Kontaová dál řádí. Problémy neměla ani s Makarovovou a čeká ji Serena

23. 1. 2017, 04:25
Aktuality 18
AUSTRALIAN OPEN - Johanna Kontaová letos řádí. Po triumfu v Sydney, kde neztratila jediný set, pokračuje beze ztráty setu i úvodním grandslamovým turnajem sezony Australian Open. V repríze loňského osmifinále přehrála jednoznačně 6-1 6-4 Jekatěrinu Makarovovou z Ruska, kterou porazila i v předchozích třech utkáních. V semifinále premiérově vyzve Serenu Williamsovou.
Johanna Kontaová

Johanna Kontaová každým letošním zápasem potvrzuje, že loňská sezona nebyla žádná náhoda. Světová devítka má totiž letos životní formu. Na úvod roku se probojovala v Shenzhenu do semifinále, kde padla s pozdější vítězkou Kateřinou Siniakovou.

Od té doby se však žádná tenistka k výhře nad Britkou ani trochu nepřiblížila. Kontaová si došla v Sydney beze ztráty setu pro svůj druhý kariérní titul a na Australian Open loňská semifinalistka taktéž válí.

Výraznější potíže neměla proti Kirsten Flipkensové ani Naomi Ósakaové, ve třetím kole navíc smetla Caroline Wozniackou. Set nedokázala proti rozjeté rodačce ze Sydney získat ani Jekatěrina Makarovová.

Statistiky zápasu
Makarovová - Kontaová
63% 1. servis do kurtu 66%
1 esa 9
4 dvojchyby 2
11 vítězné míče 12
16 nevynucené chyby 11
1/4 brejkboly 4/5
1/1 hra na síti 5/6
čas 1:08

Ruska nejprve vyřadila krajanku Jekatěrinu Alexandrovovou, poté jí ve druhém setu utkání druhého kola vzdala Sara Erraniová, ve třetím kole senzačně udolala šestou nasazenou Dominiku Cibulkovou a v repríze loňského osmifinále měla možnost oplatit porážku Kontaové, s níž předchozí tři duely prohrála.

Kontaová hrála výborně. Do utkání vlétla třemi získanými gamy v řadě. Makarovová sice vzápětí udržela servis čistou hrou, nicméně v dalších třech gamech uhrála pouhé dva fiftýny.

Ruska nehrála vyloženě špatně. Světová devítka ji však k ničemu aktivní hrou od základní čáry a výborným podáním nepouštěla a jednoznačně tak první set získala. Druhé dějství už bylo o poznání vyrovnanější.

Makarovová byla agresivnější než v úvodní sadě, a dokonce vedla 4-1, když ve čtvrté hře poprvé sebrala servis soupeřce. Jenže třicátá nasazená poté začala hodně chybovat z forhendu a sebevědomá Kontaová navíc v závěrečném gamu odvrátila nepříznivý stav 0-40.

"Začala jsem skvěle a lépe než soupeřka. Ona pak ale začala hrát mnohem agresivněji. Jsem ráda, že to nebyla taková bitva jako loni. Pořád jsem věřila, že to otočím a naštěstí se mi to povedlo," řekla po utkání Kontaová.

Britka je tak jediný krok od obhajoby loňského semifinále. Poslední krok však bude extrémně těžký, jelikož Kontaová ve čtvrtfinále poprvé v kariéře narazí na šestinásobnou šampionku Serenu Williamsovou.

Ačkoli Američanka dnes tak dominantní výkon nepředvedla, bude favoritkou. "Bude to pro mě neuvěřitelná zkušenost. Serena je jednou z hráček, které jsem jako malá sledovala a pořád hrají. Už se nemůžu dočkat."

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 50,000.000 dolarů
pondělní výsledky (23. 1. 2017)
Dvouhra - osmifinále
Kontaová (9-Brit.) - Makarovová (30-Rus.) 6-1 6-4
S. Williamsová (2-USA) - Strýcová (16-ČR) 7-5 6-4
Čtyřhra - osmifinále
Matteková/Šafářová (2-USA/ČR) - Babosová/Pavljučenkovová (Maď./Rus.) 6-3 6-4
Bartyová/Dellacquaová (Austr.) - Grönefeldová/Peschkeová (Něm./ČR) 6-4 6-4
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

18
Přidat komentář
janek_da
Teď mě napadlo, že by asi Johanka porazila Rafu. Respektive by ho ještě před koncem odvezli do blázince, jak by se díval na její podání.
Reagovat
FulnekUltras
čapí antirituál ;)))
Reagovat
horska.kraslice
možná předčasné finále.
Reagovat
Krisboy
Tak Johanko, koukej tu Serenu vystřílet a trochu se na ní unav, ať potom v semi nekladeš moc odpor.
Reagovat
FulnekUltras
jako plán dobrý, no ;)
Reagovat
misa
Hráčka, kterou trénuje Fissette, má logicky ty nejvyšší možné ambice.
Reagovat
Hector21
hezky Johano, tak teď se uvidí... ;)
Reagovat
FulnekUltras
mi v posledním cca roce hodně připomíná Petru na vlně z roku 2011. Tudíž je schopna vyhrát všechno - jenže teď i na ni dolehne psychotest, kterým si dnes prošla mnohem zkušenější Barča. Hodně bude nejspíš záležet na začátku - každopádně duel Čápice s Mastodontem lze považovat za první skutečný WTA-vrchol letošního AO. Pokud obě soupeřky udrží ("udrží") dosavadní herní standart, je to jasné - jenže každý zápas je jiný a začíná od 0:0. Klidně může JoKo přes hlavu i totálně vyhořet.
Reagovat
Fandina
Barča si neprošla psychotestem, ale Serena ji přestřílela. Barča má sebevědomí na rozdávání, ale Serena je herně jinde.
Reagovat
FulnekUltras
připadá mi, že jsi ten zápas ještě neviděla ;)
Reagovat
Fandina
Koukám na něj a bohužel, Serena je lepší.
Reagovat
FulnekUltras
Barča jí to chvílemi dávala jak na podnose - ale to se dá pod tlakem psychiky samozřejmě pochopit.
Reagovat
Fandina
Je vidět, že si asi nikdy nic nehrál. Protože by sis pak nemyslel, že se chodí na kurt roztřesený a nervozní. Samozřejmě napětí být musí, ale hraje se pro hru, aby člověk vyhrál a ne proto, že se bojí.
Reagovat
FulnekUltras
na začátku se vnitřně klepaly obě - Barči mínus, že to nedokázala využít a pustila SW až moc do zápasu - a šance byly i ve druhém setu vlastně až do konce - kdyby Barča na druhé straně sítě vnímala kohokoliv jiného, hrála by o 20-30% líp - to jí samozřejmě nevyčítám, sám bych pod tímto tlakem ubral ze svého normálu (o tenisu radši nemluvím ;) třeba ještě víc
Reagovat
Fandina
Kolik dělá psychika s výkonu zatím nezměřil, takže je zbytečné to rozebírat. Já si vždycky vzpomenu na sebe, jak se chovám a uvědomuji si, že vždycky jde člověk vyhrát a tím, čím má proti sobě lepšího, tak se může víc snažit a víc hecovat. Takže nemusí být pravdou respekt z druhého.
Psychika je hodně, ale je ti k ničemu, když neumíš podání, return nebo máš špatný pohyb. Tenis je komplex a co zmůže Bára, když jí to tam Serena vší silou napere.
Reagovat
FulnekUltras
nemuselo k tomu docházet tak často, kdyby to Barča sama šoupla dřív do strany - samozřejmě s výjimkou dlouháků na BL, ale ty se SW zas tolik nedařily - každopádně celkový dojem z AO výborný a pokud Barče bude držet zdraví, máme se určitě ještě nač těšit
Reagovat
Fandina
na kdyby se nehraje. Každopádně Bára hraje teď mnohem líp než dříve a pokud v tom bude pokračovat, tak to vidím hodně dobře. A věřím tomu, že na tom má velkou zásluhu Krupa.
Reagovat
Fandina
z výkonu
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist