Kazaši porazili Švýcary a jsou poprvé mezi daviscupovou elitou

18. 9. 2010, 12:32
Aktuality 14
DAVIS CUP - Tenisté Kazachstánu poprvé v historii postoupili do elitní Světové skupiny Davisova poháru. Nedostižný náskok 3-0 nad Švýcarskem si na domácí půdě v Astaně zajistili v dnešní čtyřhře.
Fanoušci Kazachstánu slaví historický úspěch

Kazaši využili oslabení Švýcarů, kteří přijeli bez své největší hvězdy Rogera Federera. Bývalý první hráč světa se rozhodl dát přednost odpočinku po US Open.

Náskok 2-0 po prvním dnu domácímu týmu zajistily výhry Andreje Golubjova a Michaila Kukuškina nad Markem Chiudinellim, respektive Stanislasem Wawrinkou, který selhal v roli favorita a spáchal 86 nevynucených chyb.

Rozhodující třetí bod pak senzačně vybojovali Golubjov s Jurijem Ščukinem, kteří dnes porazili dvojici Yves Allegro a Wawrinka 6-4 6-3 6-3. "Hráli jsme chytře. Na tenhle zápas jsme se připravovali dva měsíce a teď naplnili své sny," řekl Ščukin. 

"Snažili jsme si před zápasem představit, že je možné postoupit a jsme teď neskutečně šťastní. Řekli jsme si, že každý z nás nechá na kurtu sto padesát procent a měli jsme pak větší touhu vyhrát. To byl hlavní rozdíl," řekl Golubjov v rozhovoru pro web daviscup.org. "Jsme silný tým a každý, kdo na nás ve Světové skupině narazí, s námi bude mít problémy," dodal 39. hráč světového žebříčku.

Soupeře v prvním kole Davisova poháru 2011 se Kazaši dozvědí již ve středu a při premiéře ve Světové skupině by mohli hrát i proti Česku, které bude při losování mezi nasazenými.

Švýcarsko opouští elitní daviscupovou skupinu teprve podruhé za posledních 15 let. V roce 2007 neuspělo v baráži s Českem, ale hned v následujícím roce se dokázalo vrátit zpátky.

Triumf v Davisově poháru je jedinou velkou trofejí, kterou Federer ve své sbírce ještě nemá. V týmové soutěži se však v posledních letech výrazněji neangažoval a minimálně dva roky si na vítězství ve slavné soutěži musí počkat.

- DAVIS CUP (playoff, Astana) -
výsledky (17. - 19. 09. 2010)

Kazachstán - Švýcarsko 3-0 po čtyřhře
pátek 17. 09. 2010:
Golubjov - Chiudinelli 6-4 6-4 6-4
Kukuškin - Wawrinka 3-6 6-1 6-4 1-6 6-3
sobota 18. 09. 2010:
Golubjov/Ščukin - Allegro/Wawrinka 6-4 6-3 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mam RF rada, plne ho respektuji,ale v tomto me stve. Myslim, ze na konec sezony bude mit dost casu se pripravit i kdyby DC hral.Proste to bere takto, kdyz se dela statistika uspechu, tak vitezstvi v DC mu chybi take.
Reagovat
smazaný uživatel
DC Fedex nikdy nebral nijako extra vážne a myslím si, že to tak zostane. Len aby sa nepostavil rovnako vážne aj ku koncu sezóny, to ma trápi oveľa viac.
Reagovat
smazaný uživatel
DC Roger bere vážně, a když v něm byl nováček tak Švýcarsku několikrát pomohl vybojovat velké bitvy
Reagovat
smazaný uživatel
Ja som to skôr myslel tak, že celkové víťazstvo v DC nie je pre Federera také lákavé ako olympiáda alebo FO.
Reagovat
smazaný uživatel
aha, já být na jeho místě tak se taky zaměřím jenom na to co potřebuju. V případě Rogera FO, kde se snad 4x dostal do finále a dlouho to pro něho bylo nedobytné území... teď si může napsat do deníčku "splněno" :D. Další je olympiáda, kde uspěl tak na půl a i tohle by místo by chtěl zdolat. Snad se mu to podaří a pak může jít velký Maestro na odpočinek:)
Reagovat
krbik13
V Davis Cupe sa moc nevyznam ale mohlo by vypadnutie Svajciarska vyustit aj v pripadny suboj so Slovenskom ? Je tam ta sanca?
Reagovat
lasseklus
tak slovaci jeste nepostoupili do euroafricke zony I, ale pokud se jim to podari, je souboj se svycary mozny.
Reagovat
smazaný uživatel
Ostuda Švýcarska! Bez Fedexe neuhrají ani bod!:-/ Myslím, že Roger to takhle nenechá a příště jim pomůže. Teď sice nechává svůj tým ve štychu, ale dříve jim vybojoval několik velkých vítězství.:-) Go Roger!
Reagovat
smazaný uživatel
ze go roger :D :D :D tu je vidno aky je roger egoista
Reagovat
smazaný uživatel
co to kecas ty pako, Roger se muze rozhodnout jak chce, urcite ma momentalne jinny starosti, nez letet nekam do Kazachstanu na Davis Cup:) Spis je smutny, ze nemaji druhyho tenistu, kterej dokaze zabojovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Jistěže, Roger je egoista že nehrál DC. Co je potom Nadal, když také nehrál DC a Španělé vypadli?? :-D
Reagovat
smazaný uživatel
egoista?:D Teď má na starosti úplně jiné věci než hrát v DC. Musí posílit svoji hru, ale věřím, že jakmile bude moct, tak po téhle ostudě přispěchá na pomoc.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer hlavní soutěž DC nehraje 4 roky, vždy ale říkal , že v baráži vypomůže, tentokrát se vykašlal i na baráž.
Reagovat
Matti
Nadal pomohl Španělsku vyhrát Davis cup 2x, kolikrát Roger? Nechal švýcary vyletět.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist