Kristýna Plíšková si proti Voráčové připsala první výhru v hlavní soutěži

19. 4. 2011, 20:39
Aktuality 42
WTA FES - Kristýna Plíšková si v 19 letech připsala premiérovou výhru na okruhu WTA. Talentovaná Češka na antuce v marockém Fezu otočila souboj se zkušenější krajankou Voráčovou a s nasazenou Maďarkou Arnovou si zahraje o čtvrtfinále.
Kristýna Plíšková

Kristýna Plíšková v hlavní soutěži turnajů WTA dosud odehrála na divokou kartu pět zápasů, ale neuhrála v nich asi set. Až ve chvíli, kdy se do hlavního pavouka dostala poprvé jako úspěšná kvalifikantka, se dočkala zisku prvvního setu a nakonec i premiérového postupu do 2. kola, když zdolala 6-7 7-5 6-3 krajanku Renatu Voráčovou.

Devatenáctiletá rodačka z Loun, jež loni vyhrála juniorku Wimbledonu, byla v dnešním utkání blízko zisku už první sadě, ale za stavu 3-5 nevyužila setbol a následně ztratila podání. V tie-breaku pak uspěla o osm let starší soupeřka a ujala se vedení.

Voráčová, jež si před rokem právě ve Fezu postupem do semifinále vytvořila své maximum, se pak přiblížila ukončení čtyř porážek v řadě, když si vytvořila náskok 2-0. Ovšem od té chvíle převzala iniciativu jistěji podávající Plíšková, které k zisku premiérového setu pomohla i Voráčová. Ta totiž při odvracení setbolu za stavu 5-6 zahrála už šestou dvojchybu.

Talentovaná Češka ve třetím dějství, v němž opět musela smazat ztrátu servisu, dotáhla obrat k úspěšnému konci a na okruhu WTA se poprvé může těšit na druhé kolo. 

O čtvrtfinále se utká se čtvrtou nasazenou Maďarkou Gretou Arnovou. S tou se už letos utkala Voráčová, jež v Acapulku prohrála navzdory tomu, že měla ve třetím setu náskok dvou brejků.

O postup do 2. kola dnes proti Alize Cornetové usilovala i Andrea Hlaváčková, hráčky však z kurtu vyhnala tma. Zápas bude pokračovat ve středu za stavu 6-3 a 5-3 z pohledu Francouzky.

Deset dní po bolestech zad, kvůli nimž odstoupila z turnaje v Marbelle, se jednoznačnou výhrou na kurty vrátila Dinara Safinová. Čtyřiadvacetiletá Ruska v Maroku deklasovala 6-1 6-0 o dvanáct let starší Američanku Jill Craybasovou, kterou porazila i v šestém vzájemném duelu.

- WTA INTERNATIONAL FES (Maroko, antuka, 220.000 dolarů) -
úterní výsledky (19. 04. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Kristýna Plíšková (ČR) - Voráčová (ČR) 6-7(5) 7-5 6-3
Rezaiová (1-Fr.) - Rusová (Niz.) 4-6 6-4 6-3
Švedovová (2-Kaz.) - Beguová (Rum.) 6-3 6-2
Lalamiová (Mar.) - Doiová (Jap.) 6-2 7-5
Daniiliduová (Řec.) - U. Radwaňská (Pol.) 2-6 7-6(8) 6-4
Pivovarovová (Rus.) - El Allamiová (Mar.) 6-3 7-6(2)
Safinová (Rus.) - Craybasová (USA) 6-1 6-0
Flipkensová (Belg.) - Solerová (Šp.) 6-3 6-3
Briantiová (It.) - Pousová (Šp.) 7-5 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

42
Přidat komentář
smazaný uživatel
Hm, tak Kristýna prohrála dvakrát 4:6. Greta Arn rozhodně nehrála nějak fantasticky, spíš naopak (o čem svědčí mj. i 9 dvojchyb), ale uhrála to.

Na začátku prvního setu měla Kristýna dvakrát za sebou breakball při podání soupeřky, ale neproměnila, zatímco vlastní podání si vyhrávala poměrně snadno. No, a pak najednou za stavu 4:4 jí odešel první servis, udělala pár chyb a byl tu break pro soupeřku. V dalším gamu si greta dělala na začátku, co mohla, aby Kristýnu vrátila do hry (dvojchyby a další chyby), ale nakonec to nějak ustála a set vyhrála.

V druhým setu Kristýna ztratila své podání na začátku a pak už soupeřku breaknout nedokázala, i když pár nadějných příležitostí k tomu bylo (včetně dvou breakballů).

O vyrovnanosti zápasu svědčí i to, že Greta Arn vyhrála jen o 5 fiftýnů více než Kristýna (73/141 vs. 68/141). No, ale snad Kristýna nabrala opět nějaké zkušenosti a příště to bude ještě lepší.

K jejímu výkonu, resp. hře: velmi solidní podání (chtělo by to ale jej více variovat, protože postupem času ho soupeřka začala líp číst a líp returnovala), velmi dobrý až zabijácký forhend (chyby většinou pramenila z horší práce nohou při obíhání bekhendu), slušný, ale ne moc spolehlivý bekhend. Líbilo se mi, že chápe, že při svém pohybu / nepohybu musí hned na začátku výměny pokud možno převzít iniciativu a soupeřku tlačit (ostatně, drtivou většinu "pinkacích" výměn prohrála). Jinak dnes jejím nejhorším úderem byl jednoznačně dropshot, jeden se jí sice povedl, ale další dva přistály až za čárou k podání, což se hned tak nevidí a ještě jeden (nevhodně zvolený) přistál buď ještě před sítí, nebo dole u sítě.

Ale potenciál tam myslím je, snad něco uhraje ted v Praze.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte někdo, jak to bylo s Fed Cupem a Klárou Zakopalovou? Teď jsem zahlédl nějaký článek na sportu.cz a docela zajímavé

http://www.sport.cz/clanek/185341-pala-se-mi-vubec-neozval-zklamalo-zakopalovou.html
Reagovat
smazaný uživatel
Ono je to těžké vybrat tenistky, když jich Česko má tolik ve stovce...Hradecká má formu, ale o formě Zakopalové nejsem nijak přesvědčen...na Marbelle mělo být pro ni semifinále povinností...místo toho se nějak zázrakem dostala do čtvrtfinále a prohrála tam celkem jasně s nějakou, aspoň pro mě, neznámou Rumunkou...
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, že to takhle ventiluje přes média a nezeptá se Pály přímo?

Miras: Beguovou možná neznáš, ale je to mladá hráčka na vzestupu a v Marbelle v dalším kole udolala i Svetu.

Forma, neforma, ale vsadil bych, že proti Flipkensové byzahrála podstatně líp než Bára. Ale to je celkem vedlejší.
Reagovat
smazaný uživatel
Slibovali tam, že entry list u WTA zveřejní včera, kde nic, tu nic. navíc celá ta stránka působí na první pohled dost amatérsky.
http://www.pragueopen.cz/2011/index.php
Reagovat
smazaný uživatel
No oni, pokud se nepletu, měli původně termín zveřejnění seznamu hráčů už na 15. 4 a nakonec ho ještě posunuli a přesto nic zatím nezveřejnili..Rozhodně to nevytváří nejlepší image pro tento turnaj. Když něco slíbím, tak to také splním.
S nedostatečnou kvalitou webových stránek částečně souhlasím, na druhou stranu by mohla být ještě horší :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, ty stránky by mohly být daleko horší. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale hlavně: člověk se tam ani nedočte nějaké základní informace o tomto turnaji, teda kromě toho, kdy se hraje jaké kolo a kolik stojí lístky.
Reagovat
smazaný uživatel
V tomto souhlasím. PR tohoto turnaje je aspoň zatím na na velice nízké úrovni. Vedení každého turnaje by mělo s potencionálními diváky komunikovat s předstihem. Pak se nemohou divit, že měli loni tak nízkou návštěvnost. Člověk v dnešní době nemá čas a zájem si informace vyhledávat v novinách, či na sportovních portálech. A navíc dnešní divák je velice náročná osoba, která potřebuje silný stimul, aby do nějaké sportovní akce investoval.

Mají tam aspoň zatím opravdu jen ty nejnutnější informace - zobrazení obchodních partnerů (což mají určitě zaneseno také ve smlouvách), ceny vstupenek - z čehož budu mít následně příjmy (takže je to jen a jen v jejich zájmu). Chybí mi tam rozhovory, názory tenistů (tenistek) na tento turnaj, atd..Ale pokud by tam něco z toho doplnili, tak by ty stránky mohly mít velice dobrou úroveň.
Reagovat
smazaný uživatel
No, nějakej entry list je zde: http://www.itftennis.com/womens/tournaments/tournamentacceptancelist.asp?tournament=1100024113&event=&order=Position

Ale to je ta padesátka; kde jsou stránky tý stovky, kde má hrát Kvitová? Jsem z toho nějakej zmatenej.
Reagovat
smazaný uživatel
V pohodě,já to pochopil na poprvé.Tady je to fakt o tenise.
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně, milánku. A chápeš taky účel nápisů Reagovat? :-DD
Nebo na všechna pravidla jako správný pubertál kašleš?
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsem přál Kristíně aby ji to vyšlo.Viděl jsem pár zápasů Renaty a vůbec se mě její hra nelíbila.Teď patrně vypadne ze stovky a horko těžko se dostane zpátky.Na zítřejší zápas se těším,Kristínu jsem ještě neviděl.Jak čtu,tak má hodně fanoušků.Držím palce ať maďarku udolá.
Reagovat
smazaný uživatel
uplně neskutečně mě štve, že zítra tu nebudu a nebudu to moci sledovat!
Reagovat
smazaný uživatel
Koukám, že Kristýna si zahraje zítra na centru -- coby druhý zápas. Takže by měla být na streamu.
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda, ten zápas bych moc rád zhlédl. Nevíš jaký je přibližný začátek zápasu?
Reagovat
smazaný uživatel
No první zápas začíná v 11 h tamního času, což je předpokládám 12 h našeho času -- takže počítám tak od dvou.
Reagovat
smazaný uživatel
Moc díky za info ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jen upozořnuji, že ten časovej posun jsou pravděpodobně spíš dvě hodiny.Teď je tam půl desátý a u nás půl dvanáctý. http://www.myworldclock.com/timezones/cities/Fez
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě jednou moc děkuji za informace, jseš zlatej ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Hošani, WTA Fes je už od pondělí v televizi, což je o světelné roky před nějakým trhaným streamem (FTA stanice Arriadia, tedy neplacená a volně přijímatelná bez dekódovací karty).

Arriadia, satelit 13 stupňů východně, frekvence 10873 MHz, symbolrate 27500, polarizace V, parabola 60 cm
Reagovat
smazaný uživatel
Tak zrovna z Fesu je jeden z těch streamu velmi kvalitní a vůbec se netrhá. tedy tak to alespoň bylo včera. Navíc já mám zvyku sledovat zároveň více zápasů, popř. skóre jiných zápasů, což se líp dělá u kompu než u televize.
Reagovat
smazaný uživatel
Renata jistě promine, že jsem v tomto zápase obrovsky držel palce Kristýně. :-) Pokud se nemýlím, je to dosud nejvýše postavená hráčka, kt. Kristýna porazila.

Zajímavé, že v prvním setu byla dvakrát break navrch a set nakonec prohrála, zatímco ve druhém i třetím setu naopak vždy brzy své podání prohrála, ale dokázala se nejen vrátit do zápasu, ale i set otočit.

16 + 30 bodů je pěkných, ale nebránil bych se dalšímu bodovému zisku na tomto turnaji. Ostatně, Voráčová nedávno v Acapulcu Gretu Arn málem porazila (podávala na vítězství).

Pokud si to dobře pamatuji, Kristýna dala během zápasu asi 11 es.

Jen tak dál.
Reagovat
VlS
No, tak na Maďarku. Trenér by jí měl večer předčítat příhodné pasáže ze Švejka, jak je potřeba jít na ty kluky (holky) Maďarský. :-)
Přeju holkám Plíškovým, aby se jim začalo dařit a ať nejsou jen dalšími nevyužitými talenty. Jen abychom v nich ještě další 4 roky neviděli mladičké naděje a aby z této fáze nepřešly rovnou do tenisového důchodu. Osobně si myslím, že "talent" je v devatenácti letech někde v první třicítce.
Reagovat
smazaný uživatel
V devatenácti prvních 30? Která z top20 taková byla?
Reagovat
smazaný uživatel
Wozniacká, Kim Clijsters, Zvonareva, Azarenka, Šarapovová, obě sestry Williamsové, Jankovičová, Aga Radwanská, Ana Ivanovičová, Shahar Peerová, Sveta Kuzněcovová a Pavljučenkova (ta je ale momentálně 21.). Čili 11 či 12 hráček z Top 20.

Nicméně třeba Sam Stosurová se do stovky dostala až těsně po svých 20. narozeninách a kariéru neměla k zahození. Takže bych na rozdíl od VISe nebyl tak kategorický. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Wozniacki v 18-ti
Clijstes v 17-ti
Zvonareva v 19-ti
Azarenka v 18-ti
Jankovic v 19-ti
Sharapova v 16-ti
Serena v 17-ti

tak jenom z top ten je bylo "talentovaných" 7 hráček...
Reagovat
VlS
A nezapomínej na Stefi, Martinu Hingisovou, Selešovou a dalo by se ještě dost dlouho pokračovat. Teď nevím, ale myslím, že i Hanka Mandlíková se dostala hodně vysoko před dvacítkou, Lucka byla 22 taky nějak těsně kolem dvacítky, Nikol Vaidišová, nevím, kolik bylo Martině Navrátilové, ale taky byla dost mladá, Petra Kvitová ..........když budeme probírat Češky.

Já nejsem nijak kategorický, přeju holkám, aby se jim nestalo, že se uspokojí tím, že byly skvělé juniorky s vítězným tažením na juniorkách GS a aby ten přechod mezi "mladé dospělé" hráčky zvládly, jen nechci zavírat oči před realitou, ty kvalifikace se jim nevedou a moc si toho ve WTA nezahrály.
Reagovat
smazaný uživatel
jsem stejného názoru... :D
Reagovat
smazaný uživatel
Na druhou stranu, styl hry se přece jen změnil a je fyzicky podstatně náročnější. Stejně jako muži, i ženy se dnes prosazují později, než tomu bývalo v 80. a 90. letech.

A na druhou stranu, i ženy, které se ve dvaceti stále ochomýtaly na chvostu stovky, udělaly solidní kariéru: Schiavone, Stosur, Pennetta + zvláštním případem je Na Li, kt. tenisovou akriéru přerušila a začala studovat, avšak nakonec se tenisově prosadila až do širší špičky.

Mimochodem, Mandlíková vyhrála už v 18 letech AO a v 19 letech RG. Na druhou stranu, Novotná se do širší špičky dostala až ve 22 letech.
Reagovat
smazaný uživatel
tak já myslím, že nemá moc cenu řešit, kde kdo byl v kolika letech, ti co jsou teď v top 10 jsou taky trošku jiná kategorie talentů než Plíškovky, jsou to naše talenty, na Top 70 určitě mají a já bych jim dal čas... není kam spěchat, každý nemůže být v 19 úplně nahoře, každý roste jinak, jak už tu bylo řečeno třeba Flavia se nahoru dostala až někdy ve 24 letech, teď je hezký příklad Jarky Groth či Julie Goerges, které rostou postupně, v jejich 19 či 20 byli sotva v Top 100, jestli vůbec, takže já bych holkám dal čas, každý nemusí vyletět jako raketa, by měl dobrou kariéru, někdo vyletí a rychle zhasne už ve 20 letech, to je k ničemu... stačí jít hezky svou cestu, klidně pomaleji a postupně...
Reagovat
VlS
Ale jo, např. Schiavone se na svůj vrchol dostala až minulý rok, tedy ve třiceti, jen mi prostě nepřipadá, že bych za poslední rok viděl nějaký výrazný posun, jsou prostě zamrzlé někde na hranici druhé a třetí stovky a do turnajů WTA se dostanou jen zcela výjimečně.
Doufejme, že zítra Kristina Gretu Arn dá a poskočí párkrát trochu nahoru tak, aby nemusela jít do všech turnajů přes kvalifikace (a Karolína samozřejmě taky).
Reagovat
smazaný uživatel
Tak loni Kristýna postoupila ze zhruba 470. místa na 223. (nebo tak nějak) místo. A letos je to vlastně první sezona na ostro, bez juniorky. Třeba něco uhrají v Praze (pokud startují na 50 i 100) plus Kristýně velmi sedí tráva, tak nás může překvapit v Anglii.

Jestli ale zítra prohraje, tak si moc žebříčkově nepolepší, protože jí (zřejmě) vypadává 32 bodů za loňské SF v japonském GIFU. Ale bude na tom líp než Karolina, kt. loni v GIFU vyhrála.
Reagovat
smazaný uživatel
v 18-ti
v 17-ti
v 19-ti
v 18-ti ...

To je opravdu něco neskutečnýho. V jaké škole tě tyhle nesmysly naučili?
Reagovat
VlS
Doopravdy nechápu, proč pořád tyhle pitomosti řešíš- Rozumím 18ti, 18 ti, 18-ti i 18 stejně a po pravdě si nepamatuju, jak je to správně a je mi to zcela fuk.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, pišme tedy jak čuňata. Vždyť na tom nezáleží. Úchvatné ovšem je, když se podobné totální paskvily vyskytují i ve firemní korespondenci. Co si o takových lidech máme myslet?
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě? Stáhni žebříček a hned uvidíš, kolik bodů příští pondělí odepisují.

http://www.wtatennis.com/SEWTATour-Archive/Rankings_Stats/Singles_Numeric.pdf
Reagovat
smazaný uživatel
Já netvrdím, že se jí tyto body odepíšou už v pondělí, jen jsem si spočítal, že v dosvadním žebříčku jsou započítány a na stránce WTA je u loňského turnaje v Gifu napsáno datum 26. dubna.

Ale OK, pro přesnost tedy opravuji: výrazně si polepší zřejmě jen na týden.
Reagovat
smazaný uživatel
Mě teda nějaké pomlčky absolutně nezajímají...taky nevím, jak je to správně a snad bych řekl, že se to na škole ani neprobírá...radši se zase zklidni Brozi...
Reagovat
VlS
Ve firemní korespodenci tomu rozumím úplně stejně jako tady. Já píšu firemní korspodenci v angličtině a tam je to jednoduché (horní index) a opravuje mi to spell checker :-). Viděl jsi někdy soudní zápisy? Viděl jsi někdy policejní zápisy? Začetl jsi se někdy do manuálů k různým zařízením? Pořád je pro mne důležitá srozumitelnost informace a formální náležitosti opravdu moc neřeším.
Reagovat
smazaný uživatel
:-D Chlapče, tady nejde o pomlčky, ale o to nesmyslné ti. V češtině jsou takové patvary nepřípustné. K číslovkám se při skloňování nic nepřidává!
Reagovat
smazaný uživatel
super! tak to konečně vyšlo!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist