Konec deblových nadějí. Macháč i dvojnásobná šampionka Siniaková končí v semifinále

25. 1., 07:19
Aktuality 20
AUSTRALIAN OPEN - Tomáš Macháč (23) a Kateřina Siniaková (27) si o tituly ve čtyřhrách na Australian Open nezahrají. Třiadvacetiletý Macháč nestačil v semifinále s Číňanem Zhizhen Zhangem na indicko-australský pár Rohan Bopanna a Matthew Ebden 3:6, 6:3, 6:7. Dvojnásobná vítězka turnaje Siniaková prohrála po boku nové spoluhráčky Australanky Storm Hunterové s belgicko-tchajwanskou dvojicí Elise Mertensová a Su-Wei Hsieh 5:7, 6:1, 3:6.
Zhizhen Zhang a Tomáš Macháč na Australian Open 2024 (© Profimedia)

Macháč/Zhang – Bopanna/Ebden 3:6, 6:3, 7:6

Pro Macháče a Zhizhena bylo deblové semifinále největším úspěchem v dosavadní kariéře. Na turnaji vyřadili ve 3. kole nasazené trojky a čtyřnásobné grandslamové šampiony Američana Rajeeva Rama a Brita Joea Salisburyho. Mezi čtyři nejlepší dvojice postoupili po výhře nad Adamem Pavláskem a Uruguaycem Arielem Beharem.

Česko-čínský pár ztratil proti favorizovanému Bopannovi s Ebdenem první set, ve druhé sadě ale získal ve čtvrté hře brejk a srovnal. V rozhodující třetí sadě Macháč s Zhizhenem ztráceli už 2:5, dokázali ale odvrátit tři mečboly a vynutili si super tie-break. V něm ale přišli o dva míčky na servisu a prohráli 7:10.

"Bylo to o kousíček. Každopádně jsme předvedli kvalitní debl, a i když soupeři hráli velice dobře, tak jsme jim stačili," uvedl Macháč, který ocenil svého spoluhráče.

"Hrálo se nám spolu dobře. Víme, že když se nám nedaří, tak pro úspěch stejně oba děláme úplně všechno. S Čangem se vždy povzbuzujeme, hrozně mě to s ním baví. Kdyby mezi námi tahle chemie nebyla, tak bychom se těžko probojovali takhle daleko," dodal Macháč.

Třiačtyřicetiletý Bopanna, který se v pondělí stane nejstarší deblovou jedničkou, narazí s Ebdenem ve finále na italskou dvojici Simone Bolelli a Andrea Vavassori.

Hunter/Siniaková – Hsieh/Mertens 5:7, 6:1, 3:6

Sedmadvacetiletá Siniaková nevyužila možnost dostat se počtvrté za sebou v Melbourne do finále a neobhájí dva předchozí tituly, které získala s Barborou Krejčíkovou. S krajankou přerušila na konci minulé sezony spolupráci. Obě se utkaly ve čtvrtfinále. Siniaková s Hunterovou porazily Krejčíkovou a Němku Lauru Siegemundovou 4:6, 7:5, 6:4.

Turnajové trojky Siniaková a Hunterová měly semifinále dobře rozehrané. V prvním setu vedly 4:0, náskok ale ztratily a po dalším prohraném servisu v jedenácté hře o sadu přišly.

Ve druhé sadě česko-australský pár dominoval, ztratil jen game a srovnal. V rozhodujícím třetím setu Siniaková s Hunterovou neproměnily pět brejkbolů a soupeřky v závěru udeřily. Po prolomeném servisu v osmé hře se ujaly vedení 5:3, odvrátily ještě jeden brejkbol a zužitkovaly první mečbol.

Turnajové dvojky narazí ve finále na ukrajinsko-lotyšskou dvojici Ljudmila Kičenoková, Jelena Ostapenková nebo na kanadsko-novozélandský pár Gabriela Dabrowská, Erin Routliffeová. Jejich duel se odehraje v pátek.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

20
Přidat komentář
jankintler
Co se stalo s Laurou Samsonovou. Měla být na juniorce.....
Reagovat
tommr
V pondělním žebříčku vypadnou Katka i Bára z top-20 takže nebudeme mít po dlouhých letech nikoho v první dvacítce deblovýho žebříčku ...
Přichází po létech hojnosti (Hradecká, Hlaváčková, Šafářová, Strýcová, Krejčíková, Siniaková) období půstu?
Reagovat
Liverpool22
V deblu možná ano - Bára + Katka už nebudou mít takovou motivaci a ostatní holky zatím debla z různých důvodů např. zdravotních moc nehrají. Takže musíme počkat až dorostou mladé pušky třeba ségry Linda + Brenda......
Reagovat
horska.kraslice
Každopádně velká gratulace Suweice k dvojnásobnému finále. Je to holka šikovná a sympaťanda taky. Přála bych jí oba tituly.
Reagovat
GaelM
Vysoká kvalita obou zápasů, škoda že ani jeden nevyšel líp výsledkově. Hratelné to rozhodně bylo. Jsem zvědav, jestli tyhle páry uvidíme spolu i na dalších GS, zvlášť kluci v sobě objevili nečekaný potenciál...
Reagovat
Preview.lover
Macháč a Zhang by spolu měli hrát hned za týden v Marseille
Reagovat
Ianny
Můžeš prosím poradit, kde se dají tyto informace vyhledat? Díky.
Reagovat
frenkie57
Tady to říká Tomáš:
https://www.idnes.cz/sport/tenis/tomas-machac-australian-open-ctyrhra-semifinale-ohlas.A240125_102024_tenis_ikuc
Reagovat
Preview.lover
já to našel zde https://www.dartsrankings.com/tennis/
Reagovat
Ianny
díky oběma
Reagovat
Otmar
Skvělý deblový tenis, opravdu. Hu/Si zahrály řadu skvělých balónů, ale větší množství naprosto stupidních chyb, většinou bohužel Katka. První set jde za ní, jednoznačně. Problém je, že Storm hraje naprostou většinu míčů křížem, z obou stran. Proto může Hsieh chodit pro volej na druhou stranu až před Mertens, protože ví, že po lajně jí to nehodí. Obě nepochopily, že Hsieh je prakticky na síti neprůstřelná a Katka to zkoušela furt. Jsou s Mertens vyrovnanější dvojicí, chybují minimálně, Hsieh čte skvěle hru, vynikající postřeh a ty její placky jsou demoliční. Přes to všechno mohly Hu/Si vyhrát.
Reagovat
Liverpool22
Mohlo to být cca 6:1 a 6:1. Jenže Katka to začala "hnojit"
Reagovat
farr
Kdyby byly v sedince ryby nebyly v rybnících. Karma zdarma, to maj Kačena i Baruna za to hašteření. Nevim jak to bylo, ale jestli teda to roztrhla Siniaková,moc mě to nepřekvapuje, ony hold (t) blondýny nikdy moc rozumu nepobraly.
Nevim úplně demetersky rozhodnutí, chlapi by si dali po čuni a šli by spolu hned na pívo a byl by klid. Ženská zášť to je často na věky
Reagovat
Mony
To nemuselo být tak...prostě ztratily šťávu a někdy je třeba si dát od sebe pauzu
Reagovat
EllNino
Poslechni si nejaky rozhovory na radiozutnalu je to jen nafouknuta bublina jako vzdy
Reagovat
Alien
Takhle to hold s tím rozumem někdy bývá, no! Za jejich společná vystoupení a mnoho vavřínů jim však vzdejme holt!
Reagovat
Mony
Úžasná kvalita deblu SinHun-HsiMer ..To by si zasloužilo plnou Laver arenu
Reagovat
HAJ
Souhlasím, aby oba páry tak kvalitně v ženské čtyhře, to se tak jen nevidí.
Reagovat
Mony
Ještě s třešničkou v závěrečné vymene
Reagovat
Liverpool22
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist