Kr. Plíšková odvrátila mečboly proti Sevastovové, v Shenzhenu postoupila i Siniaková

2. 1. 2017, 06:04
Aktuality 55
WTA SHENZHEN - Českým tenistkám se v Shenzhenu povedl vstup do nové sezony. Kristýna Plíšková předvedla parádní obrat proti nasazené šestce Anastasiji Sevastovové, s níž prohrávala už 0-4 ve třetím setu a dokonce čelila dvěma mečbolům. Ve dvou setech zvítězila Kateřina Siniaková, kterou čeká souboj se Simonou Halepovou.
Kristýna Plíšková

Vstup do nové sezony má za sebou z českých tenistek i Kristýna Plíšková. Rodačka z Loun prožila v prvním kole turnaje WTA v Shenzhenu obrovské drama proti dnešní soupeřce Anastasiji Sevastovové.

S českou tenistkou to v jejím premiérovém duelu s nasazenou šestkou vypadalo dlouho hodně špatně. Nemohla najít kurt, většina výměn končila brzkou nevynucenou chybou Plíškové, kterou nepodržel ani jindy vynikající servis.

Plíšková se chytla až ve druhém setu, v němž musela dvakrát dohánět manko brejku, nakonec ale od stavu 2-3 získala čtyři gamy v řadě a poslala utkání do rozhodující sady.

Po druhém dějství to vypadalo, že by Češka mohla na výhru proti favoritce zaútočit. Jenže Plíšková se vrátila ke hře z prvního setu a rychle prohrávala 0-4.

V ten okamžik se však nadechla k výbornému výkonu. Začala hrát agresivněji a nová taktika slavila úspěch. Plíšková přidala druhou sérii čtyř vyhraných her v řadě a skóre srovnala.

O vítězce dramatické bitvy musel nakonec rozhodnout závěrečný tie-break. V něm česká tenistka dlouho tahala za kratší konec, Sevastovová měla dokonce dva mečboly.

První zlikvidovala 60. hráčka světa výborným podáním a ten druhý odvážnou agresivní hrou od základní čáry, v níž pokračovala i nadále a na rozdíl od Lotyšky svou první šanci na ukončení zápasu proměnila ve vítězství.

Plíškovou čeká ve druhém kole kvalifikantka Kai-Chen Chang, kterou porazila loni v cestě za triumfem v Dalianu. Čtyřiadvacetiletá Češka by se tak mohla podívat poprvé od přelomu loňského září a října do čtvrtfinále, jež si naposledy zahrála v Taškentu, kde získala titul.
Kateřina Siniaková zahajuje sezonu v čínském Shenzhenu už třetí rok po sobě a také letos svůj úvodní zápas ve dvouhře zvládla, když si poradila s domácí Shuai Peng.

Dvacetiletá Češka během utkání nedokázala celkem pětkrát potvrdit brejk, ale ani pět ztracených servisů ji nemuselo mrzet. Využít dokázala osm z jedenácti brejkbolů a po hodině a půl zvítězila 6-3 7-5.

O zopakování loňského čtvrtfinále si Siniaková, která včera v Shenzhenu zvládla i vstup do soutěže deblistek, zahraje s nasazenou dvojkou a předloňskou šampionkou Simonou Halepovou. Rumunská favoritka ve šlágru kola porazila 6-1 3-6 6-3 bývalou světovou jedničku Jelenu Jankovičovou, proti které zvýšila vedení ve vzájemné bilanci na 7-1.

Na výhru v prvním zápase sezony 2017 se nečekaně nadřela Agnieszka Radwaňská. Nejvýše nasazená Polka a obhájkyně titulu zdolala domácí Ying-Ying Duan až po boji 6-2 6-7 7-5, když v rozhodující sadě odvrátila za stavu 4-5 tři mečboly.

• WTA INTERNATIONAL SHENZHEN •
Čína, tv. povrch, 750.000 dolarů
pondělní výsledky (02. 01. 2017)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kr. Plíšková (ČR) - Sevastovová (6-Lot.) 1-6 6-3 7-6(6)
Siniaková (ČR) - Shuai Peng (Čína) 6-3 7-5
A. Radwaňská (1-Pol.) - Ying-Ying Duan (Čína) 6-2 6-7(4) 7-5
Halepová (2-Rum.) - Jankovičová (Srb.) 6-1 3-6 6-3
Kontaová (3-Brit.) - Büyükakcayová (Tur.) 6-2 6-0
Stojanovičová (Srb.) - Babosová (5-Maď.) 1-6 7-5 6-2
Saisai Zheng (Čína) - Fangzhou Liu (Čina) 6-7(6) 6-0 6-3
Kai-Chen Chang (Tchaj-wan) - Golubicová (Švýc.) 7-6(4) 6-1
Giorgiová (It.) - Bogdanová (Rum.) 1-6 7-6(5) 6-3
Jabeurová (Tun.) - Vögeleová (Švýc.) 6-0 6-2

 

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

55
Přidat komentář
VlS
a neber ty karty tak vážně, nenechávej ty esa v baťohu jen proto, že jsi esová královna. 4 je socela málo :-)
Reagovat
aligo
nemáte na ně někdo stream?
Reagovat
Frick
Určitě fandit té mladší.

Důvody?

Pokud bude derby Teta vs. Šafi, tak pro jednu ten turnaj skončí ziskem prakticky zbytečných 30 bodů. Pokud vyhraje Štefková, bude mít 48 bodů, což je pro ni velice slušná porce.
Reagovat
Frick
Stručně řečeno - takovýto výsledek umožní, aby dvě ze tří jmenovaných hráček vybojovaly (resp. měly šanci vybojovat) v Aucklandu slušnou porci bodů.

Když to bude třeba

Šafi 60+
Teta 30
Štefková 18

...tak pro obě Báry to nebude nic moc.

Když to bude
Šafi 60+
Teta 1
Štefková 30+18

...tak bude spokojená Šafi i mladší Bára.
Reagovat
bIbec
já to beru tak, že tu druhou Báru nějak tenisově neznám, čili ji fandím, aby stoupala žebříčkem a měl sem možnost ji teda poznat a nakoukat. A máš pravdu, že ty body sou pro ni cennější.

Ale asi to fandění bude k ničemu, protože určitě vyhraje ta první Bára. Každopádně koukat na to nebudu. Ponocování si nechám kdyžtak až na AO.
Reagovat
bIbec
a samozřejmě by bylo pěkné, kdyby se třeba letos nějaká naše holka dostala do stovky. A Bára je teď myslím nejblíž (i když teda pořád celkem dost daleko)
Reagovat
Frick
Sedm zápasů Češka vs. cizinka (4x Auckland Q, 1x Brisbane, 2x Shenzen) vyhrála naše holka. WTA tuto vlnu řeší podlým losováním Češek k sobě, takže už jsme viděli dvě česká derby a dvě další nás čekají.
Reagovat
kada.tom
Našim se dařilo, to je dobře :-)
Ale teda Aga ... no, hlavně že to ustála a postoupila! :-)
Reagovat
tommr
začla sezónu cennou výhrou nad silnou soupeřkou, která navíc hrála doma. Snad se Katce letos konečně podaří průlom do top-20. Hru na to už má a je třeba jen trochu vylepšit psychiku ... :)
Škoda jen, že díky blbýmu losu narazí už ve druhým kole na největší favoritku turnaje ... :(
Reagovat
EllNino
je to velká škoda, ale je to našlapaný turnaj, a proti Kontě nebo Radwanský bych jí nevěřil taky :)
Reagovat
tommr
Aga měla dneska namále a Konta není rozhodně neporazitelná. Halepka je podle mýho názoru to nejhorší co mohlo Katku ve druhým kole potkat ... :(
Reagovat
EllNino
ale Jelena dneska ukázala, že ani Halep není neporazitelná ... a určitě jí věřím proti Halep víc než proti Aze, se kterou už několikrát prohrála
Reagovat
VlS
Viděl jsi dneska Johanku hrát? Jistě, neporazitelnej není nikdo, ale Johanka hrála krásnej tenis.
Reagovat
EllNino
hrála výborně ... :)
Reagovat
tommr
příjemně překvapila. Výhra nad nasazenou Sevastovovou, která v závěru lonský sezóny hrála hodně dobře je velice cenná. Potěšilo i to, že se tentokrát Kristýna dokázala v závěru zápasu vzchopit a otočit nepříznivej vývoj. Obvykle to u ní bývalo přesně naopak. Snad je to blýskání na lepší časy ... :)
Reagovat
EllNino
tenisově to ale byla pěkná bída, naštěstí na to se nehraje, navíc hratelné druhé kolo v podobně Kai-Chen Chang :) ... tak snad z toho bude aspoň čtvrtfinále
Reagovat
tommr
zápas jsem bohužel neviděl takže nemůžu posoudit jak Kristýna hrála. Každopádně je ale lepší hrát blbě a vyhrát než naopak. Zápasů ve kterých Kristýna ze začátku soupeřku válcovala, aby nakonec neštastně prohrála jsme si už užili víc než dost ... :)
Reagovat
EllNino
no dneska to vypadalo zezačátku jako fraška, pak začala Sevastova blbnout a Týně tam spadlo pár returnů, ale ten třetí set opravdu nevím, jak se jí podařilo otočit, čekal jsem, že to po tom brejku na 0:4 vypustí, a přitom se spíš Sevastova připos*ala ... několik sporných míčů naunesla, nutno říct, že mečbol za stavu 5:6 v tiebreaku krásně Týna odvrátila bekhendovým winerem, pak byl spornej míč, kdy napálila Sevastova vzteky balon a pak už Kája zahrála jen servis a byl konec, jako psycho na úvod sezony hodně velký :D
Reagovat
tommr
no já čekal jasnou prohru Kristýny takže jsem velice spokojenej. Uvidíme jak si povede ve druhým kole ve kterým bude pro změnu jasnou favoritkou ona ... :)
Reagovat
A.R.R.
Ago, to bylo sado-maso :-D
Reagovat
EllNino
Duan se na konci, jako tradičně s Radwanskou, vyházela, velká škoda, to by byla senzace ...
Reagovat
janek_da
Hmmm, a pak ať se někdo diví, že Agu moc nemusím. Aga musí čekat na chyby soupeřky.
Reagovat
EllNino
já Agu mám rád, že je fajn holka a kamarádí se s Petrou, ale jinak teis taky nic moc, některý finesy berou dech, ale jakmile se najde holka, co hraje útočně a nekazí, tak je v pytli, bohužel holek, co hrajou útočně a nekazí, je málo, takže vlastně moc v pytli není, a je 3. na světě :)
Reagovat
janek_da
Ano, takhle to myslím. Aga je fajn, ale na kurtu :-/ A asi nejvíc mě bere její otrávený nebo udivený obličej, když parádní úder soupeřky dá do sítě nebo autu. Já nevím, to čeká, že soupeřka bude dávat samé UE nebo co?
No a pak je tu ten paradox, že ač dlouholetá většinou top5 hráčka, tak s těmi top10 neumí, resp. top10 prostě tak nekazí.
Reagovat
EllNino
tak Aga je něco jako Berďa, prostě stabilní výsledky, ale ty velký turnaje jí většinou nevycházej, s tím, že má teda ten TM, ale se dvěma porážkami (vím, že se na to nikdo už nikdy nezeptá, stejně jako u Dominiky) ... ale 7 zápasů zasebou se holky prostě nevykazí a ten GS je pro ni hodně těžkej, to už víc věřím Simoně a možná i tý Wozniacký :) ale Angie jsem taky nevěřil a minulej rok nám ukázala záda :D
Reagovat
smazaný uživatel
Hrozná škoda Duan
Reagovat
Hector21
Aga utekla ze tří MB...hmm
Reagovat
smazaný uživatel
Duan jde podávat na vítěztví!!!
Reagovat
EllNino
Škoda .. teď už to Aga nepustí
Reagovat
horska.kraslice
Ještě že jsem zápas neviděla. Podle toho, co píše sojka, Kristýna značnou část zápasu hrála svůj nedůrazný nekoukatelný tenis. Leč výhra se nakonec konala, a to kromě štestěny pravděpodobně i zlepšenou agresivnější hrou v koncovce. Čili nájezd na modus a la Kája, snad to vydrží i nadále.. :-)
Reagovat
EllNino
no Sevastova závěr dost podcenila, ale Kája za toho stavu 0:4 začala najednou víc švihat, když si holt už asi řekla, že je to stejně v p*deli :D ... a Sevastova je docela nervák, nutno říct, že někdy byly ty výjevy docela poprávu, Číňanům se moc věřit nedá a bez oka už vůbec ne :) ...
Reagovat
smazaný uživatel
Á v Brisbane prší to je smůla, Aiava to mohla už dotáhnout takle se akorát rozklepe :/
Reagovat
EllNino
Ying Ying Duan rozvášnila Číňany :D ... to byl parádní tenis v tom tiebreaku :)
Reagovat
smazaný uživatel
No Aiava zatím překvapuje
Reagovat
EllNino
holka do toho fakt jde :) ... slušný tenis na 16 let tyjo
Reagovat
smazaný uživatel
Zhang sice ubojovaný ale výhra je tam!
Reagovat
lars
Kdy se naposled hral INT s dotaci aspon 750k$ ?
Reagovat
smazaný uživatel
nikdy
Reagovat
bIbec
nj, doservírovat zápas nemusí být jen tak.
Reagovat
bIbec
ještě že tak! Super.
Reagovat
EllNino
v zápase Jabeur Voegele se vytrhla síť se země, tak to tam teď spravujou :D
Reagovat
smazaný uživatel
hodně kvalitní zápas Katky S. se Shuai Pengovou. Letos Katka může dojít hodně daleko
Reagovat
bIbec
až na ty servisy. Ani jedna hráčka si s ním zrovna moc nepomáhá. Ale jinak na Katku se vždycky dívá dobře.
Reagovat
bIbec
teda skoro vždycky :-)
Reagovat
EllNino
Katka hraje skvěle odzadu, nedělá moc chyb, na dvacetiletou holku neobvyklé, škoda, že nemá trochu silnější servis, už tam zase zkouší nějaký cirkusy u toho ala Sara Errani, chybí smyčka uplně
Reagovat
smazaný uživatel
neco jako Denda. Ale mne to neprijde tak blby, masle mi vadila vic, protoze ji podle me rozhodila.. :-)
Reagovat
EllNino
mně to vadí u Denisy i u Katky, ale asi lepší než mašle, máš pravdu ... :)

Každopádně má Katka set, tak ještě jeden
Reagovat
smazaný uživatel
hezke ani moc efektni to asi neni, ale pokud neni spodni smycka prirozene v ose, strhava cely uder a je taky naprd. To znam.. :-)))
Reagovat
EllNino
prostě ne každý může mít Karolíny kladivo, já to znám moc dobře :D
Reagovat
smazaný uživatel
jo , až na servis, ale větší důraz i stabilita, vidím to dobře
Reagovat
vrabejka
Přesně tyhle vyrovnané zápas potřebuje Týna vyhrávat aby mohla útočit na top 50. Skvěle
Reagovat
smazaný uživatel
tak, kde je vule, tam je cesta.. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
na Tyndu se jednoduse nedalo koukat, zacala jsem natesene po druhem setu a nervove se polozila uz v uvodu tretiho po nechutnem prasatku Sevastove. Okamzite jsem pochopila, ze jak se zacnu divat jen ockem, neda Tyna ani servis. A taky ze jo! Jinak gratulace, dobre vykroceni. Az na tu hru.. :-)))
Reagovat
Frick
Změnila Týna taktiku. Místo prohrávání vyhranejch zápasů začala vyhrávat ty prohraný. 0:4 ve třetim, 4:6 v TB....

Ta ani neví, jak to mohla vůbec vyhrát, lidi...
Reagovat
EllNino
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist