Koníčky? Umění, hokej, cyklistika či psi. Lendl slaví 60. narozeniny

7. 3. 2020, 09:00
Legendy tenisu 91
Ivan Lendl neměl tak elegantní styl jako Švéd Björn Borg ani takový talent jako jeho další velký rival Američan John McEnroe. Přesto se díky své zarputilosti, tréninkové píli, skvělé kondici i koncentraci vypracoval mezi nejlepší tenisty historie. V čele světového žebříčku strávil hráč přezdívaný Ivan Hrozný celkem 270 týdnů, vyhrál osm grandslamových titulů. Představitel silového tenisu ze základní čáry, který později slavil úspěchy i jako trenér, dnes slaví 60. narozeniny.
Profily hráčů
Ivan Lendl - US Open 1985 (© AFP)

"Obdivoval jsem Lendla i jeho éru. Posunul tenis nesmírně dopředu. I v tom, jak moc se pro něj obětoval. Byl k sobě neuvěřitelně tvrdý, absolutní profík. Tím ovlivnil řadu hráčů, i mě," řekl o ostravském rodákovi, jenž se ve druhé polovině 80. let natrvalo usadil v USA, fenomenální Švýcar Roger Federer.

Během kariéry vyhrál Lendl 94 turnajů ATP ve dvouhře a šest ve čtyřhře, víc singlových titulů vybojovali jen Američan Jimmy Connors a Federer. Pětkrát ovládl Turnaj mistrů, třikrát US Open a French Open a dvakrát Australian Open. Zakletým pro něj zůstal jen Wimbledon, kde dvakrát ztroskotal ve finále. V roce 1980 se výrazně podílel na prvním triumfu Československa v Davis Cupu.

"Jakmile vyjdu na kurt, pokouším se rozdávat rány. Fyzické i psychické. Kdo víc snese, ten vyhraje," říkal o sobě Lendl. "Důležité je jen vyhrávat. Nedokážu usnout s představou, že někdo byl lepší než já," dodal člen tenisové Síně slávy.

S tenisem začínal v sedmi letech v rodné Ostravě, oba jeho rodiče to s raketou dotáhli až mezi tuzemskou špičku. V roce 1978 Lendl vyhrál juniorku na French Open i ve Wimbledonu, ještě v témž roce přešel k profesionálům. Z premiérového titulu na okruhu se radoval v dubnu 1980 v Houstonu.

Ivan Lendl (© AFP)

Následující rok se v Paříži poprvé dostal do finále grandslamu, titul vybojoval až na pátý pokus rovněž na French Open 1984, kde proti McEnroevi otočil skóre z 0:2 na sety. Bouřlivý Američan patřil spolu s krajanem Jimmym Connorsem, Švédy Matsem Wilanderem a Stefanem Edbergem či Němcem Borisem Beckerem k Lendlovým největším rivalům.

Grandslamové finále si Lendl, který jako jeden z prvních tenistů začal dbát na správnou výživu, zahrál celkem devatenáctkrát. Uspěl v osmi případech, naposledy v roce 1990 na Australian Open. O čtyři roky později jej chronické bolesti zad přinutily ukončit v 34 letech kariéru.

To už měl svěřenec Poláka Wojteka Fibaka a později Australana Tonyho Roche americkou manželku i občanství. Po účasti na exhibici v Jihoafrické republice v roce 1983 ho komunističtí vládní představitelé označili za zrádce socialismu, který podporuje rasismus. Lendl radši zůstal v USA a od té doby bylo jeho jméno v tuzemských médiích tabu.

"Musel jsem z Československa odejít. Kvůli lepším podmínkám na přípravu i proto, že jsem poznal, co to je komunismus. Celý život jsem v něm strávit nechtěl. Vyniknout v tenise bylo pro mě jedinou šancí, jak se ho zbavit," líčil americkým novinářům Lendl, jenž si během kariéry vydělal přes 20 milionů dolarů.

Poté, co pověsil raketu na hřebík, se otec pěti dcer věnoval především golfu a sbírání plakátů malíře Alfonse Muchy, které až na tři výjimky vlastní všechny. Mezi Lendlovy další koníčky patří hokej, silniční cyklistika či chov psů.

K tenisu se vrátil po čtrnáctileté pauze na prahu padesátky, několik exhibic odehrál i v Česku. V roce 2011 začal trénovat Brita Andyho Murrayho, jejž dovedl ke třem grandslamům i dvěma olympijským zlatům. Němci Alexandru Zverevovi zase pomohl k triumfu na předloňském Turnaji mistrů.

"Nejlepší je vždycky říkat pravdu. Protože v tom případě si člověk nemusí pamatovat, co říkal. Tím se řídím, ulehčuje to život," prohlásil nedávno Lendl, jenž si na prahu šedesátky užívá roli dědečka a udržuje si dobrý přehled o dění v jeho oblíbených sportech.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

91
Přidat komentář
Krisboy
Btw. tu sbírků Muchů už ale prodal, nebo ne?
Reagovat
blixa
Jojo, prodal ji nadačnímu fondu Richarda Fuxy do Česka, už někdy před 6 lety.
Reagovat
turista
Ano, prodal ty Muchovy plakáty. Ale chov psů? neumím si představit jak taková tenisová megahvězda a už i golfová veličina sbírá a odklízí psí dreky. To mi k němu nějak nejde.
Reagovat
smazaný uživatel
Jeden z tých článkov, kde už pri pohľade na počet príspevkov 100% viete, o čom sa bude točiť diskusia a kto bude hlavným aktérom.
Reagovat
Fandina
A kto?
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslel som teba, ale trafená hus zagága.
Reagovat
Fandina
A koho si myslel?
Reagovat
Fandina
A v podstatě to samé o Lendlovi, jen s mírnými nuancemi.

https://sport.aktualne.cz/tenis/kdo-vic-snese-vyhraje-rikal-lendl-robot-z-vychodu-a-zradce-s/r~fb7726425ecf11eab408ac1f6b220ee8/v~sl:ecbfbb10b4acbca9befed2d1aea241c4/
Reagovat
FulnekUltras
robot a zrádce plus studenokrevný hraboš - výstižné
Reagovat
Fandina
Neuznáváš hodnoty druhého, za vším hledáš prachy, tvoje soudy nejsou směrodatné.
Reagovat
Fandina
Respektive, tím, že hledáš za vším peníze jen odhaluje, tvoje myšlení.
Reagovat
FulnekUltras
Když už jsi tady vedle dala ten čerstvý článek o emocích Káji, tak snad ani nechtěj vědět, co v šatně dělal poražený Ivanek. ;-)))

A jinak samozřejmě Váš dnešní domácí program v souvislosti s MDŽ tvrdě kvituji. ;-) Ten Petřín zatím ještě odložíme. ;-)))
Reagovat
Fandina
Hlavně, když víš, co dělal v šatně. Fakt jsi ubožák, nad kterého není. Primitiv, který za každou cenu potřebuje plivat na druhého.
Reagovat
FulnekUltras
Myslím, že i ta Serena z toho má trochu víc rozumu. ;-)
Reagovat
Fandina
Jsi hloupý člověk.
Reagovat
Fandina
Já vím moc dobře, kdo je kdo. Stačí se podívat a vidím.
Reagovat
FulnekUltras
Souhlas - v reálu mně taky stačí cca dvě tři minuty. ;-)
Reagovat
Fandina
Mně stačí dvě minuty i tady, abych pochopila, kdo je kdo.
Reagovat
FulnekUltras
jseš holt dobrá ;-)
Reagovat
Fandina
byl super. Nejlepší náš tenista všech dob i celosvětová legenda, kterou každý uznává. Gratulka k narozkam. Víc takových pracantu a profilu a lidi, jako on.
Reagovat
FulnekUltras
"náš" a NÁŠ je obrovský rozdíl - ovšem i hraboši potřebují své vzory
Reagovat
Fandina
Náš pro všechny slušné lidi, kam tebe nepočítám.
Reagovat
gigin
Jako Fandino, samozřejmě Lendl je celosvětová legenda, ale tak každý ho nemusí mít v oblibě. Já toho co dosáhl samozřejmě uznávám, byl jeden z průkopníků tvrdých tréninků, taktiky a tak. Dělal si poznámky, kdo, kde a za jakého stavu podává a tak. To jako klobouček. Ale mi taky jako člověk, osoba nesedí. Prostě nesymp. Sorry.
Reagovat
Fandina
Je to naše legenda a že je tobě nesympativky na tom nic nemění.
Reagovat
Fandina
Já zase znám dost lidí, kteří ho mají rádi.
Reagovat
Nola
chapem.... tusim, ze milujes emocie na kurte, ale Lendlovi tie ziadne emocie nejde vycitat, ak sa chcel presadit v cudzom svete, musel celu energiu venovat celkom inym cinnostiam ako je saskovanie na kurte, dnes je saskovanie na kurte prednostou a modnou zalezitostou, ani nemusis uspiet a cely svet ti lezi pri nohach, hlavne ak mas spravneho sponzora a k tomu novinarov a podporu hraca, ktory ta pozyva na prestizne akcie.....
Reagovat
FulnekUltras
jejíž celosvětová "obliba" tomu také dodnes plně odpovídá.
Reagovat
gigin
Když do toho memícháš tu politiku, tak dobré.
Reagovat
FulnekUltras
Není důvod. Politika byla pro tyhle typy vždycky jen zástěrka.
Reagovat
Nola
ho.vno, Ivan pisal dejiny tenisu, svojim pristupom, dnes to neoceni iba jeho hater, si totalne mimo, Ivan bol vybornym spickovym hracom a k tomu aj najlepsim trenerom vsetkych cias, Murray bez neho bol polovicny.....
Reagovat
FulnekUltras
Dál za hranicí rozměrů kurtu už to bylo a je podstatně horší. Můrovi ale jinak vyhraný Wimbl ze srdce přeju.
Reagovat
Fandina
Jsi hloupý.
Reagovat
FulnekUltras
Na trenéry se historie naštěstí moc neptá. Možná tak budoucnost, ale věřím, že u Andyho nakonec pud sebezáchovy přece jen zvítězí.
Reagovat
Fandina
Jsi trapný.
Reagovat
Nola
mas osobnu skusenost? ja nie, skor ocenujem, ze nehladel na nasledko svojho konania a rozvijal svoju karieru za hranicami, kde mu nikto nekazal, co moze a nemoze....
Reagovat
FulnekUltras
Dneska zato může "všechno" - ale vyhraný Wimbl ani pozici kapitána v Laver Cupu mu to už nikdy nezajistí. A to je u mě cajk.
Reagovat
EllNino
Jsi zbytečně zapskly ... Ivan byl obrovskej dříč a dobrej chlap, dosahl toho spoustu, naštěstí tenis není jen o chrámu
Reagovat
Fandina
Nezavid.
Reagovat
FulnekUltras
opravdu není důvod ;-)))
Reagovat
Fandina
Tak jsi hloupý a neznalý člověk, který nevidí klady tam kde jsou.
Reagovat
Nola
? Wimb je dnes na urovni ktoreholvek GS, Ivan ho sice nevyhral, ale ma 8 GS, dnes fakt nikoho netrapi, ze mu chyba W, Petra ma zase iba W x 2, nikde inde sa zatial nedokazala presadit.....
Reagovat
FulnekUltras
její lidský rozměr dělá z Lendla, Navrátilové, Kordy a spol. historické trpaslíky - a to NÁM bohatě stačí
Reagovat
Fandina
Vám ubozakum ano. My slušní uznávám hodnoty druhých.
Reagovat
FulnekUltras
Však kdybyste si aspoň tu věčně pochcanou Havlovu uličku regulérně prohlasovali v referendu, tak neřeknem ani popel.
Reagovat
Fandina
Jak říkám, jsi ubozacek, závistivy, hloupý.
Reagovat
miraben99
Čeho konkrétně se dotyční dopustili kromě toho, že si dovolili emigrovat do jiné země, na což mají plné právo? Já mám Petru hodně rád, ale co je ten lidský rozměr, který dělá historické trpaslíky z těch, kteří toho v tenise dokázali zatím mnohem víc?
Reagovat
blixa
Emigrace ze socialistického ráje na zemi je pro stalinisty Ultrasova ražení smrtelným hříchem ;-)
Reagovat
annah
Tak tak . V tom je jádro pudla. Správně měli zůstat a trpět pěkně kolektivně s námi. Netrhat partu za dratenou oponou.
Reagovat
FulnekUltras
Trpěli jen ti, kteří na nic jiného v životě neměli. A nemají ani dnes, přestože navenek to maskují primitivním antikomunistickým kušněním.
Reagovat
Fandina
To může říct jen primitiv, jako ty. Trpěl každý, kdo se komunistům postavil. Nebo takový, který se ani nepostavil, ale který se jim nelíbil. Nejsi schopen to posoudit. Protože jsi primitiv.
Reagovat
FulnekUltras
Už párkrát jsem tady psal, že 50. léty se komančové chlubit rozhodně nemohou - a že to taky mělo nějakou zahraniční předehru a mezinárodní souvislosti. V 70. a 80. letech trpět nemusel nikdo.
Reagovat
Fandina
Až do revoluce byli lidi, kteří byli zavíráni. Znám nejednoho a neabyl to žádný zloděj ani vrah. Mým kamarádům sebrali občanství a majetek. Jen proto, že chtěli bydlet jinde. Nemusíš mě poučovat, jak to bylo za socialismu a co byli komunisti zač. Ten, kdo to zažil, to ví moc dobře.
Reagovat
FulnekUltras
Kdo chtěl, ten za nich trpěl. Dobrovolní bezdomovci, kteří se ve městech tehdy dali spočítat na prstech jedné ruky, dokonce úplně zadarmo.
Reagovat
Fandina
Hlavně, žes dostal kus žvance. Nic jiného nechápeš. To, že druhý byl za názor zavírán a zabijen, to jde mimo tebe. Nechápeš, v čem spočívala zrůdnost komunistického režimu. A koneckonců ani na ten chlepa pro všechdny si vyddělat neuměli. Kdyby tomu tak bylo, tak by slavný rovnostářský plánovitý systém dávno vytlačil současný.
Reagovat
FulnekUltras
Opravdu myslíš, že se to dneska dál neděje? ;-)))
Reagovat
Fandina
Určitě mi nikdo nesebere majetek, když se budu chtít odstěhovat do Rakouska a nesebere mi občanství. Chápeš vůbec, co se za socialismu dělo? Těsně před revolucí? Víš, proč krachl socialismus? Hospodářsky byl na nule. Plánované hospodářství a umělé ceny jsou nefunkční. Jsi primitiv, který to nikdy nepochopí. Už jsem ti to tady psala x krát.
Reagovat
annah
Že se ti chce pořád diskutovat. Je to přece v tomto případě ztráta času. Absolutně zbytečné plýtvání silami a časem.
Reagovat
Fandina
Omlouvám se, že tady zabírám diskusi. Ale když čtu ty kecy od FU, tak mi to nedá.
Reagovat
FulnekUltras
Současný živelně kapitalistický bordel je na zabavování majetku bankovními parazity přímo založen. Proto taky ti největší potřebují opakované "krize". A tak je sami vyvolávají, přičemž už dospěli do stadia totální sofistikované zrůdnosti. Jak ostatně můžeš vidět i v těchto dnech. Konec takového systému je historicky neodvratný - a dávno vyčpělé antikomunistické fráze mu nezabrání.
Reagovat
Fandina
A čím bude nahrazen? Tím nefunkčním socialisticky plánovaným, který pro neschoponost krachl? Chápeš to vůbec, proč dojel? Jsi ještě hloupější, než vypadáš. Kecy o ničem.
Reagovat
FulnekUltras
Tím funkčním a životaschopným, který dočasně ustoupil jen proto, že v dané konzumní etapě vývoje společnosti nechtěl riskovat žádné zbytečné oběti na životech.
Reagovat
Fandina
On takový existoval? Pokud se nepletu, tak za komunismu bylo nejvíc obdětí v historii, aby si udrželi moc. Plácáš nesmysly.
Reagovat
FulnekUltras
Nejdřív si prosím ujasni, co to vůbec je komunismus. Pak bychom mohli pomalu přejít k množství a příčinám obětí. Děkuji.
Reagovat
Fandina
Já myslím, že každý ví, co je tím myšleno. A že ty to nechápeš, se ani nedivím. Jsi hloupý a zaslepený.
Reagovat
FulnekUltras
Omlouvám se. Navrhuji pokračování na Mezinárodní den ptactva. ;-)
Reagovat
Fandina
A nejvíc se mi líbí, jak cokoli, co je ověřené fakty a realitou si ve své hlavě vysvětluješ jen jako antikomunistické řeči. Pak se nediv, že vypadáš jako blb.
Reagovat
FulnekUltras
Historicky ověřený fakt je nevyhnutelný konec každého vykořisťovatelského systému - dřív nebo později.
Reagovat
Fandina
Takže nastoupí komunismus?
Reagovat
FulnekUltras
Systém orientovaný na ohleduplnost (profesní, věkovou, finanční apod.) víc, než ten dosavadní. Tendence k tomu už jsou pár let zřetelné. A modrá rozežranost let devadesátých dávno překonaná.
Reagovat
Fandina
Každý touží po systému, kde si lidi neublizuji a je prosperitni
Problém je, že takový nikdy nefungoval, kunismus prolil hodně krve a hospodařit neuměl.
Reagovat
FulnekUltras
Hlavní kuna to teď dělá hodně dobře. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Lendl ako najlepší tréner všetkých čias?..

Ale no :)
Reagovat
tromas12
Fulnek nepopřeje ? :D
Reagovat
blixa
Ultras marně skřípe zuby a v rukou svírá flobertku ... ;-) :-D
Reagovat
paddy
Most singles titles without dropping a set
28 Lendl
27 Nadal
27 Connors
27 McEnroe
21 Federer
19 Djokovic

Record number of wins vs top10 opponents per year:
31 Djokovic 2016
24 McEnroe 1984
24 Djokovic 2012
24 Djokovic 2013
24 Nadal 2013
22 Lendl 1985
21 Djokovic 2011
21 Djokovic 2016
20 Borg 1979
19 Federer 2006
19 Djokovic 2014

Weeks in Top 3
750 Federer
603 Nadal
591 Connors
572 Djokovic
499 Lendl
457 Sampras
374 McEnroe

Consecutive seasons winning at least one title
17* Nadal
15 Federer
15* Djokovic
14 Lendl
13 Connors
* active streaks
Reagovat
smazaný uživatel
Wins against top 10 player per season. Šialený rozdiel medzi prvým a druhým miestom.

Apropos, máš tam aj weeks. in TOP2?
Reagovat
paddy
nemám, je to z článku na centrum.cz, přišlo mi to zajímavé
Reagovat
com
lendloidni Lendl
Reagovat
svetova.dvojka
Stále jeden z nejlepších hráčů všech dob.
Reagovat
FulnekUltras
a to je taky všechno
Reagovat
PEVA
Ivane gratulace k 60nám. Je to už 49 roků, kdy jsme se potkávali na krajských dorosten. turnajích a v dorostenec.soutěžích družstev, kde jsi hrál za NHKG už coby žák, proti nám. /tehdy Spartak PS/....
Reagovat
smazaný uživatel
+1
Reagovat
makro99
PEVA?
Reagovat
gigin
:DDDDD
Reagovat
PEVA
Jojo je to už hodně dávná minulost /1971-72?,/kdy jsme v dorost.manšaftu hrávali společně s J.Navrátilem, M.Šafářem/otec Lucky/, M.Skuherskou a dal./ tehdy Spartak Přer.stroj./ tradiční derby proti dorostu NHKG, kde Ivan hrál už za dorost coby žák. Zůstávají krásné vzpomínky....
Reagovat
Mantra
na té fotce je zjevn podonost s Jirkou V. - mohla by tu být určiá paralela :-D
Reagovat
FulnekUltras
tak to radši ani omylem - Jirka si ten svůj jeden Wimbl uhraje, a to mu bude stačit ke všemu, o čem si může "Ivanek" nechat jen zdát
Reagovat
Kozoroh
Všechno nejlepší k 60nám, Ivane Hrozný! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
+1
Reagovat
turista
Taky se přidávám. Všechno nejlepší pro Ivana Hrozného! Pamatuji si jak reprezentoval v roce 1978 poprvé v Davis Cupu v Eastbourne a pak v Praze v roce 1980 spolu se Šmídem a Složilem vyhráli tu mísu a pak na ty mraky titulů, které vyhrával každou sezónu po celém světě. Nějak to moc rychle uteklo.
Reagovat
FulnekUltras
Je to skoro jako včera, když jelimánka těsně po zisku DC ještě v PKOJF navlíkli do khaki hader - a pak už se našim lidem i fanouškům začal vzdalovat rychlostí splašeného ušáckého torpéda.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist