Krejčíková zvládla v Adelaide vstup i do dvouhry. Siniaková postoupila po skreči soupeřky

10. 1. 2023, 05:29
Aktuality 1
WTA ADELAIDE 2 - Barbora Krejčíková odstartovala letošní sezonu vítězným vstupem do dvouhry i čtyřhry na podniku WTA 500 v Adelaide. Grandslamová šampionka a bývalá světová dvojka zahájila své singlové působení na turnaji výhrou nad šťastnou poraženou z kvalifikace Alison Riskeovou-Amritrajovou. Kvalifikantka Kateřina Siniaková se do druhého kola dostala po skreči lucky losera Anastasie Potapovové.
Barbora Krejčíková (© AFP)

Barbora Krejčíková loni v Austrálii excelovala a finálovou účastí v Sydney a čtvrtfinálovou na Australian Open skvěle navázala na životní rok 2021. Bývalá světová dvojka se ale začala po odletu od protinožců trápit. Tři měsíce nehrála kvůli zraněnému loktu a znovu se chytla až na přelomu září a října, kdy vyhrála 10 zápasů v řadě, kralovala v Tallinnu i Ostravě a porazila mimo jiné světovou jedničku Igu Šwiatekovou, Belindu Bencicovou (x2), Jelenu Rybakinovou či Anett Kontaveitovou.

Úspěšně zahájila také letošní tenisový rok. Svůj debut v Adelaide odstartovala výhrou ve čtyřhře a dnes vstoupila vítězně i do singlové soutěže, když za dvě hodiny porazila 6-2 7-6(3) lucky losera a 41. ženu pořadí Alison Riskeovou-Amritrajovou.

Skóre úvodního dějství vypadá jednoznačně, ovšem 27letá česká favoritka o něj bojovala skoro hodinu, začala ho ztraceným podáním a ve zbývajích třech gamech na servisu musela vždy přes shodu, a navíc likvidovala čtyři brejkboly. Ve druhé sadě se k brejkbolům dostala jen Krejčíková, v pátém gamu nevyužila tři v řadě a celkem čtyři a v desáté hře mečbol na returnu. Další šanci si vypracovala až v tie-breaku, který uzavřela pěti body v řadě.

O teprve šesté čtvrtfinále od začátku loňského roku bude šampionka předloňského French Open usilovat proti nasazené pětce Darje Kasatkinové. S Ruskou suverénně vyhrála jediný dosavadní souboj.

Kateřina Siniaková se dnes v Adelaide na kurtu příliš nezdržela a pošetřila síly po téměř tříhodinové bitvě ve finále kvalifikační fáze s Anou Bogdanovou. Šestadvacetileté Češce za stavu 1-6 0-1 a po necelé třičtvrtěhodině vzdala šťastná poražená z kvalifikace Anastasia Potapovová. Ruska skrečovala i předchozí souboj v Bronxu 2019.

O třetí čtvrtfinále na okruhu WTA od začátku loňského roku (Hamburk a triumf v Portoroži) a první mimo nejmenší akce 250 od října 2018 si deblová světová jednička zahraje se čtvrtou tenistkou singlového pořadí Caroline Garciaovou (H2H 4-2).

V rámci pondělního programu se do další fáze dostala jen Petra Kvitová a o čtvrtfinále zabojuje v premiérovém duelu s Qinwen Zheng. Dvacetiletá Číňanka v úterý zlikvidovala manko setu a brejku, Shelby Rogersovou po dvou a půl hodinách zdolala 4-6 6-4 6-0 a navázala na zvládnutou kvalifikaci, což se naopak včera nepodařilo Karolíně Plíškové.

Pouze ve čtyřhře tento týden startuje Markéta Vondroušová s Miriam Kolodziejovou. České tenistky na úvod soutěže porazily 7-5 7-5 deblové specialistky Hao-Ching Chan a Zhaoxuan Yang a také do druhého letošního turnaje vstoupily vítězstvím. Ve čtvrtfinále vyzvou krajanku Barboru Krejčíkjovou s domácí Storm Hunterovou.

9. hráčka světa Veronika Kuděrmetovová odstartovala skalpem bývalé světové jedničky a dvojnásobné vítězky Australian Open Viktorie Azarnekové, kterou udolala po obratu a tříhodinovém boji 2-6 7-6 6-4. Ve druhém kole narazí na krajanku Jekatěrinu Alexandrovovou (h2h 2-1).

Světová jedenáctka Paula Badosaová na úvod porazila v souboji hráček druhé světové desítky 6-4 6-3 Anett Kontaveitovou a zatímco sama vyhrála i druhý letošní zápas, soupeřka před Australian Open prohrála i podruhé. Ve 2. kole španělská tenistka narazí na další Estonku Kaiu Kanepiovou (h2h 0-1).

• WTA 500 ADELAIDE 2 •
Austrálie, tv. povrch, 780.637 dolarů
úterní výsledky (10. 1. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Krejčíková (ČR) - Riskeová-Amritrajová (USA) 6-2 7-6(3)
Siniaková (ČR) - Potapovová (-) 6-1 1-0 / skreč
Kuděrmětovová (6) - Azarenková (-) 2-6 7-6(4) 6-4
Badosaová (9-Šp.) - Kontaveitová (Est.) 6-4 6-3
Anisimovová (USA) - Samsonovová (-) 7-5 6-3
Qinwen Zheng (Čína) - Rogersová (USA) 4-6 6-4 6-0
Kalinská (-) - Ostapenková (Lot.) 6-3 6-4
Kanepiová (Est.) - Hunterová (Austr.) 6-2 6-2
• Čtyřhra - 1. kolo •
Vondroušová/Kolodziejová (ČR) - Zhaoxuan Yang/Hao-Ching Chan (Čína/Tchaj-wan) 7-5 7-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
tommr
Bára s Katkou tentokrát jen v singlu ...
Bára podala po dlouhý herní pauze solidní výkon, ale na Kasatkinu to asi stačit nebude ...
Katka překvapila výborným výkonem a zdeptaná Potápka opět zbaběle utekla z kurtu stejně jako při jejich posledním zápase. Škoda že v dalším kole Katka narazí na v životní formě hrající Garciu ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist