Kotyza: O postu jedničky se s Karolínou nebavíme

2. 6. 2017, 19:38
Aktuality 10
Čtyři výhry dělí Karolínu Plíškovou od postu světové jedničky. Na antukovém Roland Garros 'stačí' vytáhlé české ranařce dojít do finále. Její trenér David Kotyza ale ví, jak je cesta ještě dlouhá, i když se zdá, že tenisový trůn má na dosah ruky. Jen ji natáhnout.
Profily hráčů
David Kotyza

"Zatím je to ruka LeBrona Jamese, řekl bych," připomněl Kotyza v nadsázce více než dvoumetrovou basketbalovou superhvězdu Clevelandu Cavaliers po výhře Plíškové ve druhém kole French Open, čímž si na pařížské antuce zlepšila maximum.

Kotyza už před pěti lety podobnou situaci zažil. Petra Kvitová, kterou trénoval přes sedm let a dovedl ji k dvěma triumfům ve Wimbledonu, se octila na začátku roku 2012 dvě výhry od prvního místa. Do čela žebříčku WTA se ale nedostala.

Jedinou českou rodačkou, která se stala světovou tenisovou jedničkou, je Martina Navrátilová. Ta ale vládla dvouhře i čtyřhře pod americkou vlajkou.

Kotyza si uvědomuje, jak je těžké nevšímat si, neslyšet a nevidět, že se probírají úvahy, za jakých podmínek stane Plíšková jedničkou. "Pro ni je úkol toho vnímat co nejmíň. Čím víc se tím zasytí, tím hůř podle mě bude hrát. Hrozně negativně to ovlivňuje práci, zamořuje ji to jako jed. Do práce to nic nepřináší," řekl kouč.

V týmu se o možnosti stát se první hráčkou světa nebaví. "Nechci, aby to vyznělo alibisticky, ale faktem je, že na to řeč absolutně nepřichází. Nevyplácí se, aby někdo říkal: stačí ti tolik bodů, když tenhle vypadne. Jakmile se jí to dostane do hlavy, tak to zablokuje práci, na které děláme," zdůraznil devětačtyřicetiletý Kotyza.

Zkušenosti s Kvitovou v tomto ohledu může využít. I když nakonec na jedničku nedosáhla, osvědčilo se jim, že hlavní je práce. "Musí směřovat ke zlepšení výkonu a body se sečtou. Já bych radši, kdyby se povedl velký výsledek spojený s emocí. Jo, vyhrála jsem velký turnaj. Bude mít i pocit zadostiučinění," řekl Kotyza.

Kotyza by ale už teď mohl slavit. Jako první trenér dovedl hráčku z Loun při jejím šestém startu v Paříži do třetího kola. "To nevím, jestli je úplně výkon na Nobelovu cenu za trénování," smál se a doplnil: "Ale budiž. Víme, jak to s antukou má."

Na mysli měl fakt, že antuka není pro Plíškovou ideálním povrchem. Do letoška nepřešla v Paříži druhé kolo. Při své konstituci má horší pohyb. Před letošní částí sezony na klouzavém povrchu měla i omezenou přípravu. "Trhali jí osmičku, brala antibiotika, a co jsme plánovali, že čtrnáct dní popracujeme, se rozplynulo," řekl trenér.

Přesto má pocit, že Plíšková začíná v určitém ohledu plnit jeho představy. I když se hráčka sama cítí nejistá, jak klouže, necítí se komfortně a nechce se jí soupeřky tolik tlačit. "Já ale myslím, že může. Že se trochu podceňuje a ukázala to. Už tam byly okamžiky, kdy vybíhala relativně obtížné míče. Je to odhalování limitů," řekl Kotyza a dodal: "Snažím se, aby se ještě trochu odbrzdila a hrála kurážněji i výměny."

Do antukové části vstoupila Plíšková špatně, ale postupně se zlepšuje. Trenér nejvíce oceňuje její odhodlání. "Výkon se jí nemusí povést, ale když se kousne a bojuje, i když jí to nejde, pak má šanci přežít taková těžká utkání," řekl. Zaujetí pro tenis vidí u Plíškové každý den. Jeho svěřenkyně sleduje tenis od rána do večera. "Ona je slušný maniak, je schopná sledovat úplně všechno," prozradil.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

10
Přidat komentář
bIbec
no.. já bych ji raději stejnak viděl s GS trofejí v ruce než na pozici jedničky.. Asi nejhorší by bylo, kdyby se dostala do finále, kde by prohrála. Čemuž ale stejnak nevěřím.

To už bych byl asi raději, kdyby to tam vyhrála Simona a dostala se na ten post jedničky ona.
Reagovat
bIbec
"Já bych radši, kdyby se povedl velký výsledek spojený s emocí. Jo, vyhrála jsem velký turnaj. Bude mít i pocit zadostiučinění,"
Reagovat
Torn
Tak samozřejmě, že takový "happy end" byl byl nejlepší, ale realita je často jiná...:(
Reagovat
FulnekUltras
Plíšek půjde max. ve stopách Safina, Jankovic, Ivanovic, Wozniacki
Reagovat
EllNino
Ivanovic GS má
Reagovat
Torn
Lepší než ve stopách Petry :)
Reagovat
EllNino
opravdu ? ... Petra má GS 2 :) já teda i pro její klid bych radši nejdřív získal GS a pak teprv tu jedničku a nebo GS a jedničku zároveň ... protožo jestli se jí stane dřív, tak už GS nevyhraje
Reagovat
Torn
To byla na rážka na Fulneka a jeho pindání na Káju. At jde radši masturbovat nad fotkama Petry z FO. :D
Reagovat
blixa
Ten masturbuje výhradně pod obří zvětšeninou Josifa Vissarionoviče ;-)
Reagovat
gusticek
Po wimbledonu se o tom budeme snad bavit všichni. Vše hraje Karolině do karet.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist