Krejčíková si postup do semifinále WTA Elite Trophy sama nezajistila a potřebuje výhru Linetteové

25. 10. 2023, 13:32
Aktuality 28
Barbora Krejčíková (27) skvěle rozehrála i druhé utkání skupinové fáze na WTA Elite Trophy, ale postup do semifinále v čínském Zhuhai si vinou kolapsu v úvodním setu nezajistila. Nasazená jednička prohrála 5:7, 6:1, 1:6 s Darjou Kasatkinovou (26), kterou před několika dny smetla v Zhengzhou. Jediná česká zástupkyně na turnaji tak bude potřebovat, aby Magda Linetteová (31) ve čtvrtek ruskou tenistku porazila.
Barbora Krejčíková (© Profimedia)

Krejčíková – Kasatkinová 5:7, 6:1, 1:6

Barbora Krejčíková potvrzuje v čínské metropoli nestabilní letošní formu a také nevyrovnané výkony z posledních týdnů. Na čtyřech z posledních šesti akcí ztroskotala hned na úvodní soupeřce a na těch dalších dvou naopak triumfovala v San Diegu a hrála finále v Zhengzhou.

Při debutu na WTA Elite Trophy se mohla stát první aktérkou víkendových vyřazovacích bojů. Nasazená jednička začala hladkou úterní výhrou nad Magdou Linetteovou, ale ve středu nestačila na Darju Kasatkinovou, kterou před necelými dvěma týdny deklasovala v Zhengzhou. Jediná česká zástupkyně na turnaji tak potřebuje, aby Linetteová ve čtvrtek Kasatkinovou porazila. V tom případě by rozhodovala procentuální úspěšnost vyhraných setů, kterou by měla po jakékoli výhře Polky nejlepší Krejčíková.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Souboj s Ruskou přitom rozehrála výborně a až do stavu 4:1 na kurtu dominovala. Po třech nevyužitých gamebolech v sedmé hře se však její hra úplně rozpadla. Kasatkinové sice nedovolila úvodní dějství na první pokus dopodávat, nicméně podruhé už zareagovat nedokázala.

Ve druhé sadě přepla česká favoritka zpět a tentokrát vedení 4:1 dotáhla do zdárného konce. Další kolaps však přišel v rozhodujícím setu, Krejčíková se v něm velmi rychle dostala do manka 0:5, s nímž už nezvládla nic udělat.

Kasatkinová startuje na WTA Elite Trophy podruhé v kariéře, také v roce 2018 vyhrála úvodní zápas ve třech setech a pak jasně prohrála ten následující. Do semifinále se tak nedostala. S Linetteovou má vzájemnou bilanci 2:2. Naposledy se střetly na loňském Australian Open, kde měla jednoznačně navrch Ruska.

WTA Elite Trophy se hraje kvůli pandemii koronaviru a případu Shuai Peng poprvé po čtyřech letech. V čínském Zhuhai bojuje jedenáct nejlepších hráček letošní sezony a jedna divoká karta, na které na Turnaji mistryň v mexickém Cancúnu už nezbylo místo. Aktérky byly rozlosovány do čtyř skupin a do semifinále postoupí vždy jen vítězka skupiny. Finále je na programu v neděli.

 

Keysová – Garciaová 3:6, 6:7

Madison Keysová zakončila i svůj čtvrtý kariérní start na WTA Elite Trophy v čínském Zhuhai hned ve skupinových bojích, poprvé s bilancí dvou porážek. Nasazená dvojka nestačila po Beatriz Haddadové Maiaové ani na Caroline Garciaovou.

Úřadující šampionka Turnaje mistryň prohrála všech sedm předchozích letošních soubojů s kolegyněmi z nejlepší dvacítky žebříčku, ale proti semifinalistce nedávného US Open měla od začátku navrch. Jedinou komplikaci musela řešit ve druhé sadě, když v osmém gamu čelila dvěma brejkbolovým hrozbám. Tie-break zvládla suverénně 7:3. Američance nepomohlo k udržení naděje na postup ze skupiny ani 12 es.

Garciaová má poslední šanci poprvé letos triumfovat. Bývalá světová čtyřka se ve druhé půlce loňského roku po dlouhých letech zase rozjela a posbírala čtyři trofeje. V aktuální sezoně však prohrála obě finále, konkrétně na nejmenších podnicích WTA 250 v Lyonu a Monterrey. Na WTA Elite Trophy hraje potřetí, obě předchozí účasti pro ni skončily ve skupině.

Situace v Kaméliové skupině je tak jasná. V pátek se o postup do semifinálových bojů utkají Garciaová s Haddadovou Maiaovou.

 

Qinwen Zheng – Vekičová 6:4, 6:7, 6:4

Ve středu se na WTA Elite Trophy v čínském Zhuhai rozehrála také už i Orchidejová skupina. Do čela tabulky se dostala Qinwen Zheng, domácí debutantka po téměř třech hodinách udolala Donnu Vekičovou.

Číňanka v utkání nasázela 12 es a po 50 minutách šla do vedení. Ve druhé více než hodinové sadě nebyl k vidění ani jeden brejk a rozhodnout musela zkrácená hra, v níž Vekičová poměrem 8:6 urvala srovnání skóre. Chorvatka si následně vypracovala náskok 4:2 v rozhodujícím dějství, ovšem Zheng zabrala a čtyřmi gamy v řadě vývoj otočila.

Vítězka nedávných asijských her a šampionka říjnové akce WTA 500 v Zhengzhou si může postup do semifinále zajistit v pátečním souboji s Jelenou Ostapenkovou. V Růžové skupině byl zatím odehrán jen jeden duel, domácí Lin Zhu v úterý zaskočila Veroniku Kuděrmetovovou.

Výsledky turnaje WTA Elite Trophy / Pořadí skupin

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
alcaraz.dva
Na obrazku neni Kasatkinasmile
Reagovat
tommr
jj místo Kasatkiny je tam Jodie Burrage ... smile
Reagovat
com
a ja si rikal, ze vypada nejak vyretusovane smilesmile
Reagovat
Dobry-den
Fotku asi vybírala uměla inteligence. :)
Reagovat
JohnB
Ta tak blbá není :D
Reagovat
baba
děs běs, těch chyb bylo hodně, Chačanov se ani nemusel snažit !!!!"
Reagovat
hroutil
Co takhle s novými stránkami také přestat přechylovat ta cizí jména?
Reagovat
aligo
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmilesmile
Reagovat
aligo
Myslím, že Linette nevyhraje a Bára bude moct jet do Mexika
Reagovat
Kandinsky1
Jasně, že nevyhraje. Proč by se snažila, když stejně nemůže postoupit.
Reagovat
Krisboy
Kvůli bodům a prachům, ne? Nebo tam se nic nerozděluje?
Reagovat
sysel
Vy jste ale rychlej
Reagovat
Krisboy
Jak kdy, jak v čem smile
Reagovat
Petr_Fisk
smilesmile
Reagovat
sysel
ze by nechtela DOLARY ?????
Reagovat
Krisboy
Třeba upřednostňuje švýcarský frank.
Reagovat
sysel
smile
Reagovat
Kandinsky1
To je dost malá motivace takhle na konci sezony.
Reagovat
Krisboy
Pro hračku této úrovně to zanedbatelné jistě není.
Reagovat
lvicek
Taky si rikam, ja treba byla dost prekvapena, co tam Linette dela a furt jsem vlastne prekvapena, ze je ve treti desitce ;). Zaradila bych ji jeste minimalne o deset mist dal...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
I mně to bylo divný a pořád je mi záhadou, jak se tam dostala, když je v Race 24.smile Asi tam nikdo nechtěl hrát smile
Reagovat
tommr
celkem 5 hráček včetně Petry Kvitový se odhlásilo ...
Reagovat
sysel
on je DOLAR na konci sezony horsi nez behem sezony ????? smile
Reagovat
Holahej
Vítězka ZS + 515.000 $
Finalistka ZS + 155.000 $
Semifinalistka ZS + 15.000 $
Výhra v ZS
1. výhra +50.000 $
2. výhra +40.000 $ -
1. místo ve skupině +69.500 $ -
2. místo ve skupině +32.000 $ -
Za účast 46.500 $

Náhradnice 10.000 $
Reagovat
GaelM
Všechno zlé je pro něco dobré, aspoň bude mít čas na přesun do Mexika. V deblu by s Katkou potřebovaly výsledek jako sůl, žebříčkem už se dost propadají a po AO to bude nejspíš ještě výrazně horší. Je potřeba sbírat body, aby se nemusely strachovat o kvalifikaci na olympiádu... smile
Reagovat
Jan
I tak se na to dá nahlížet Hlavně zůstat pozitivní
Reagovat
aligo
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist