Komentátor žaluje ESPN kvůli vyhazovu za údajnou rasistickou poznámku na adresu Venus Williamsové

15. 2. 2017, 09:40
Aktuality 37
"Gorilla", nebo "guerilla"? Dvě slova, která mají v angličtině podobnou výslovnost, způsobila v zahraničí pořádný poprask. Jeden tábor fanoušků viní komentátora ESPN Douga Adlera za přirovnání Venus Williamsové během letošního Australian Open ke gorile, jiní Adlera hájí, že opravdu použil druhý výraz. Televizní stanice ESPN každopádně Adlera vyhodila a ten ji teď žaluje.
Profily hráčů
Venus Williamsová

Tenisový komentátor Doug Adler zažaloval televizní stanici ESPN za to, že ho stáhla z vysílání během lednového Australian Open kvůli údajné rasistické poznámce na adresu Venus Williamsové.

Na sociálních sítích se rozšířila teorie, že Adler Američanku tmavé pleti přirovnal ke "gorile". To pobouřilo fanoušky. On sám však tvrdí, že mluvil o jejím stylu tenisu jako o "guerille".

"Doug Adler se musí Venus Williamsové omluvit a dostat vyhazov. Ať jsou okolnosti jakékoli, nikdy nepřirovnáváte gorilu k ženě tmavé pleti."

"Komentátor ESPN Doug Adler si za takové přirovnání zaslouží výpověď. Konec diskuze."

"ESPN by se mělo Douga Adlera zbavit. Takové komentáře na adresu jedné z nejlepších sportovkyň současnosti jsou nepřípustné."

"Doug Adler je rasista. S okamžitou platností musí být zbaven funkce a zakázal bych mu i jakýkoli kontakt s tenisovým světem. K tomu bych přihodil tučnou pokutu."

Komentátorův právník David Ring uvedl, že poznámce nepřikládal nikdo význam, dokud se neobjevila na sociálních sítích.

"Najednou někdo na twitteru napíše, že nazval Venus gorilou. A ESPN ho druhý den vyhodí za to, co nikdy neřekl. Doug Adler přišel o kariéru a pověst. Kvůli tomu, že ho ESPN vyhodila, je z něj člověk propuštěný za rasistické poznámky. K tomu však nikdy nedošlo," řekl Ring.

Adler se bezprostředně po vysílání omluvil za špatnou volbu slov, trvá však na tom, že nepoužil slovo "gorila", ale "guerilla", jež se i v angličtině vyslovují velmi podobně.

V žalobě na ESPN argumentuje tím, že pojem guerillový tenis se k popisu jisté formy agresivního stylu hry využívá poměrně běžně.

TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

37
Přidat komentář
Krisboy
Myslím, že řekl "guerilla effect".
Reagovat
janek_da
od teďka si vzpomenu na Venus vždycky, když se bude mluvit o tvrzeném skle na mobilech
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, jsem si tím jistej na 90 %.
Reagovat
FulnekUltras
najde si třeba i pětadvacet let staré shnilé noviny - jak příznačné pro soudobé bolšokorektní kreatury, jejichž posledními argumenty zůstávají hnidy a nervozitou z budoucnosti rozdrápané beďary.
Reagovat
Kozoroh
Sluníčkáři si vybrali terč pro dehonestaci. Ti samí demolovali ulice, když Trump vyhrál volby. Jsou to zkrátka nevyspělí a agresivní jedinci.
Reagovat
brixner
Za to nikdo nemůže, že se rozlejzaj...
Ale i hyen je všude plno...
Všeho je všude moc plno...
Jenom já jsem jedinej a jedinečnej!
No a z toho mám nemalou radost!
A hotovo :-)))
Reagovat
Alexandria
Zdravim!Nepodlizujem sa,len som smutna,lebo Garbine Muguruza Blanco je uz von z turnaja.Viem,ze fandite inym hrackam,prejavujem Vam solidaritu a dakovacku,ze ste stale taky vtipny a zaroven svoj.Ze od nikoho "neopisujete" ako v skole.Drzme palce,aby dnes Karolina Pliskova vyhrala vs Caroline Garcia!!!Budte zdravy a pekny den prajem
Reagovat
janek_da
Muguruza Blanco se nepopasovala s asi 3 MTO soupeřky. Příliš hodně chyb.
Reagovat
Alexandria
Garbine Muguruza Blanco asi preziva hernu i osobnostnu krizu,co ma hodne mrzi.Velmi, ale naozaj velmi si zelam,aby to cele v Dauha vyhrala Karolina Pliskova.Ja fandim vysokym utocnym hrackam/hracom-podvedomie,"nepokrvne pribuzenstvo"to sa tyka mojej afinity konkretne ku Garbine Muguruza Blanco,este akcentujem,ze si cenim obecne ludi skor takych,ktori nebulvarizuju svoje zivoty a neprofituju na tom.Zdravim!
Reagovat
carolyn
https://twitter.com/NicoAlmagro/status/831558253939216384
Reagovat
HutaGalung
prodavac
Reagovat
Nola
baby boom pokracuje, paradna fotecka
Reagovat
Krisboy
Z toho záznamu to není moc slyšet, poslechnu si to v klidu doma s lepším zvukem. Ale nechce se mi věřit, že by opravdu řekl gorila...
Reagovat
brixner
Ty Krisi a nemoh třeba mluvit vo tom, že se mu poškrábal display mobilu? Vždyť už i sem cpou ty gorily...Jak to zpíval nedávno můj Prezident? "Gorila sééém a gorila táám...lala...na ná ná nana...!"
Pořádně ten záznam vodposlouchej a pak mi řekni, jó? Po americku já nieviem, súdruh major, i ba po sovětsku, hej?
:-))
Reagovat
dadaft
Adler je bývalý hráč, pro ESPN komentuje už 9 let, včetně grandslamů, nedovedu si představit, proč by mluvil o nějakém "gorilím efektu", když jde Venus agresivně proti druhému podání soupeřky.
Naopak "guerrilla tenis" byl např. zmíněn v reklamě firmy Nike nebo o něm mluvil znalec tenisu Peter Bodo z www.tennis.com v souvislosti se hrou Agy Radwanské.
Guerrilla je způsob boje, kdy se provádí malé, agresivní útoky na vybrané cíle - druhý servis soupeřky mi připadá jako dobře vybraný cíl pro agresivní hru.
Zkrátka si myslím, že je to uměle nafouknutá kauza.
Možná to nechtěně mohlo vyznít blbě, ale za to se Adler omluvil.

A nejděsivější mi připadá, že na základě facebookové hysterie je na hodinu vyražen a pošpiněn komentátor. Jenom tak. Bez zkoumání pravdy, prostě jsi rasista a chcípni v kanále,,,,,,,,,,,,,
ESPN se podle mě zachovala otřesně.
Reagovat
turista
Jako zkušený komentátor se mohl poznámce, která mohla být interpretována jako rasismus vyhnout. Pokud udělal takovou chybu tak se zachoval neprofesionálně a vyhazov mu patří.
Reagovat
blixa
No promiň, ale to je jak kdyby : "Ale já ho nezabil ! No ale šel jste okolo ! Kdybyste se zachoval profesionálně, tak jste se místu činu zdaleka vyhnul ! Dvacet let !" :D
Reagovat
FulnekUltras
kdo nic nedělá, nic nezkazí - a pak je ještě kategorie totálních šmejdů, kteří jsou schopni maximálně čekat na cizí chybu
Reagovat
VlS
A příště z toho bude Tortila efekt? Jakože si myslel, že to zahraje flat úderem? Je mi to více měně šumák, nicméně pojem guerilla použitej Peterem Bodo pro hru Agy - rozumím mu jako překvapivé, do jisté míry vyčurané, záludné hře nemá se hrou společného nic. Možná jsem mu měl poradit tu tortilu dřív. Nicméně, pokud už komentátor použije v přenosu tak specifický výraz - viz guerilla tenis ( ne efekt), tak bych očekával, že ho na místě vysvětlí. Jistě to není běžně užívaná tenisová terminologie a bez vysvětlení je její použití podivné. Mám proto tendenci věřit spíš tomu použití lidoopa v narážce na kývání Venus ze strany na stranu.
Reagovat
VlS
nemá se hrou Venus společného nic.
Reagovat
dadaft
no nevím, asi by to chtělo rodilého mluvčího, ale třeba to použité sloveso "move in" znamená kromě nastěhovat se/přistěhovat se také útočnou aktivitu ve vojenském smyslu a k tomu se hodí spíš guerrillový efekt, tedy způsob útoku na speciálně vybrané cíle (ne frontální), tj. agresivní útok na soupeřčin druhý servis, než nějaký pofiderní "gorilí efekt".

taky by asi stálo za to vědět, jestli měl Adler nějaké rasistické sklony už dřív - kdyby byl skutečný rasista, určitě by se už někdy dřív takto projevil..........
Reagovat
janek_da
No, jestli o ni pořád mluvil obdivně, tak i kdyby ji přirovnal ke gorile. Naopak kdyby ji pořád kritizoval a pak by řekl třeba po její chybě na fh, že má světový fh, tak zas asi každý pochopí, že to je ironicky.

Třebas by hrála na tmavším kurtu za horší viditelnosti a kdyby řekl, že je hůř vidět, byla by to rasistická poznámka? Za mě teda ne.
Reagovat
VlS
Ale rasistické sklony jsou jedna věc, blbej vtip v nevhodnou chvíli jiná.
Taky nepokládám každýho kdo vykládá vtipy o cikánech nebo židech za rasistu, dokonce ani o policajtech a o blondýnách mě nevaděj. Víš jak to tam je - černochovi může říct čenochu jen černoch, běda, když to řekne bílej, ale mezi sebou to používají.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, "niga" je běžné kamarádské oslovení mezi mladými Afroameričany. Říct to dneska Euroameričan, dostane elektrick křeslo.
Reagovat
VlS
Pokud přežije tu nakládačku, kterou dostane od afroamerickejch spoluobčanů.
Reagovat
Stan_Borowitz
U kterých se to pak označí za přiměřenou formu protestu proti rasismu, jako byl německým soudem za "formu protestu proti politice Izraele" označen žhářský útok několika Palestinců na synagogu v Německu.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jinak nevěřím, že by byl blázen a nechal se připravit o místo s tím, že ho navíc nikdo další v podobné pozici nezaměstná plus bude popotahován všude možně. Vždyť i malému děcku je dnes jasné, že i kdyby řekl třeba jen naprostou a evidentní pravdu, třeba že má Serena velkou prdeI, tak je to na vyhazov za rasismus a bůhví co ještě.

Dnes projdou rasistické urážky jen černejm. A nejen v USA.
Reagovat
Kozoroh
" Dnes projdou rasistické urážky jen černejm. A nejen v USA."

Říká se tomu pozitivní diskriminace.
Reagovat
PetaM
Podle jisté teorie jsme všichni z opice. Podle Wiki je gorila infrařádem opic. Tak jaká urážka?! Teda pokud jí vůbec řekl, že ...
Reagovat
FulnekUltras
každý dneska hledá nějaké uplatnění svých schopností - a někomu holt zbyla už jen ta rádoby morální analýza "podtextů"
Reagovat
Torn
Plno lidí na ní řvě gorilo všude, nadávájí atd., ale to je zcela v pořádku. Stejně tak někoho za tohle vyhodit. Si ten záznam komentátora můžou pustit a udělat tomu analýzu. Příjdu mi torchu vtipné (teda jestli to tam opravdu bylo), že to vzniklo na základě zvěřejnění na internetu. Jako to, že někteří střílí míčky do publika, třískají s raketou, že tím ohrožují ostatní, je dle všeho v pořádku. Tohle je stejný výsměch jako s tou Martincovou. Lidi neumí nic jiného než žalovat a hledat za každou cenu na někoho špínu.
Reagovat
Filippo_Volandri
Martincová se chovala jako kráva a trest si zasloužila. To se s touhle pseudokauzou vůbec nedá srovnávat.
Reagovat
slacker
Jako krava se zachovala lajnova rozhodci jako tuplovana krava empajrova a jako svine ty co rozhodli o dodatecnem trestu.
Reagovat
Filippo_Volandri
Což by se ani jedno nestalo, kdyby k tomu nebyl podnět, že?
Reagovat
slacker
jsem presvedcen ze lajnova rekla hlavni rozhodci naprosto zkreslenou informaci. a na zaklade teto informace se rozbehl retezec udalosti. Kdyby obe rozhodci nebyly kravy retezec udalosti mohl byt pretusen v samem zarodku
Reagovat
VlS
A to přesvědčení má základ v ??
Jako vykřikovat, jestli má někomu dát do držky ti přijde OK?
Reagovat
slacker
Ano relativne OK, rozhodne nic na okamzitou kontumaci zapasu bez pouziti mirnejsiho trestu v zapase.
Je treba trestat jen za to co lidi skutecne udelaji a ne za to co rikaji. Do drzky ji nedala a ani ji nevyhrozovala ze to udela, byl to jen emocionalni ventil .
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist