihned si ho však vzala zpět a o zisku úvodního dějství rozhodla brejkem čistou hrou v desátém gamu. Poté už měla navrch, přestože soupeřce ve druhé sadě dovolila snížit z 1-5 na 3-5. Druhý pokus zápas dopodávat nicméně nepromarnila a i druhý set ukončila čistou hrou.

Plíšková, která letošní sezonu zahájila třetím triumfem v Brisbane, ale od té doby se jí nedaří, se do čtvrtfinále římského turnaje Premier 5 dostala potřetí. Zatímco v roce 2017 v něm nestačila na pozdější šampionku Elinu Svitolinovou, loni porazila Viktorii Azarenkovou a zvládla i semifinále s Marií Sakkariovou a finále s Johannou Kontaovou.

V letošním čtvrtfinále bude česká jednička čelit Elise Mertensové. Nasazená Belgičanka přehrála dvakrát 6-4 kvalifikantku Danku Koviničovou a po pauze zaznamenala již 15. vítězství. Plíšková s finalistkou letošního ročníku pražského antukového turnaje WTA jediný dosavadní souboj suverénně vyhrála.

Markéta Vondroušová ve večerním duelu na centrálním kurtu zdolala po obratu 1-6 6-1 7-6 Slovinku Polonu Hercogovou, přestože ve třetím setu neudržela vedení 4-1 a soupeřka podávala na vítězství. V zápase udělala 27 nevynucených chyb, zatímco agresivněji hrající soupeřka 45.

21letá Češka tak poprvé od loňského finále na Roland Garros vyhrála tři zápasy po sobě a postupem do čtvrtfinále vyrovnala svůj loňský výsledek. Letos v boji o semifinále vyzve světovou šestku Elinu Svitolinovou z Ukrajiny (h2h 0-3).

Nasazená jednička Simona Halepová, která těsně před pauzou ovládla turnaj v Dubaji a po pauze triumfovala na pražské antuce, zdolala 7-5 6-4 Dajanu Jastremskou a natáhla svou momentální neporazitelnost na 11 zápasů. Ve čtvrtfinále se dvojnásobná finalistka střetne s Julií Putincevovou.

Putincevová v minulém kole málem zahodila jasné vedení proti Petře Martičové, dnes v osmifinále naopak s Jelenou Rybakinovou prohrávala 4-6 2-5 a sama musela nepříznivý vývoj otáčet. Nasazenou krajanku po obratu zdolala 4-6 7-6(3) 6-2 a zahraje si své první čtvrtfinále na podnicích Premier 5.

Italian Open se hraje bez diváků, což se má o víkendu změnit. Na nedělní semifinálové zápasy i pondělní finále může přijít až 1000 fanoušků, oznámil dnes ministr sportu Vincenzo Spadafora. "Je to první, ale důležitý krok k normálnímu stavu ve sportu," řekl.

• WTA PREMIER 5 ŘÍM •
Itálie, antuka, 1.692.169 eur
páteční výsledky (18. 9. 2020)
• Dvouhra - osmifinále •
Kar. Plíšková (2-ČR) - Blinkovová (Rus.) 6-4 6-3
Vondroušová (12-ČR) - Hercogová (Slovin.) 1-6 6-1 6-4
Halepová (1-Rum.) - Jastremská (Ukr.) 7-5 6-4
Svitolinová (4-Ukr.) - Kuzněcovová (Rus.) 7-6(6) 6-4
Muguruzaová (9-Šp.) - Kontaová (7-Brit.) 6-4 6-1
Putincevová (Kaz.) - Rybakinová (10-Kaz.) 4-6 7-6(3) 6-2
Mertensová (11-Belg.) - Koviničová (Č. Hora) 6-4 6-4
Azarenková (Běl.) - Kasatkinová (Rus.) 6-6(2-0) / skreč K.
• Čtyřhra - čtvrtfinále •
Strýcová/Su-Wei Hsieh (1-ČR/Tchaj-wan) - Siniaková/Kuděrmětovová (6-ČR/Rus.) 7-6(5) 6-4
Carterová/Stefaniová (USA/Braz.) - Hradecká/Klepačová (ČR/Slovin.) 6-7(5) 6-4 10-8
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

84
Přidat komentář
Fransoas
Závěr je nejtěžší.V rozhodujícím gamu nepotvrdila vlastní servis-hráčku dostala do hry.Stálo jí hodně energie uhrát TB,který se štěstím vyhrála.Stále jí chybí větší herní nasazení.Pokud uhraje jeden set,bude to úspěch.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jsem rád, že Markéta vyhrála, i když jsem zápas nedokoukal. Padl mi stream a já už nějak neměl energii ho nahodit...
Dobře, že si Markéta zažila výhru, to je pro psychiku z různých důvodů důležité.
Bohužel se ale u ní nic nemění:
Trpí na fyzičku
Chybí větší zápal pro hru
Hraje přehazovanou a jen občas vytáhne zázračný úder - takže je umí, ale jako kdyby je zapomněla hrát. Její pověstný kraťas jsem od ní snad ani neviděl a to nejen v tomto zápase.
To, že o tom budeme psát tady na TP, asi moc nepomůže, ale prostě chce to u Markéty změny v týmu. Potřebuje někoho, aby ji zrestauroval jako onehdy Šafi. Potenciál má, jenže leží ladem. Zdraví je otázka, netuším, jak na tom je fyzicky. Zapínání podobně jako Francouzi jsou chaoti, takže jim asi Elina může poděkovat za w/o. Takhle nasazovat zápasysmile Včera jsem tu psal o kvalitě kurtů, takže ono to jde ruku v ruce. Masters - Premiere je to asi jen díky historii, podle reálných parametrů patří do jiné kategorie.
Reagovat
sojka1
rekla bych, ze nejake ty tri hodiny Maky uz nevytrhnou, fyzicky na Svitu nema tak jako tak... ze se Herna uz prezil, to jsme davno probirali :-)) ale "ztratu" hernich prednosti (boze, ONA uz souperkam zobe i kratasy) citi kazdy hrac, je zvlastni, ze si Maky za tim nejde sama, pokud je takovy talent, melo by ji to hnat spravnym smerem intuitivne, ale zjevne ztratila stavu a propadla sebeuspokojeni, no i takovych uz bylo.... Vcera ale zamakala, vsechna cest.... jsem usnula za stavu 5:5, musim dokoukat... :-)) (
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak to jsme na tom s 5:5 stejněsmile
Přesně jak píšeš, zvláštní, že jí to netlačí intuitivně samotnou. Jenže když ne, má kvalitní hráčce někdo pomoci.
S tím sebeuspokojením si nejsem jist, může být, ale možná v tom jsou nějaké osobní věci, které ji nedovolují se více soustředit.
Každopádně ať je třeba Kotyza jakýkoli, momentálně je za ním práce vidět a i Muška to tvrdí. Chvílemi se mi u Mušky promítne nějaký úder Petismile
Reagovat
smazaný uživatel
https://sport.aktualne.cz/tenis/jednou-budou-treneri-na-kazdy-uder-hrebce-desi-prehnana-prof/r~8fa3220cf9a411ea8b230cc47ab5f122/
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Dík, zajímavé, o Markétě i ostatním. Že přišla o sebevědomí není dobrá zpráva a zápasy se do konce roku to už letos asi nenapraví. Doufejme, že se tak stane co nejdříve.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Je vidět, že Google už využívá AI - změnit moje zrestartoval Šafi na zrestauroval (možná Makule potřebuje spíš tosmile) a pak Zapínání místo Talijánismile Asi se blíží další Babylon. Čeština v médiích je většinou strašlivá, ale jak by nebyla, když ti, co tam píší vyrostli na smartphonech. Já nesnesu opravy ani ve Wordu, jsou sice užitečné, když člověk něco přehlédne, ale stále spoustu českých slov nezná, protože nejsou používaná. Navíc někdy rád slova vymýšlím a na to už není vůbec zvyklý...
Reagovat
blixa
To víš, na poddaný muší bejt přísnost ! Brzy už budeš smět psát pouze pomocí googlem navržených slov. To by tak hrálo, aby si každý psal co chce !!! smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Přesně mám ten pocit! Tam nás chcete mít, u plotny a plát vám vaše špinavý spoďárysmilesmile
Reagovat
lvicek
S temi kratasy - ona totiz vcera Marketa litala 5 metru za zakladni carou porad a branila a branila. Z te pozice hrat kratas, kdyz souperka je o dost bliz k siti, asi neni uplne idealni. Takze se ani nejde divit, ze je moc nepouzivala... Ale taky doufam, ze se z krize trochu oklepe a zase prida i nejake dobre herni myslenky. Novy impuls v tymu by mozna nebyl spatny. Ale mozna je za tim i neco jineho, kdo vi... Kazdopadne ji preju zase zlepseni!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To jde jedno s druhým - pokud je pasivní, stojí x metrů za základní, logicky se připravuje o možnosti hrát variabilně a podle sebe. Není Djokovič.
Reagovat
dadaft
Dobrá, dobrá, herně to pořád hapruje, ona sama určitě ví, že to umí i líp............ ale včera tam byla velká bojovnost a touha, a to je důležité.
Se Svitolinou to bude těžké, ona běhá jako naspídovaná fretka, a dokáže i z těžkých pozic vracet kvalitně, bude to chtít využít všechny příležitosti a nekazit důležité míče.
Reagovat
tommr
Markéta vydřela s notnou dávkou štěstí výhru i když v posledním setu přišla o vedení 4:1 a v TB udělala 2 dvojchyby. O její výhře paradoxně rozhodly 3 nevynucený chyby Hercogový za sebou za stavu 4:5 i když jinak v samým závěru utkání téměř nechybovala ... smile
Reagovat
SpacialRecognition
Snad jí to alespoň nakopne do budoucna, každopádně proti Svitolině bude zítra bez šance, na konci už byla totál vyšťavená.
Reagovat
tommr
jj Svitolina si jí nejspíš vychutná ... smile
Reagovat
Sberatel.kosti
Mně přijde, že Markétě chybí sebevědomí, ty údery jsou pasivní, nevěří si. Dneska Teda vybojovane, zahrala i několik krásných úderů.

V příštím kole Elina, to nevím nevím teda, ale už čtvrtfinale se po té zpackane sezóně počítá.
Reagovat
tommr
Svitolina jí utahá. Markéta už dneska v závěru sotva stála na nohou ...
Reagovat
Sberatel.kosti
Koukám, že zítra hrají už v 15:30, to taky Markétě moc nepomůže.
Můžeme doufat ve špatný den Eliny smile
Reagovat
lvicek
No ty brdo... Gratulace Markete, ale byla to teda fakt fuska!
Reagovat
lvicek
Pri kazdem jejim podani v TB jsem jenom tlacila ten mic, aby pres tu pasku prelezl na druhou stranu...
Reagovat
blixa
Vy jste furt nespokojený ! smilesmilesmile
Reagovat
SpacialRecognition
Ta pasivní hra, kterou začala hrát při 4-2 ve třetím setu, to byl prostě humus, když byla agresivní, tak jí brejkla ale v TB zase pasivní hra. Ještě je polona ještě větší mentál. Ale tohle už je trenérova chyba.
Reagovat
Dobry-den
Ach jo. No tak teda gratulka no. Ale bylo utrpení to sledovat (ano, nikdo mě do toho nenutil, ale stejně). smile smile
Reagovat
tommr
v závěru to byly spíš šachy než tenis ... smile
Reagovat
SpacialRecognition
od 2-4 zase hraje nic.... Vyhodit trenéra, evidentně není schopen něco změnit.
Reagovat
HolyMotors
To jsou nervy tohleto) Maky už nemůže. Ale bojuje jako divá.
Reagovat
SpacialRecognition
Markéto ...
Reagovat
sojka1
Polona asi opravdu byla v Julkach, MTO, snad to Maky nerozhodi.....
Reagovat
sojka1
brejk, dobre, jinak bych ty vecne krosy asi neztravila... :-)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Už jsme o tom psali a je to o tomtéž, hra bez nápadu a jak dřív Markéta všechny vyprovázela kraťasy (pamatuje si to ještě někdosmile?), tak teď jimi soupeřky vyprovází ji. I komentátoři si všimli, že Markétě chybí agresivita. Je schopná tak zahrát a ale ve výměnách ji použije výjimečně jinak ve výměnách působí bezradně... Takhle to prostě nikam nepovede ani když porazí Polonu.
Reagovat
sojka1
Maky se capla, pojd! :-)
Reagovat
SpacialRecognition
No vida, začala se snažit a hned je to zcela jinak.
Reagovat
sojka1
ta prasatkovana a kiksovana ted byla perfektni, pojd, Maky... :-))
Reagovat
Mantra
hm v druhém lepší naše, Polona se nějak vyhazuje
Reagovat
Mantra
asi pujdeme do 3tího, teď je zase válec MVsmile
Reagovat
sojka1
a 3:0 ve tretim, musis byt uz notne otraveny... :-))
Reagovat
sojka1
zahajeni druhe sady brejkem, snad se Maky konecne probere, zpresni a Polonu zatlaci dozadu... jinak Polona vypada nadupane, jestlipak dala v ramci pripravy i Triglav, to pry kazdy Slovinec musi.... :-)
Reagovat
Torn
Hlavně mi přišlo, že má pěkně svalnatý stehna, to loni ještě neměla. :D
Reagovat
Mantra
Markéta maximálně do 3.kola na RG, podle losu, spíš méně. A pak papasmile a za rok je tam, kde má být 100+.wta
Reagovat
smazaný uživatel
100+?
V Race je momentálně na 68. místě.
Reagovat
Mantra
jenže první půlka hráček nic nehrála
Reagovat
SpacialRecognition
smile
Reagovat
Mantra
Polona to rozdává, podle předpokladů, 2.35 (pro Kamilose) jsem si vzal smile
Reagovat
SpacialRecognition
Markéta se nechce snažit, to bude rychlý.
Reagovat
Mantra
Polona zatím dominantní na servisu, brejk k tomu... no asi dnes vyhraje smile
Reagovat
Mantra
a brejk čistou na 4-1 smile
Reagovat
sojka1
Maky celkem ted durazna, ale dost umanute jen krosuje.... a i tak chybuje.... no, zatim se neklackuje, pojd! :-)
Reagovat
lvicek
Tak Marketa uz zacina, a ne zrovna skvele.
Reagovat
tommr
v souboji našich dvou nejlepších deblistek měla dneska navrch ta starší a zkušenější ... smile
Reagovat
blixa
Koťátko jede ! smilesmilesmile
Reagovat
brixner
Brzo dojede...neboj se ničsmilesmilesmile
Reagovat
SpacialRecognition
jen co se vyhrabe ze srabu (začne hrát po dlouhé době slušně), pak tohle :/ To zranění vypadá na delší pauzu.
Reagovat
cabuna
Je mi jí šíleně líto ,hrála moc dobře a pak tak blbý pád smile
Reagovat
Enterprise
Co je zajímavé, tak v Římě před třemi roky v zápase s Barborou Strýcovou se jí stalo úplně to samé.

https://www.youtube.com/watch?v=ZCTFXCQrvTM
Reagovat
tommr
to muselo bejt něco drastickýho když je tam napsáno:

Video je omezeno věkem (na základě pokynů pro komunitu)

přihlašovat se ale kvůli tomu nebudu ... smile
Reagovat
Enterprise
Naprosto identická situace (dokonce stejné místo na kurtu) jako dneska, taky se chtěla sklouznout po antuce a sekla se jí noha o čáru a zvrtla si kotník.
Reagovat
Dobry-den
Gratulka, neviděl jsem to, nicméně dle průběhu celkem bezproblémová výhra. smile
První konkurenceschopnou soupeřkou ale bude až Mertensová...
Reagovat
com
tu taky smile Karolina zmakne smile
Reagovat
tommr
Putinka si po Marticový vyšlápla i na Rybakinu ... smile
Reagovat
SpacialRecognition
byla dneska poloviční oproti zápasu s Marií...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
celkem zajímavé názory, se kterými se dá většinou i souhlasit:
https://www.sport.cz/tenis/clanek/1672478-muchova-ma-namireno-do-top-ten-tvrdi-tenisova-legenda.html#article-artcl
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kde se mi v nadpisu vzalo z fakt netušímsmile
Reagovat
misa
Až vydrží Muchová zdravá dva turnaje v řadě, tak se může začít psát něco o top 10.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
třeba se to příští rok povedesmile
Reagovat
paddy
"Jak jsem sledoval závěrečná kola, tak ale Djokovič a Nadal ve vrcholné formě jsou stále lepší než ti mladíci."

smilesmilesmile
Reagovat
lvicek
Co to dela O2 s tim tenisovym programem? Chtela jsem si vratit zacatek zapasu Pliskove, ktery jsem nestihla, a na TV to nejde vubec vratit. A na kanale 72 opet cerno. Vam to funguje? Premyslim uz nad nejakou reklamaci...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
O2 patří k výkvětu šmejdstva u nás...
Reagovat
tommr
taky mě to dneska nějak zlobí. Multidimenze nefunguje, obraz je špatnej a občas vypadává ... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
nejhorší na tom je, že ti sráči svýma penězma k tomu už nikoho dalšího nepustí. Kontrolní mechanismy na kartely a zdravé konkurenční prostředí totálně nefungují. Propojení s politikou je u nich asi veřejné tajemství.
Reagovat
lvicek
A driv ti slo normalne prehravat zpetne zapasy, kdyz tam je ta multidimenze? Mne televize nabizi jen Prepnout na kanal (aktualni vysilani), ale uz nejde zvolit Prehrat jako na jinych kanalech, kdyz chci neco zpetne.
Reagovat
tommr
s tím ti neporadím, protože tuhle službu nevyužívám a dívám se jen na přímý přenosy. Zkus jim tam zavolat na tu jejich poruchovou linku at ti řeknou co s tím ...
Reagovat
George_Renel
Zpětné přehrávání sportu mi šlo vždy až po odehrání z boxu archiv sport.
Lepší je si to už dopředu nahrát....
Reagovat
George_Renel
Multidimenze byla na 555.
Reagovat
Ela-fon-isi
na 556.
Reagovat
Fandina
Podívala jsem se na to na počítači a na 555 hrála od jedenácti Kovinic Mertens, Kája na 556, nicméně tam byl záběr z jedné kamery hodně z výšky. Byl tam vidět celý kurt i s okolím, takže hráčky tam hrající byly hrozně maličké smile smile smile. Normální přenos s komentářem zápasu Káji byl jen na O2 TV Tenis a tam to šlo v pohodě.
Reagovat
tommr
je v tom naprostej chaos ... smile
Reagovat
lvicek
Jako najit nejaky zapas zpetne na O2TV primo v televizi je vazne utrpeni a temer to nejde. Na pocitaci o neco malo lepsi, ale musi clovek fakt vedet, kdy se zapas odehral (coz je celkem tezke zjistit, pokud clovek nesleduje skore). Nejaky komfort pro uzivatele je nula nula prd. Pritom je to tak draha sluzba :/
Reagovat
Fandina
Jj, člověk musí znát začátek zápasu a pak hledat, kde to dávali, na kterém kanálu nebo MD. Záčátky zápasů jsou docela přehledně tady na TP, když si kliknu na turnaj, tak tam pak je to k vidění. Nebo na livesport.cz, tam zase kliknu na zápas a nahoře vpravo je čas začátku zápasu. Viz odkazy dole:

https://www.tenisportal.cz/rim-wta/2020/wta-zeny/

https://www.livesport.cz/zapas/tCycm2mg/#prehled-zapasu
Reagovat
lvicek
Nojo, ale to uz se pak clovek dozvi vysledek... A jsou tam opravdu ty realizovane casy nebo planovane?
Reagovat
Fandina
podle mě jsou tam uvedeny skutečné časy, kdy se začalo hrát
Reagovat
smazaný uživatel
dobře to má eurosportplayer, jenže ten Řím nedává
Reagovat
lvicek
Dobra vyhra, tak uvidime, co dal.
Reagovat
tommr
až na to zaváhání při pokusu dopodávat zápas za stavu 5:1 celkem pohodová výhra. Ruska nekladla takovej odpor jak jsem čekal ... smile
V příštím kole to bohužel vypadá na Mertensovou a s tou bude mít Karolína učitě mnohem víc práce ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist