Když míče ničí hvězdy. Nikdy nebylo víc zranění, poslouchejte už, varoval dříve Pospisil

6. 9. 2023, 10:45
Téma 12
Po třech setech zlomila odpor americké soupeřky, pak se ale v šatně v objetí Barbory Strýcové (37) rozplakala. Vazy v levém lokti, které v předchozích hodinách dostaly od úderů další tvrdý nápor, léčila ledovým polštářem. Wimbledonská vítězka Markéta Vondroušová (24) se zjevně stala nejnovější obětí tvrdých a těžkých míčů, kterými se hraje letošní tour na amerických betonech.
Profily hráčů
Vasek Pospisil (© Profimedia)

Plán měl být přitom úplně jiný. Vondroušová s radostí vzala nabídku, která se neodmítá. S loučící se Strýcovou chtěla odehrát v deblu její poslední turnaj čtyřhry. Češky cestou stihly suverénně vyřadit i sedminásobné vítězky grandslamu a krajanky Krejčíkovou se Siniakovou, jenže osmifinálové utkání musely skrečovat. Důvod? Zranění.

"Asi za to mohou i těžší míče," naznačila Vondroušová důvod zdravotních problémů. Toto téma rezonuje tenisovým prostředím od začátku letošní hardové sezony. Už na turnaji v Montrealu hledala pomoc fyzioterapeutů Jelena Rybakinová. Dělala jí problém velká změna bezprostředně po příletu z Evropy, kde se hrálo s o poznání měkčí verzí balónků. V Americe pak bojovaly s příznaky zranění loktů či ramen třeba Ons Jabeurová nebo Magda Linetteová.

Markéta Vondroušová si v osmifinále poranila rameno.

Varování přišlo dřív

Ještě předtím, než problém zvýraznily zdravotní trable wimbledonské vítězky, upozorňoval na blížící se velký problém kanadský tenista s českými kořeny Vasek Pospisil. "Před pár lety se diskutovalo o tom, že ATP i WTA chtějí zpomalit hru, aby výměny byly delší a nepřicházelo se o fanoušky. Míče jsou dnes díky tomu čím dál těžší," napsal na svůj twitter.

Dál už jen tvrdě kritizoval tenisové úředníky. "Překvapivě vychází najevo, že to zabíjí naše těla. Skoro každý hráč, se kterým jsem mluvil, to cítí stejně. Nikdy jsem v šatnách neviděl víc zranění zápěstí, loktů a ramen. Pokud se nevrátíme zpět, bude to jen horší. Začněte prosím poslouchat," poslal vzkaz organizaci ATP.

Jeho výzva dostala ozvěnu paradoxně jen chvíli poté. Trable úřadující wimbledonské vítězky, která zřejmý důvod potíží sdělila i médiím, jsou nyní hodně vidět. A tématu si díky tomu začínají všímat i přední tenisoví experti a novináři.

Změna míčků pro letošní US Open ale zřejmě nebyla vyprovokovaná jen snahou o zatraktivnění hry, jak zmiňoval Pospisil. Dříve zavedené pořádky, kdy se mění míče skoro na každém turnaji, kritizovala nedávno jedna z největších hvězd Iga Šwiateková. Nešlo jen o časté změny, mělo jít i o kvalitu.

Stejné těžké míče pro všechny

Amerika to vyřešila po svém. Vzhledem k tomu, že v zámoří muži i ženy hrají na významných turnajích – ať už v Cincinnati nebo New Yorku – na jednom místě současně, padlo rozhodnutí, že obě kategorie budou používat stejné míče. Pro ženy je to samozřejmě obtížnější, ale s hodně tvrdými a těžkými balony bojoval se svou postavou třeba i Novak Djokovič.

Vondroušová je na US Open stáje ještě ve hře, zrušila jen svou účast ve čtyřhře. Ve čtvrtfinále čeká ve středu další z žen, které umí hrát hodně tvrdě – Madison Keysová. Tým české tenistky ale bude mít zřejmě dost práce, aby dal šampionku dohromady. "V úterý mám volno, tak uvidíme, zda to pomůže," říká zatím neurčitě česká tenistka.

Cesta k vysněnému cíli je ještě dlouhá. Je ale zřejmé, že kvůli používaným míčům trpí vzhledem k náročnému programu hlavně velké hvězdy. Ty na turnajích zůstávají pravidelně až do záverečných dnů.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport, Tomáš Rambousek

Komentáře

12
Přidat komentář
PetaM
Dlouhé výměny jsou nudné, zbytečné a nevedou vůbec k ničemu. Časem kariéra tenistů bude končit v 25, ale kdo chce kam ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
mám ještě doma staré Tretorny z poctivé švédské oceli, takže vím, jakých extrémů jsou výrobci míčů schopni.smilesmile
Výběr by rozhodně neměl být jen v rukou marketerůsmile
Reagovat
Marduch
Je to bordelsmile
Představte si, že by se třeba v hokeji nebo fotbale hrálo co 14 dní s míči a puky citelně odlišných vlastností.
Reagovat
Krisboy
Já pořád nějak nechápu, jak mohou být míče tak rozdílné. Přeci tolerance v hmotnosti, průměru a odskoku jsou naprosto minimální...?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Možná při rozdílu v hmotnosti 2g plus minimální deformace může dát v součtu dělovou kouli oproti opaku. Ale pokud je cílem zpomalení výměn, tak mi to taky nesedí. Asi má ten těžší podstatně menší zrychlení a naopak na strunách větší kinetickou energii - je ho obtížnější napálit zpátky...smile

Doporučuji proto po vzoru fotbalu zavést "plovoucí" míčesmile
Reagovat
paddy
např. v šipkách má náčiní skoky po 2g kolem 20 g
jde o cit

zkus kopnout 100x do softenis míče a pak se stejně napřáhni při kopu do ocelové koule na petanque
hned poznáš rozdíl smile smile
Reagovat
Krisboy
Blábol smile
Reagovat
makro99
dodejme, že ty byly kromě té oceli (možná na plechovce:) hlavně netlakované..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ocel byla samozřejmě nadsázka, ale nebyl jsem daleko od pravdy. V gumě je jako příměs titaniumsmile
Poučil jsem se, že beztlaké míče jsou ty nejkvalitnější, jen prý mají "špatný zvuk" a pouze střední rychlost. Z toho vyplývá, že klidně můžou na okruh nasadit míče značky Tretorn a BB si může namastit kapsu na reklamě.smile
Reagovat
Petr_Fisk
Víš Tome, co vlastně znamená ten název?
Jsou to v překladu "Tři věže"
A Švédové to vyslovují jako "trjeturn".
Obecně je zajímavé jak vznikají slangové názvy různých firem a značek.
Lyžaři u nás lyžují na "Mečuskách", ale norská výslovnost je "mádshjůs".
No a že Borg se vyslovuje "Borj" a Edberg "Edberj" to už se i trochu ví...smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile

Prostě lyže na Šílený šussmile
Tre je jasné a Torn poměrně taky - tower, turm... prostě staré slovo, věže se staví fakt dlouho.
Ale když nad tím člověk nepřemýšlí, tak ho to nenapadne, zkrátka jméno/značka.
Reagovat
Petr_Fisk
Je to tak.
A o to je zajímavější, když občas člověku dojde to pozadí vzniku slova.
Už jako malí kluci jsme sledovali souboje (jak říkali komentátoři)s "trekronor"
"trje krůnur" - s třemi hvězdami.
P.S. Snad dnes v noci "dožiju" Markétu :) a snad nebude muset odstoupit během zápasu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist