Konflikt v Malmö: demonstranty předčil tenista Okun

7. 3. 2009, 12:05
Aktuality 10
Kontroverzí skončil první den daviscupového utkání mezi Švédskem a Izraelem v Malmö, v němž po dvou pětisetových bitvách panuje nerozhodný stav 1:1. V samém závěru rozhodujícího pátého setu druhého duelu, v němž domácí tenista Andreas Vinciguerra překvapivě potrápil jedničku hostujícího týmu Dudiho Selu, se izraelský náhradník Noam Okun dopustil nesportovního chování, které velmi rozčílilo především švédského nehrajícího kapitána Matse Wilandera.
Profily hráčů
Noam Okun

Okun se náhle zvedl z lavičky a odešel si sednout na opačný konec haly, v které se kvůli obavám o bezpečnost hraje před prázdným hledištěm, na polovinu, na níž právě hrál Vinciguerra. Až 393. hráč světa se usadil přesně na úrovni Vinciguerrovy základní čáry a znervóznil ho natolik, že Švéd v kritickém okamžiku ztratil vlastní servis. Sela se nakonec po výsledku 11:9 mohl radovat ze zisku setu i celého utkání.

"Bylo to nesmírně nesportovní," postěžoval si Vinciguerra, kterého v kritické hře při prohraném vlastním servisu navíc vyrušoval i jeden z izraelských příznivců v hledišti. "Šlo o něco tak nízkého, že jsem nemohl věřit tomu, že je to skutečně pravda," uvedl Wilander. Bývalý první hráč světa a držitel sedmi grandslamových titulů ve dvouhře přiznal, že šlo o kontroverzní moment v etické rovině, neboť pravidla porušena nebyla.

Další izraelský hráč Andy Ram udělal podle Wilandera totéž při daviscupovém střetnutí obou týmů vloni v Tel Avivu, avšak tehdy bylo hlediště tamní haly plné a provokace neměla takový efekt.

Právě Ram dnes spolu s Amirem Hadadem nastoupí za Izrael ve čtyřhře proti domácímu páru Simon Aspelin, Robert Lindstedt. Na dnešek jsou také hlášeny největší demonstrace proti vojenské akci Izraele v Gaze, jichž se chtějí zúčastnit extremisté z krajní levice i pravice. Před Baltickou halu v Malmö, kde se hraje, by mohlo přijít až 10.000 demonstrantů.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
ja to tak nejak nechapu, vsude se pise, ze utkani se odehrava pred prazdnym hledistem a ted tady pisi neco o zidovskem priznivci-takze zidi do hlediste muzou?Bravo
Reagovat
smazaný uživatel
Žid jeden. Sela mi nevadí, ale doufám, že je Švédi vypráskaj jak prašivý psy.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je drsná prasárna. Fandil jsem Izraelcům kvůli Selovi, ale teď doufám, že je Švédové přejedou.
Reagovat
smazaný uživatel
Vidím to naprosto stejně jako ty... pro mě osobně jako sionistu velké zklamání. Ale Sela se v tom snad nijak neangažoval - fandit mu budu nadále, ušákovi jednomu:)
Reagovat
smazaný uživatel
Otázka je, čím Okun Vinciguerru tak znervóznil...Jestli třeba nějakým občasným hlasitým zvoláním, nebo gesty, jak ukazuje obrázek...Opravdu nevím, každopádně se mi to nelíbí a doufám, že Vinciguerra zítra vypráská Harela!!
Reagovat
smazaný uživatel
Podle toho co jsem vyčetl jinde se Okun usadil přesně na úrovni Vinciguerrovy základní čáry a celou dobu vyřvával a oslavoval každou Vinciguerrovu chybu apod.
Mats Wilander si stěžoval u rozhodčího, ale toho to evidentně nezájímalo a Vinci to potom projel.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak proč neudělal třeba Johansson to samé, nesedl si někam lízko základní čáry Sely a nepískal tam, nepořvával při každém pokaženém míčku?? Každopádně je to škoda, už to mohli mít Švédové doma...
Reagovat
smazaný uživatel
Proč to neudělal? Aby ukázal, že Švédové mají charakter a Izrael naopak patří někam do Asia/Oceania Group II - a může se těšit na souboje leda tak s Pakistánem, Kuvajtem, Uzbekistánem, Ománem, Malajsií apod. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Co to vlastně na té fotce dělá za voodoo??:))
Reagovat
smazaný uživatel
Asi čopovaný backhand ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist