Krejčíková v Zhuhai překvapení nepřipustila, WTA Elite Trophy zahájila výhrou nad Linetteovou

24. 10. 2023, 13:23
Aktuality 9
Barbora Krejčíková (27) v úvodním zápase na WTA Elite Trophy žádné překvapení nepřipustila a vede Azalkovou skupinu. Nasazená jednička si v čínském Zhuhai poradila v souboji debutantek 6:2, 6:4 s Magdou Linetteovou (31), se kterou vyhrála i třetí vzájemný duel. Postup do semifinále si může zajistit už ve středu v utkání s Darjou Kasatkinovou (26).
Barbora Krejčíková (© Profimedia)

Krejčíková – Linetteová 6:2, 6:4

Barbora Krejčíková se v probíhající sezoně pouze čtyřikrát podívala do čtvrtfinálové fáze, nicméně pokaždé nakonec došla do finále. Šampionka "tisícovky" v Dubaji a podniku WTA 500 v San Diegu a finalistka akcí v Birminghamu a Zhengzhou se účastní WTA Elite Trophy poprvé v kariéře.

Do čínského Zhuhai dorazila ve velmi nestabilní formě. Na pěti z posledních sedmi turnajů nedokázala porazit více než jednu soupeřku a ve čtyřech případech ztroskotala hned po úvodním zápase. Na druhou stranu zapsala zmíněný triumf v San Diegu a také finále při posledním vystoupení v Zhengzhou.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Celkově sedmý letošní nezdar v úvodních duelech nepřipustila. Na úvod WTA Elite Trophy si poradila s Magdou Linetteovou. Se senzační semifinalistkou lednového Australian Open zvládla i třetí vzájemný souboj, podobně jako loni v Dauhá při pohledu na skóre suverénně.

Průběh zápasu byl však těsnější, než naznačuje výsledek. V úvodním dějství si vypracovala jen dva brejkboly a sama čelila šesti hrozbám. V obou statistikách však byla stoprocentní, obě šance využila a všechny komplikace na vlastním servisu vyřešila. Ve druhé sadě si nechala utéct začátek a byla jediný míček od stavu 0:4. Pěti gamy v řadě ale nepříznivý vývoj otočila a zápas úspěšně dopodávala. Dva mečboly měla už na returnu.

Postup z Azalkové skupiny si může zajistit již ve středu, pokud porazí i druhou soupeřku v základní skupině Darju Kasatkinovou. Rusku smetla před pár dny v semifinále v Zhengzhou a vedení ve vzájemné bilanci zvýšila na 3:1.

Krejčíková se ve dvouhře nedostala na Turnaj mistryň, ale do mexického Cancúnu i tak pojede. Na závěrečný vrchol sezony se totiž kvalifikovala ve čtyřhře společně s krajankou Kateřinou Siniakovou. Program posledních týdnů sezony bude mít náročný a pokaždé bude hrát na jiném kontinentu. Nyní působí v Číně a po skončení Turnaje mistryň v Mexiku se vydá do španělské Sevilly, jelikož je v nominaci na finálový turnaj Billie Jean King Cupu.

WTA Elite Trophy se hraje kvůli pandemii koronaviru a případu Shuai Peng poprvé po čtyřech letech. V čínském Zhuhai bojuje jedenáct nejlepších hráček letošní sezony a jedna divoká karta, na které na Turnaji mistryň v mexickém Cancúnu už nezbylo místo. Aktérky byly rozlosovány do čtyř skupin a do semifinále postoupí vždy jen vítězka skupiny. Finále je na programu v neděli.

Keysová – Haddadová Maiaová 4:6, 4:6

Beatriz Haddadová Maiaová vyhrála jen na jednom z posledních sedmi turnajů více než jeden zápas a do Zhuhai dorazila po nečekané porážce s hráčkou z konce první stovky. Brazilská jednička přesto zahájila svůj debut na WTA Elite Trophy relativně snadným vítězstvím nad světovou jedenáctkou a nasazenou dvojkou Madison Keysovou.

Utkání rozehrála skvěle a vedla 4:1. O náskok sice přišla, nicméně úvodní dějství uzavřela dvěma gamy bez ztráty fiftýnu. Ve druhé sadě už žádné zaváhání na vlastním servisu nepřipustila a duel zakončila další čistou hrou na returnu.

Haddadová Maiaová si může postup z Kaméliové skupiny do semifinále zajistit ve čtvrtek, nebo v pátek proti Caroline Garciaové z Francie. Úřadující šampionka Turnaje mistryň se ve středu utká s Keysovou.

Američance hrozí i při čtvrtém startu na "malém Turnaji mistryň" vypadnutí už ve skupině. Všechny tři předchozí účasti v tomto dějišti zakončila s bilancí jedné výhry a jedné porážky, která na postup do vyřazovacích bojů nestačila. V úterý absolvovala svůj první duel od zdrcující prohry v semifinále US Open.

Kuděrmetovová – Lin Zhu 6:7, 1:6

Jediné překvapení úterního programu se uskutečnilo v Růžové skupině. Veronika Kuděrmetovová potvrdila slabší formu po nedávném triumfu v Tokiu a prohrála už třetí zápas v řadě a také posledních šest setů. Ruská favoritka nestačila na domácí divokou kartu a žebříčkově nejníže postavenou účastnici Lin Zhu, jež přerušila šňůru čtyř porážek a osmi prohraných setů.

Kuděrmetovová otočila v úvodní sadě z 1:3 na 5:3, ale set nedopodávala a na returnu nevyužila celkem tři setboly. Dějství nakonec ztratila po hodině a 24 minutách v tie-breaku poměrem 5:7. Ve druhém setu si ani jednou neudržela servis a uhrála jeden game.

Souboje v Růžové skupině budou pokračovat ve čtvrtek. S oběma aktérkami se utká ještě Ljudmila Samsonovová. Ve středu je na programu první utkání Orchidejové skupiny, v němž se střetnou domácí naděje Qinwen Zheng s Donnou Vekičovou.

Výsledky turnaje WTA Elite Trophy

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
Krisboy
Vyhraj to tam celé, díky.
smile
Reagovat
Kandinsky1
Teda ty návštěvy tam, to je strašná ostuda, to tam nemohli někoho nahnat smile
Reagovat
makro99
To musíš počkat na Mexico.. tam se budem bát, aby jim ty montovaný tribuny pod tím náporem nespadly :)
Reagovat
Haitik
Jestli to stihnout postavit :D viděl jsem fotky z 18.10 a teda.. :D Kluci by měli máknout :D
Reagovat
dadaft
bál jsem se, že to bude ještě horší
Reagovat
tommr
v Nanchangu přitom byly návštěvy velmi dobrý ...
Reagovat
Kandinsky1
Vždyť tam bylo i na domácí skoro prázdno smile
Reagovat
tommr
výbornej vstup do turnaje ... smile
V prvním setu byla Bára jasně lepší. Druhej sice začala špatně a prohrávala už 0:3, ale krásně ho otočila na 5:3 a moc nechybělo aby to dokonce dotáhla na 6:3. Nakonec jí ty dva neproměněný mečboly na returnu ale nemusely mrzet protože zápas vzápětí přesvědčivě dopodávala ...
Jediný co by se Báře dalo dneska vytknout byly dvojchyby kterých stihla ve dvou setech vyrobit celkem 9 ...
Reagovat
aligo
Podle ofiko statistik 8
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist