Kristýna Plíšková zvládla debut, Zakopalová potvrdila formu. Ve 2. kole je i Hradecká

14. 1. 2013, 03:03
Aktuality 16
Kristýně Plíškové se premiéra na Australian Open povedla. Dvacetiletá Češka na úvod turnaje porazila hladce domácí Sachu Jonesovou a na třetím grandslamu v řadě tak postoupila do 2. kola, čímž si zajistila premiérový posun do Top 100. Výbornou formu z úvod sezony potvrdila Klára Zakopalová, jež deklasovala Scheepersovou. Stoprocentní úspěšnost českých tenistek podtrhla Lucie Hradecká.
Kristýna Plíšková

Bývalá juniorská vítězka Wimbledonu Kristýna Plíšková má za sebou úspěšný debut v hlavní soutěži Australian Open. Dvacetiletá Češka využila příznivého losu, když porazila bez vážných problémů 6-3 6-2 domácí Sachu Jonesovou. Australance startující na divokou kartu nedarovala ani jeden svůj servis a odpor o dva roky starší soupeřky zlomila v prvním setu brejkem na 5-3.

"Měla jsem dobrý los, byla jsem nervózní, abych to na kurtu potvrdila. Začátek byl hrozný, hlavně první tři gamy na returnu. Ale pak jsem se uvolnila a hrála jsem docela dobře," komentovala Plíšková pro server iDnes.

Rodačka z Loun tak po loňském Wimbledonu a US Open, kde vždy musela projít i kvalifikací, postoupila na třetím grandslamu v řadě do 2. kola. Za něj získá do žebříčku WTA dalších 100 bodů, které jí po Australian Open zajistí prolomení brány elitní stovky.

O premiérový postup do 3. kola grandslamového turnaje se Plíšková střetne se 27. nasazenou Soranou Cirsteaovou z Rumunska. "Nikdy jsem s ní nehrála. Dokáže zápas vystřílet, když se jí nedaří. Kdyby jí to tam naopak padalo, měla bych to těžké. Ale postup přes ní neberu jako něco nemožného," věří Plíšková.

Jako druhá dnes v Melbourne postoupila Klára Zakopalová, jež potvrdila formu z úvodu sezony. Finalistka z Shenzhenu smetla za necelou hodinu hry 6-1 6-2 Chanelle Scheepersovou z Jihoafrické republiky.

Třicetiletá Češka mohla vyhrát dokonce ještě drtivějším rozdílem. V prvním setu ale za stavu 5-0 neproměnila při svém podání setbol a po 45 minutách hry pak za stavu 6-1 a 5-1 zahodila pět mečbolů. Proměnila až ten celkově osmý v následné hře při servisu soupeřky. 

"Jsem na tom dobře kondičně, dobře se pohybuju a úplně extrémně nekazím. Snažím se hrát rychle, a to je asi základ," popsala Zakopalová svoji hru,

Zakopalová tak na Australian Open postoupila teprve počtvrté v kariéře do 2. kola, kterým se přiblížila vysněnému posunu do Top 20 světového žebříčku. O vyrovnání svého melbournského maxima, které si vytvřila už před 10 lety při svém debutu, si zahraje s Belgičankou Kirsten Flipkensovou.

Stoprocentní úspěšnost českých tenistek v první hrací den podrthla Lucie Hradecká. Sedmadvacetiletá Češka si rovněž ve dvou setech poradila s Nizozemkou Kiki Bertensovou. kterou porazila 6-2 7-6. Hradecká sice v úvodu prohrávala 0-2, pak ale vývoj otočila šesti vyhranými gamy v řadě. Ve druhé sadě odvrátila za stavu 4-5 setbol, ale v 12. gamu nevyužila možnosti ukončit zápas při svém podání. Povedlo se jí to až v tie-breaku, v němž proměnila čtvrtý mečbol.

"Jako na všech grandslamech první kola jsou dost těžký. Nebyla jsem tak nervózní, ale přece jenom vítr a kurt a venkovní prostředí..., hned mě brejkla na 2:0. Ale mně se pak povedlo jí brejk vrátit a snažila jsem se udržet jedenkrát balon víc přes síť než ona," řekla Hradecká, jež v prvním setu těžila z chyb a slabého podání soupeřky. "Ve druhém už podávala daleko líp a koncovka byla dost těsná," dodala.

Lucie Hradecká, jejíž prioritou je v Melbourne čtyřhra s Andreou Hlaváčkovou,  tak v Austrálii zopakovala svůj loňský výsledek. Dál ale ještě na žádném grandslamu ve dvouhře nebyla, o překonání maxima si ve středu zahraje se světovou pětkou Angelique Kerberovou z Německa. Ta dnes nepřesvědčila výkonem proti Ukrajince Jelině Svitolinové.

V úterý do turnaje vstoupí zbylé kvarteto Češek včetně jedničky Petry Kvitové. Představí se také juniorská šampionka z roku 2010 Karolína Plíšková, Andrea Hlaváčková a nasazená naděje Lucie Šafářová.

- GRANDSLAM AUSTRALIAN OPEN 2013 ženy -
(Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 31.000.000 austr. dolarů)
pondělní výsledky českých tenistek (14. 01. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Krist. Plíšková (ČR) - Jonesová (Austr.) 6-3 6-2
Zakopalová (23-ČR) - Scheepersová (JAR) 6-1 6-2
Hradecká (ČR) - Bertensová (Niz.) 6-2 7-6(8)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
tommr
po špatnejch výsledcích zkraje roku je to příjemný překvapení. Snad si podobně povedou i naše zbývající ženy ... :)
Pro Kristýnu Plíškovou navíc znamená dnešní vítězství postup do první stovky a Klára Zakopalová zase udělala další krok k postupu do první dvacítky ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
otázka trochu mimo AO, nevíte co je s Cetkovskou, že nehraje, má nějaký zranění?
Reagovat
tommr
Petra Cetkovská se z AO oficiálně odhlásila kvůli přetrvávajícímu zranění levé nohy ...
Kvůli zranění se z AO ještě odhlásily Benešová (levý rameno), Kanepi (pravá achilovka), Pennetta (pravé zápěstí), Wozniak (pravé rameno) a Zvonareva (pravé rameno) ...
Nikde naopak nemůžu najít nějaký zdůvodnění proč nehraje Strýcová?
Reagovat
smazaný uživatel
Strýcová je zraněná a rehabilituje
Reagovat
tommr
když už rehabilituje tak je snad z nejhoršího venku? Chtělo by to návrat na kurty co nejdřív, protože Bára už vypadla z první stovky a dostat se tam zpátky nebude vůbec snadný. Totéž platí samozřejmě i pro Ivetu Benešovou ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
snad jo . jo na žebříček jsem se koukal dneska a Ivetu jsem nenašel ani ve 150. teď o hodně bodů přišla tak snad se holky dají do kupy co nejdřív!! :) No a už jsem nervozni a nevim jestli mám vstávat na zápas Petry:D
Reagovat
tommr
taky váhám. Zápasy Petry jinak vždycky sleduju aspon na Scoreboardu, ale tentokrát opravdu nevím - stojí to za to ničit si zdraví ponocováním když Petra nejspíš stejně vyhučí po dalším mizerným výkonu? Ještě se rozhodnu podle toho jak se budu po půlnoci cítit ... :)
Reagovat
pepin
Dneska v rozhovoru uvedla, že uvidí co s ní udělá změna kondičního trenéra, prý začali pracovat na změně přípravy, myšleno kondiční, údajně se to má týkat, aby se zpevnila a změnila pohyb. No tak uvidíme.
Reagovat
smazaný uživatel
Dík za odpověd, poslední dobou jsem tenis moc nesledoval, samozřejmně mimo Fed Cupu a Davis Cupu, to se nedalo přehlídnout. A najednou koukám, že je nějako málo češek ve stovce. Ještě že holky Plíškovy se tam už blíži a minimálně jedna už tam po AO bude. Jinak doufám, že Petra na AO zabere, hrozně bych jí to přál.
Reagovat
smazaný uživatel
Hantuchová :D
Reagovat
smazaný uživatel
ale že to trvalo, ve stovce měla být aspoň už před rokem, stejně jako její sestra.
Reagovat
smazaný uživatel
vítej zpět.
Reagovat
freeteepek
Teď pofrčí. Ještě má dost času někam se vypracovat. Podívej na Kláru, jak se jí na starý kolena daří. Svýho nejlepšího žebříčkovýho postavení dosáhla ve třiceti. Taky bys řekl, že už se tam snad nikdy nedohrabe:-) Před sedmi lety končila 36., jenomže pak přišel hluboký a dlouhý propad. Následovala stagnace. A teď?
Reagovat
smazaný uživatel
třeba aspoň něčemu pomohla amnestie ...
Reagovat
smazaný uživatel
to s tou amnestií mě vůbec nenapadlo
Reagovat
smazaný uživatel
Klára Zakopalová nikdy nebyla vítězka juniorského grandslamu, nikdy se o ní nepsalo jako o budoucí hvězdě světového tenisu. Přitom do světové stovky vstoupila zhruba ve stejném věku, v jakém je teď Kristýna (nechce se mi to přesně počítat, Plíšková je tam myslím o měsíc dříve). Dvojčata už delší dobu přešlapují na místě a v žebříčku už je před nimi spoustu mladších hráček, některé se prosadily dost výrazně - Stephens, McHale, Watson, Robson, Annika Beck, Babos a další asi 4 hráčky světové stovky jsou mladší než dvojčata. Plus je tam hafo hráček jen o pár měsíců starších jako třeba Bojana Jovanovski.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist