Krejčíková už si na WTA Elite Trophy nezahraje. Její přemožitelka Kasatkinová přehrála i Linetteovou

26. 10. 2023, 11:38
Aktuality 9
Barbora Krejčíková (27) zakončila svůj debut na "malém Turnaji mistryň" v čínském Zhuhai už ve skupinových bojích. Nasazená jednička prohrála ve středu s Darjou Kasatkinovou (26) a potřebovala, aby Magda Linetteová (31) ve čtvrtek ruskou hráčku porazila. Kasatkinová však potvrdila roli favoritky a po vítězství 6:3, 6:4 si jako první zajistila postup do sobotního semifinále.
Barbora Krejčíková (© AFP)

Kasatkinová – Linetteová 6:3, 6:4

Barbora Krejčíková zahájila své premiérové vystoupení na WTA Elite Trophy snadnou výhrou nad Magdou Linetteovou a o den později měla skvěle rozehraný duel i s Darjou Kasatkinovou. Po kolapsu v úvodním setu sice stav utkání srovnala, jenže v rozhodujícím dějství uhrála jen jeden game a musela čekat, jak dopadne čtvrteční souboj Kasatkinové s Linetteovou.

Nasazené jedničce stačila k postupu do víkendových vyřazovacích bojů jakákoli výhra Linetteové. V rusko-polském souboji však na žádné překvapení nedošlo, Kasatkinová potvrdila roli favoritky a zajistila si semifinálovou účast.

Obě aktérky měly velké potíže na servisu. K vidění bylo celkem 33 brejkbolových šancí, Kasatkinová o podání přišla pětkrát a Linetteová odvrátila jen polovinu ze 16 brejkbolových hrozeb. Dvousetové utkání se i vinou několika maratonských gamů protáhlo na dvě hodiny a 10 minut.

Pro Krejčíkovou aktuální sezona ještě zdaleka nekončí. Nyní se přesune do mexického Cancúnu, kde bude hrát po boku krajanky Kateřiny Siniakové deblovou soutěž na Turnaji mistryň, a poté ji čeká ještě finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové ve španělské Seville.

WTA Elite Trophy se hraje kvůli pandemii koronaviru a případu Shuai Peng poprvé po čtyřech letech. V čínském Zhuhai bojuje jedenáct nejlepších hráček letošní sezony a jedna divoká karta, na které na Turnaji mistryň v mexickém Cancúnu už nezbylo místo. Aktérky byly rozlosovány do čtyř skupin a do semifinále postoupí vždy jen vítězka skupiny. Finále je na programu v neděli.

 

Ostapenková – Vekičová 4:6, 6:4, 6:1

Jelena Ostapenková přijela na WTA Elite Trophy do čínského Zhuhai po vystoupení před dvěma týdny v Soulu, kde skončila hned v úvodním kole na 569. hráčce světa Dayeon Back a připsala si jednu ze svých nejhorších kariérních porážek.

Na "malém Turnaji mistryň" ovšem začala skalpem kolegyně z nejlepší třicítky světového pořadí Donny Vekičové. Chorvatka měla i ve druhém zápase skupiny nakročeno k vítězství, ve středu proti Qinwen Zheng vedla 4:2 v rozhodující sadě a v utkání s Ostapenkovou disponovala náskokem setu a brejku.

Šampionka French Open 2017 Ostapenková si vítězstvím zajistila přímý souboj o semifinále s domácí Zheng. Loni na US Open i letos v Abú Zabí měla navrch Číňanka.

 

Samsonovová – Lin Zhu 2:6, 6:2, 6:1

Zatímco v Azalkové skupině je rozhodnuto a v pátek se uskuteční přímé souboje o semifinále v Kaméliové a Orchidejové skupině, v Růžové se situace po čtvrtečním zápase trochu zamotala.

Ljudmila Samsonovová totiž úspěšně zahájila svůj debut na WTA Elite Trophy, když po obratu přehrála divokou kartu Lin Zhu, jež mohla v případě vítězství slavit postup do vyřazovacích bojů. Ruska ztratila v prohraném úvodním dějství dvakrát servis, ale v následujícím průběhu utkání už zaváhala na podání jen jednou a domácí naději dohromady povolila pouhé tři gamy.

Semifinalistku z této skupiny určí až poslední duel mezi Samsonovovou a její krajankou Veronikou Kuděrmetovovou, která už je ze hry. Pokud derby vyhraje Samsonovová, tak se stane další semifinalistkou. V opačném případě postoupí ze skupiny Zhu díky nejlepší procentuální úspěšnosti vyhraných setů.

Výsledky turnaje WTA Elite Trophy / Pořadí skupin

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
misa
Za vítězství na tomhle turnaji se udělují nesmyslně velké body. V roce 2015 šampionka ET (nebo se to tehdy jmenovalo jinak) předstihla v žebříčku Lucku Šafářovou, která přitom na TM vyhrála jeden zápas ve skupině
Reagovat
misa
Konečně jsem použil emotikon, po kterém jsem volal :)
Reagovat
Jan
Co způsobí jedno zaváhání v dobře začatém zápase ...
Reagovat
Esgalnor
Tak rychle do Cancunu, tam jeste jako nahradnice s jednou vyhrou ve skupine postoupit a vyhrat to tam cely, singla i debla :D
Reagovat
EllNino
myslím, že to nejde, musí mít podle mě odehraný plný počet tří zápasů ve skupině, aby mohla hráčka postoupit do semi ... ale nevím přesně
Reagovat
Carter
V pravidlách je, že do semi postupujú 2 hráčky s najvyšším počtom výhier. Ak sú tri hráčky vyrovnané, tak sa najprv berie ohľad na počet odohratých zápasov, potom na pomer setov atď. Takže ak bude hrať ako náhradníčka dva zápasy a oba vyhrá, tak je šanca na postup. Jedna výhra však pre náhradníčku určite nestačí
Reagovat
tommr
Bára si za to co předvedla proti Kasatkině postup do semifinále nezasloužila ...

S největší pravděpodobností příjde i o pozici v top-10. Aby sezonu zakončila v top-10 musí ET vyhrát bud Garcia nebo Haddad Maia. Mnohem pravděpodobnější ale je že ET vyhraje jedna z pětice Ostapenko, Samsonova, Kudermetova, Kasatkina, Zheng což by znamenalo že se vítězka posune do top-10 na úkor Báry ...
Reagovat
Jan
Co způsobí jedno zaváhání v dobře začatém zápase ...
Reagovat
Mony
Vypadnutí z TOP 10 na konci sezóny je velký finanční propadák.. TOP 10 hračky mají speciální smlouvy.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist